– Rekorden er en del av oss. Det er blitt en vane å bruke egenproduserte spillere, og sånn kommer det nok til å bli mange tusen kamper til framover, sier Ole Gunnar Solskjær til united.no.
Av: Lars Morten Olsen
United-Supporteren var tidligere denne uka på Carrington og fikk en lang prat med Solskjær, utviklingssjef Nicky Butt, samt U18-trener Neil Ryan om Manchester Uniteds unike akademirekord.
Annonse
Søndagens oppgjør mot Everton er smått utrolige kamp nummer 4.000 på rad (!) som United har hatt minst en egenprodusert spiller i startellever og/eller benk.
Rekorden strekker seg over 80 år tilbake i tid, til 30. oktober 1937 for å være nøyaktig.
Solskjær er stolt av å videreføre United-tradisjonen videre, men er klar på at han ikke mønstrer et lag med egenproduserte spillere bare for rekordens skyld.
– Du skal jo gjøre deg fortjent til å være med, men nå er troppen så full av lovende akademispillere, at det skal UTROLIG mye til for at jeg klarer å fylle en kamptropp uten en eneste akademispiller.
Da Solskjær kom til United som spiller, ble han kjapt introdusert for gjengen som nå er blitt berømt som Class om 92. Allerede i sin debut så spilte Solskjær sammen med David Beckham, Ryan Giggs, samt brødrene Gary og Phil Neville.
– Jeg fikk vite det ganske tidlig ja, at United bruker egenproduserte spillere. Jeg spilte jo ALLTID sammen med en eller flere fra egen rekker.
Det er intet mindre enn en massiv bragd av Manchester United.
En av dem var Nicky Butt. I åtte sesonger spilte Butt og Solskjær sammen. Nå er Butt en av Solskjærs viktigste støttespillere, som utviklingssjef på Carrington.
Annonse
– Det var rundt ligastart jeg fikk vite at vi ville nå 4.000 strake kamper før årsskiftet. Det er intet mindre enn en massiv bragd av Manchester United.
– Helt siden jeg var junior selv forstod jeg at dette var en klubb hvor det alltid er akademispillere på førstelaget. Det er en del av kulturen her, sier Butt til united.no og fortsetter:
– Så vidt meg bekjent er det ingen annen klubb som kan matche rekorden, og klubben har all god grunn til å være stolt. Samtidig er det en utfordring for oss trenerne fordi det er ingen selvfølge at spillere kommer gjennom nåløyet. Vi må være på tå hev hele tiden.
Solskjær vet heller ikke om noen annen klubb med lignende rekord.
– Nei, men du har eksempler som dagens gode Barcelona-lag. De får fram spillere som er lojale både til klubben og spillestilen. Jeg har alltid trodd på den måten å tenke klubb og lag på. Du må gi unge spillere sjansen og stole på dem.
– Alle kan føle stolthet
Neil Ryan er trolig den i vårt intervjupanel som visste mest om Uniteds stolte tradisjon med å få fram egne spillere allerede fra barnsbein av.
U18-treneren er sønn av Jim Ryan, mangeårig trener under Sir Alex Ferguson, men også spiller under Sir Matt Busby og Jimmy Murphy på 1960-tallet. Neil Ryans far ble hentet fra Skottland til United som 17-åring og gikk rett inn på et sterkt juniorlag med blant andre George Best.– Det er ingen tvil om at i denne klubben har det vært pionerarbeid av ypperste klasset med ungdomsarbeid, utvikle egne spillere, og ikke minst gi dem sjansen. Arven etter Busby Babes lever den dag i dag. Ja, arven etter Busby Babes er selve hjerteslagene til klubben, formulerer Neil Ryan seg nesten lyrisk, og fortsetter:
Annonse
– Tenk på alle menneskene opp gjennom årene som har jobbet med å få fram den ene spilleren etter den andre. Av dagens stab så kan alle føle stolthet. Ikke bare vi på akademiet. Alle fra kontorstaben via den medisinske avdelingen til manageren. Personlig kjenner jeg på en herlig og glad følelse når jeg ser en junior som tar steget opp til førstelaget.
I så fall har Neil Wood kjent mye glede denne sesongen når ikke mindre enn syv spillere fra egne rekker har debutert på førstelaget. 17 av de 33 benyttede spillerne hittil på førstelaget kommer fra egne rekker.
– Det er det som er United, sier Solskjær med ettertrykk og legger til:
– Jeg er veldig glad i å gi unge spillere sjansen og tillit. Hvis du som spiller stoler på treneren, og hvis du som klubb er godt organisert på ungdomsnivå så kommer det alltid noen gjennom.
Begynte i 1937
Uniteds unike rekord har ikke bare overlevd i 82 år, den har også overlevd gjennom 15 managere, fra Scott Duncan i 1937 til dagens sjef Ole Gunnar Solskjær.
Nicky Butt tror noe av årsaken er at managere opp gjennom årene har kjent til Uniteds tradisjon med å få fram egne spillere.
– Jeg er temmelig sikker på at ingen har ønsket å bryte den stolte rekorden som går tilbake så mange år. Jeg hadde i hvert fall ikke ønsket å komme inn i en klubb med en sånn rekord og vært personen som ødela hele rekorden.
Men rekorden levde faktisk farlig under Louis van Gaal. Fem ganger hadde han kun èn akademispiller på benken, og ingen i startelleveren. I tre av de fem tilfellene var Paddy McNair den ene på benken …
– Nei, det var jeg ikke klar over. Det var nære på der altså. Vi får sende en takk til Paddy, ler Nicky Butt og fortsetter i en seriøs tone:
– Paddy er bare ett eksempel på en spiller som gjerne ville bli Man United-spiller, men som der og da ikke hadde akkurat det som krevdes. Jeg husker faktisk at vi hadde en del skader på den tiden og han var nestemann i køen hvis det ble flere. Skadene bremset opp og Paddy fikk ikke mange kamper her, men han har uansett fått en god karriere som profesjonell fotballspiller.
Annonse
– Det er fantastisk når en spiller som har gått gradene i klubben fra han var syv eller åtte år komme gjennom nåløyet og klarer fem, ti kamper på førstelaget. Hvis han skulle oppnå 50 kamper er nesten utrolig, men det vi egentlig jobber for er å gjøre gutten så god at han får et tresifret antall kamper og vinner trofeer. Det er jo det er United handler om.
DEBUTANTER I 2019/2020
Dishon Bernard
Dmani Bughail-Mellor
Ethan Galbraith
Ethan Laird
Dylan Levitt
Largie Ramazani
Brandon Williams
I tillegg til de syv egenproduserte spillerne som har gjort sin debut denne sesongen, har United også flere lovende spillere på utlån, ikke minst keeper Dean Henderson i Sheffield United.
– Jeg tror vi har en spennende tid i vente. Vi må bare håpe at spillerne lærer fort nok og at det ikke knekker dem. Og det tror jeg ikke det gjør, fordi du må ha litt tykk hud for å klare deg i denne klubben her, avslutter Solskjær.
LES ENDA MER: I sesongens fjerde utgave av United-Supporteren, som kommer 6. februar kan du som er medlem lese resten av det store intervjuet. Om blant annet:
OLE GUNNAR SOLSKJÆR: Forklarer hvorfor han ikke har brukt Mason Greenwood mer når spilleren egentlig har vært god nok, og hvorfor Brandon Williams ligadebuterte i heksegryten mot rival Liverpool.
NICKY BUTT: Forteller om det målrettede arbeidet med akademiet de siste årene, etter at United tok foten fra gasspedalen og så klubber som Manchester City passere United på akademinivå.
NEIL RYAN: Hvordan United bevisst jobber med yngre spillere så de forstår Manchester Uniteds tradisjon og verdier, og ikke minst stolte historikk.
ANTALL EGNE PRODUKTER PER KAMP I 2019/2020
(Tall etter + er inn fra benk. Tall i parentes er unyttet reserve)