ravv

Er du klar for 112-minutters kamper?

– Fotball er enkelt. 22 spillere jager en ball i 90 minutter, og til slutt vinner alltid tyskerne, sa Gary Lineker for en del år siden.

Nå har det endret seg ganske mye.

For det første. Det er ni år siden Tyskland vant noe med landslaget sitt, og det mest sentrale for denne saken: Nå er det virkelig bare å glemme at en fotballkamp varer i 90 minutter.

rapva
BETENKT: Raphaël Varane er bekymret for spillernes helse med det tette programmet og de mange tilleggsminuttene. Manchester Citys Rodri er enig med franskmannen og sier programmet går utover spillernes helse.

En klar regelendring for all engelsk fotball denne sesongen er jo at dommerne skal legge til for alt som faktisk tar bort tid fra en kamp. Så tiden brukt for å feire et mål, for å foreta et bytte, skader, straffer, røde kort og VAR-sjekker – alt skal det nå legges til for. Sånn sett vil Premier League-sesongen likne en del på VM i Qatar, der det i snitt, i hver eneste kamp, ble lagt til over 11 minutter totalt, selv om undersøkelser viste at det i snitt også var to minutter for lite.

Fra 8 til 22 minutters tillegg

I helga ble disse nye reglene for første gang brukt i engelsk fotball, og da så man hvordan det slo ut.

Kun to av de første 35 kampene som ble spilt i Championship, League One og League varte i mindre enn 100 minutter totalt, når man tar med tilleggstid for både 1. og 2. omgang.

Den kampen som varte kortest var Middlesbrough – Millwall, som til sammen hadde 8,45 minutter tilleggstid.

I kampen mellom Stoke og Rotherham, som hadde avspark 16.00 skandinavisk tid, så startet 2. omgangen klokka 17.13 på grunn av all tilleggstiden ved pause.

Kampen mellom Northampton og Stevenage var den lengste, med over 22 minutters tilleggstid totalt.

Det er det som nå kommer, selv om Raphaël Varane nylig lurte på hvorfor spillernes bekymringer ikke blir lyttet til.

Best for de beste?

Men kan man tro at det blir en bra eller mindre bra ting for United i Premier League?

MYE TILLEGGSTID: Denne sesongen kommer kampene til å vare lengre enn det tilfellet har vært før fordi dommerne skal slå ned på sløsing med tid.

Vel, utgangspunktet skal nok være at det burde være bra. Ten Hags United har fremstått godt trent, og var forrige sesong ett av åtte lag som hadde pluss totalt for prestasjonene fra 76. minutt og ut i kampene.

Merk: Man. City slapp inn mer enn de scoret fra 76. min

Den oversikten viser imidlertid også at det er andre som har vært gode – eller rett og slett bedre – i avslutningsfasen enn United.

Kan hjelpe på Old Trafford?

Ser man på hvordan sluttminuttene påvirket poeng forrige sesong så husker de fleste hvordan Casemiro reddet uavgjort borte mot Chelsea på overtid, at Garnacho ga 2-1-seier borte mot Fulham på overtid, at United snudde 0-1 til seier mot City det siste kvarteret, og også gikk fra 0-0 til 2-0-seier borte mot Leeds – for å nevne noen dramatiske kamper.

Manchester United v Burnley - Carabao Cup Fourth Round
NYE TONER: Erik ten Hag og de andre managerne i Premier League må forberede seg på mye tilleggstid den kommende sesongen. Rotasjon i troppen kommer derfor til å bli viktigere enn noen gang.

Samtidig så røk seieren i siste minutt borte mot Palace, og uavgjort ble til tap borte mot Arsenal i siste minutt. Det som så ut som 0-0 borte mot Brighton ble også et 0-1-tap i 99. minutt etter straffen på Luke Shaws sene og unødvendige hands. Det er altså ikke en enorm forskjell i poeng vunnet og tapt på tampen.

Men:

I 2. omgangene på Old Trafford var United uovertrufne. Hvis man satt opp en tabell basert på 2. omgangene hjemme så var United klart best. United tapte ingen av de 19 2. omgangene de spilte hjemme i Premier League forrige sesong. Det var ingen andre lag som kunne vise til det samme, og ingen lag vant heller flere 2. omganger enn United gjorde hjemme.

Totalt hadde United 12-7-0 i sine 19 2. omganger i 2022/23.

United tapte også bare sju 2. omganger i 2022/23. Det var bedre enn City og Arsenal.

Forhåpentligvis fører ekstra tilleggstid til at United klarer å samle sammen noen ekstra poeng i hektiske sluttminutter.