Skandinavere i United: Solskjær, Berg og Johnsen.

Skandinavia? Adjø! Farvel! Adjö!

HALVE SAKEN ER ÅPEN: 13 skandinaver har spilt 1.318 United-kamper. Nå er det ingen igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken stod på trykk i forrige utgave av United-Supporteren, og er et eksempel på saker man kan lese som medlem i Supporterklubben.

Bli medlem her.

Adjø! Farvel! Adjö!

Av:  Eivind Holth

13 skandinaviske spillere har til sammen spilt 1.318 United-kamper, et tall som lar seg høre i historiebøkene om Manchester United. Men er Norge, Sverige og Danmark representert neste kapittel? Ekspertene er samstemte og mener det er ungdommen som må ta opp arven etter Solskjær, Schmeichel og Larsson.

I California stiftes et teknologiselskap som får navnet Google. I Norge åpner Gardermoen Lufthavn endelig rullebanen. I Drammen blir Strømsgodset-spilleren Hans Erik Ødegaard pappa til en liten gutt som foreldrene kaller Martin. I Nagano slår Bjørn Dæhlie svenske Niklas Jonsson på femmila og tar sitt siste mesterskapsgull. Et halvt år senere plasserer Norge seg selv på verdens fotballkart med triumfen i Marseilles.

Året er naturligvis 1998.

I VM kan «Drillo» stille en helt lag med spillere fra Premier League. Tre av dem finner vi i Manchester United, hvor de et snaut år senere i Barcelona skal overgå seieren over Brasil sammen med blant andre en dansk keeperkjempe og en svensk ving. Det er imidlertid ikke bare i nord-vest engelskmennene har stiftet bekjentskap med bokstavene ”æ”, ”ø” og ”ö” – på godt og vondt. Skandinaviske vikinger er i ferd med å raide fotballøya fullstendig. Ole Gunnar Solskjær gjør sine saker bra i debutsesongen, Tore André Flo (Chelsea) og Egil Østenstad (Southampton) scorer begge elleve mål i Premier League, i Derby bidrar Jacob Laursen til en imponerende 8. plass, mens Arsenal henter en viss Fredrik Ljungberg fra Halmstads BK.

AVSKRIVER SKANDINAVIA

Totalt 40 skandinaviske spillere befant seg i Premier League i 1997/98-sesongen. 18 år senere er tallet redusert til ti. Ingen av dem finner vi i Manchester United.

Vi snakker om en 31 år lang reise som begynte da Jesper Olsen kom til klubben som første skandinav i 1984. Dersom vi inkluderer akademispillere er det nå faktisk første gang siden 1990 Manchester United ikke har en eneste skandinavisk spiller i sine rekker. Anders Lindegaard avsluttet med andre ord en æra da han signerte for West Bromwich 31. august.

“Martin Ødegaard var aktuell en kort periode, men bortsett fra det var det ingen skandinaviske spillere på speidernes notatblokker. ”

Torben Aakjær, ex-speider i United.

Spørsmålet er om vi får se en skandinavisk spiller trekke på seg United-trøya igjen i nærmeste fremtid.

– Umiddelbart tror jeg ikke det er et veldig sannsynlig scenario. Hverken på junior- eller seniornivå finnes det skandinaviske spillere som er i nærheten av å være interessante for Manchester United.

Torben Aakjær var United-speider i tre og et halvt år fram til januar 2015 og vet godt hvordan klubben forholder seg til det skandinaviske markedet. Så vidt han bekjent følger ikke Manchester United noen konkrete spillere fra hverken Norge, Sverige eller Danmark i skrivende stund.

KUN ZLATAN OG ERIKSEN

Årsaken er enkel og åpenbar, mener dansken.

Nivået på skandinavisk fotball er rett og slett ikke bra nok.

Nordens høvdinger befinner seg nå på lille Island, og sommerens EM i Frankrike spilles uten Norge og Danmark eller Sverige. Under VM i Brasil i 2014 var ingen med. Og selv om Malmö FF er i Champions League for andre år på rad, og FC Midtjylland slo Southampton over to kamper i Europa League, og norsk klubbfotball har fått en oppsving i Europa League, strekker det ikke til, mener Aakjær.

– Jeg vurderer det nåværende nivået i Skandinavia som noe av det dårligste på mange, mange år. Per dags dato er det bare en aldrende Zlatan Ibrahimovic og Christian Eriksen som kan kalles toppspillere, men ingen av dem har desidert verdensklasse lenger og avstanden til de neste er enorm. 

NORSK OPTIMISME

Tidligere Rosenborg-speider Stig Torbjørnsen er enig med Aakjær om at tiden da klubber som Manchester United kjøpte etablerte skandinaviske spillere over 20 år er over.

– Men når Martin Ødegaard kan gå fra Strømsgodset til Real Madrid, tror jeg absolutt det kan komme spillere fra Skandinavia til Manchester United. Nå «scouter» storklubbene på ungdomslag. Jo yngre du er jo, desto lettere er det å havne i en sånn klubb. I tillegg er det ingen struktur på innkjøpspolitikken til Louis van Gaal. Derfor tror jeg ikke det er utenkelig, sier Torbjørnsen, som mener det må være et varsku for engelske klubber å se hvordan det norske U21-landslaget presterte helt på høyde med Englands Premier League-spillere på Marienlyst i september.

Det er heller ingen tvil om at Manchester United har fått med seg at det gror godt i skandinaviske junioravdelinger for tiden.  I tillegg til nevnte Ødegaard har United tilsynelatende også vist interesse for to andre norske tenåringer i Odds Rafik Zekhnini (17) og Edvard Sandvik Tagseth (14), som var på prøvespill hos U16-laget og til slutt endte i Liverpool. I tillegg har også svenske Sead Hakšabanović (16) vært på prøvespill.

Brann-speider og mangeårig fotballekspert Lars Tjærnås deler Torbjørnsens optimisme på vegne av skandinavisk fotball og ser langt lysere på sjansene for å få fram enkeltspillere i de store ligaene nå enn for få år siden.

– Forskjellen er at vi etter noen magre år innså at vi måtte være mer ydmyke og hente læring fra andre nasjoner som lyktes. Det vil betale seg framover, mener Tjærnås.

 Men hvem er det i så fall som kan ta opp arven etter Solskjær, Schmeichel og Larsson?

Tjærnås understreker at forhold som spillerutvikling og klubbens behov gjør det nærmest umulig å forutse, men nevner likevel et par navn.

– Plutselig trenger de en høyreback, og da kan Omar Elabdellaoui være aktuell hvis han fortsetter å vise seg i Champions League med Olympiakos som et eksempel. Jeg ser ingen i dag som kan ta steget rett fra Norge og inn på førstelaget til Manchester United, men med rett utvikling kan spillere som Kristoffer Ajer (Start) og Iver Fossum (Strømsgodset) være to eksempler. 

Faktum er uansett at Manchester United står uten en eneste skandinav på både senior-, U21- og U18-nivå for første gang siden 1990. Selv om Tjærnås og Torbjørnsen erkjenner at skandinavisk fotball har vært nede i en bølgedal, mener de at noe av svaret også ligger i det moderne spillermarkedet.

utdskan2NORGE VERST I PREMIER LEAGUE

– En stund har skandinaviske spillere vært ganske høyt priset uten at kvaliteten har speilet verdiene. Og når mange andre nasjoner har hatt større verdi for pengene ser de dit. Så enkelt er det, sier Tjærnås.

 – I dag kjøper storklubbene spillere fra hele verden, men hvor mange afrikanere var det i Premier League på 90-tallet i forhold til i dag, for eksempel? legger Torbjørnsen til, og argumenterer for at Skandinavias geografiske nærhet til England var noe av årsaken til at situasjonen var ganske annerledes for 20 år siden og at konkurransen i dag er mye tøffere.

Tidligere United-speider Aakjær mener imidlertid Skandinavias innflytelse i Manchester United er marginal i forhold til hva «Solskjær-generasjonen» har inntrykk av og deler ikke speiderkollegaenes optimisme.

– Historisk er det jo relativt begrenset hvor stor suksess spillerne fra Skandinavia har hatt i Manchester United. Bortsett fra Ole Gunnar Solskjær og Peter Schmeichel kan man med all respekt kalle de resterende for jevne spillere.

En studie foretatt av FourFourTwo gjør Aakjærs påstand gjeldende også for de øvrige klubbene. Av de nasjonene som har hatt 20 spillere eller flere i Premier League ligger Norge (58 spillere) desidert sist med en suksessprosent på 15 siden oppstarten i 1992. Sverige (55 spillere) og Danmark (54 spillere) befinner seg i det nedre midtsjiktet med 20 prosent hver, mens Elfenbenskysten, Senegal og Spania topper listen.

At én, danske, én svenske og tre nordmenn har vunnet «The Treble» med Manchester United som det eneste laget i Premier League er det uansett ingen som kan ta fra fotballgale Skandinavia. Og hvem vet? Plutselig må det skrives et nytt kapittel – kanskje det da er plass til en viking eller to? 

Flere talentfulle svensker

 Fotballjournalist Erik Niva utelukker ikke at det finnes en United-kandidat eller to i Sveriges U21-landslag som vant EM.

Det svenske U21-landslaget overrasket alle da de tok seg til finalen i sommerens U21-EM, og imponerte stort med seier over Portugal i finalen, mye takket være et kollektivt samhold uten sidestykke. Aftonbladets fotballekspert Erik Niva mener det er usannsynlig å se for seg at noen skal ta opp arven etter Jesper Blomquist og Henrik Larsson i et United-lag som kjemper seg tilbake i toppen av verdenstoppen med det første, men ser ikke bort i fra at det kan skje i fremtiden.

– Jeg blir ekstremt overrasket hvis vi er representert med en svensk spiller på førstelaget til Manchester United i løpet av de fem neste årene, sier Niva, som samtidig skryter av nivået i Allsvenskan.

– Men kanskje finnes det en liten sjanse for at FC Københavns 21-årige venstreback Ludwig Augustinsson kan utvikle seg tilstrekkelig. Han var individuelt sett best på U21-landslaget som vant EM og har de rette egenskapene. Dessuten er han Manchester United-supporter.

– Muligens kan 23 år gamle Oscar Hiljemark, som var U21-landslagets kaptein og også er United-supporter, ta ytterligere steg. Han har begynt bra i Serie A med tre mål på to kamper fra start for Palermo.

Av yngre spillere nevner Niva de 20-år gamle midtbanespillerene Simon Gustafson (Feyenoord) og Aber Zeneli (Elfsborg).

 – De er ikke i nærheten av å være gode nok ennå, men de kan utvikle seg mye.

– Schmeichel var best

 Ekspertene er samstemte om hvem som er Manchester Uniteds beste skandinaviske spiller gjennom tidene.

Torben Aakjær: – Uten tvil Peter Schmeichel – og det er ikke fordi jeg er fra Danmark. Hans betydning gjennom mange sesonger kan ikke undervurderes, og personlig rangerer jeg ham som en av de fem beste målvaktene i verden noensinne. Ole Gunnar Solskjær var naturligvis også en god spiller i mange år, men han kom jo oftest på fra benken, og Henrik Larssons karriere i klubben varte ikke lenge.

Lars Tjærnås: – Peter Schmeichel. Å vurdere keepere mot utespillere er nesten umulig, men for meg er  han et ikon som keeper. En ting er det keepertekniske, viktigere er autoritet og utstråling. I hans beste stunder ga han beskjed med kroppsspråket om at det var uaktuelt å slippe inn mål.

Erik Niva: – Solskjær får ha meg unnskyldt, men det selvsagte og åpenbare svaret er Peter Schmeichel.

Her er ekspertenes kandidater

Norge
Omar Elabdellaoui (23), Olympiakos
Iver Fossum (19), Strømsgodset
Kristoffer Ajer (17), Start

Danmark
Christian Eriksen (23), Tottenham
Kasper Schmeichel (28), Leicester

Sverige
Ludwig Augustinsson (21), FC København
Oscar Hiljemark (23), Palermo
Simon Gustafson (20), Feyenoord
Aber Zeneli (20), Elfsborg

Powered by Labrador CMS