«United vil få trøbbel om de fortsetter med slikt forsvarsspill»
– Erik ten Hags evne, og ikke minst vilje, til å justere og gjøre endringer når det trengs, er noe av det jeg liker best med nederlenderen. Men effektiviteten må bli bedre og det er fremdeles noe rusk defensivt, skriver Øyvind Eide i analysen etter seieren mot Nottingham.
Kamper mot svakere lag under Ten Hags ledelse er en annen affære enn hva vi har vært vant til å se. Og mot Nottingham Forest (NFO), så fortsatte United sin trend hvor de er godt forberedt, viser god intensitet og evne til bevegelse, selv mot svakere motstand.
Offensive siderom
I angrep så handlet det mye om bruk og utnyttelse av siderom. United fikk mye plass på sidene i denne kampen. Det skjer jo også mot andre lag, men NFO beveger seg på en måte i forsvar, som skaper utfordinger for de.
Annonse
Legg merke til hvor smalt laget ligger her, i en 433-formasjon.
Når ballen spilles i siderom, der Wan-Bissaka har mye rom, så strekkes midtbanen til NFO sideveis. Dette skaper rom i mellom spillerne på midtbanen. Dette er en av årsakene til at United fikk mye rom, smal organisering og strekk sideveis.
Dette er før Malacia skyter i stanga tidlig i kampen. Igjen ser vi hvor smale NFO er. De har samlet åtte spillere midt i banen. Nå er det åpenbart mye rom for Wan-Bissaka på høyre. Legg merke til hvordan United bruker sine spillere høyt i banen, for å trekke motstander ennå smalere. Når Antony legger seg så smalt, så følger motstanders back med inn.
Litt senere så ser vi ennå bedre hvor smale NFO blir når United gjør sine bevegelser sentralt i banen. Wan Bissaka har en halv banehalvdel å løpe på. Dette er skoleeksempel på bruk og utnyttelse av siderom. De skaper siderom ved å bevege seg smalt, og forsterker NFO sin smale organisering.
Og med så smalt lag i forsvar, så er det en invitasjon for Uniteds backer. Derfor blir det et innlegg fra back til back, og Malacia fyrer av et godt skudd, som tilslutt ender i stanga.
Vi ser det samme igjen før corneren som fører til 1-0: United beveger seg inn i banen, og åpner opp rom for Wan-Bissaka på utsiden.
Når NFO skal falle ned og kontrollere rommene, så ender de med 6 spillere på linje, pluss en som henger bak. De greier ikke å dekke rommene effektivt nok, slik som vi så på første bildeserie. Slik åpner det seg en god mulighet for United å komme på løp igjennom, siden de nærmest ligger i ett ledd. Da er det ingen dybde i laget, som kan fange opp slike løp.
Det er Casemiro som stikker gjennom leddet, og skjermer ballen til corner. United scorer på corneren. Casemiro er på ingen måte noen fartsfantom, men blir ikke fanget opp fordi det ikke er dybde i forsvarsspillet til NFO.
Annonse
Ett siste eksempel på bruken av siderom når United kontrer inn 2-0. 3 spillere posisjonerer seg bredt i banen. Legg også merke til Fernandes (midtre av de 3 sirklene) som beveger seg fra sentral posisjon, til ut i siderom. Det var her det var plass i kampen.
Helt ute på sidelinjen får Fernandes ballen, og Rashford stikker i bakrom, i siderommet.
Fernandes holder spillet ute i siderom, og setter opp Rashford bredt i banen bak backen til NFO. Allerede her kan vi legge merke til at Martial er ganske alene. Igjen er det en konsekvens av at Rashford kommer alene på utsiden, så de sentrale spillerne skyver litt ut.
Etter å ha dratt NFO i siderom, så blir Martial helt alene på skuddhold. Den glir inn i mål via keeper.
Forest sitt mottrekk
Til andre omgang så justerte NFO litt på forsvarsspillet sitt: de skjøv backen sin lenger ut for å dekke siderom. Dette ser Shaw, og spiller Fernandes fri i mellomrommet, med mye rom foran seg mot mål.
Her ser vi backen til NFO som ikke rekker inn igjen, og stopperen må skyve ut for å dekke rom. Da åpnes korridoren til Martial.
Og fra denne posisjonen så må vi forvente en bedre avslutning enn dette. Burde vært 3-0 her. Men det skjer etter at NFO avgir rom inne i banen, når de prøver å dekke siderom.
Annonse
Et annet mottrekk United hadde til dette var å posisjonere en spiller, Fred i dette tilfellet, foran den ytterste forsvareren. Det lokker frem motspilleren, og åpner utsiden. På bildet vises ikke Malacia som ligger alene på utsiden. Prinsippet om at ytterste forsvarer ikke skal støte i press på nest ytterste spiller, avviker de fra.
Dermed får Malacia hele utsiden for seg selv.
Fra denne posisjonen skal det være mulig å slå gode innlegg. Men det ble for sjelden utnyttet, når de kom såpass ofte i slike posisjoner.
Den annullerte 2-1-scoringen
Selv om dette målet ble annulert, så er det noen ting som er viktig å påpeke: Det første er hvordan laget faller av på dødball. Laget må falle samlet, så det blir èn linje med mange spillere. Ikke èn linje med en spiller, og de andre på rekke og rad bak. Denne linjen er altfor buet, og skaper trøbbel i neste situasjon.
Legg merke til at Malacia, Wan-Bissaka og Martial som markerer sin spiller på feil side. De må være mellom motspiller og eget mål. Men når linjen ble satt som vi så på forrige bildet, så havner de på etterskudd. Her vil de få trøbbel om de fortsetter slikt forsvarsspill.
Konklusjon
Jeg var spent på om United ble utfordret på noen svakheter vi så i forrige analyse. Men NFO er så svake at det aldri ble noe problem i denne kampen.
Derimot så fikk Ten Hag prøvd seg litt på offensiv strategi mot et lag som åpenbart var svakere, men som allikevel kan straffe motstander om de får muligheten.
Svaret fikk vi fra start, når sidebackene kommer innenfor motstanders 16 meter og avslutter i stangen.
Selv om motstander gir fra seg et så åpenbart siderom som det NFO gjorde, så skal det utnyttes. Og United viser at de behersker flere måter å gjøre dette på. Det ble også gjort noen tilsvar, når NFO prøvde å demme opp på sidene.
Annonse
Dette er noe av det jeg liker best med Ten Hag; hans evne, og ikke minst vilje, til å justere og gjøre endringer når det behøves utfra motspillet som vises.
Effektiviteten derimot, må opp. Det var flere store sjanser som burde blitt omsatt til mål, og flere gode posisjoner for innlegg som burde ført til assist.
Øyvind Eide:
Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.