Før mesterskapet skrev vi om at rekordmange United-spillere skulle delta i dette mesterskapet (vi meldte da om 16 United-representanter, men det ble etter hvert bare 15 siden Cristiano Ronaldos kontrakt ble terminert).
Da skulle en kanskje også forvente at rekordmange ville gå videre fra gruppespillet, men samtidig minnet VM i 2014 oss på at det ikke er selvsagt. 2014 er nemlig det mesterskapet vi har hatt nest flest med i – med 14 – men underlig nok var det bare fem United-spillere som gikk videre fra gruppespillet den gang.
Rekorden i antall spillere videre var fra VM i 2018 (12 United-deltakere, 11 videre), da alle unntatt Nemanja Matic gikk videre, men den rekorden for antall spillere videre fra gruppespillet har United nå slått.
Christian Eriksen, Hannibal Mejbri og Facundo Pellistri er ute av mesterskapet, men samtlige andre 12 er videre.
Annonse
Tyrell Malacia, Luke Shaw, Harry Maguire, Marcus Rashford, Lisandro Martínez, Raphaël Varane, Casemiro, Antony, Fred, Alex Telles, Bruno Fernandes og Diogo Dalot skal alle kjempe om VM-gullet i utslagsrundene som starter senere lørdag.
Så skal det selvsagt nevnes at troppene til dette mesterskapet er på 26 spillere, ikke 23, noe som naturlig nok kan ha påvirket mengden United-spillere som er med i utgangspunktet.
Under følger info om hvor mange (og hvem) som gikk videre i hvert enkelt mesterskap, før det nederst i saken er en oppsummering hvis du bare vil ha et raskt overblikk over mengden.
2018:
12 spillere med i VM, og elleve av dem (alle unntatt Matic) gikk videre til åttendedelsfinalen. David de Gea, Paul Pogba, Marcos Rojo, Victor Lindelöf, Marouane Fellaini, Romelu Lukaku, Ashley Young, Jesse Lingard, Phil Jones, Marcus Rashford og Fred gikk nemlig alle videre, og Pogba endte til slutt opp med å bli verdensmester også.
2014:
Vi hadde enda flere VM-spillere i 2014 enn i 2018 – hele 14 spillere, men flesteparten av våre forsvant ut i gruppespillet – David de Gea, Juan Mata, Shinji Kagawa, Wayne Rooney, Danny Welbeck, Chris Smalling, Phil Jones, Antonio Valencia og Nani måtte alle skuffet reise hjem før sluttspillet kom i gang.
Annonse
Javier Hernández, Robin van Persie, Patrice Evra, Marouane Fellaini og Adnan Januzaj var de fem som ble med videre – i tillegg til Nederland-landslagssjef Louis van Gaal.
2010:
Pussig nok hadde vi bare fem United-spillere i VM 2010.
Patrice Evra (Frankrike) og Nemanja Vidic (Serbia) røk ut i gruppespillet, så dermed hadde vi bare tre med da åttendedelsfinalen startet, altså ni færre enn i 2022. Wayne Rooney og Michael Carrick var med for England (som røk ut i åttendedelsfinalen mot Tyskland), mens Park Ji-Sung og Sør-Korea gikk videre før de røk ut på samme stadie som England mot Uruguay.
Da kvartfinalene ble sparket i gang, så hadde vi dermed ingen United-spillere med. Akkurat det skjer nok neppe i 2022.
2006:
Som i 2018 hadde vi i 2006 tolv VM-spillere fra United, men det var ikke like mange som gikk videre. I 2018 var det elleve, mens det i 2006 var ni.
Mikaël Silvestre og Louis Saha kom seg til VM-finalen med Frankrike, men der ble det tap mot Italia (sannsynligvis kun fordi ingen av de to kom på banen!), men de var ikke de eneste som gikk videre.
Annonse
England (Gary Neville, Rio Ferdinand og Wayne Rooney) gikk til kvartfinalen, der det ble tap mot Portugal (Cristiano Ronaldo), som i åttendedelsfinalen slo ut Nederland (Edwin van der Sar og Ruud van Nistelrooy). Argentina (Gabriel Heinze) røk som England ut i kvartfinalen.
Sør-Korea og Park Ji-Sung startet mesterskapet lovende, men et tap i siste gruppespillskamp sendte sørkoreanerne ut av turneringen. USA og Tim Howard røk ut med ett poeng mot den kommende verdensmesteren som det eneste de kunne vise til. Serbia og Montenegro (Nemanja Vidic) fikk ikke et eneste poeng.
2002:
I 2002 hadde Manchester United for første gang med et tosifret antall spillere i VM-troppene, men mer enn halvparten av disse røk ut i gruppespillet.
Uniteds fire England-spillere (David Beckham, Paul Scholes, Wes Brown og Nicky Butt) gikk til kvartfinalen, der det ble tap mot den kommende verdensmesteren Brasil, men den engelske kvartetten var også de eneste som gikk videre.
Fra gruppe A røk regjerende verdensmester Frankrike (Mikaël Silvestre og Fabien Barthez) og Uruguay (Diego Forlán) ut, mens Quinton Fortune og Sør-Afrika røk ut på antall scorede mål i gruppe B.
Irland gikk videre fra sin gruppe, men på det tidspunktet hadde Roy Keane for lengst reist hjem etter at det ble full klinsj mellom han og landslagssjef Mick McCarthy, mens Juan Sebastián Verón og Argentina havnet bak Sverige og England i gruppe F.
1998:
United hadde med åtte spillere i VM 1998 – det meste klubben hadde hatt på det tidspunktet – og samtlige gikk videre fra gruppespillet.
Tre av disse åtte (Ronny Johnsen, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær) var fra Norge, som avanserte etter en dramatisk seier mot Brasil i Marseille – før det ble stopp mot Italia i åttendedelsfinalen på samme stadion.
Peter Schmeichel og Danmark gjorde det enda bedre – som Norge avanserte de fra gruppespillet, men de vant også åttendedelsfinalen sin mot Nigeria. I motsetning til Norge klarte de ikke å slå Brasil, og dermed ble det stopp i kvartfinalen.
Annonse
David Beckham, Teddy Sheringham, Gary Neville og Paul Scholes var i Englands tropp, som etter å ha gått videre fra gruppespillet endte opp med å ryke mot Argentina i åttendedelsfinalen.
1994:
Det foreløpig siste verdensmesterskapet uten England, men gjennom Denis Irwin og Roy Keane kunne vi likevel håpe på litt United-suksess.
Akkurat det er det vel diskutabelt om det ble, for Irland røk i åttendedelsfinalen mot Nederland, men før det hadde altså irene avansert fra gruppespillet – i gruppe med Norge, Mexico og Italia.
1990:
Jim Leighton, Neil Webb og Bryan Robson var våre representanter i Italia-VM.
Leighton og Skottland skuffet stort ved å havne bak Costa Rica i gruppespillet, og med det ryke ut. England gjorde derimot et godt VM, og var bare en straffesparkkonkurranse fra VM-finalen.
1986:
Vi hadde aldri hatt i nærheten av like mange United-spillere representert (sju), og attpåtil var det fra hele fire forskjellige nasjoner.
Nord-Irland (Norman Whiteside) og Skottland (Gordon Strachan og Arthur Albiston – med en viss Alex Ferguson som landslagssjef) røk ut etter gruppespillet, mens England (Bryan Robson og Gary Bailey) og Danmark (John Sivebæk og Jesper Olsen) gikk videre.
Danmark ble knust i åttendedelsfinalen mot Spania, mens England gikk til kvartfinalen, der de møtte Diego Maradona og Argentina i en kamp som skulle bli legendarisk på flere måter– og som endte med Argentina-avansement.
1982:
Annonse
Steve Coppell, Bryan Robson og Ray Wilkins representerte England, mens Norman Whiteside var med for Nord-Irland.
Her var det to gruppespill, men alle våre fire gikk i alle fall videre til «runde to» – men der sa det også stopp, slik at det ikke ble noen United-spillere i semifinalen.
1978:
Som fire år tidligere var det skottene som bidro med United-spillere i dette mesterskapet – Martin Buchan, Gordon McQueen, Joe Jordan og Lou Macari.
Målforskjellen ble dessverre for svak, og Skottland røk ut av gruppespillet etter å ha havnet bak Peru og Nederland.
1974:
Jim Holton, Martin Buchan og Willie Morgan var Uniteds representanter i dette mesterskapet, og skottene gikk ubeseiret ut av mesterskapet. Problemet var at både Jugoslavia og Brasil gjorde det samme i gruppe 2, og at skottene ikke hadde vunnet med store nok sifre mot Zaire.
1970:
Bobby Charlton, Nobby Stiles og Alex Stepney var med på å avansere fra gruppespillet, men i motsetning til 1966 sa det stopp i kvartfinalen, der kommende bronsevinner Vest-Tyskland ble for sterke.
1966:
Bobby Charlton, Nobby Stiles og John Connelly var alle med i England-troppen, og ikke bare gikk de videre fra gruppespillet – de ble også verdensmestere!
1962:
Bobby Charlton var eneste United-representant i dette mesterskapet, og ble også den første United-spilleren som scoret i et VM. Det endte med avansement, før det i sluttspillet umiddelbart sa stopp mot Brasil – som senere vant VM for andre gang på rad.
1958:
Tre United-spillere var med for tre forskjellige nasjoner.
Colin Webster og Wales gikk videre fra gruppespillet, før det sa stopp i kvartfinalen mot den kommende verdensmesteren Brasil. Harry Gregg og Nord-Irland gikk også videre fra gruppespillet, men ble knust mot Frankrike i Norrköping. Bobby Charlton var med for England, men de røk ut i gruppespillet (endte likt med Sovjetunionen, og tapte i en play-off-kamp).
1954:
Roger Byrne og Tommy Taylor var begge i England-troppen som vant gruppa si, og dermed avanserte til kvartfinalen i VM i Sveits.
Der sa det stopp – England tapte mot Uruguay.
Allenby Chilton var i troppen, men som en av fem hjemmeværende spillere.
1950:
John Aston og Henry Cockburn var med for England, og engelskmennene kom på andreplass i gruppa si, men det var ikke nok til avansement den gang.
1938, 1934 og 1930:
Ingen United-spillere deltok.
Oppsummert:
2022: 15 med, 12 videre
2018: 12 med, 11 videre.
2014: 14 med, 5 videre.
2010: 5 med, 3 videre.
2006: 12 med, 9 videre.
2002: 9 med, 4 videre.
1998: 8 med, 8 videre.
1994: 2 med, 2 videre.
1990: 3 med, 2 videre.
1986: 7 med, 4 videre.
1982: 4 med, 4 videre (til det andre gruppespillet).
1978: 4 med, 0 videre.
1974: 3 med, 0 videre.
1970: 3 med, 3 videre.
1966: 3 med, 3 videre.
1962: 1 med, 1 videre.
1958: 3 med, 2 videre.
1954: 3 med, 3 videre (medregnet hjemmeværende reserve Chilton).