– Det vil være smart av United-ledelsen å beholde Ralf som manager i to eller tre år
Fotballdirektør John Murtough bekrefter at United har startet jobben med å finne den neste manageren på Old Trafford. Den tidligere Ralf Rangnick-eleven Kai Herdling mener løsningen allerede stirrer United-ledelsen rett i øynene.
– Det vil være smart av United-ledelsen å beholde Ralf som manager i to eller tre år til. Han er en visjonær og en mann med en klar plan, sier Herdling til United-Supporteren.
Kai Herdling, som i dag er trener for U23-laget til Hoffenheim, var med på en eventyrlig reise som spiller i TSG Hoffenheim under Ralf Rangnicks ledelse.
Annonse
Han tror Manchester United-jobben er den siste store oppgaven for 63-åringen.
Tirsdag bekreftet John Murtough at United har startet arbeidet med å identifisere hvem som bør bli klubbens nye manager i sommer, og trolig er det Murtough selv, teknisk direktør Darren Fletcher og Ralf Rangnick som vil gi en innstilling til Richard Arnold og Glazer-familien.
Mauricio Pochettino og Erik ten Hag er favorittene, men for at United skal få full effekt av Rangnick-ansettelsen, bør klubben beholde ham, lyder rådet fra Kai Herdling.
«Professoreren» som vakte oppsikt
Det skapte bølger i tysk fotball da den vesle klubben TSG 1899 Hoffenheim i 2006 lokket til seg Ralf Rangnick.
Det var tross alt bare seks måneder siden han hadde ledet Schalke 04 i Champions League etter å ha blitt nummer to i Bundesligaen, og nå hadde han nettopp avsluttet nok en sterk sesong med Schalke – denne gang på fjerdeplass.
I stedet for å fortsette eventyret i industribyen Gelsenkirchen, tok Rangnick et uventet karrieresteg:
Til liganivå tre i den vesle landsbyen Hoffenheim med sine 3 200 innbyggere.
Annonse
«Professoreren», som fikk tilnavnet mer av spydighet enn beundring noen år i forveien, så jobben i TSG som en spennende utfordring.
Klubben hadde riktignok god økonomisk støtte av den lokale entreprenøren Dietmar Hopp, men noen garanti for suksess var det ikke.
Så sent som i starten på 1990-tallet spilte klubben i 8. divisjon (!), og da Rangnick tok over roret hadde TSG ligget i stabilt sideleie på liganivå tre i seks år.
Men det var noe som trigget den da 49-årige Rangnick til å bytte ut tetsjiktet i Bundesligaen til fordel for en femårskontrakt med Hoffenheim.
Han er klar over at han noen ganger ikke er enkel å forholde seg til som person, og det hender at han av den grunn også ber om unnskyldning.Tidligere Rangnick-elev Kai Herdling til United-Supporteren
Herdling, som spilte spiss eller midtbane, var med på den eventyrlige suksessen under Rangnick da TSG gikk fra liganivå tre til Bundesligaen på to år.
I klubbens første sesong noensinne i Bundesligaen tronet Hoffenheim for en kort stund til og med øverst i Tysklands fremste fotballiga, og kikket ned på Bayern München, Borussia Dortmund og de andre.
«Det var crazy tider», sier Herdling når han tenker tilbake på den vanvittige reisen da Rangnick sto ved rors.
– Vet hvordan han skal treffe spillerne i hjertet
Annonse
Herdling lot seg inspirere av Rangnick, både som person og trener. Etter endt fotballkarriere tok Herdling selv trenerutdannelse. I dag er han trener for TSG Hoffenheims U23-lag, i praksis deres reservelag.
– Hvilket førsteinntrykk gjorde Ralf Rangnick da du møtte ham?
– Først og fremst at han var visjonær og en mann med en klar plan. Husk at TSG lå i tredje divisjon. For en trener av det formatet, og så gå til en klubb på det liganivået var ikke vanlig, for å si det forsiktig. Ralf hadde imidlertid en klar plan og han visste hva kan kunne oppnå her med støtte fra klubben fordi dette var en klubb på vei opp, sier Herdling til US.
– Allerede i sin første sesong som trener for TSG klarte han å lede klubben til opprykk til 2. Bundesliga og tolv måneder senere til tysk Bundesliga. Han hadde en veldig klar visjon om hva han ønsket å oppnå her. Han var visjonær, fordi hvis du ser på CV-en hans, så klarte han raskt opprykk ikke bare her i Hoffenheim, men også med RB Leipzig.
– Han fikk laget opp fra liaganivå fire til spill i Champions League i løpet av perioden 2012 til 2019. Det ikke veldig mange kjenner til, er at han gjorde noe sammenlignbart med den vesle klubben SSV Ulm. Han tok over der i 1997, førte dem opp til 2. Bundesliga på første forsøk og deretter rett opp til Bundesligaen i 1999 før han sluttet til fordel for VfB Stuttgart, forteller Herdling.
– Han blir kalt «professoren» innen treneryrket. Hva slags trener var han? Streng og autoritær eller den mer uformelle typen?
– Han har alltid en klar plan for den type fotball han ønsker at laget skal spille. Navnet «professor» kom tidlig, i 1998, da han var live på TV i Sportstudio som kan sammenlignes med engelske Match of the Day. Der forklarte han sine nye fotball-ideer som i korte trekk var: «Press med ballen i laget, og om du mister ballen, press motstanderen aktivt med en gang.»
Han hadde en veldig klar visjon om hva han ønsket å oppnå her. Han var visjonær.Tidligere Rangnick-elev Kai Herdling til United-Supporteren
– Den type fotball var ikke vanlig i Tyskland da, og det er grunnen til at han ble kalt professoren. Den trenerstilen ble imidlertid virkelig trendsettende. Det er ingen tvil om at han har påvirket trenere som Jürgen Klopp, Thomas Tuchel og flere andre. Han er den første generasjonen for den type fotball.
– Han lar seg inspirere av taktiske aspekter ved fotball og er bevisst på detaljer. Ikke på en slik måte at han skal styre alt ned til hver minste detalj, men han involverer seg i taktiske sider av spillet enten det handler om rom, press og en bestemt måte å fremstå på, forteller Herdling og påpeker at Rangnick også kan være vanskelig å ha med å gjøre.
– Du kan si at han er krevende og utålmodig med folk som jobber med han, men det er definitivt for det beste. Han jobber konstant med spillerne, omgivelsene og for laget. Han ber alltid om full profesjonalitet. Det er ikke alltid like lett for de som jobber rundt han, men alle forstår at det handler om en pågående utvikling for suksess.
– Han er klar over at han noen ganger ikke er enkel å forholde seg til som person, og det hender at han av den grunn også ber om unnskyldning. Til syvende og sist er dette en fyr som kan gjøre en forskjell og som kan flytte en klubb fra venstre til høyre. Men mest av alt er Ralf Rangnick en vinner!
Annonse
– Hvor aktiv var han på treningsfeltet?
– Han var veldig aktiv! Han var i stor grad involvert i fotballtreningene, men var i noe mindre grad tradisjonell fotball-manager. Det er en fyr som trives på feltet og spesielt når han merker at spillerne lar seg påvirke av treningen.
– Hva med i garderoben? Hvordan var han overfor spillerne i garderoben for eksempel før kamp eller i pausen?
– I garderoben er han en motivator! Han vet hvordan han skal fange spillerne og han vet hvordan han skal treffe dem i hjertet. Han vet hvordan han skal stille de riktige spørsmålene før en kamp. Ja, han er en meget god motivator.
– Du nevnte hans fotballfilosofi. Var filosofien for dere spillerne lett å kjøpe, tatt i betraktning av at den var ganske ny den gangen?
– Jeg tror du trenger litt tid når det gjelder den type fotball-filosofi. Akkurat som Klopp gjorde i Liverpool. Kanskje seks måneder. Du er også avhengig av de rette spillerne for den typen fotball, men i løpet av maks et halvt år bør spillerne være i stand til å spille fotballen til Ralf.
– Jeg var på Old Trafford på Rangnicks første kamp som Manchester United-manager, i desember mot Crystal Palace. «Alle» snakket om «gegenpress», før, under og etter kampen. Klopp har gitt Rangnick mye ære for gegenpress, men kan du fortelle litt om Rangnicks mentor?
– Ja, det er Helmut Gross, en tidligere trener her i Tyskland. Gross trente på høyeste amatørnivå, men Ralf spilte aldri under han. Gross er 75 år nå, en meget intelligent mann. Før han ble trener hadde han bakgrunn som sivilingeniør. Han hadde et spesielt syn på fotball allerede på 1980-tallet. Helmut Gross var selve hjernen.
– Nøkkelord for hans fotball var : Ha et forsvar som står høyt, press og utnytt fordelen av å ha mange spillere rundt ballen, samt raskt skifte fra forsvar «mot ballen» til angrep i hurtig tempo, forklarer Herdling og forteller om øyeblikket da dagens United-manager oppdaget «gegenpress»:
– Det eksakte øyeblikket da Ralf fikk øynene opp for fotball med høyt press var da han var i midten av 20-årene og var spillende trener for den lille klubben Viktoria Backnang. Dynamo Kiev hadde treningsleir ikke langt unna og det ble arrangert kamp mellom Dynamo og Viktoria.
– Trener for Dynamo var Valeriy Lobanovskyi, en berømt trener som av mange blir sett på som mannen bak den moderne fotballen med ideer som flat forsvarsfirer og gegenpress. Rangnick la merke til at når Dynamo hadde ballen så presset de mye og hadde alltid en eller to spillere mer rundt ballen. En utmerket måte å spare både tid og plass på når de skulle ha kontroll på ballen.
– Ralf noterte seg det det som skjedde den dagen fordi det var nytt og annerledes, og det var da han innså at han hadde en mulighet til å endre fotballen.
Annonse
Økte verdien på spillere
– Også Helmut Gross fikk med seg det nye. Han var da trener for VfL Kirchheim på liganivå tre, og også han arrangerte en kamp mot Lobanovskiy og Dynamo Kiev. Gross analyserte ideene han fikk fra Lobanovskiy.
– I de fleste kamper med Manchester United har Ralf Rangnick foretrukket 4-2-2-2. Hvilken formasjon brukte han i TSG?
– Ja, 4-2-2-2 er formasjonen han også benyttet i Leipzig. Her i Hoffenheim spilte vi vanligvis 4-2-3-1.
– Som tidligere nevnt rykket TSG opp til 2. Bundesliga i Rangnicks første sesong og tolv måneder etter det var dere klare for Bundesligaen for første gang i klubbens historie. Si litt om hovedårsakene til at dere klarte den bedriften.
– Hans oppdrag var å få klubben opp til proffnivå, altså 2. Bundesliga, og jeg tror det var nøkkelen. Da han kom til Hoffenheim var ingen av spillerne profesjonelle. Alle jobbet eller studerte om dagen, og derfor trente vi kun om kvelden. Han hadde en klar plan om hvordan han ville laget skulle spille fotball, og trengte spillere som var fysisk klare for den type fotball.
– For det første ville han ha kjappe spillere, og for det andre var han ute etter spillere som var sultne! Det er grunnen til at vi hadde mange unge talentfulle spillere som var i startgropen av karrieren sin.
– Spillere som var ivrige etter å spille fotball og få ting til å skje raskt. Han utviklet disse spillerne. Mange hadde lav markedsverdi da de kom hit. Eksempler på det er Vedad Ibisevic og Luiz Gustavo som begge kostet en million euro i 2007. Tre år senere hadde Ibisevic en verdi på 10 million euro, mens Gustavo ble solgt til Bayern München for 17 millioner euro.
– På den annen side hentet vi også inn en spiller som 20-årige Carlos Eduardo, en meget talentfull brasiliansk spiller som Rangnick kjøpte for syv millioner euro, rekord for en klubb i 2. Bundesliga. Det skulle imidlertid vise seg at det også var en smart investering.
– Det var en spiller som virkelig gjorde en forskjell for laget, og i 2010 klarte TSG å få i stand en transferavtale for Eduardo med Rubin Kazan for 20 millioner euro.
– Ralf komponerte en fin blanding med spillere som hadde til felles at de spilte rask og entusiastisk fotball, og som følge av fremgangen til spillerne og laget øket markedsverdien automatisk.
– Opprykket fra liganivå tre til Bundesligaen overrasket alle utenfor klubben. Hvor overrasket var dere på innsiden som sikkert så og opplevde progresjonen på en annen måte enn utenforstående?
– Opprykket fra tredje divisjon til Bundesligaen i løpet av to år var en helt ekstraordinær historie. Planen var å rykke opp ett hakk og ta det derfra, men alt skjedde så fort! Absolutt ingen, hverken vi som var i klubben eller alle som så på fra utsiden, forventet to strake opprykk. Det skjedde så fort at planen med å bygge en ny arena, og prosessen med å avslutte arbeidet med den, lå langt etter suksessen på banen.
Ralf ville ha kjappe spillere, og han var han ute etter spillere som var sultne! Det er grunnen til at vi hadde mange unge talentfulle spillere som var i startgropen av karrieren sin.Tidligere Rangnick-elev Kai Herdling til United-Supporteren
– Vi hadde et stadion med en kapasitet på 6 000 mennesker som vi fikk dispensasjon til å bruke ett år i 2. Bundesliga i 2007/2008. En ny og mye større arena var under oppføring, men vi ble overrumplet av opprykket til Bundesligaen i 2008.
– Derfor måtte vi spille første halvdel av vår første sesong i Bundesligaen i Mannheim, 50 kilometer unna. De hadde en arena som kunne ta 28 000 og det var fullt hus hver kamp! I Mannheim slo vi lag som Borussia Dortmund (4-1), Borussia Mönchengladbach (1-0) og Hamburger SV (3-0).
– I desember hadde Ibisevic scoret 17 mål på 17 kamper og TSG toppet tabellen foran Bayern München. Det var crazy tider. Husk at TSG den gangen var en liten klubb, som altså hadde spilt på liganivå tre bare to år tidligere. Nei, vi hadde definitivt ikke forventet det, og det hadde ingen andre i tysk fotball heller.
– Du nevnte noen av Rangnicks signeringer. Hva mer så han etter enn at de måtte være raske?
– Det som er viktig for han, og det gjelder fortsatt, er hurtighet, mentalitet, personlighet og at det er spillere som kan utvikles og formes.
– Men hvordan jobbet han for å få nye spillere til å passe inn i lag og spillestil?
– Han er veldig «hands on» i hver og en spillers fotball og utvikling, men også i deres personlighet fordi personligheten spiller en viktig rolle i Rangnicks lag. I TSG hadde vi to unge brasilianere og han endret dem slik at de skulle passe inn i hans type fotball. Hvis vi fikk ballen, satte vi raskt i gang angrep og hvis vi mistet ballen så falt vi ikke ned på egen banehalvdel, sånne ting lærte han nye spillere. Vi hadde et knippe gode spillere, men plutselig signerte han noen meget spennende spillere. Eksempelvis Demba Ba fra belgiske Exelsior Mouscron.
– Tilpasser seg kontinuerlig
– Han signerte også, kanskje av interesse for dere skandinaver, Chinedu Obasi fra Lyn Oslo og den svenske spilleren Per Nilsson, som Rangnick utnenvte til lagkaptein.
– Grunnen til at han signerte Obasi var fordi han spurte Nilsson hvem som var den beste spilleren han hadde spilt mot i Skandinavia, og Per svarte Obasi. Derfor begynte klubben å speide på Obasi og ikke lenge etter signerte han. Ralf hentet inn spillere som kunne utgjøre en forskjell, men det var også et lag med ekstraordinære spillere og på banen spilte samtlige som et lag.
– En av Sir Alex Fergusons mange sterke sider var at han i løpet av sine snaut 27 år som Manchester United-manager hadde evnen til å endres med tiden. Han visste når han burde fornye seg selv fordi fotball er under endring hele tiden. Slik du kjenner Ralf Rangnick, en mann som nå er 63 år, er han typen som vet når han skal fornye seg for å henge med i den stadig utviklende fotballen?
– Ja, det er jeg faktisk overbevist om. Grunnen er at Ralf er meget, meget smart. Han kan lett se at fotball som var ideell for fem, ti eller tolv år siden ikke er det lenger. Han er klar over at i enkelte kamper, eller bare faser i en kamp, så kan laget trenge for eksempel litt mer ballinnehav og kontroll. Alt avhenger av situasjon og motstander og det skjønner han. Det er riktig at han er 63 år, men han er definitivt i posisjon til å fornye seg når han ser at endring er nødvendig.
– I TSG Hoffenheim skrev Rangnick femårskontrakt, men manager-kontrakten i Manchester United er bare fram til juni. Hvordan skal United best mulig utnytte dette?
– Hvis United er smarte, lar de Ralf være manager i to eller tre år. Hvis klubben lar han få mer tid enn de opprinnelige seks månedene, tror jeg han kan føre United inn i en ny suksessrik æra. En ting som kanskje ikke mange vet, er at hans store drøm selv for ti år siden var å bli manager for en Premier League-klubb. Hvis han hadde fått sjansen den gangen, ville han blitt tidenes første tysker til å lede en Premier League-klubb. Nå tror jeg han er nummer åtte.
Rangnick er nummer syv hvis vi tar med tysk-amerikanske David Wagner. Foruten Wagner, kommer Rangnick etter Felix Magath, Jan Siewert, Daniel Farke, Jürgen Klopp og Thomas Tuchel.
– Selv om det skjedde noen år etter det han kanskje først håpet, lever han nå ut drømmen ved å lede en stor og berømt klubb som Manchester United. Det er drømmen enhver trener ønsker å oppfylle, mener U23-treneren i TSG, og nevner et moment som bør tale til fordel for Rangnick:
– Ralf studerte engelsk og sport ved Stuttgart universitet. Ett semester tok han ved Sussex University i England, da han samtidig spilte for den lille klubben Southwick. I Sussex studerte han engelsk og med den bakgrunnen tror jeg han er i stand til å tilvenne seg ting i England ganske fort. Han er sterk språklig og vil lett være i stand til å få fram verbalt nøyaktig det han ønsker å si. Jeg tror noen ikke-britiske managere i England sliter med å «coache» alt på engelsk, men der har Ralf en stor fordel.
En ting som kanskje ikke mange vet, er at hans store drøm selv for ti år siden var å bli manager for en Premier League-klubb.Tidligere Rangnick-elev Kai Herdling til United-Supporteren
– Ble du overrasket da du hørte at Ralf Rangnick hadde skrevet under for Manchester United?
– Ja, jeg var overrasket, men jeg tror det er et bra trekk både for han og for Manchester United.
– Du er selv blitt trener etter aktiv karriere. Hva har du tatt med deg fra Ralf Rangnicks trenerfilosofi inn i din egen trenergjerning?
– Dette er høyintensitet-fotball. Det handler om press og holde presset på motstanderen helst hele tiden. Og lidenskapen for fotball som profesjon. Det er sånn han levde og jobbet her, og det er nøyaktig sånn jeg og mange av trenerne her i TSG fortsatt jobber.
– Hva vil du si er Ralf Rangnicks største styrke?
– Han er en menneskekjenner og han har høyt utviklede sanser. Jeg vil si han er som Klopp når det gjelder å vite hvordan han skal behandle mennesker. Samtidig er han ærlig og direkte. Ja, han er veldig direkte!
– Hvis han er sikker på noe, for eksempel at en spiller ikke er hundre prosent profesjonell eller forsøker seg med unnskyldninger, så er han veldig direkte om det. Som leder er det en god kombinasjon, å både kunne være tett på spillerne, men også være rett fram.
– Han kan være en hund som biter seg fast
– Hva med svakheter? Han må da ha svakheter også…
– Han kan være litt som en hund som biter på noe og nekter å gi det fra seg, er Kai Herdlings metafor og utdyper:
– Noen ganger kan han bli virkelig ivrig på noe. Han går inn med hud og hår og blir kanskje litt for tett knyttet til det. Pluss at han virkelig hater å tape en fotballkamp. Det å tape en kamp var virkelig ille for ham, sånn var det i hvert fall da han var her.
– Hvordan tror du han vil gjøre det i United – hvis vi snakker om denne sesongen?
– Som trener er det aldri lett å ta over en klubb midt i sesongen. Premier League er en meget sterk og jevn liga der United har skarp konkurranse med topplag som Chelsea, Liverpool og Manchester City. Jeg tror han klarer å lede United til en Champions League-plass. Hvis United gir han mulighet til å forberede laget til en ny sesong, samtidig som han får inn noen nye spillere og igjen får tid til å tilvenne dem hans spillestil, kan dette kan bli meget, meget interessant.
– Ja, hvor lang tid ser du for deg at han kan være manager for United? Den opprinnelige kontrakten er jo bare fram til sommeren…
– Ralf selv er i en posisjon hvor han sikkert kan være Manchester United-manager i tre til fem år. For han er dette kanskje hans største utfordring i hele sin trenerkarriere. Når alt kommer til alt … hva kommer etter Manchester United? Når du ser hvor lenge han var her i TSG og hvor lenge han var trener og manager i Leipzig så er det snakk om tre til fem år. Det er perspektivet for hans planer. Hvis han får tid og støtte fra ledelsen og eierne i Manchester United så tror jeg han kan gjøre det virkelig bra på Old Trafford.
11 ting du neppe visste om Ralf Rangnick…
Han ledet Stuttgart U19 til tysk Bundesligagull for juniorlag i 1991
Rangnick var manager for Schalke04 da United slo Schalke 2-0 (b) og 4-1 (h) i Champions League-semifinalen 2011.
Andre periode som Schalke-manager var kun i seks måneder fra mars til september 2011. Rangnick sluttet brått da han fikk diagnosen ME, eller kronisk utmattelsessyndrom.
Han sluttet på dagen i Hoffenheim 2. januar 2011 fordi han ikke var blitt informert om at klubben skulle selge stjernespilleren Luiz Gustavo til Bayern München.
Han førte Hannover til opprykk til Bundesligaen på første forsøk i 2002, men fikk sparken i mars 2004.
Rangnick fikk tilnavnet «professoren» etter en TV-opptreden i Tysklands svar på «Match of the day» i desember 1998. Iført dress, skjorte og slips forklarte han sin fotball-filosofi og gegenpress. Han var da trener for Ulm.
Han studerte bl.a. engelsk ved Sussex University i ett år som 21-åring og spilte da for amatørlaget Southwick (som ble lagt ned i 2020).
Sejad Salihovic fra Hoffenheim er den spiller med flest kamper (146) under Ralf Rangnick. Dernest følger Marvin Compper 127, Marcelo Bordon 111, Luiz Gustavo 109 og Demba Ba 106.
Hoffenheim 166, Hannover 98, Schalke 88 og Stuttgart 86 er lagene Rangnick har ledet i flest kamper.
Rangnicks rekord mot sin tyske rival og venn Jürgen Klopp er seks seirer, fem uavgjorte og to tap (per 20. januar).
Rangnick hadde ingen klubb fra sommeren 2016 til sommeren 2018 og var følgelig ledig på markedet da United erstattet Louis van Gaal med José Mourinho.
Dette intervjuet stod på trykk i den nyeste utgaven (nummer fire denne sesongen) av medlemsbladet United-Supporteren. Bli medlem her!