Igjen denne disiplinen mot svakere lag. Vi ser det på viljen til bevegelse. I stedet for et dødt kampbilde, så er det fullt sirkus fra start! Det er noen år siden jeg har sett et United lag som leverer dette gang på gang mot så svak motstand.
Dessverre gjaldt dette første halvdel av første omgang. Litt svakere presisjon utover i kampen dreper Uniteds muligheter til å ta en komfortabel seier tidligere enn de gjorde, slik de burde gjort, men United viser allikevel mange gode takter mot lavt press som er interessant å ta en nærmere titt på.
Hvordan bryte ned ultralavt forsvar
Annonse
Dette var svært ofte utgangspunktet som United hadde ved angrep mot etablert forsvar. For å bryte dette så er de avhengig av samtidig bevegelser, og hurtig pasningsspill.
Her mangler det timing mellom pasning og bevegelse. Det kommer bevegelser, som åpner rom, men det times ikke slik at de kan utnytte rommet. To bevegelser åpner mellomrommet. Det skal ofte ikke mer til, men timing er viktig for å kunne utnytte disse rommene. Her må det komme en bevegelse inn i dette rommet, så de oftere kan spille seg gjennom sentralt i banen.
Spesielt første halvdel av første omgang fikk vi se et United-lag som ville angripe. Selv om ikke timingen alltid stemte, så var det mye bevegelse i laget. På 1-0 så ser vi et godt eksempel på motsatte bevegelser: Dalot og Mainoo truer bakrommet, mens Antony finter et løp i bakrom, for så å droppe ned.
Legg så merke til at de ytterste forsvarerne er blitt dratt med hele veien inn, og står nå langt unna Antony. Dette gir Antony rom i sin favorittposisjon. United sine bevegelser har åpnet opp et svært farlig rom.
Med så stort rom, så lar ikke Antony seg be to ganger; han curler ballen i lengste hjørnet. Legg nå også merke til hvor mange United-spillere det er innenfor 16-meteren. Fem spillere, halve United-laget, er foran målet til Charlton!
Relasjon mellom back og kantspiller
United hadde flere virkemidler mot lavt press, og det kom to interessante situasjoner på rad: i den første så ser vi Malacia som går på løp mellom back og stopper, og åpner rommet for Garnacho på utsiden.
Da kan Martínez spille opp Garnacho slik at han enten kan slå innlegg eller utfordre innover i banen.
Annonse
I den andre situasjonen, som er nesten helt identisk, så er Malacia allerede høyt i banen og beveger seg bare sakte mot backleddet. Denne gangen ser vi at backen til Charlton går ut mot Garnacho. Altså endres situasjonen fra forrige bilde, der backen ble stående inne og åpne rom utvendig.
Mottrekket til United er da at Garnacho starter inn i det rommet som backen etterlot. Martínez spiller denne gangen ballen gjennom forsvaret. Slik utnytter United bevegelsene til forsvarslaget, for å muliggjøre eget angrepsspill.
Dette setter opp Garnacho i en meget god posisjon innenfor feltet til Charlton. Det burde endt med scoring, men Garnacho sin avlevering er for upresis.
Rommet mellom stopper og back
Disse bevegelsene mellom back og stopper er effektive virkemidler. Nå kommer to ganske like situasjoner, med ulike løsninger: Den første ser vi her, hvor United har ballen i siderom. Elanga går på løp mellom back og stopper, og det gjør at det åpnes mye rom midt i banen.
Wan-Bissaka velger å gå med ballen selv inn i det åpne rommet, og befinner seg så i en fin posisjon. Akkurat her er det for store avstander til andre United-spillere foran ballfører til at det blir noe ut av angrepet.
Den andre situasjonen ser vi etter vending av spill: Garncaho ligger bredt, og får en crosspasning fra Maríinez. Backen stormer i press, og åpner rom bak seg.
Eriksen oppsøker dette rommet, og denne gangen brukes løpet mellom back og stopper.
Annonse
Da kommer Eriksen i en meget farlig posisjon, og United har flere spillere foran mål. Charlton forsvarer seg godt, og greier å ta ut United-spillerne.
Konklusjon
Selv om dette ikke er noen kandidat til årets kamp, så vises det svært gode takter i det etablerte angrepsspillet. Det finnes nå så mange klare kjennetegn på Ten Hag sin filosofi i spillet. De viktigste stikkordene er bevegelse og fremoverettet. Det er alltid løp som går, og alltid flere samtidig. De er også veldig opptatt av å spille hurtig fremover. Selv om rommene er små, så søker de rom fremover i banen så ofte de kan. Presisjonen vil også bli bedre med tiden, når relasjonene sitter enda bedre.
Og en annen viktig ting; selv om det gjøres mye bytter, så vises de klare kjennetegnene på Ten Hag sin fotball allikevel. Det vitner om en trener som har jobbet godt med hele laget, ikke bare de som er i en tenkt «best» ellever. Det er en god leder!
Øyvind Eide:
Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.