I 2016 gikk britene taktfaste til valglokalene for å avgjøre om Storbritannia skulle forbli en del av EU, eller løsrive seg.
Valget falt på det sistnevnte.
Allerede da kunne united.no melde om potensielle konsekvenser Brexit ville få for Premier League – og hvordan det ville påvirke Uniteds muligheter til å hente talenter fra andre steder i Europa.
På mandag melder de fleste seriøse mediene på balløya at FA har lagt frem et konkret forslag til samtlige klubber i Premier League, som skal diskuteres denne uka.
Det handler om at klubbene nå må sørge for at minst halvparten av førstelagstroppen består av egenutviklede spillere. I dag har klubbene i Premier League anledning til å ha 17 utenlandske spillere i troppen sin, men FA ønsker å redusere dette tallet til 12.
Dette er for å bruke Brexit til noe positivt for Premier League, og det vil i dette tilfellet være å øke antall engelske fotballspillere i klubbene.
Utviklingen har vært tydelig siden første serierunde av Premier League ble spilt i 1992:
Da var det 13 utlendinger på banen. For to uker siden var antallet 220.
Dette har naturligvis en rekke forklaringer. Premier League er den mest attraktive fotballserien i verden, og de fleste fotballspillere vokser opp med Premier League på TV.
De beste spillerne ønsker seg til den beste de beste klubbene. Det skader heller ikke at de beste klubbene i England også er de som betaler best lønn.
Annonse
Prisen på engelske spillere vil øke
United.nos Bjarte Valen er bosatt i England, og har fulgt Brexit-utviklingen på nært hold.
– Mange Premier League-klubber må kutte i utlendingskvoten i stallen, men dette vil ramme andre lag hardere enn United. City, Tottenham, Chelsea og Liverpool har ikke bare flere utlendinger enn United, de har også flere utenlandske nøkkelspillere om vi ser på antall minutter på banen av utenlandske spillere. Her vil særlig Chelsea få et problem på sikt, forklarer Valen.
Og det har han fryktelig rett i.
En oversikt laget av The Times viser hvor mange at 95 prosent av spilleminuttene til Chelsea denne sesongen har gått til utenlandske spillere.
Manchester United figurerer lengre ned på listen, med 57 prosent.
Mellom disse lagene finner vi Arsenal, City, Liverpool og Tottenham, som alle har en større utfordring foran seg enn United om denne avtalen skulle gå gjennom.
– Det er ikke bare topplagene som rammes. Huddersfield, Brighton og Watford har også 17 utlendinger i stallen slik som City og Spurs. For nyopprykkede lag i Premier League, eller lag som forventes å være på nedre halvdel, er ofte billigere spillere fra kontinentet helt avgjørende for om de skal overleve i Premier League. Den filosofien blir nå truet, og det vil presse prisen på engelske spillere opp enda et hakk eller to på grunn av økt konkurranse, forteller Valen.
Annonse
– Chelsea-modellen vil være en saga blott
Manchester United er viden kjent for sitt akademi, som er helt i Europa-toppen når det gjelder å produsere gode fotballspillere i Europa.
Vi har også alltid hatt minst en spiller fra akademiet i hver bidige kamptropp siden 1937. Er de gode nok, får de muligheten.
Det er en modell som kan vise seg svært gunstig i tiden som kommer.
– Det blir viktigere enn noen gang å produsere egne spillere gjennom egne akademier, og ikke minst gi dem sjansen på førstelaget. Her er United og Arsenal bedre stilt enn de andre toppklubbene hva utvikling av spillere til det engelske ligasystemet angår, sier Valen.
– Chelsea sin modell med å hente en rekke akademispillere fra Europa og låne dem ut til andre europeiske klubber for å gi matchtrening, vil snart være en saga blott med denne Brexit-modellen. En mulig måte å omgå dette regelverket på, kan være å gjøre det City har gjort med å ha farmerlag i f. eks Australia og USA og hente spillerne når de oppfyller kriteriene for arbeidstillatelse.
Hvis klubbene i Premier League skulle motsette seg forslaget fra FA, er alternativet noe som beskrives som et mareritt.
Da vil samtlige spillere fra EU søke om arbeidstillatelse på lik linje som de utenfor EU for å spille i Premier League.
Det bestemmes da ved en rekke kriterier; som antall minutter fra landslaget, vurdert ut fra FIFA-rankingen til landslaget det gjelder.
– Det kommer til å bli enda tøffere konkurranse om de beste engelske talentene, mer enn noen gang tidligere. Storklubbene vil ha råd til å hente disse talentene, mens mindre klubber som gjør et strålende akademiarbeid som f. eks Exeter i League Two, vil være nærmest sjanseløse til å beholde sine beste spillere. Prisen på engelske spillere vil gå opp for det er egentlig en enkel markedsøkonomi: Økt etterspørsel og mindre utvalgt gir økte priser. Jeg mener det bare er relativt små justeringer som skal til for United, mens flere av de andre toppklubbene må foreta en betydelig kursendring i sin spillerlogistikk, sier Valen avslutningsvis.
Antall utenlandske spillere i topp-seks-klubbene:
Annonse
Manchester City, Tottenham Hotspur: 17 spillere Chelsea, Liverpool: 16 spillere Arsenal: 15 spillere Manchester United – 14 spillere:
Eric Bailly, Matteo Darmian, David De Gea, Marouane Fellaini, Fred, Ander Herrera, Victor Lindelof, Anthony Martial, Juan Mata, Nemanja Matic, Marcos Rojo, Sergio Romero, Alexis Sánchez, Antonio Valencia
Merk: Spillere som Paul Pogba og Romelu Lukaku regnes som egenutviklede, all den tid de spilte på akademier i England i sin ungdom.