– Vet ikke hva de ønsker å oppnå

Taktisk analyse: Øyvind Eide forklarer hvorfor det ble uavgjort mot Manchester City

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

To lag som tar ut hverandre. Det var vel overskriften for denne kampen, og stadig driver United med en frispilling som jeg aldri har sett maken til før. Jeg er ute av stand til å gjøre rede for hva det er de ønsker å oppnå, og det blir stadig mer tydelig at et av de største momentene i spill mot United er høyt press.

4-4-2 i forsvar

Bildet over viser: Formasjoner sier mest om hvordan et lag ligger defensivt. United organiserte seg i en 4-4-2. Offensivt var det mer en 4-2-2-2 om man skal sette tall på det, der Fernandes og Pogba hadde litt frie roller i det offensive. For det meste så søkte de seg inn i rommene bak midtbanen til City.

Bildet over viser: United lå med sine spisser i nærheten av de to sentrale midtbanespillerne til City. De støtet aldri på stopperne, bortsett fra når de omstilte til høyt press. Der ble de liggende, og da fikk ikke City i gang pasningsspillet sitt. United omstilte til høyt press da de to sentrale hos City gikk høyere i banen. Da kunne Fred og McTominay overta markeringen.

Bildet over viser: City lot backene sine være breddeholdere, og Rodri og Fernandinho spille som to sentrale midtbanespillere. Det gjorde at De Bruyne, Sterling og Jesus kunne vandre fritt i mellomrommet rundt stopperne til United. Mahrez ble også liggende bredt i flere tilfeller, da holdt en av backene igjen. Vi ser på bildet her at backleddet til United er ikke akkurat snorrett, men de fikk en del utfordringer, slik som her når de truer rommene rundt spillerne i backleddet. Stort sett løste United dette greit.

Bildet over viser: Her starter Jesus i bakrom og det blir en farlig situasjon av det. Her er ikke presset bra nok, og da må Aaron Wan-Bissaka følge truende løp mot mål. Det var for det meste korte avstander i laget, og det var få sjanser i førsteomgang. Det var et konsentrert United-lag.

Press og frispilling

Bildet over viser: Nok en gang skulle United på død og liv frispille mot høyt press. Ethvert lag vil henge med på dette, for United er ikke akkurat sylskarpe i denne fasen. Legg merke til de to sentrale hos City. Fernandinho og Rodri er duellsterke og flinke til å lese spillet. De brøt svært mange av Uniteds forsøk på å frispille.

Bildet over viser: United, som svært ofte tidligere, spiller frem til nærmeste feilvendte. Dette både vet og leser City. Da kommer Rodri så tett og tidlig nok at han vinner ballen.

Bildet over viser: City kan da kontre. Vi ser på bildet hvor store avstander det er i Uniteds lag ved slike tilfeller. Det er spørsmål om tid før United slipper inn mål på slikt.

Ny situasjon

Bildet over viser: Dette var en av de få gangene der United greier å spille seg ut og det er jo en ren tilfeldighet at det ender bra. De flikker seg gjennom presset. City gjør egentlig det meste riktig, de ligger i ballsidemarkering, de presser hardt i rett øyeblikk, men United tråkler seg gjennom.

Bildet over viser: Men det vi ser når det først går bra er det masse plass. City sideskyver raskt og mye. Det åpner for rom sentralt og for vending.

Bildet over viser: Det er en dårlig pasning som skiller målsjanse og brudd her. Pasning går dessverre i beina til Walker på backen. Jeg savner at United har en tydeligere plan mot City i disse tilfellene der United blir presset høyt. Det er så store rom som kan utnyttes, men da må det legges en bedre plan for frispilling.

Ny situasjon i andreomgang

Bildet over viser: Det er like låst i andreomgang, men Pogba løser det på en måte som kan gi håp for fremtiden i disse situasjonene.

Bildet over viser: Pogba crosser ballen til motsatt back. Siden City skyver laget så hardt, så er det ledig spillere motsatt, og McTominay blir også ledig. De får to mot én etter en hurtig vending, og da er det muligheter mot City. Dette er i forkant av det annulerte straffesparket.

I angrep

United fant rommene bak Fernandinho og Rodri oftere i andreomgang. De gangene de fikk brukt disse var United nære på å skape noe ordentlig.

Bildet over viser: Her ser vi både Fernandes og Pogba som ligger i gode posisjoner bak midtbanen til City. Pogba starter innover i banen, bak ryggen på Fernandinho.

Bildet over viser: Pogba mottar en god pasning inn bak ryggen på Citys midtbane, og kan utfordre neste ledd. Pogba slår mot Rashford som ikke greier å avslutte ordentlig.

Bildet over viser: Her også ser vi at Pogba finner en god posisjon bak Rodri denne gang, og dette er en mye bedre løsning mot høyt press enn vi så tidligere i kampen. De spiller gjennom press istedenfor for i front av press.

Bildet over viser: Da kan Pogba sette fart.

Bildet over viser: Pogba river seg løs og får spilt opp Fernandes. Dette er en mye bedre løsning på problemene som United har mot høyt press. Da må City snu løpene sine og løpe med nesa mot eget mål. Det er noe helt annet enn å bare støte frem på feilvendte spillere.

Konklusjon

Det er flere av toppkampene denne sesongen som ser litt ut som denne kampen: To lag som tar veldig hensyn til hverandre og er forsiktige. Derfor blir det stillingskrig og lite sjanser. Begge lag er kompakte, begge lag er forsiktige med backene sine.

Men jeg håper at United tok med seg en liten lærdom fra andreomgang. Posisjoneringen til Pogba spesielt mot høyt press, der kom de seg fri noen ganger, og det er en vesentlig bedre løsning enn det de holdt på med i førsteomgang. United må komme seg bort fra å spille nærmeste feilvendte, og begynne å slå gjennom eller over press. Da var det kjemperom mot City.

Powered by Labrador CMS