Marcus RASHFORD

Angrep

Fullt navn: Marcus Rashford, MBE
Draktnummer: 10
Født: 31. okt. 1997, i Manchester
Nasjonalitet: England
Høyde: 183 cm
United-akademiet: 1. juli 2014
Kontrakt: 30. juni 2028
Debut: EL, 25. feb. 2016; Midtjylland (h) 5-1 Debutmål: 2
FA-cupvinner: 2016, 2024
Ligacupvinner: 2017, 2023
Europa League-vinner: 2017
Utlån: Aston Villa (ut 2024/25-sesongen)
Landskamper: England

Egenprodusert helt som mistet glorien

Målfarlig angriper som fikk en sensasjonelt god start på sin United-karriere i 2016, men som siden 2023/24-sesongen har opplevd en uforklarlig nedtur, ikke bare spillemessig, men også som målscorer. Det har nå ført til omfattende og uunngåelige endringer.

Etter å ha vært en del av Manchester United-systemet siden han bare var åtte år gammel i 2005, har 27-åringen blitt lånt ut til Aston Villa, en av Uniteds Premier League-kolleger.

Den bekreftede avtalen dreier seg om et utlån ut inneværende sesong, der Villa angivelig vil dekke 70 % av Rashfords lønn, nok til å gjøre ham til Birmingham-klubbens best betalte spiller.
Villa skal også ha sikret seg en opsjon på kjøp for 47 millioner euro dersom de ønsker å beholde Rashford utover den opprinnelige utlånsavtalen som altså strekker seg ut sesongen.

Lite imponert Amorim

Utlånet skjer etter manager Rúben Amorims tydelig uttrykte misnøye med Rashfords livsstil, gjentagne sene oppmøter til trening og påstått manglende innsats under øktene. Det første eksemplifisert gjennom det veldokumenterte barbesøket i Belfast, før han dagen etter rapporterte inn sykdom og uteble fra trening.

Rashford gjorde heller ikke saken bedre av at han, to dager etter å ha blitt droppet til byderbyet med Manchester City, uttalte i et intervju med den velkjente journalisten Henry Winter, at han hadde behov for nye utfordringer og var klar til å flytte på seg.

Summen av misnøye med 27-åringens oppførsel førte til at den nye manageren bestemte seg for å holde ham utenfor kamptroppene sine, og gjorde bortekampen mot Victoria Plzên den 12. desember, til Rashfords (foreløpig?) siste. Sekvensen med utelatelser endte til slutt på 13 kamper, inntil låneavtalen med Aston Villa ble formalisert den 2. februar.

----------------------------------------------------------------

Fra femte- til førstevalg

Marcus Rashford ble første gang hentet opp til førstelaget av Louis van Gaal i februar 2016. Det skjedde i en sesong der Manchester-gutten i utgangspunktet var femtevalg på topp bak Wayne RooneyWill KeaneJames Wilson og Anthony Martial.

Debuterte med scoring

Rashford, som hadde imponert Van Gaal med sine opptredener for U18-laget,  slo gjennom med et brak da han først fikk sjansen til førstelagsspill grunnet skader på nøkkelspillere. Anledningen var Europa League-møtet med danske FC Midtjylland på Old Trafford i februar 2016.

Det gikk, som vi sikkert skjønner, over all forventning.

Den unge spissen slo like godt til med to scoringer i 5-1-seieren, og fikk vist frem litt av hva som bodde i ham.

25. feb. 2016: En 18 år gammel Marcus Rashford feirer scoring i debutkampen mot Midtjylland.

 Få dager etter debuten mot danskene fulgte Rashford opp med ytterligere to fulltreffere, denne gang i Premier League-debuten mot Arsenal. Dermed sikret han 3-2-seier over gjestene fra Nord-London., og plassert seg selv på fotballkartet med både fynd, klem og ramme alvor.

Så, en måned senere, fulgte han like godt opp med kampens eneste scoring og ny heltedåd i byderbyet mot Manchester City på Etihad. Der kjørte han først luke på City-stopper Martin Demichelis for deretter å plassere ballen i hjørnet bak hjemmelagets utrusende landslagskeeper Joe Hart. Flere scoringer ble det ikke på noen av lagene, og unge Rashford hadde igjen befestet sitt gryende renommé.

Hurtig og målrettet

Med intelligens, hurtighet og en giftig pasnings- og skuddfot, fortsatte angriperen fremgangene i den grad at han snart ble en av Uniteds – ja, til og med det engelske landslagets – viktigste spillere. 

«Big game player»

 Gjennom United-karrieren har Rashford ofte blitt den avgjørende brikken i de store kampene.

Mot Liverpool i mars 2018, for eksempel; da scoret han begge målene da scouserne ble slått 2-1 på Old Trafford. Det samme skjedde da henholdsvis Chelsea og Tottenham ble beseiret med samme sifre året etter.

Totalt har Rashford scoret 31 mål mot fem av de store i Premier League:

Syv av dem har kommet mot Liverpool, mens Manchester City og de tre London-klubbene Chelsea, Arsenal og Tottenham alle har måttet plukke seks Rashford-fulltreffere ut av nettmaskene.

Den store helten i Paris

Men det er ikke bare Premier League-klubber som har fått føle Marcus Rashfords nærmest gudbenådede evne til å påvirke fotballkamper. 

I mars 2019 skrev han seg for alvor inn i Uniteds historiebøker da Paris Saint-Germain sensasjonelt ble beseiret 3-1 på Parc de Princes.

«Mirakelet i Paris», det trolig største øyeblikket i Ole Gunnar Solskjærs nær tre år lange regjeringstid, etterfulgte et sviende 0-2-nederlag i Champions Leagues første kvartfinaleoppgjør på Old Trafford.  Pariserne var følgelig store favoritter til avansement, men i den franske hovedstaden fullførte isteden Rashford en sensasjonell snuoperasjon med avgjørende straffescoring nesten fem minutter på overtid.

Fulltrefferen fra ellevemeteren medførte de unevneligste franske gloser fra et på forhånd seierssikkert hjemmelag, som umiddelbart innså at de var blitt sendt hodestups ut av turneringen.

6. mars 2019: Jubel etter overtidsscoring og avansement i Paris

Oppturer og nedturer

Ryggskadet. Dessverre skulle matchvinnerscoringen i Paris bli etterfulgt av en lang skaderekke. I 2019/20-sesongen ble Rashford i flere måneder satt utenfor med en ryggskade, før det hele toppet seg med utbruddet av Covid-19-pandemien, da både Rashford selv og fotballen generelt ble satt på pause mellom mars og juni.

Skulderskadet. Den påfølgende sesongen, 2020/21, måtte han igjen bite tennene sammen for å spille seg gjennom til dels store smerter, denne gang forårsaket av en alvorlig skulderskade. Derfor var det ikke annet å forvente enn at formkurven bare sjelden nådde opp til der vi var blitt vant til å se Marcus Rashford.

Til tross for problemene klarte han likevel å sørge for 21 scoringer i liga og cup, bare én færre enn hans personlige scoringsrekord fra året før. I tillegg var han nest sistemann på ballen ved elleve av lagkameratenes nettkjenninger.

Allikevel; en svært middelmådig 2021/22-sesong resulterte i kun fem scoringer på 18+14 opptredener. Det førte til bekymret mumling i korridorene: Var den tidligere så brennhete Marcus Rashford i ferd med å kjølne?

Svaret på spørsmålet ble avgitt av Rashford selv, men først etter hjemkomsten fra det kontroversielle VM-sluttspillet i Qatar i november/desember: Etter å ha bidratt med relativt beskjedne åtte scoringer på 19 høstkamper før mesterskapet i det oljerike ørkenlandet, leverte Rashford i etterkant det beste vi noensinne har sett av ham.  

Brennhet ­- og ny kontrakt

Tilbake fra Midtøsten kom nemlig en sprudlende Marcus Rashford som tegnet seg på scoringslisten oftere enn noen gang tidligere. 30 mål og ni assists var ny og solid personlig rekord, og storklubber rundt om på Kontinentet siklet etter å lokke ham til seg. Det ga naturligvis gjenlyd på Old Trafford hvor en åpenbart skvetten United-ledelse prompte overbeviste sin storscorer til å skrive under på en ny og særdeles lukrativ 5-årskontrakt.

18. juli 2023: Marcus Rashford skriver under for fem nye år.

... men så sluknet han

Ledelsens kontraktstilbud var trolig et gedigent panikkpåfunn, om enn forståelig.
Faktum er nemlig at den Rashford som viste seg frem i den påfølgende 2023/24-sesongen, var en kritthvit skygge av utgaven som i månedene forut hadde sendt både klubb og fans til himmels i ren begeistring.

Åtte scoringer og fem målgivende på 43 opptredener var alt annet enn gammel Rashford-klasse. Ja, selv en av spillerens største fans, den daværende engelske landslagssjefen Gareth Southgate, mistet interessen. Det førte til at han utelot sin tidligere så betrodde angrepsspiller fra troppen til Euro 24-sluttspillet i Tyskland.

Og siden bare vedvarte Marcus Rashfords svake form.
Likevel, og selv med middelmådige forestillinger og særdeles negativt kroppsspråk, valgte Erik ten Hag å tviholde på ham utover høsten i 2024. I retur fikk sjefen syv mål og tre målgivende på 24 svært middelmådige opptredener. Denne kamprekken tok omsider slutt kort tid etter Rúben Amorims inntog på Old Trafford.

Flest kamper, flest scoringer

Uansett hva man måtte mene om Marcus Rashfords negative formutvikling og årsaken(e) til denne, er det ingen tvil om at han både har opplevd mye og gitt mye som United-spiller. Når han nå har forlatt sin barndomsklubb for denne gang, ja, kanskje for bestandig, ligger han med sine 426 opptredener i beltet, soleklart foran samtlige andre i dagens United-tropp.

Antallet gir ham 23. plass på adelskalenderen over spillere med flest kamper gjennom United-historien. Ingen av de gjenværende spillerne på Old Trafford har heller noe i nærheten av Rashfords til sammen 138 mål, som gir ham en  15.-plass på listen over klubben mestscorende gjennom alle tider.

----------------------------------------------------------------

Hedret av dronningen

I mars 2020, da coronaepidemien satte fotballen på pause i tre måneder, benyttet Marcus Rashford tiden på en måte som brakte anerkjennelse langt utenfor fotballfamilien. Angriperen som i oppveksten selv opplevde fattigdom direkte på kroppen og ofte måtte gå sulten til sengs, stilte seg da i spissen for en kampanje som hadde som mål å få slutt på hjemløshet og fattigdom blant landets unge. Han samlet inn flere titalls millioner av kroner til formålet, og ble hedret ved fortjent nok å bli tildelt en MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire).

Æresdoktor

7. oktober 2021 ble Rashford utnevnt til æresdoktor ved University of Manchester. Bakgrunnen var det nevnte arbeidet for landets unge, fattige.

Øvrige utmerkelser:

2022/23: Sir Matt Busby Årets spiller
2022/23: United-spillernes Årets spiller
2022/23: PFA Fans’ Årets spiller

Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
2015/1618-0-811-0-54-0-10-0-03-0-20-0-0
2016/1730-23-1116-16-53-0-33-3-18-3-20-1-0
2017/1826-26-1317-18-73-2-13-0-23-6-30-0-0
2018/1936-11-1326-7-102-2-10-0-08-2-20-0-0
2019/2039-5-2231-0-171-3-03-0-44-2-10-0-0
2020/2146-11-2133-4-112-1-11-3-110-3-80-0-0
2021/2218-14-513-12-42-0-00-0-03-2-10-0-0
2022/2346-10-3032-3-175-1-14-2-65-4-60-0-0
2023/2435-8-826-7-75-0-10-1-04-0-00-0-0
Totalt:294-108-131205-67-8327-9-914-9-1448-22-250-1-0

6. mars 2019: Jubel etter overtidsscoring og avansement i Paris Chris Brunskill/Fantasista

 

Oppturer og nedturer

Ryggskadet. Dessverre skulle matchvinnerscoringen i Paris bli etterfulgt av en lang skaderekke. I 2019/20-sesongen ble Rashford i flere måneder satt utenfor med en ryggskade, før det hele toppet seg med utbruddet av Covid-19-pandemien, da både Rashford selv og fotballen generelt ble satt på pause mellom mars og juni.

Skulderskadet. Den påfølgende sesongen, 2020/21, måtte han igjen bite tennene sammen for å spille seg gjennom til dels store smerter, denne gang forårsaket av en alvorlig skulderskade. Derfor var det ikke annet å forvente enn at formkurven bare sjelden nådde opp til der vi var blitt vant til å se Marcus Rashford.

Til tross for problemene klarte han i likevel å sørge for 21 scoringer i liga og cup, bare én færre enn hans personlige scoringsrekord fra året før. I tillegg var han nest sistemann på ballen ved 11 av lagkameratenes nettkjenninger.

 

Allikevel; en svært middelmådig 2021/22-sesong resulterte i kun fem scoringer og derpåfølgende mumling i korridorene: Var den tidligere så brennhete Marcus Rashford i ferd med å kjølne?

 

Svaret på det spørsmålet ble avgitt av Rashford selv, men først etter hjemkomsten fra det kontroversielle VM-sluttspillet i Qatar i november/desember: Etter å ha bidratt med relativt beskjedne åtte scoringer på 19 kamper på høstparten, leverte Rashford, i etterkant av mesterskapet i det oljerike ørkenlandet, det beste vi noensinne har sett av ham. 

 

Brennhet ­- og ny kontrakt

 

Tilbake fra Midtøsten kom nemlig en sprudlende Marcus Rashford som tegnet seg på scoringslisten mer enn noen gang tidligere. 30 mål og 9 assists var ny og solid personlig rekord, og storklubber rundt om på Kontinentet siklet etter å lokke ham til seg. Det ga gjenlyd på Old Trafford hvor en åpenbart skvetten United-ledelse prompte utstyrte sin storscorer med en ny og lukrativ 5-årskontrakt.

 

... men så sluknet han

Kontraktstilbudet var kanskje en tabbe. Faktum er nemlig at den Rashford som viste seg frem i den påfølgende 2023/24-sesongen, bare var en blek skygge av utgaven som i månedene forut hadde sendt både klubb og fans til himmels i ren begeistring.

Åtte scoringer og fem målgivende på 43 opptredener var langt ifra gammel Rashford-klasse. Ja, selv en av spillerens største fans, den daværende engelske landslagssjefen Gareth Southgate, mistet interessen. Det førte til at han utelot sin tidligere så betrodde angrepsspiller fra troppen til Euro 24-sluttspillet i Tyskland.

 

Og siden bare vedvarte Marcus Rashfords svake form, med middelmådige forestillinger og et særdeles negativt kroppsspråk. Under Erik ten Hags ledelse utover høsten i 2024, beholdt Rashford like fullt plassen sin i førsteelleveren, noe som førte til syv mål og tre målgivende på 24 opptredener. Kamprekken tok omsider slutt kort tid etter Rúben Amorims inntog på Old Trafford.

 

Det er nemlig et uomtvistelig faktum at Rashford ikke bare trøblet det til på banen. Barbesøket til Belfast, er et eksempel på det.

 

Flest kamper, flest scoringer

Uansett har Marcus Rashford opplevd mye og gitt mye som United-spiller. Når han nå har forlatt United for denne gang, er han med sine 426 opptredener i rødt, den av dagens United-spillere med soleklart flest opptredener i beltet.

Antallet gir ham 23. plass på adelskalenderen over flest kamper i United-historien, 426 kamper hvor han har notert seg for til sammen 138 mål og 63 målgivende pasninger.

 

----------------------------------------------------------------

Tildelt MBE

I mars 2020, da coronaepidemien satte fotballen på pause i tre måneder, benyttet Marcus Rashford tiden på en måte som brakte anerkjennelse langt utenfor fotballfamilien. Angriperen som i oppveksten selv opplevde fattigdom direkte på kroppen og ofte måtte gå sulten til sengs, stilte seg da i spissen for en kampanje som hadde som mål å få slutt på hjemløshet og fattigdom blant landets unge. Han samlet inn flere titalls millioner av kroner til formålet, og ble hedret ved fortjent nok å bli tildelt en MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire).

Æresdoktor

7. oktober 2021 ble Rashford utnevnt til æresdoktor ved University of Manchester. Bakgrunnen var det nevnte arbeidet for landets unge, fattige.

Øvrige utmerkelser:

2022/23: Sir Matt Busby Årets spiller 2022/23: United-spillernes Årets spiller 2022/23: PFA Fans’ Årets spiller

Powered by Labrador CMS