Om samarbeidsklubber og jakten på talenter
Av: Andy Mitten
Talentutvikling har alltid vært viktig for Manchester Uniteds suksess, og om man en gang i tiden kun lette etter spillere i Storbritannia, leter man nå etter spillere over hele verden.
Men metodene forandrer seg.
For et tiår siden hadde United seks samarbeidsklubber – eller allianser – som United likte å omtale dem som. De var Paramatta i Australia, FC Fortune i Sør-Afrika, Oslo Øst i Norge, Brommapojkarna i Sverige og Shelbourne i Irland, men den mest kjente koblingen har vært samarbeidet med belgiske Royal Antwerp. Samarbeidet pågår fortsatt med dem, selv om det langt i fra er ideelt siden klubben nå spiller i belgisk 2. divisjon.
De andre samarbeidene har enten blitt stanset eller handler nå kun om vennskap klubbene imellom. United har imidlertid tatt nye initiativ, sånn som det med Desportivo Brasil – en klubb som ble dannet i 2005 kun for å legge alt til rette for spillerutvikling.
United har hatt en avtale med Desportivo siden 2008, og brasilianerne har et akademi og treningssenter som regnes blant de beste i hele Brasil. Beliggenheten er nær Sao Paulo, Sør-Amerikas klart største by og byen med flest flyavganger til Europa, og suksess for Desportivo er nettopp når en av spillerne derfra kommer seg til en europeisk klubb.
Ideen er å finne de beste brasilianske spillerne da de er 13 år gamle, og så hente dem til akademiet deres. Der er det plass til opp til 143 talenter, som alle også får full utdannelse ved siden av.
Desportivo samarbeider med flere ungdomsklubber i områdene i Brasil som er mest befolket, og ungdom som blir plukket opp av akademiet kommer gjerne fra fattige kår. Selv om de da må forlate hjemstedet sitt så unge så får de deretter en atskillig bedre utdannelse enn de av kameratene deres som ikke når opp. De blir også lært opp i utenlandske språk, som de forhåpentligvis får bruk i karrieren videre. De blir også satt på en sunn diett og får ordentlig fotballtrening.
Desportivo har utmerket seg på banen også. De vant blant annet nylig U15-mesterskapet i Sao Paulo, i konkurranse med etablerte giganter som Corinthians, Sao Paulo og Santos. Stjernen på laget var spissen Bruno Gomez, som fylte 16 i juli. De har også gjort det bra på U16- og U17-nivå.
Sir Alex Ferguson har alltid tatt talentutvikling alvorlig, og det har ikke blitt noe mindre viktig etter at Chelsea og Manchester City har kommet på banen og kan by over United hvis det blir kamp om eldre spillere. United tjener riktignok klart mest penger i engelsk fotball, men de er ikke lenger kongen på haugen på overgangsmarkedet. På tampen av forrige sesong innrømmet Ferguson også at ingen klubber kan konkurrere med Citys ressurser.
– Ingen kan det. Vi må imidlertid akseptere situasjonen, og heller finne en annen måte å gjøre ting på. Vi er gode på å utvikle unge spillere så vi vil fortsette med det. Men om det finnes en ny Paul Scholes eller Ryan Giggs der ute er vanskelig å si. Spillere med den kvaliteten vokser ikke på trær, sa han.
United har et globalt speider-nettverk med klare instruksjoner om å få tak i de aller beste spillerne som finnes, men jobben er vanskelig. De aller beste talentene er som regel allerede koblet til en annen klubb.
I Sør-Amerika, hjemstedet til mange av verdens aller beste fotballspillere, bruker United John Calvert Toulmin. Han var avgjørende for at United og Desportivo begynte å samarbeide. Tidligere har United brukt Marcelo Teixeira, men han tok så en bedre betalt jobb i Fluminense – Rio-klubben som United hentet Rafael og Fabio fra.
Speidere har historisk sett nemlig fått lite betalt for jobben de gjør. De har i stedet vært regnet som menn som liker å se fotball og finne talenter i større grad enn de har vært opptatt av egen vinning. En god speider blir imidlertid mer og mer verdsatt. Italienske Udinese har for eksempel en egen evne til å finne gode søramerikanske talenter, takket være Manuel Gerolin, den tidligere Roma-backen som nå er speideren deres.
Hemmelighetsfulle Calvert – alle speidere er hemmelighetsfulle siden de ikke tjener noe på å snakke om spillerne de ser på – har jobbet i Sør-Amerika i 15 år. Han jobber også som trener.
Desportivo eies av Traffic, et stort brasiliansk firma som ikke bare er opptatt av talentutvikling. De involverer seg også i TV-rettigheter, arena-design, manager-virksomhet og det å ta seg av kjendiser. Siden Brasils økonomi blomstrer – og landet skal arrangere fotball-VM i 2014 – så er det nok av arbeid.
For Traffic er spillere en vare de investerer i med håp om fremtidig profitt, og de samarbeider med klubber i ulike land, som United, Fort Lauderdale Strikers og Estoril. Sistnevnte, som nylig rykket opp til den portugisiske toppdivisjonen, er heleid av Traffic. Klubben har ti brasilianere i troppen, og ligger for øyeblikket på en historisk god 5. plass i ligaen.
Portugal er ikke bare en perfekt kulturell overgang for spillere som skal til Europa. Det er også et perfekt sportslig skritt videre for store talenter, og United har jo selv hentet Anderson, Nani og Cristiano Ronaldo derfra for store summer.
Det er selvsagt i Uniteds interesse å spare på fremtidige overgangsutgifter, men å finne en juvel blant alle talentene som finnes er eksepsjonelt vanskelig.
– Det er mye svinn, sier sørafrikaneren Rob Moore til united.no.
Han er administrerende direktør i selskapet Extra Time, som representerer flere Premier League-spillere. Han hjalp også til med å stifte klubben Ajax Cape Town, og vet derfor mer om samarbeidsklubber enn de fleste andre.
– Dette er vanskelig for storklubbene, sier han videre.
– Et godt akademi koster opp mot to millioner amerikanske dollar i året, og man har ingen garantier. Mye ble for eksempel skrevet og sagt om Barcelonas akademi i Argentina, og hvordan de skulle finne nye Messi der. Barcelona har imidlertid kun plukket opp én spiller derfra til nå. Det har ikke fungert.
– Og realistisk sett – hvor mange talenter fra hvilket som helst land vil bli gode nok til å spille for en klubb som Manchester United? Kanskje én eller to. Og hvor mange av dem vil være gode nok til å spille for Uniteds A-lag når de blir 18 år gamle? Kanskje ingen.
– Så har man i tillegg problemene med å få arbeidstillatelse i England. For å få det må en spiller ha spilt 75 prosent av landskampene for landet sitt, men hvor mange klarer det? Det finnes riktignok unntak for såkalte «eksepsjonelle talent», men den ordningen kan ikke misbrukes.
Derfor må United gjerne sende et talent til en mindre og dårligere europeisk liga først.
– Men selv da er det problemer, sier Moore.
– I Nederland er minimumslønna for en spiller som blir hentet utenfor EU 240.000 dollar i året. Få har råd til å betale det for et talent som ikke er etablert. Det er litt enklere i Belgia. Der er minimumslønna 80.000 euro.
– Derfor kan man også forstå hvor noen klubber heller går for ferdig utviklede eller nesten ferdig utviklede-talenter, som United gjorde med Nani, Ronaldo og Anderson.
– Det er nemlig ingen garantier når man jobber med talenter. Akkurat som det ikke finnes noen garantier når man gjør et spillerkjøp.
Uniteds samarbeid med Desportivo fortsetter, og avtalen innebærer at Traffic får 50 prosent hvis spilleren selges videre fra United på et senere tidspunkt. United får da kjøpe en spiller fra Desportivo for en fast sum. Det gjelder imidlertid før en agent blir involvert. Da blir det noe helt annet, slik det viste seg med Lucas Moura-avtalen United forsøkte seg på i sommer.
Uniteds største fordel når det gjelder Traffic og unge brasilianske talenter er at de er Manchester United.
Talentfulle brasser som får reise til England og United 15 år gamle blir ikke noe mindre sultne på suksess etter møtet med United, heller. En gruppe på fem talenter ble fløyet over til Bolton-kampen i mars 2011. Da fikk de se kampen fra en direktør-losje, og fikk også møte United-spillere etter kampen. De fikk oppleve at drømmen ikke var altfor langt unna å gå i oppfyllelse.
Realiteten er imidlertid at de færreste vil lykkes på Old Trafford.
Den mest lovende spilleren av de fem var Gladstony, en 18 år gammel midtbanespiller som ble sendt videre til Twente i Nederland. Nederlenderne betalte lønningene hans, men han spilte de aller fleste kampene der for reservelaget. Han ble ikke vurdert som en fremtidig stjerne. I stedet ble han sett på som nok en over-hypet søramerikaner som hadde nådd toppnivået sitt for tidlig.
Uansett om det er slemt å si det – «svinnet» Moore snakket om er spillere som Gladstony.
Andre spillere har også vært på prøve på Carrington, men ingen har overbevist nok til nå. Det skal riktignok sies at spissen Agnaldo imponerte i et par reservelagskamper før denne sesongen.
Disse spillerne har alle egentlig vært i United-systemet allerede fra de var 13 år gamle, og det hjelper.
United fant Oscar, Chelseas nye spiller, da han som 15-åring spilte for Sao Paulos U17-lag. Siden brasilianere ikke har lov til å skrive under på profesjonelle kontrakter før de blir 16 så var Sao Paulo korrekt nok nervøse for at United skulle snappe ham opp for ingenting. Derfor bestemte de seg for å gjemme ham til han ble 16.
– Vi måtte få ha ut av Brasil, har Sao Paulo-president Juvenal Juvenico sagt.
– Manchester United kontaktet oss, og sendte ham invitasjoner til å få komme å trene med dem. De tilbød ham også en kontrakt.
Sao Paulo sa naturligvis nei til forespørselen fra United, og gjemte ham fra utenlandske speidere ved å sende ham til Albacete i Spania, den lokale klubben til Andres Iniesta. Oscar fikk klare ordre om å ikke gjøre annet enn å holde seg i form i løpet av én hel måned. Han spilte imidlertid i én turnering for Albacetes U17-lag, og da var han så klart mye bedre enn alle andre at enda flere speidere begynte å interessere seg.
Da hadde han imidlertid fylt 16, og var gammel nok til å skrive under for Sao Paulo – selv om det senere ble en konflikt rundt den kontrakten.
Ideelt sett, for United, vil en fremtidig Oscar bli plukket opp av Desportivo da han er 13 år gammel, men det er i realiteten umulig å få til i et så tøft marked.
United vil imidlertid fortsette å saumfare Sør-Amerika i jakten på fotballspillende edelsteiner; men som enhver talentspeider vil kunne fortelle dem, er sjansen for å gjøre det store kuppet heller liten.