Stor, sterk og målfarlig midtstopper som på første halvdel av 1990-tallet dannet Englands beste stopperpar sammen med Gary Pallister.
Bruce kom til United like før jul i 1987. Manager Alex Ferguson hadde lenge vært fan av den uryddige, tilsynelatende keitete midtstopperen med den maltrakterte nesen, og ved hjelp av £825.000 overtalte han Norwich-ledelsen til å gi slipp på sin kaptein. Men «kanarifuglene» kunne ha fått mer – og de visste det!
Uniteds opprinnelige bud lød nemlig på £900.000, men motparten nølte, og det hele dro ut. Dermed reduserte United beløpet med £75.000, og dermed fikk Norwich kalde føtter. Plutselig var de redd for ikke å få solgt, og dermed aksepterte de det lavere budet.
Annonse
£825.000 for en forsvarsspiller, var uansett en temmelig heftig sum i 1987. I ettertid er det uansett lett å slå fast at det var vel anvendte penger og at kjøpet er et av de beste United noensinne har gjort.
Nesebrudd og straffespark
To dager etter overgangen debuterte Bruce for sin nye klubb, mot Portsmouth på Fratton Park. Det ble ingen stor opplevelse for hardhausen fra Tyneside. Ikke bare feiret han debuten med nesebrudd; han forårsaket også straffespark et kvarter før slutt. Bortsett fra det gjorde han sakene bra i en kamp United vant 2-1.
Nesebruddet på Fratton Park var for øvrig ikke første gang Bruce opplevde å knekke skaftet, og heller ikke den siste. I de over 400 kampene han etter hvert spilte i Uniteds berømte drakt, måtte geordien oppleve mang en trøkk. Men det måtte også hans motstandere. Steve Bruce la nemlig aldri fingrene imellom. Han var tøff på bakken og kompromissløs i luften, men sjelden ufin i sin iver etter å stoppe en motspiller.
Farlig angrepsvåpen
I tillegg til å skjøtte sine plikter i Uniteds midtforsvar, trivdes Brucie godt med å være med fremover på banen. Med sin hodestyrke skaffet han laget sitt mange mål på dødballsituasjoner i motstandernes straffefelt, og bare få forsvarsspillere kan vise til en scoringsrate som ham. Hans desidert beste sesong i så måte var 1990/91, da han vartet opp med utrolige 19 scoringer, og kun ble overgått av spissene Brian McClair og Mark Hughes, som begge scoret 21.
Bruces to viktigste scoringer, og dem han nok huskes aller best for, stammer fra påskeaften 1993. United kjempet mot Aston Villa og Norwich om ligatittelen da de plutselig ble liggende under mot Sheffield Wednesday hjemme på Old Trafford.
Da sto kaptein Bruce frem og viste hva han var laget av. Først stupte han frem og stanget inn utlikningsmålet i kampens siste ordinære minutt, og deretter, nesten syv minutter på overtid – skapte han ekstase ved å heade inn nummer to! Se video under. Dette viste seg å være sesongens store vendepunkt. Etter denne kampen så ikke United seg tilbake, og sesongen endte med klubbens første ligamesterskap på 26 år.
Annonse
Farvel til Old Trafford
Det skulle bli ytterligere to ligamesterskap på Bruce før han takket for seg i 1996. Da hadde han i 1994 sågar blitt den første og – skulle det vise seg – eneste engelskmann i det 20. århundre som ledet sitt lag til «The Double».
I 1996, etter nok en «Double»-sesong, men hvor han ikke fikk spille FA-cupfinale, fikk Bruce gå gratis til Birmingham City.
På St. Andrews spilte han 72 ligakamper på to sesonger, før han i 1999 avsluttet spillerkarrieren i Sheffield United.
Ingen landskamper
Steve Bruce kan se tilbake på mange høydepunkter i løpet av sin lange fotballkarriere. I tillegg til tre ligamesterskap, vant han og FA-cupen to ganger; han vant Ligacupen og han var med på laget som beseiret Barcelona i Cupvinnercupfinalen i 1991. Derimot ble det ingen representasjonsoppgaver for det engelske A-landslaget. Isteden måtte han nøye seg med én «cap» for det mer eller mindre ubetydelige B-landslaget. Dette uforståelige faktum ga Bruce trøstebetegnelsen «den beste spilleren som aldri har spilt for England».
Managerkarriere
Mot slutten av 1997/98-sesongen, da Bruce spilte for Sheffield United, tok karrieren hans en vending mot det som skulle bli hans nye karriere. Han påtok seg rollen som spillende manager. Senere samme år la han støvlene bort for å ofre seg for managerjobben på heltid. Siden den gang har Steve Bruce ledet en hel rekke med klubber, både i Premier League og i Championship.