Offensiv og målkåt midtbanespiller som ble hentet fra Sporting Lisboa i januar 2020, og bidro med umiddelbar virkning.
«En taktisk og teknisk leder på banen i sin beste alder».
Slik lød en av de mange beskrivelsene av Bruno Fernandes i portugisiske medier i forbindelse med overgangen.
Spørsmålet på det tidspunktet var om suksessen fra Sporting kunne overføres til Manchester United.
Annonse
Det var i hvert fall håpet til Ole Gunnar Solskjær, Fernandes’ nye manager. Kunne den nyankomne kanskje være katalysatoren som pumpet liv og gnist inn i et United-lag som hadde måttet klare seg uten både Scott McTominay og Paul Pogba i store deler av sesongen?
Strålende debutsesong…
Både Solskjær og alle andre håpefulle fikk det nøyaktig som de ville. Alle ønsker ble innfridd – og vel så det. Den dynamiske midtbanespilleren slo nemlig til umiddelbart. Med tolv scoringer og åtte assists på bare 21/1 opptredener fra februar til august (sesongen avbrutt og siden forlenget grunnet coronaepidemien), bidro Fernandes med andre ord i aller høyeste grad til å løfte sin nye klubb.
Enda bedre oppfølgersesong
Om han hadde innfridd i sin debutsesong, skulle Fernandes faktisk gjøre det enda bedre i oppfølgeren. Han var for lengst blitt klubbens selvsagte valg i tierrollen, og svarte med å bli klubbens desiderte scorings- (28) og assistkonge (19). Suksessen fikk rett og slett forståsegpåerne til å måpe.
Men så kom formduppen
I forhold til forventningene ble 2021/22-sesongen en aldri så liten nedtur for Bruno Fernandes. I likhet med resten av laget opplevde han en formdupp som også ga seg utslag i form av «bare» ti scoringer og 14 assists totalt i alle turneringer.
En turbulent sesong, både for Manchester United og Bruno Fernandes, som til slutt endte med en skuffende 6. plass i Premier League, utslag i henholdsvis 3.- og 4. runde i Liga- og FA-cup, samt i Champions Leagues 16.-delsfinale.
Annonse
Både skaper og tar sjanser
Det har, og blir fortsatt, også statistisk, påpekt at Fernandes spiller bort ballen for ofte. Imidlertid viser ikke statistikkene hvilke type pasninger han forsøker seg på. Ofte er det snakk om risikable gjennombruddspasninger, noe som gjenspeiles i treffprosenten hans. For å forbedre denne kunne han oftere spilt ballen sideveis eller bakover, men slik er ikke Brunos spillestil. Hver eneste pasning spilles med en intensjon om å dytte laget framover på banen og skape sjanser.
Revitalisert under ny sjef
Da ny manager, Erik Ten Hag, ble hentet fra Ajax foran 2022/23-sesongen, ble det knyttet stor spenning til hvordan han ville verdsette Bruno Fernandes’ bidrag på fotballbanen. Det skulle vise seg at den nye sjefen langt på vei gjorde sin portugiske midtbanemann til lagets kanskje viktigste spiller. Mens den faste kapteinen, Harry Maguire, i stor grad måtte nøye seg med innbytteropptredener, hadde Fernandes managerens helhjertede tillit som lagets de facto visekaptein. Det var en rolle Fernandes gikk opp i med hud og hår. Han gjennomførte en strålende sesong, spilte hele 59 av 62 kamper, og ledet laget til triumf både i Ligacupen (klubbens første trofé siden 2017) og til den kommende sesongens Champions League.
Ny klubbkaptein
Og Erik ten Hag? Jo, han var så fornøyd at han, foran 2023/24-sesongen, utnevnte Fernandes til klubbkaptein på permanent basis. Det var en avgjørelse som dermed gikk på bekostning av Harry Maguire.
———————————————————————————————————————————
Bakgrunn
Annonse
Bruno Miguel Borges Fernandes ble født noen måneder etter at Brasil hadde slått Italia i VM-finalen i USA i 1994. I Manchester hadde mannskapet til Alex Ferguson fått en god start på sesongen, men uten at de klarte å forsvare Premier League-tittelen.
Fernandes vokste opp i Maia langs den portugisiske kysten, nord for Porto. Hans første fotballklubb het Infesta, og guttungen var som regel den første som kom på treningene og den siste som gikk. Etter hvert gikk turen videre til Pasteleira, en klubb med et godt omdømme innenfor talentutvikling, før Fernandes ble plukket opp av Boavista i landets øverste divisjon.
Italiensk fotballutdannelse
Midtbanetalentet ble imidlertid ikke værende lenge i hjemlandet. I 2012 tok han et ukonvensjonelt valg og reiste til Italia, der han var ønsket av Novara. Ett år senere var han i Serie A. Først i Udinese (2013-2016), og deretter i Sampdoria (2016-2017). I løpet av denne perioden var Fernandes ønsket av både Benfica og Valencia, men portugiseren valgte å bli værende i Italia.
Etter én sesong i Sampdoria under trener Marco Giampaolo, som senere ledet Milan i en kort periode, returnerte Fernandes til Portugal som 22-åring sammen med familien.
Angrepet av supportere
Mens José Mourinho strevde i Manchester etter Europa League-triumfen i Stockholm, tok Bruno Fernandes store steg i Sporting Lisboa. I sin første sesong scoret han 16 mål, noe som skulle bli hans varemerke som midtbanespiller. Han ble også raskt ansett som en av klubbens ledere på banen.
Fernandes løftet Sporting, men i ligaen endte laget 18 poeng bak Benfica og 6 poeng bak Porto.
I 2017/18 gjentok historien seg. Sporting Lisboa endte på tredjeplass bak begge rivalene og mistet muligheten til å kvalifisere seg til Champions League.
15. mai 2018 tok en turbulent sesong en tragisk vending.
50 maskerte supportere tok seg inn på Alcochete treningssenter og angrep klubbens spillere og støtteapparat som var midt i en treningsøkt. En av spillerne fikk et kutt i hodet, mens garderoben ble vandalisert. Trener Jorge Jesus og spillerne Rui Patricio og William Carvalho ble også angrepet den dagen.
Annonse
Lojal og profesjonell
I det påfølgende overgangsvinduet forsvant en rekke spillere. Bruno Fernandes derimot, valgte å bli værende.
Portugiseren verdsatte det klubben hadde gjort for ham, og ifølge ryktene skal han ha takket nei til en kontraktsforlengelse med høyere lønn fremforhandlet av hans agent. Det skal også ha vært en klausul i kontrakten som innebar en bonus på fem millioner euro til Fernandes dersom klubben mottok et bud på 30 millioner euro eller høyere for spilleren. Klausulen ble utløst flere ganger, men Fernandes ville ikke motta bonusen – vel vitende om klubbens økonomiske utfordringer.
25-åringens agent er hans svoger, Miguel Pinho. Både Mino Raiola og Jorge Mendes skal ha forsøkt å rekruttere Fernandes, som imidlertid har forblitt lojal til sin agentsvoger gjennom hele karrieren.
Personlige meritter:
2019/20: Sir Matt Busby (fansens) Årets Manchester United-spiller
2020/21: Sir Matt Busby (fansens) Årets Manchester United-spiller
2023/24: Sir Matt Busby (fansens) Årets Manchester United-spiller