Det var fasiten for spillerne Ole Gunnar Solskjær sendte utpå mot Chelsea, og det er ingen tvil om at fremtiden ser lys ut hvis noen av de yngre gutta tar videre steg opp i Europa- og verdenstoppen.
Sånn sett er det lett å argumentere for at dette ser veldig spennende ut for Uniteds fremtid.
Samtidig er det faktisk ikke slik at det nødvendigvis er en fordel å ha et veldig ungt lag.
Det var ikke bare kids
United.no har sett på alle United-utgavene – og alle ligamesterne i Premier League-historien – og la oss gjøre det klart med en gang:
Selv om det kanskje heller ikke er målet denne sesongen, så har det aldri skjedd før at et så ungt lag som det United sendte utpå mot Chelsea har vunnet ligaen.
Selv i 1995/96-sesongen, da Sir Alex satset på Class of 92 og Alan Hansen 19. august fastslo at «You can’t win anything with kids!», etter Uniteds 3-1-tap i ligaåpningen mot Aston Villa, så var snittalderen til United over 25 år, hvis man ser på alderen til de 11 United-spillerne som fikk mest spilletid.
Annonse
Det skal sies at sju av de 11 mestspillende den sesongen var unge, men Sir Alex Ferguson matchet unggutta sammen med Peter Schmeichel, Steve Bruce og Denis Irwin, som alle da var over 30 år gamle, samt 29 år gamle Eric Cantona.
Faktisk er det Blackburn som har yngst snittalder hvis man ser på Premier League-vinnende lag, med 25,18 i snittalder på de 11 mestspillende på sitt vinnerlag i 1995/96.
Det er imidlertid en forskjell på 90-tallet og moderne fotball.
I nyere tid er det veldig tydelig at du sjeldent vinner noe bare med unggutter.
Hos ni av de siste 11 Premier League-vinnerne har snittet vært 27 år eller eldre, og etter at United vant ligaen i 1996/97-sesongen, med en snittalder på 25,63 år – så har det kun skjedd én eneste gang etterpå at ligamesteren har et alderssnitt på de 11 mest brukte spillerne på under 26 år.
Tre år til maksnivå?
I den grad man skal dele den moderne fotballen opp i ulike perioder, så kan man kanskje hevde at Premier League forandret seg etter at Manchester City hadde fått orden på sin pengesterke satsing og tok gull i 2011/12-sesongen.
Fra og med 2011/12-sesongen og frem til og med 2018/19, så var snittalderen for et gullag 27,52 år. Chelseas gullag under Mourinho i 2014/15, Leicesters gullag og det siste til Sir Alex hadde alle en snittalder godt over 28 år.
Annonse
Det sier sitt om at det trengs kvalitet, men også en del erfaring for å gå helt til topps.
United.no har i denne saken tatt utgangspunkt i alderen til de 11 mestspillende spillerne når gullsesongene var ferdigspilt, og ser man på Uniteds lag denne sesongen – hvis det blir den 11eren som startet mot Chelsea som faktisk får mest spilletid – så vil snittet være 24,9 år ved sesongslutt i mai.
Det betyr – veldig generalisert – at hvis Solskjær fortsetter med den samme gjengen så vil snittalderen være 25,9 etter 2020/21-sesongen, i 2021/22 så vil det være 26,9 og det er altså først da – eller i 2022/23 – når snittalderen er på 27,9 – at dette laget kanskje er optimalt satt opp til å konkurrere om ligagullet.
En 30-åring som mangler?
Så vet united.no selvsagt at det vil komme kjøp underveis, at vi har en Nemanja Matic, Juan Mata, Chris Smalling, Alexis Sánchez og Ashley Young som kan komme til å heve snittet, men det var altså ingen 30-åring eller eldre mot Chelsea.
Det er heller ingen regel uten unntak.
Når var forresten forrige gang et lag vant ligatittelen uten en som hadde fylt 30 år?
Vel, det har kun skjedd en gang – i 1994/95 da Colin Hendry var eldstemann med sine 29 år på Blackburn-laget som slo United i kampen om tittelen. Robbie Slater og Tony Gale hadde riktignok rundet 30 og fikk begge over 15 kamper, men begge var klart bak 12 andre spillere over de mestspillende.
Sir Alex pleide så godt som alltid å blande unggutta med eldre ringrever, men Solskjær gjorde altså ikke det mot Chelsea.
Sånn sett så er han til en viss grad nærmere Sir Matt Busbys gullvinnende United-lag fra 1955/56. Da var snittalderen i gullsesongen bare 23, og ingen av de 11 mestspillende var over 30 år.
Det hadde selvsagt vært en drøm om det samme kunne skje med denne United-utgaven, men all erfaring tyder altså på at det foruten kvalitet trengs en del rutine til for å gå helt til topps i Premier League.