sabbi1

«I denne kampen var det (nesten) bare snakk om hvor stor seieren skulle bli»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Med et United som igjen ligner mer på det vi forventer, og er blitt vandt til, så var det i denne kampen (nesten) bare snakk om hvor stor seieren skulle bli. United skapte den ene sjansen etter den andre, og hadde så og si full kontroll kampen gjennom.  

Høydepunktene fra 2-0 seieren:

 

Nådeløs utnyttelse av rom 

ev1 (1)

Med gode bevegelser var United igjen en stor trussel for Everton. United truet både mellomrom og bakrom samtidig, og det slet Everton virkelig med å håndtere. Det som ofte gikk igjen ser vi her: Everton prøvde å presse høyt, her med tre spillere. De spilte 442, men lå mer i 4411, og gikk inn med kanten i press. Det åpnet mye siderom, der backene til United fikk mye plass til å spille frem i banen.  

ev2 (1)

Resten av Everton-laget turte ikke stå etter, og åpnet dermed rom mellom midtbanen og forsvar.

ev3 (1)

Når det blir såpass strekk i laget så blir det flere United-spillere som blir fri. United var presise i pasningsspillet sitt og burde straffet Everton hardere enn de gjorde. Til tider var det sjanseskred, skapt gjennom disse rommene som Everton gav fra seg.

ev4 (1)

Her er et annet eksempel der United truer bakrom og mellomrom samtidig. Men backleddet til Everton ikke tørr å stå etter i presset, og dermed blir det stort mellomrom.

ev5 (1)

Antony har gått inn i banen, og får tid til å snu. Det er sjeldent det er så mye plass i mellomrom i Premier League. Men det kom av Uniteds gode bevegelser. Pluss at de var gode til å utnytte rommene.

ev6 (1)

United fikk rulle opp via mellomrom og skapte mange sjanser på denne måten. Her er det Rashford som nesten får avsluttet etter nok et bra angrep av United via mellomrom.

ev7 (1)

Her ser vi enda tydeligere hvorfor det blir som det blir: Rashford stikker mot bakrom, samtidig som midtbanen til Everton er på vei frem i press. Dermed blir det nok en gang rom mellom forsvar og midtbane. Her fikk Sabitzer boltre seg, og han gjorde kanskje sin beste kamp av det jeg har sett hittil.

ev8 (1)

Nok en gang er United i mellomrommet, og kan rulle opp angrep. Det tok lang tid før mottrekket kom, og United burde punktert kampen i løpet av første 30 minutter

Evertons mottrekk

ev9 (1)

Så kommer mottrekket til Everton. Dette er også en periode der Everton greier å spise seg litt inn i kampen. Årsaken var at Gueye fikk oppgaven med å ligge lavere enn resten av midtbanen, og ta ut Uniteds offensive midtbanespiller. Dermed spilte Everton en slags 4132 variant for å drepe mellomrommet. Samtidig turte backleddet å ligge litt høyere når laget presset bra.

ev10 (1)

Da ble det litt mer forutsigbart for Everton, og de tok i større grad kontroll over noen viktige rom.

ev11 (1)

Utfordringen til Everton var dog at de ikke hadde et backledd som greide å lese spillet godt nok: Uten press på ballfører velger de å stå høyt, og dermed så stikker United bak forsvaret, som så mange ganger tidligere i kampen.

ev12 (1)

Etter litt kløning fra Coleman så kommer Rashford gjennom. Men dette var nok et eksempel på Uniteds svært gode bruk og utnyttelse av rom. Når mellomrommet blir stengt, så stikker de i bakrom. Det er nettopp dette som vi har ett tidligere at plager motstander ekstremt, når United leser rommene på denne måten.

Kontring

ev13 (1)

Og som om ikke det var nok at United var gode i etablert angrep, så fikk vi se United med skikkelig fart i kontringer igjen! Og da mener jeg ordentlig fart! Det var maksfart på både spillere og ball. Everton hang virkelig ikke med. Og særlig synes jeg Antony og Sancho fikk viste seg fra en god side i denne kampen. Godfrey hadde så stor trøbbel med Antony at han ble byttet ut i pausen…

Her ser vi noe av årsaken; United var dyktige til å spille ut av første presset, så ser vi Sancho som er fremoverlent, og på det vi kaller «fremfoten» fra sin kant. Everton-spilleren ser vi er med bakoverlent, og reagerer på det som skjer, isteden for å agere, være i forkant slik Sanhco er. Dette er en tydelig bevisstgjøring fra Ten Hag, når vi nå ser et kontringsspill slik Ten Hag ønsker det skal se ut.

ev14 (1)

United seg ut av presset til Everton, og Sancho har nå fått et forsprang.

ev15 (1)

Everton falt som fluer på kontringene til United, og det burde strengt tatt endt med minst to mål.

ev16 (1)

Her ser vi en annen faktor i kampen: De Gea kontrer bare sekunder etter Evertons corner. Selv om Everton er tilbake med mange nok spillere, så greier de ikke lese rommene riktig, og gir Antony forsprang.

ev17 (1)

Dette er svært «enkelt», men det fungerer også på høyeste nivå. Og United er gode nok til å straffe motstandere når de gjør slike feil i forsvar.

Konsentrerte på kontringspunkter

ev18 (1)

En annen viktig faktor i kampen var United sitt konsentrerte spill mot Evertons kontringspunkter. Slik som her, der Martinez og Maguire ligger svært tett mot spissen til Everton. De sikrer for hverandre, men som oftest ordnet de opp selv.

ev19 (1)

Slik som her, der Maguire får kroppen mellom ball og motspiller, og har tatt ut rommet tidlig nok når united mister ball. Martinez er med hele veien, i tilfelle det skulle skje noe.

ev20 (1)

Her er en annen situasjon like etter: igjen ser vi den korte avstanden mellom stopperne. Her har Maguire ikke fulgt helt med i timen og Spissen til Everton får plass i mellom stopperne. Men Martinez sikrer, og kan bryte pasningen.

ev21 (1)

Martinez kan enkelt heade den tilbake til De Gea, og slik fikk vi ofte se forsvarerne. De brøt kontringene til Everton ofte. De tok ut rom, tok ut løp, og posisjonerte seg så de kunne se både ball og motspiller samtidig. Dermed kunne de bryte ballbaner og starte angrep for United.

Konklusjon

Denne kampen er solid. United tar hånd om Evertons styrker, samtidig som de leverer utrolig bra angrepsspill, særlig i første omgang. Med seier sist, og seier pluss en god prestasjon i denne kampen, så er det nå lagt et nytt fundament for å angripe en travel vår.

I tillegg er Martial tilbake med scoring. Eriksen er snart matchfit igjen, og Casemiro vil kunne bidra snart. Det er et veldig godt tidspunkt å få tilbake spillere på. Kort oppsummert: Dønn solid!

Powered by Labrador CMS