Det har lenge vært knyttet spenning til hvordan det vil påvirke Premier League når Storbritannia forlater EU 31. desember.
Nå har vi svaret.
Fra og med 1. januar kan ikke lenger engelske klubber signere spillere under 18 år fra utlandet. I tillegg skjerpes kravene til arbeidstillatelse, noe som betyr at eksporten fra Skandinavia definitivt tilhører fortiden.
I denne artikkelen får du svar på de viktigste spørsmålene.
Annonse
Internasjonale U18-signeringer
Hva innebærer regelendringen?
Når Storbritannia forlater EU, mister de samtidig et privilegium som fotballklubber i EU- og EØS-landene har utnyttet til det fulle.
Det har lenge vært en paragraf i FIFA-reglementet som forbyr klubber å signere spillere under 18 år utenfor landets grenser. EU- og EØS-landene har imidlertid hatt et unntak som legaliserer at spillere mellom 16 og 18 år kan signere for en klubb i et samarbeidsland gitt at spilleren får et tilstrekkelig tilbud sportslig og utdanningsmessig.
Fra og med 1. januar må klubbene i Storbritannia følge den ordinære FIFA-regelen. Det betyr at Premier League-klubbene ikke lenger kan signere utenlandske spillere under 18 år.
Det finnes ingen veier for klubbene utenom dette forbudet. Men det vil være andre måter å sikre seg de største utenlandske talentene. Det kommer vi tilbake til.
Det nye lovverket begrenser også overganger for U21-spillere. Klubbene kan maksimalt signere seks U21-spillere hver sesong. Det betyr maksimalt tre i det kommende januarvinduet. Klubbene i Championship og nedover i systemet rammes ikke av denne regelen.
Endringene føyer seg inn i rekken av tiltak for å verne om utviklingen av engelske spillere. Prisen på egenproduserte spillere skjøt i været da «homegrown»-regelen bestemte at alle Premier League-klubber måtte ha minst åtte engelske spillere i troppen. Nå vil verdien på de største talentene i landet stige ytterligere.
Annonse
Hva betyr det for akademiet?
Den langsiktige konsekvensen blir ganske enkelt at det om noen år stort sett kun vil være engelske spillere i de aldersbestemte turneringene. Sammensetningen i Manchester Uniteds juniorlag vil bli noe helt annet enn den er i dag.
En rask opptelling viser at United-akademiet har 19 spillere med utenlandsk pass på U18- og U23-laget.
Mot Liverpool stilte Neil Ryan med Radek Vitek (Tsjekkia), Björn Hardley (Nederland), Martin Svidersky (Slovakia), Isak Hansen-Aarøen (Norge) og Noam Emeram (Frankrike) fra start, mens Marc Jurado (Spania) og Alejandro Garnacho (Spania) kom inn. Ingen av disse kunne signert for klubben etter 1. januar.
Det samme gjelder flere spillere som kom til Premier League i tidlig alder og i dag er etablerte profiler.
Verken Paul Pogba (fra Le Havre i 2009) eller Gerard Pique (fra Barcelona i 2004) kunne signert for Manchester United i sin tid. Det samme gjelder Cesc Fabregas (Barcelona til Arsenal), Hector Bellerin (Barcelona til Arsenal) og Eric Garcia (Barcelona til Manchester City).
De norske akademispillerne Magnus Wolff Wikrem, Joshua King, Mats Møller Dæhli og Etzaz Hussain hadde heller ikke endt i United med de nye Brexit-reglene.
Har klubben en plan?
Annonse
Manchester United har selvfølgelig vært klar over hva som var i vente, og rekrutteringsavdelingen har ikke ligget på latsiden.
På halvannet år har elleve utenlandske spillere signert for United:
Hannibal Mejbri (Monaco)
Noam Emeram (Amiens)
Dillon Hoogewerf (Ajax)
Björn Hardley (NAC Breda)
Mateo Meja (Real Zaragoza)
Marc Jurado (Barcelona)
Alvaro Fernández Carreras (Real Madrid)
Isak Hansen-Aarøen (Tromsø)
Radek Vitek (Olomouc)
Alejandro Garnacho (Atlético Madrid)
Willy Kambwala (Souchaux)
Mange av dem regnes blant Europas største talenter i sin respektive årsklasse. I tillegg har det blitt hentet flere engelske spillere til klubben som Joe Hugill (Sunderland), Logan Pye (Sunderland) og Charlie McNeill (Manchester City).
Manchester United er ikke den eneste klubben som har vært proaktiv.
Chelsea hentet for eksempel norske Bryan Fiabema fra Tromsø i sommer og har signert andre U18-spillere fra Sverige, Finland og Frankrike.
Betyr det at engelske klubber aldri vil få tak i de største talentene i utlandet?
På Aon Training Complex vil det ikke være utenlandske spillere under 18 år i fremtiden.
Men det finnes en måte å sikre seg de største talentene på likevel.
Klubbene kan rett og slett «parkere» utenlandske U18-spillere i utenlandske samarbeidsklubber. Såkalte farmerklubber gir kjøpende klubb muligheten til å plassere spilleren et annet sted og hente ham til England når han fyller 18 år.
Annonse
Dette er noe Manchester United har gjort før. På begynnelsen av 2000-tallet var kinesiske Dong Fangzhuo og togolesiske Souleymane Mamam i Royal Antwerpen i Belgia før de fikk innvilget arbeidstillatelse i England.
Det er ingenting konkret å melde foreløpig, men ifølge The Athletic er Manchester United på utkikk etter en europeisk samarbeidsklubb. Manchester City har allerede bånd til spanske Girona, mens eierne til Leicester også kontrollerer belgiske OH Leuven.
Ny arbeidstillatelse
Hva innebærer regelendringen?
Når Storbritannia forlater EU stilles det strengere krav til arbeidstillatelse for utenlandske spillere.
For majoriteten av spillerne som hentes til Premier League vil det ikke være et problem. Representerer du et av de 50 beste landslagene på FIFA-rankingen på jevnlig basis får du automatisk grønt lys. Majoriteten av spillerne i Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1 vil også være kvalifiserte for spill i England.
Kvalifiserer ikke spilleren til automatisk grønt lys eller «auto pass» som det heter i regelverket, avgjør et poengsystem om spilleren får arbeidstillatelse.
Spilleren kan score poeng på seks forskjellige kriterier:
Antall landskamper siste 24 måneder.
Spilletid i nasjonale ligaer siste 12 måneder.
Spilletid i kontinentale klubbturneringer siste 12 måneder.
Selgende klubbs tabellplassering i nasjonal liga forrige sesong.
Selgende klubbs resultater i kontinental klubbturnering forrige sesong.
Nivå på selgende klubbs nasjonale liga.
Hvordan fungerer poengsystemet?
For å få innvilget arbeidstillatelse må spilleren få «auto pass» eller score minst 15 poeng.
Poengsystemet kan by på komplekse utregninger, og det er mange variabler å ta hensyn til.
Annonse
Vi tar for oss noen konkrete eksempler.
Kingsley Coman – AUTO PASS. Dersom Manchester United skulle signere Coman i januar ville franskmannen fått automatisk grønt lys til å spille i Premier League utelukkende basert på landskampene han har spilt. Bayern München-vingen har spilt 10 av Frankrikes 19 kamper de siste 24 månedene. Det tilsvarer 53 prosent av kampene for et landslag som er nummer to på FIFA-rankingen.
De fleste potensielle storkjøpene Manchester United vil gjøre i fremtiden vil være i samme kategori som Coman og få «auto pass» basert på landskamper.
Som tabellen nedenfor viser: Spiller du fast for landslag som Frankrike, Italia, Tyskland, Brasil, Argentina, Spania, Portugal, Belgia eller noen av de andre 50 beste på FIFA-rankingen er du sikret grønt lys.
Men hva hvis du representerer et landslag utenfor topp 50?
Alphonso Davies – IKKE AUTO PASS. Comans lagkamerat, Alphonso Davies, ville ikke fått arbeidstillatelse i England på bakgrunn av landskampene han har spilt. Siden Canada er nummer 78 på FIFA-rankingen må 20-åringen gjennom poengsystemet. Der ville han som Bundesliga- og Champions League-spiller sikret seg arbeidstillatelse med god margin.
Slik ville poengene til Davies fordelt seg ved et kjøp sommeren 2020:
67 prosent av Canadas landskamper siste 24 måneder = 0 poeng
71 prosent av spilletiden i Bundesliga i 2019/20 = 10 poeng
72 prosent av spilletiden i Champions League i 2019/20 = 8 poeng
Bundesliga-mester i 2019/20 = 6 poeng
Finale i Champions League i 2019/20 = 10 poeng
Selgende klubb spiller i Bundesliga = 12 poeng
Davies ender altså med 46 poeng. Langt mer enn de 15 han trenger for å få arbeidstillatelse. Dette illustrerer hvorfor regelen ikke vil være et hinder for de fleste spillerne de største ligaene i Europa.
Men hva med en spiller utenfor Europa?
Odion Ighalo – IKKE GODKJENT ARBEIDSTILLATELSE. For Odion Ighalo ville regelverk nektet ham drømmeovergangen til Manchester United. 31-åringen ville fått poeng for spilletid for Nigeria og Shanghai Shenhua, men ikke nok til at totalen ville blitt 15 poeng. Problemet er at Ighalo ikke har spilt på et høyt nok nivå de siste to årene. Nigeria er nummer 42 på FIFA-rankingen og den kinesiske ligaen plasseres på nivå 5 i regelverket, noe som gir færre poeng enn om du spiller i Bundesliga som Davies.
Dette skaper problemer for spillerne i de skandinaviske landene. Den danske ligaen er på nivå 5, mens den norske og svenske er på nivå 6.
Manchester United ville for eksempel ikke fått grønt lys til å signere Jens Petter Hauge fra Bodø/Glimt i sommer, mens Erling Braut Haaland ville fått arbeidstillatelse med knappe 30 kamper for RB Salzburg.
Er det helt umulig å signere en spiller som ikke får arbeidstillatelse?
Det finnes et «Exceptions Panel» som skal behandle saker der klubbene mener at spilleren ikke har fått nok poeng til å få arbeidstillatelse grunnet ekstraordinære omstendigheter.
Hva slags søknader som sendes inn og på hvilket grunnlag de godkjennes eller avslås gjenstår å se.
Hvilke konsekvenser får dette for Manchester United på overgangsmarkedet?
Endringene har ingen praktisk betydning for de store signeringene Manchester United vurderer.
Som vist ovenfor vil de aller fleste spillerne som er aktuelle for United få arbeidstillatelse uten problemer. Halvaktuelle navn som Dayot Upamecano og Ousmane Dembélé ville begge fått grønt lys for eksempel.
Verre er det om spilleren ikke representerer et landslag høyt på FIFA-rankingen og er i en klubb i en mindre liga. Det vil som nevnt ovenfor være nær sagt sjanseløst å gå rett fra Eliteserien til Premier League.
Nåløyet blir også trangere for utenlandske spillere mellom 18 og 21 år. Det er ikke utenkelig at Manchester United signerte Facundo Pellistri og Amad Diallo i sommer nettopp for å unngå problemer med de nye reglene.
For U21-spillere er det enda flere faktorer i poengsystemet og ettersom det er begrenset med opplysninger rundt Pellistris og Diallos historikk på aldersbestemte landslag for henholdsvis Uruguay og Elfenbenskysten er det vanskelig å slå fast om de ville kvalifisert for arbeidstillatelse. Men det er høyst usikkert.
Gjelder regelverket også for managere?
Det er et eget poengsystem for utenlandske managere.
Faktisk ville ikke Ole Gunnar Solskjær fått arbeidstillatelse dersom reglene hadde vært gjeldende i 2018.
Kravet er at treneren må ha UEFA Pro-lisens og enten ha ledet en klubb i en toppliga eller et landslag i topp 50 på FIFA-rankingen i totalt tre år eller i to sammenhengende år.
Ettersom Eliteserien ikke er definert som en toppliga ville ikke Solskjær vært kvalifisert for arbeidstillatelse. Det samme gjelder for øvrig David Wagner som kom til Huddersfield fra B-laget til Borussia Dortmund.
Men også for managerne finnes det et «Exceptions Panel».