Denne trioen har aldri tapt
Hørt historien om nederlenderen, engelskmannen og japaneren som aldri tapte en fotballkamp?
Wayne Rooney, Robin van Persie og Shinji Kagawa.
Bare ordlyden av de tre navnene bør gi alle United-supportere vann i munnen, og plasserer vi de tre klassespillerne i samme startellever stiger kanskje pulsen et hakk også.
Tidligere har vi skrevet om hvor viktig Rooney og Van Persie har vært for dette United-laget, men hvor ofte har hele angrepstrioen – Rooney, Van Persie og Kagawa – egentlig fått tillit sammen fra start i United?
Svaret er i elleve kamper. Et antall som er forsvinnende lite dersom vi tar i betraktning at United har spilt 72 kamper i løpet av de 15 månedene trioen har delt samme garderobe på Old Trafford.
I Rooney, Van Persie og Kagawa vil nok mange hevde at United har sine tre desidert sterkeste angrepsvåpen. Men hvorfor har da Sir Alex Ferguson og David Moyes kun spilt de sammen fra start i 15 prosent av kampene?
Statistikken gjør det enda underligere. Manchester United har nemlig aldri tapt en kamp de tre har startet sammen.
Rooney, Van Persie, Kagawa
- Seire – uavgjort – tap: 9-2-0 (11 kamper)
- Mål: 17
Som nevnt i innledningen ovenfor ser vi altså at United aldri har tapt med de tre angrepsspillerne fra start. Ni seire gir i tillegg en svært solid seiersprosent på 82 prosent som blant annet innebærer tøffe oppgjør mot Leverkusen og Arsenal. Uavgjortresultatene kom mot Real Madrid og West Ham.
Når det gjelder mål så står trioen for drøyt 60 prosent av målene United scorer når de starter sammen. De gjør i snitt 1,5 mål per kamp med Van Persie (8) som mestscorende. Rooney står med seks, mens Kagawa har tre (alle mot Norwich i fjor).
Rooney og Kagawa
- Seire – uavgjort – tap: 2-1-2 (5 kamper)
Mål: Ingen
Så hva skjer om vi fjerner Van Persie fra beregningen og ser på hva Rooney og Kagawa har utrettet sammen? De to har faktisk spilt enda færre kamper sammen, men likevel synker seiersprosenten til svake 40 prosent. Liverpool, West Bromwich, Real Sociedad, Everton og Chelsea har vært motstanderne.
Viser dette at Rooney og Kagawa ikke er noen god kombinasjon? Vel, det er kanskje å ta det litt langt, men noe snodig er det at ingen av spillerne har scoret ett eneste mål når de har spilt sammen uten Van Persie.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Van Persie og Kagawa
- Seire – uavgjort – tap: 7-1-1 (9 kamper)
- Mål: 9
Med Rooney ute av bildet leverer Van Persie og Kagawa likevel varene. Kun ett tap og seier i 78 prosent av tilfellene er slett ikke verst. De to har ikke vært i aksjon sammen uten Rooney så langt i år, men i fjor ble det seier mot blant andre Liverpool (to ganger). Tottenham stod for både uavgjortresultatet og tapet.
I snitt scorer Van Persie (7) og Kagawa (2) ett mål per kamp til sammen. Det betyr at de har vært ansvarlig for rundt halvparten av målene United har scoret i de ni kampene de har spilt. Det virker med andre ord som at nederlenderen og japaneren står godt til hverandre.
Konklusjon
Den taktiske analysen av sammensetningen Rooney, Van Persie og Kagawa overlater vi eventuelt til vår fagperson Mathias Haugaasen. Likevel må tallene sies å være oppsiktsvekkende.
United virker – bank i bordet – å ikke tape når de tre spilles sammen fra start, og det er heller ingen tvil om at de bidrar i stor grad. Samtidig kan man stille seg spørrende til hvordan Rooney og Kagawa utfyller hverandre ettersom deres statistikk er ganske så svak. Så fort Van Persie ikke er med vinner Rooney og Kagawa bare halvparten så mange kamper. Kanskje oppsøker de samme rom i for stor grad, eller kanskje er tilstedeværelsen av Van Persie det som utgjør forskjellen? Uten Rooney virker uansett den gode trenden å fortsette med Van Persie og Kagawa på banen.
Det vi uansett kan konkludere med er at de tre kanonene er gull verdt når de stilles opp sammen. Samtidig er det så mange andre hensyn som skal tas (Januzaj, spillertyper, formasjon, motstander etc.), og er det én som vet hvilket luksusproblem han står overfor når lagoppstillingen skal erklæres så er det nok David Moyes.
NB! Bare så det er helt klart; statistikken tar ikke hensyn til inn- eller utbytter overhodet.