villaunited060102

«En kan aldri noensinne avskrive dette laget»

I kveld, 10. januar 2022, spiller Manchester United mot Aston Villa på Old Trafford i tredje runde i FA-cupen.

For de av oss som fulgte United i perioden 2002 til 2008, så føles det egentlig veldig riktig at sesongens FA-cup for Uniteds del starter med et oppgjør mot Birmingham-laget.

I løpet av de nevnte årene så spilte nemlig United mot Aston Villa i tredje runde av FA-cupen fire av sju ganger. Det var bare i 2003, 2005 og 2006 at Aston Villa unngikk United i tredje runde av FA-cupen, merkelig nok.

I 2002, 2004, 2007 og 2008 spilte lagene mot hverandre i den runden, og det var ganske minneverdige oppgjør også.

Det pussige er at alle Uniteds ni mål i de fire kampene ble scoret i andreomgangene. Ja, fem (altså mer enn halvparten) ble attpåtil scoret i det 80. minutt eller senere.

Sitatet i overskriften er et kommentatorsitat fra den første av disse fire kampene, og en kan se alle Uniteds mål fra disse fire oppgjørene i denne videoen.

2002: Aston Villa 2-3 Manchester United

Om vi hadde mistenkt at trekningene var fikset, så ville nok et av argumentene vært at FA så hvor bra kampen i 2002 ble, og gjerne ville ha slike cupkamper oftere!

Det stod 0-0 til pause på Villa Park, men så tok det helt av i andreomgangen.

Først scoret Villa to ganger. Først satte Ian Taylor inn kampens første, før Phil Neville headet ballen i eget mål da han skulle sende ballen tilbake til Roy Carroll – som hadde forlatt målet.

Noe måtte gjøres, og Sir Alex Ferguson valgte å sende innpå Ruud van Nistelrooy, som var midt inni en svært solid debutsesong i Manchester United. Han kom inn for Luke Chadwick, som i førsteomgangen ble byttet inn for Nicky Butt.

ferguson060102
SJEFEN: Vi er ikke helt sikre på hva Ferguson egentlig prøvde å si her, men hva enn han sa, så virket det.

Det var uansett Ole Gunnar Solskjær som startet comebacket i det 77. minutt med et av sine beste United-mål. Det så helt ufarlig ut da Silvestre ga ballen til Solskjær, men med førstetouchen tok nordmannen med seg ballen over en forsvarsspiller, før han så sendte ballen mellom beina på Peter Schmeichel – for ja, Schmeichel var jo på denne tiden Aston Villa-keeper.

Så var det Ruud-show etter dette.

I det 80. minutt banket han inn 2-2 da han dempet ballen på brystet før han leverte et knallhardt og ustoppelig volleyskudd.

Så, like etterpå, så rundet Van Nistelrooy keeper etter å ha blitt spilt gjennom på glimrende vis av Solskjær, og nederlenderen satte selvsagt ballen i mål.

På rundt fem minutter hadde United scoret tre mål, og med det snudd hele kampen på hodet. Et utrolig avansement var et faktum.

Aston Villa v Manchester United
RUUUUUUUD: Ruud van Nistelrooy runder Peter Schmeichel og fullfører snuoperasjonen for United.

2004: Aston Villa 1-2 Manchester United

Det var selvsagt ikke det samme fyrverkeriet som to år tidligere, men igjen ble det en snuoperasjon på Villa Park.

Gareth Barry (som var noe heldig) sendte Aston Villa opp i ledelsen, og det var det eneste målet den første timen av oppgjøret, men så skulle United vise at de ikke hadde mistet evnen til å snu fotballkamper raskt.

Denne gangen med Paul Scholes og Ryan Giggs i hovedrollen.

Først skled Scholes inn utligningen i det 64. minutt etter et flott angrep hvor Giggs som så ofte før stod for den målgivende pasningen.

I det 68. minutt kom det som skulle vise seg å bli seiersmålet. Scholes slo ballen ut på kanten til Ryan Giggs før han beveget seg inn i feltet og satte ballen i mål fra Giggs’ innlegg.

United endte opp med å vinne FA-cupen i 2003/04-sesongen, og målene i snuoperasjonen mot Aston Villa var ikke de siste viktige målene Scholes scoret på veien mot finalen. Han scoret Uniteds første i 4-2-seieren mot byrival Manchester City, og så scoret han kampens eneste mål i semifinalen mot Arsenal (som endte opp med å vinne ligaen den sesongen), en kamp som var omtrent som en finale siden det var Sunderland eller Millwall som ventet i finalen.

Det ble Millwall, og United vant finalen 3-0.

SENKET ASTON VILLA: Paul Scholes, her idet han scorer 2-1-målet for United.

2007: Manchester United 2-1 Aston Villa

Sir Alex Ferguson hadde overrasket ved å hente inn Henrik Larsson på en låneavtale i noen måneder, og svenskens debut kom mot Aston Villa i FA-cupen.

Vi drømte om en scoring, og ikke overraskende leverte hovedpersonen nettopp det.

Rundt ti minutter ut i andreomgangen fikk han ballen fra Wayne Rooney i en god posisjon, og like etterpå lå ballen i nettet bak Villa-keeper Gábor Király.

SCORET I DEBUTEN: Henrik Larsson, her sammen med Neville, Carrick og Ferdinand etter målet.

Milan Baros utlignet for Aston Villa med litt over et kvarter igjen av oppgjøret, og det så ut til at det gikk mot uavgjort, og dermed en omkamp United nok egentlig var ganske lite lystne på at skulle distrahere fra titteljakten.

Heldigvis dukket Ole Gunnar Solskjær opp like før slutt (ikke den første gangen den setningen har blitt ytret), og nordmannen scoret for siste gang i karrieren et seiersmål på Old Trafford.

Rooney spilte han fri et stykke mot høyre i Aston Villas sekstenmeter, og Solskjær sendte avgårde et skudd med førsteberøringen sin, og ballen krøp under Király og inn i mål.

2-1, og United gikk videre igjen.

Manchester United v Aston Villa
AVGJORDE LIKE FØR SLUTT: Ole Gunnar Solskjær.

2008: Aston Villa 0-2 Manchester United

Den eneste av disse kampene hvor United klarte å holde nullen var i 2008, men det så lenge ut til at det kunne ende i omkamp.

Uniteds to scoringer kom nemlig i løpet av de siste ti minuttene av ordinær tid.

Først satte Cristiano Ronaldo inn 1-0 da han var på riktig sted til riktig tid etter flott United-spill som endte med et lavt Giggs-innlegg til portugiseren.

Kort tid før slutt fastsatte Wayne Rooney sluttresultatet til 2-0 til bortelaget da han var våken etter at et Ronaldo-skudd ble blokkert.

Begge målene kom for øvrig i etterkant av at kaptein Ryan Giggs hadde vunnet ballen.

Aston Villa v Manchester United - FA Cup 3rd Round
AVGJORDE MOT ASTON VILLA: Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney, som her feirer sistnevntes mål sammen med Anderson.