Forslag om en europeisk superliga, akselererende overgangssummer og lønninger, stadig mer makt til agenter og konkurrenter som tilsynelatende bevisst bryter UEFAs Financial Fair Play-regelverk. Hva mener Uniteds ledelse om utviklingen i europeisk toppfotball?
Football Leaks, kombinert med rykter om at den saudiske kongefamilien ønsker å kjøpe Manchester United, har dominert den ikke-sportslige dekningen av United de siste månedene.
Ryktene om saudisk overtagelse er heldigvis (foreløpig) kun rykter, men Football Leaks har publisert høyst reelle historier om hvordan en rekke storklubber, inkludert United, driver business.
Nettsiden Football Leaks har siden lanseringen høsten 2015 bidratt til en rekke avsløringer om hvordan internasjonal fotball styres. Siden 2016 har også det journalistiske nettverket European Investigative Collaborators (EIC), hvor norske VG er med, bidratt til avsløringer om hvordan pengestrømmene beveger seg i fotballen. Inntrykket etter flere år med stadig nye avsløringer er at noen få store klubber og enkeltpersoner dominerer fotballen fullstendig.
Fotballens ledere, agenter og spillere sikrer seg stadig større og mer spektakulære inntekter, samtidig som fotballens institusjoner (FIFA og UEFA) virker å være maktes- og viljeløse i møte med økende inntekter i toppklubbene og egne organisasjoner.
Annonse
Denne høsten har EIC ledet av tyske Der Spiegel og Football Leaks igjen kommet med en rekke alvorlige avsløringer. De mest graverende avsløringene handler, ikke veldig overraskende, om Manchester City og Paris Saint-Germain. Hvis det viser seg at alle avsløringene stemmer, så er det uunngåelig at disse klubbene vil bli straffet.
Som United-supporter er jeg imidlertid ikke så veldig opptatt av om Manchester City og Paris Saint-Germain ender opp med store bøter, overgangsnekt eller utestengelse fra Champions League i noen sesonger.
Jeg er først og fremst opptatt av hva Manchester Uniteds eiere og ledere mener om flere av spørsmålene som vil påvirke hvordan United, Premier League og internasjonal fotball utvikler seg det neste tiåret.
Det mest oppsiktsvekkende, sett med United-øyne i denne høstens avsløringer, er de hemmelige diskusjonene om en ny europeisk superliga bestående av et lite knippe toppklubber i Europa.
Ifølge Football Leaks er United en av elleve toppklubber, sammen med blant andre Arsenal, Liverpool, Chelsea og Manchester City, som har diskutert og skal være tiltenkt fast plass i «European Super League».
Ideen er at en europeisk superliga skal erstatte Champions League fra 2021 eller 2022. I etterkant av lekkasjene fra EIC har det kommet ubekreftede rykter om at United og Arsenal holder litt igjen i diskusjonene, men ennå er det usikkert hvor United står i spørsmålet.
Så lenge Manchester United er børsnotert er det begrenset hva eiere og toppledere kan uttale seg om. Alt som kan påvirke børskursen positivt eller negativt må kommuniseres åpent gjennom børsmeldinger, kvartalsrapporter og årsberetninger. Dette skaper en dynamikk som dessverre gjør at vi supporterne vet lite om hva klubbens toppledelse jobber med og ønsker seg.
For min del begynner derfor listen over fotballpolitiske spørsmål som Glazer-familien og Ed Woodward gjerne skulle svart på å bli lang:
Annonse
Hva mener United om forslaget om en ny europeisk superliga?
Hva tenker Uniteds ledelse om at flere konkurrenter både i England og Europa tilsynelatende bevisst bryter UEFAs Financial Fair Play-regelverk?
Hva mener United om veksten i overgangssummer i internasjonal fotball?
Hva mener United om veksten i spillerlønninger i internasjonal fotball?
Hva mener United om at agenter får stadig større makt over både spillere og klubber?
Som verdens største fotballklubb har United en unik mulighet til å gå foran i disse spørsmålene. Akkurat nå er det imidlertid vanskelig å forstå hvordan Uniteds ledelse tenker. Hvor står egentlig United i diskusjoner som kommer til å påvirke oss supportere i en årrekke fremover?
Supporterklubben har lenge ment at United, og fotballklubber generelt, bør eies av fansen. Som et minimum bør det finnes en styringsmodell hvor fansen er representert, involveres og blir hørt i sentrale beslutninger.
Sjelden har jeg tenkt at en slik modell ville vært riktigere enn akkurat nå.
På vei inn i 2019 mener jeg derfor at vi supportere bør ønske oss to ting.
Det første, og viktigste, ønsket er et lag som vinner fotballkamper, kjemper om trofeer og underholder.
Det andre er et ønske om et United som involverer supporterne og går foran med åpenhet og tydelighet i diskusjonene om engelsk og europeisk fotballs utvikling.