En terminliste til besvær

Hvordan planlegges egentlig en Premier League-sesong?

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 19. juni klokken 10.00 slipper Premier League terminlisten for 2013/14-sesongen – en annonsering som alltid er et høydepunkt.

Hvem møter vi i seriepremieren? Når er derbyoppgjørene mot Manchester City? Hvordan blir juleprogrammet og blir det hjemmekamp på «Boxing Day»? Er det lagt opp til en potensiell seriefinale på vårparten?

Onsdag får vi altså svaret, men hvor mye vet vi egentlig om prosessen rundt planeggingen av terminlisten?

Bare så det er sagt; det er ikke en gjeng som sitter rundt et rundt bord og trekker lapper fra en hatt, selv om enkelte managere kanskje vil hevde nettopp det.

Det er naturligvis mange retningslinjer, regler, innspill og andre terminlister som skal tas i betraktning når terminlistes fastsettes. Enkelt sagt plottes alle detaljene inn i et dataprogram som ved hjelp av algoritmer får kabalen til å gå opp.

Prosessen følger disse retningslinjene:

Først tar man terminlistene til FIFA og UEFA og plotter inn disse datoene for å unngå at kampene skal kollidere med landskamper og europacupspill.

Deretter splitter man naboklubber, som Manchester United og City, slik at de ikke skal ha hjemmekamper samme helg. Dette av hensyn til politiets kapasitet. Politiet kan også tvinge klubbene til å bytte både dato og tidspunkt for en kamp dersom den skulle kollidere med et annet arrangement, så dette er også noe som må tas i betraktning før terminlisten publiseres i juni.

Midtukekamper skal i utgangspunktet velges med tanke på værforhold, det vil si stort sett høst og vår.

Når det er tid for FA-cup på kalenderen må nye hensyn tas. Hver klubb skal få hjemmekamp enten før eller etter FA-cuprunden slik at tre bortekamper på rad unngås.

Selv om prosessen rundt terminlisten gjennomføres digitalt er det noe som også avgjøres på den gode gamle måten gjennom vanlige møter. The Football League, Premier League, FA, Supporterforeningen og klubbene blir alle spurt om de har innspill. Birmingham ønsket for eksempel i fjor å få hjemmekamp 19. april for å feire Trevor Francis sin bursdag. Ønsket ble for øvrig ikke innfridd.

I tillegg er det et par regler som må følges. Ingen klubber kan ha mer enn tre hjemme- eller bortekamper i løpet av fem kamper, og dersom laget har hjemmekamp på «Boxing Day» skal de spille borte 1. nyttårsdag.

For å gjøre kaoset komplett kommer naturligvis TV-kanalene inn som en siste utfordring. Både tid og dato kan endres dersom kampen skal dekkes på TV.

Nedenfor har vi laget en liten oversikt over diverse nøkkelkamper de siste fem sesongene.

Vi ser blant annet at Newcastle og West Bromwich er lag United har møtt både i seriepremieren og avslutningen ved flere anledninger. United har ikke hatt en seriepremiere hjemme siden 2010/11 – er det duket for en varm Old Trafford-velkomst til David Moyes på sesongens første dag i år?  Når det gjelder «Boxing Day» har den blitt spilt på Old Trafford de siste tre sesongene.

2012/13

RooneyW

Kamper mot City: 9/12 (b) og 8/4 (h)

Kamper mot Liverpool: 23/9 (b) og 13/1 (h)

Boxing Day: Newcastle (h)

Serieavslutning: West Bromwich (b)

2011/12

Seriepremiere: West Bromwich (b)

Kamper mot City: 23/10 (h) og 30/4 (b)

Kamper mot Liverpool: 15/10 (b) og 11/2 (h)

Boxing Day: Wigan (h)

inni_sak_dimitar_berbatov

Serieavslutning: Sunderland (b)

2010/11

Seriepremiere: Newcastle (h)

Kamper mot City: 10/11 (b) og 12/2 (h)

Kamper mot Liverpool: 19/9 (h) og 6/3 (b)

Boxing Day: Sunderland (h)

Serieavslutning: Blackpool (h)

2009/10

Seriepremiere: Birmingham (h)

scholes_giggs

Kamper mot Liverpool: 25/10 (b) og 21/3 (h)

Boxing Day: Ingen kamp 26/12. Hull (b) dagen etter.

Serieavslutning: Stoke (h)

2008/09

Seriepremiere: Newcastle (h)

Kamper mot City: 30/11 (b) og 10/5 (h)

Kamper mot Liverpool: 13/9 (b) og 14/3 (h)

Boxing Day: Stoke (b)

Serieavslutning: Hull (b)

Kilde: Daily Mail

Powered by Labrador CMS