Britten CL

– Det tok tid før jeg skjønte at sangen var så spesiell

Han har rørt Lionel Messi til tårer, gitt Rio Ferdinand gåsehud og fått Cristiano Ronaldo til å synge av full hals. Tony Britten er mannen som komponerte den magiske Champions League-hymnen.

Publisert Sist oppdatert

Det kunne vært en hvilken som helst sang, og lenge trodde komponisten Tony Britten at det var nettopp det han hadde skrevet i 1992.

I dag har imidlertid komponisten Tony Britten ingen problemer med å forstå at jobben han gjorde for UEFA for 30 år siden har blitt som en god årgangsvin. 

– Hadde vært for traust

Han er mannen som får frem  hele følelsesregisteret, fra andektighet til vinner­in­stinkt og fandenivoldskhet, hos både spillere og fans.  

Selv sier Tony Britten at han bare er «sånn passe» interessert i fotball.   

– Jeg skal ikke legge skjul på at det gjør meg stolt å se reaksjonene til spillerne og fansen og samtidig se hva Champions League-hymnen betyr for dem. Da jeg skrev komposisjonen tenkte jeg først at dette bare var en hvilken som helst annen jobb. Jeg hadde aldri trodd at den skulle få en så fremtredende og sentral rolle som den faktisk har fått, sier Tony Britten til united.no. 

Det er magi på aller høyeste plan. Sangen trollbinder deg.– Zinedine Zidane –

I 1992 ble den gamle europacupen for serievinnere omgjort til Champions League. Selv om turneringen både har blitt utvidet og endret siden, kom utvilsomt den største endringen for 26 år siden da UEFA bestemte at ligavinnerne skulle gå inn i et gruppespill etter kvalifiseringsrundene.

En ny turnering og et nytt konsept var vel og bra, men det var behov for å supplere UEFAs nye hjertebarn med ytterligere nyvinninger.  

BEGYNNELSEN: Eric Cantona i aksjon for United mot IFK Göteborg i 1994, den andre sesongen klubben var med i Champions League.

UEFA tok derfor kontakt med Britten som hadde skrevet musikk til flere filmer og vellykkede reklamekampanjer. 

– UEFA ønsket å relansere det de selv omtalte som den «litt trauste og utdaterte europacupen for serievinnere». TEAM Marketing, som var UEFAs kommersielle samarbeidspartner, fikk ansvaret med å promotere den nye Champions League. De mente at riktig musikk var viktig, men jeg tror ikke noen av oss kunne forestille oss hvilken suksess Champions League ville bli. Samtidig var vi blant de første som så hvilket potensial som lå i å bygge en merkevare innen idrettsverden, forteller Britten til united.no.  

– Godt å ha med United 

I dag er Champions League-hymnen en av turneringens aller sterkeste og lettest gjenkjennelige merkevarer.

På Old Trafford var både spillerne og fansen så vant til den klassiske melodien, som ljomer ut av høytalerne på de største klubbarenaene i Europa, at den var et sårt savn de sesongene United ikke var med i turneringen.  

Når du hører den sangen bli spilt, vet du at du har en helt spesiell kamp i vente. Den er nydelig og motiverer deg. – Lionel Messi –

Selv krysser Britten fingrene for at Manchester United blir å finne regelmessig i Champions League.  

– Jeg skal innrømme at jeg ikke er en stor fotballfan, men det føles både godt og riktig å ha Manchester United med i turneringen, sier han.

pogbas32432
MER JUBEL I SVEITS?: United-spillerne gratulerer Cristiano Ronaldo med scoring mot Newcastle. Blir det like mye å juble for når Young Boys er motstander i Sveits tirsdag?

Italia-VM i 1990 ble langt fra det beste verdensmesterskapet i historien, men arrangørene traff blink ved å hanke inn de tre tenorene Plácido Domingo, José Carreras og Luciano Pavarotti for å promotere mesterskapet.  

– UEFA falt for idéen med å bruke klassisk musikk, men de ønsket ikke solister, så jeg foreslo et kor. Jeg sendte både UEFA og TEAM forskjellige eksempler på korsang jeg trodde ville passe konseptet, forklarer Britten.  

Inspirert av Händel

Både Britten selv og UEFA mente et nesten 300 år gammelt mesterverk av barokkomponisten Georg Friedrich Händel ville være den perfekte inspirasjon for en Champions League-hymne.  

– «Zadok the Priest» ble skrevet til kroningen av Kong Georg II i 1727 og er et veldig majestetisk verk. Jeg la til noen tydelige, stigende fiolinpartier i begynnelsen og brukte det som en referanse til å komponere resten av hymnen med en Händel-inspirert klang, forklarer Britten.   

Da melodien mer eller mindre var i boks, meldte det seg imidlertid en ny utfordring for Britten.  

– Selv om jeg ble bedt om å skrive en hymne, hadde jeg ikke blitt gitt noen tekst til å bygge sangen rundt. Så jeg tok enkelt og greit en del engelske strofer jeg mente ville passe, fikk dem oversatt til de to andre offisielle UEFA-språkene tysk og fransk, og fikk utarbeidet uttrykkene til fraser.  

I løpet av noen intense uker ble Champions League-hymnen skrevet i London og spilt inn i Metropolis Studios i bydelen Chiswick.

HER FALLER AVGJØRELSEN: Edwin van der Sar har akkurat reddet det siste straffesparket i Moskva-finalen i 2008. Manchester United er igjen Europas beste lag.

Musikken stod det anerkjente Royal Philharmonic Orchestra for, mens det kjente kirkekoret til Academy of St. Martin in the Fields bidro med sang.  

– Det som tok en del ekstra tid for 25 år siden, var å utarbeide en lydfil som var tilpasset de ulike tv-stasjonene. En stasjon ville ha en stereotape, en annen ville ha en digital, mens en tredje ønsket en fil med mono lyd. I dag ville vi bare sendt en lik digital fil til alle, humrer Britten.  

Men selv i dag kan avspillingen av Champions League-hymnen by på utfordringer. Da Manchester United og CSKA Moskvas spillere tok oppstilling på Old Trafford i den siste gruppespillskampen i begynnelsen for et par år siden, kom det ikke noe Champions League-musikk fra høytalerne på «Drømmenes Teater».

Det viste seg i ettertid at det var, utrolig nok, blitt hakk i CD-platen som skulle brukes på Old Trafford og derfor kunne ikke Tony Brittens hymne bli spilt.   

I dag er det nesten utenkelig å tenke på Champions League uten å tenke på Brittens hymne, men komponisten forklarer til united.no at det tok sin tid før han skjønte det emosjonelle omfanget av musikkstykket han skrev.  

– I 1992 var dette bare en av mange jobber jeg hadde for tv-stasjoner, men etter hvert som jeg hørte sangen da jeg så en kamp på en pub eller hos venner, begynte det å synke inn. Naturligvis er jeg veldig stolt over sangen og har skjønt for lenge siden at det representerer, ikke bare fotball på sin beste plattform, men også et vellykket eksempel på en god markedsføring som har inspirert mange andre idretter, sier Britten.  

GÅSEHUD: Rio Ferdinand har sagt at Champions League-hymnen ga ham gåsehud som spiller. – Et stort kompliment fra en spiller og et menneske jeg virkelig respekterer, sier hymnens far, komponisten Tony Britten.

 Selv om han ikke er noen stor fotballfan, innrømmer Britten at det gjør inntrykk når flere av klodens beste spillere beskriver hymnen hans i særdeles rosende ordelag.  

– Å høre Rio Ferdinand si at sangen pleide å gi ham gåsehud er stort for meg. Han er en mann jeg virkelig respekterer for både hans personlighet og fotballferdighetene.   

Dirigerte La Scala

Selv om han håper at Manchester United vil lykkes i Champions League denne sesongen, er Brittens beste minne ikke fra Barcelona i 1999 eller Moskva i 2008.  

– Jeg dirrigerte koret La Scala Milan live på San Siro i 2001-finalen mellom Bayern Munchen og Valencia. Det var med skrekkblandet fryd. Det var en fantastisk opplevelse, men også ganske skremmende å ha hele verden som tilskuere, sier han.  

UEFA sitter på rettighetene til Brittens mesterverk, men komponisten selv har siden 1992 fått royalties for bruk av sangen.

I dag er Britten en både ettertraktet, og følgelig, travel mann. Selv om han klekker ut nye idéer og musikalske blinkskudd, vet Britten at det skal mye til for å overgå komposisjonen fra 1992.    

– Jeg har skrevet mange melodier siden, både til film og idretten, og det er planer for flere. Men kan jeg skrive en ny hymne eller melodi som setter like tydelige spor etter seg som Champions League-hymnen? Vel, jeg kan alltids håpe, men skal jeg være ærlig så tviler jeg sterkt, smiler han.  

Champions League-hymnen 

Ce sont les meilleures équipes 

Es sind die allerbesten Mannschaften 

The main event 

 

Die Meister 

Die Besten 

Les grandes équipes 

The champions 

 

Une grande réunion 

Eine grosse sportliche Veranstaltung 

The main event 

 

Ils sont les meilleurs 

Sie sind die Besten 

These are the champions 

 

Die Meister 

Die Besten 

Les grandes équipes 

The champions   

 

 

Powered by Labrador CMS