I forbindelse med at United-sjefen nå får ytterligere tre angrepsspillere tilbake i folden, handlet den sperrede delen av fredagens pressekonferanse i stor grad om hvordan Solskjær – selv en notorisk måltyv, kan hjelpe Uniteds offensive spillere med å finne nettmaskene.
– Jeg var ikke født med en god bevegelse foran målet selv. Jeg studerte avslutningsteknikk, jeg studerte mål, jeg studerte bevegelser. Jeg jobbet med det mentale, det er nøkkelen, sa Solskjær.
Annonse
Slik skal han forme Rashford
Solskjær gikk selv fra å være en legendarisk målscorer på Old Trafford, til å trene opp fremtidige legendariske målscorere i United.
Nå ser han frem til å ta fatt på oppgaven på nytt, og har klare planer for hvordan han skal jobbe med Uniteds angrepsrekke.
– Du vet at du vil bomme på sjanser, men de får du ikke gjort noe med. Alt handler om den neste. Som spiss, må man alltid være et skritt foran for å skape det rom for deg selv – det er din beste venn som spiss.
– Min første jobb i United da jeg var ferdig som spiller, var som spisstrener. Jeg jobbet med spillere som Ronaldo, Rooney, Welbeck og Tevez, så det var en god start for meg. Min styrke som spiller var å få ballen i mål. Jeg er sikker på at jeg kan lære spillerne mine litt om faget, fordi (angreps)spillerne i United nå har vanvittig større potensial enn det jeg hadde.
Det er mye som ligger bak det å score mål, og Solskjær understreker at Rashford allerede har et kraftig arsenal – sin lave alder til tross.
– Jeg tror Rashford har motivasjonen og inspirasjonen han trenger for å bli så god han kan bli. Han trener mye, og på det fysiske har han mye mer enn jeg hadde selv – fart, styrke og muligheten til å skyte fra avstand.
– Kanskje jeg kan gi han litt av den roen jeg hadde i boksen, bevegelsene man tar for å frigjøre seg, roen foran mål. Det er viktig å huske at Rashford bare er 21 år gammel og fortsatt lærer. For meg, så er det viktigste å få han rolig foran mål. Jeg har sett han «rushe» det noen ganger, litt som om han føler han må avslutte tidlig. Man må variere hvordan man angriper det, og målet flytter seg tross alt aldri. Jeg ser virkelig frem til å jobbe med (angreps)talentene jeg har til disposisjon i klubben nå.
Annonse
Vil inn i hodet på spillerne
De færreste vil oppleve å score 126 mål for Manchester United, men det mestret Ole Gunnar Solskjær på sine 366 kamper for klubben. Uniteds angrepsrekke anno 2018 har tidvis slitt med å finne nettmaskene, en trend nordmannen er klar for å endre.
– Jeg skal videreføre erfaringen min til dem. Jeg starter med det nå, fordi nå har jeg sett på all dataen og videoene vi har. Jeg vil inn i hodene deres, se hvordan de tenker. Det er faktisk det eneste de kan kontrollere, hvordan man mentalt angriper forskjellige situasjoner.
– Gjennom hele livet mitt, helt fra da jeg spilte i Norge, har jeg alltid notert ned målene og sjansene mine, analysert hva jeg kunne gjort annerledes. Det var alt jeg tenkte på.
– Jeg er langt fra sjokkert over angrepstalentene vi har i United, for det har alltid vært toppspisser i denne klubben. Alltid. Jeg har spilt med mange gode selv, og for å vinne kamper må man score mål. For å score mål, så trenger man toppspisser. Det er akkurat det vi har, men så handler det selvfølgelig om selvtillit også.
Solskjærs dagbok
– Dette har jeg snakket om med den norske pressen også. Jeg har en dagbok hjemme. Etter at jeg møtte Bill Beswick (sportspsykolog), så jeg fikk jeg en bedre forståelse av hvor viktig selvtillit faktisk er. Dagboken min handlet ikke om hva jeg gjorde, men hvordan jeg tenkte i de forskjellige situasjonene som oppstår i kamper.
– Den starter med at jeg hadde fått nok av dårlige forestillinger og lav selvtillit. Da var jeg 27 år gammel. Alle spillerne vi snakker om nå, bortsett fra Sánchez, er mye yngre enn det, så det er det mentale vi skal jobbe med.
– For å bedre den delen, så fokuserer man på trening, og scorer gjerne massevis av mål på treningsfeltet. Hvis man ikke har klart det, avslutter man gjerne dagen med litt ekstra avslutningstrening. Det er noe helt annet enn skuddtrening, det har jeg alltid ment.
– Hvis man trener bra på det, så vil det etterhvert komme naturlig også når man spiller kamp. Vi kunne sittet her i timesvis og snakket med avslutningstrening og mål, for det har alltid vært min lidenskap. Jeg skal sørge for å ha tid med spillerne mine når treningen er ferdig for dagen. Det er én måte man blir bedre på, og det er trening – på og av banen.