slitnemenn

– Jeg ville byttet ut hele laget mot Roma

Publisert Sist oppdatert

– De satte opp denne kampen slik at vi skulle mislykkes.

Det sa Ole Gunnar Solskjær da United tidligere i sesongen fikk tidlig avspark borte mot Everton i Premier League søndagen etter en torsdagskamp i Tyrkia.

Onsdag kveld ble det så kjent at United nå skal spille fire kamper på sju døgn – de tre siste med bare 48-50 timers mellomrom.

Det er vanskelig å se for seg at United-manageren var blid da han skjønte at United nå møter Roma i Italia torsdag kveld, Aston Villa i Birmingham søndag, Leicester hjemme tirsdag og Liverpool hjemme torsdag.

Se oppdatert terminliste her.

Men hva slags konsekvenser blir det av et så tett kampprogram?

United.no har snakket med UEFA PRO-trener Øyvind Eide og Torstein Dalen-Lorentzen ved Norges Idrettshøgskole.

– Det mentale er også sentralt her

– Jeg ville nå rullert hele førsteelleveren mot Roma, sier UEFA PRO-trener Øyvind Eide til united.no da han blir fortalt om oppsettet.

– Jeg har selv vært gjennom noe liknende før, men Roma så forferdelig svake ut i forrige kamp.

– United stiller nok fort sterkere enn jeg her snakker om, men personlig ville jeg tenkt en full rullering – og så heller bruke de fem byttene som trengs hvis noe skulle skje. Det er tross alt mange United-spillere som skal kunne beherske det tempoet Roma har, fortsetter han.

– Samtidig er det også en stor forskjell mellom det å starte en kamp og det å være på benken fra start av, ikke minst mentalt. Det blir andre typer forberedelser. Man kan slappe litt mer av når man ikke starter. Med fire kamper på sju døgn ville det vært en naturlig inngang for meg.

ØYVIND EIDE: UEFA PRO-treneren har ofte sin taktiske analyse på united.no.

– Men det kan også hende at de nå tar Roma-kampen som en gjennomkjøring. De mister jo treninger neste uke, så man kunne ta Roma-kampen som verdifull trening, for å øve.

Seks ganger så stor sjanse for skader?

Internasjonal forskning som united.no fant ved noen kjappe google-søk onsdag viser at sjansene for skader seksdobles hvis man spiller oftere enn hver fjerde dag.

Hvor stor skaderisikoen da blir ved å spille tre kamper med bare en hel dag imellom alle tre har vi ikke funnet resultater på. Antakeligvis fordi det skjer så sjeldent.

Google-søkene viser også at man ikke er restituert og klar fysisk til en ny kamp med bare 48 timers mellomrom.

Ja, det er fysiske forskjeller fra spiller til spiller, men det generelle er at man bruker 48 til 96 timer på å være helt klar fysisk til ny kamp.

Umulig å fullt ut restituere på 48 timer

Torstein Dalen-Lorentsen er stipendiat i idrettsmedisin ved Senter for idrettsskadeforskning ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole (NIH), og kan mer enn de fleste om konsekvensene av det United nå skal gjennom.

Han har nylig også skrevet en artikkel om treningsbelastning med Uniteds fysiske trener, Ed Leng.

– Det som er sikkert er at 48 timer ikke er nok til å restituere seg fullt ut på alle de parameterne vi kan måle. Det gjelder for eksempel sprint, høyhastighetsløp, hopp-prestasjon, muskelstølhet og ikke minst opplevelsen av å føle seg klar til kamp, sier han til united.no.

dalen-lorentsen
DALEN-LORENTSEN: Har nylig også skrevet en artikkel om treningsbelastning med Ed Leng – fysisk trener i United.

– Dette avhenger selvsagt også av kampbildet, men hvis vi bare hadde snakket to kamper så ser vi gjerne at det fysiske ofte går litt ned i kamp to. Samtidig kan dette også kompenseres for på ulike måter slik at det sjelden er et problem med to kamper så tett.

– En rekke med så tette kamper blir imidlertid noe annet.

– Et eksempel kan være at muskulaturen er fem prosent mindre restituert til kamp to, men med en ny kamp like raskt deretter igjen så akkumulerer man bare den trøttheten i muskulaturen videre, sier han.

– Jeg leste at det er forskning som viser at sjansene for skader seksdobles når man spiller to kamper med mindre enn fire dager imellom?

– Det er fra Champions League-studier, ja, og på gruppenivå så kan man nok si det. Det er vanskelig å si nøyaktig hva risikoen er, men at den er mangedoblet er ganske sikkert, sier Dalen-Lorentsen.

Han mener det nå ligger et stort ansvar på trenerne.

– Dette blir en utfordring – hvordan planlegge slik at man ikke taper prestasjonsmessig på dette? Hvordan begrenser man reduksjonen i prestasjonen best mulig? Trenerapparatet må nå bruke alle de verktøyene de har, og det handler først og fremst om to ting – taktikken og kampbildet, men også rulleringen.

– Hvis man for eksempel bare spiller 30 minutter i en kamp så krever det ikke mye restitusjon for å være klar igjen, sier han.

– Er dette medisinsk uforsvarlig?

– Hva betyr egentlig det? Det er et begrep vi kaster litt rundt oss. Hva hver enkelt tolererer av risiko er også forskjellig. Så er det helt sikkert at dette øker sjansene for skade, men man kan jo ikke dø av dette. Jeg har derfor litt problemer med å bruke det uttrykket.

– Denne sesongen er jo også realitetene at på grunn av coronaen så blir det et etterslep av kamper. For Uniteds del spilte protestene sist også inn.

– Nå handler det derfor om å være smart, og dette er faktisk også ferdigheter som de beste lagene må inneha – det å kunne kontrollere skaderisiko og styre spillergruppa. Det er i løpet av en sesong veldig mange som har like utfordringer på dette, og da handler det om man klarer å gjøre dette til en fordel.

– Disse klubbene har også gode data på hvilke spillere som tåler det – og ikke minst hvilke posisjoner som tåler dette. Det er jo forskjell på spillere, mens midtstopperne sjelden sliter seg ut fysisk i løpet av en kamp, sier Dalen-Lorentsen.

– Analyseteamet skal få kjørt seg

Eide mener, som Dalen-Lorentsen er inne på, at det nå hviler et stort ansvar på analyseteamet og trenerne.

– Ja, analyseteamet skal få kjørt seg. De må være ekstremt tydelige siden læringsarenaen den neste uka i hovedsak blir video. Kamppplanene må også være enkle for ikke å gjøre den mentale belastningen for tøff.

– På treningsfeltet blir det vel maksimalt veldig enkle taktiske ting med lav fart, og i kampene vil det handle om å være smarte. Hvis United skulle lede 2-0 i noen av de neste kampene så handler det om å drepe kampen. Da skal det ikke skje noe mer, men man skal holde ballen i laget, bruke god tid på dødballer og dra ned tempoet.

– Faren med det er imidlertid at hvis man slipper inn mål så er det vanskelig å gire om igjen, sier Eide.

En løsning kan også være å stille ganske sterkt mot Roma, sterkt også mot Aston Villa, stille veldig reservepreget mot Leicester – kanskje også som et statement til Premier League – før man stiller toppet igjen mot Liverpool.

– Det er vel i alle fall ingen som godtar om man stiller med et redusert lag mot Liverpool, og det føles ikke akkurat som om dette er tidspunktet for å skuffe fansen, heller. Det blir en steintøff kamp siden disse kampene kommer til å tappe laget ganske mye, sier Eide.

Powered by Labrador CMS