Det er noen rykter som ikke vil forsvinne, og Uniteds kobling til Atletico Madrids Saul Niguez er én av dem.
De siste ukene har både spansk og engelsk presse koblet United til et mulig kjøp av den 25 år gamle spanske midtbanespilleren, og onsdag var det The Suns Daniel Cutts som nevnte at United sendte «hemmelige» speidere for å se nærmere på ham i Champions League-kampen mot Liverpool. En overgangssum på 70 millioner pund ble nevnt.
Kvaliteten på ryktemakerne varierer – for å si det sånn – men det er også mange av de mest pålitelige United-journalistene som har koblet Niguez til en United-overgang de siste månedene, blant annet meget oppegående The Athletic.
Så hva skal man egentlig tro? Kan United få kloa i utespilleren som har flest kamper for Atletico Madrid denne sesongen?
Annonse
Viasports La Liga-ekspert Petter Veland er usikker.
En hovedårsak er spillerens enorme lojalitet til Atletico og trener Diego Simeone, en lojalitet som i 2017 fikk ham til å skrive under på en niårskontrakt (!!) med en rapportert utkjøpsklausul på 150 millioner euro.
Det var nemlig Atletico som tok ansvaret for og vare på Saul Niguez etter at han som unggutt nærmest ble mobbet ut av Real Madrid.
– Jeg mener han er Spanias beste
– Han ble nærmest utstøtt i Real Madrid, men så tatt vare på i Atletico. Så hvis man nå for tiden skal snakke om spillere som blør for drakta så er Saul Niguez en som gjør det for Atletico, sier Veland til united.no.
– Personlig så mener jeg nå at han er Spanias beste sentrale midtbanespiller. Jeg skjønner veldig godt de som holder andre spillere foran. Jeg erkjenner også at jeg får et personlig engasjement til noen spillere, noe som blant annet betyr at jeg synes at Iago Aspas i Celta Vigo er en av verdens beste angrepsspillere, men Sauls historie er så spesiell at det er lett å mene noe positivt om ham, fortsetter Veland.
Sauls historie inneholder også en nyresvikt som var potensielt livs- og karrieretruende. Under en Champions League-kamp mot Bayer Leverkusen nærmest eksploderte nyren. Han lå fire dager på sykehus.
Annonse
– Og hva skjer om ha får en smell på samme sted igjen, undrer Veland.
– Det er altså flere faktorer som kompliserer dette, blant annet hans erklærte kjærlighet til Atletico. Han har jo blitt koblet til både United, men ikke minst Barcelona i mange år allerede, men han har alltid valgt lojalitet til Atletico fremfor å dra til rikere og større klubber hvor sjansene for å vinne Champions League kunne vært større.
– For meg fremstår han altså som en av de mest lojale spillerne i dagens fotball.
– Men likevel forsvinner ikke disse ryktene…
– Nei, de gjør ikke det, og en utkjøpsklausul eksisterer jo for at spilleren skal ha en mulighet til å forlate klubben, sier Veland.
– Ærlig på at han ikke liker å være back
– Er det noe som har endret seg etter at han skrev under på niårskontrakten?
– De store linjene er de samme, men vi ser på dagens Atletico-lag at han gjerne er den første som blir flyttet ut av sin vante posisjon hvis det er nødvendig. Han har ofte også blitt brukt som venstreback, noe han har vært ærlig på at er veldig kjedelig sammenliknet med det å spille på den sentrale midtbanen.
Annonse
– Han er en voldsomt anvendelig fotballspiller, noe som er en stor styrke, men noe som også er en svakhet. Det gjør det nemlig kanskje vanskeligere for ham å bli så god som han kan bli i én posisjon – for ham den sentrale midtbanerollen.
– Han var også en del av den første generasjonen Atletico-lag som Simeone bygget, og han ser jo også at mange spillere har forlatt Atletico – Griezmann, De Gea, Rodri, Godin, Miranda og flere andre. Det er bare ham, Koke og et par andre som er igjen. Det kan være at det sliter litt på psyken hans, at han tenker på det.
– Hva med Atletico? Må de selge? Hvordan er økonomien deres?
– I Spania er det jo Barcelona som rammest aller hardest av coronakrisen, men Atletico rammes også hardt. Det samme gjør vel United.
– Generelt kan man si at Atletico er en klubb som fortsatt må treffe på spillersalg og spillerkjøp. De kan ikke hente en spiller til 126 millioner euro selv uten samtidig å selge. Skal en stjerne inn så må en ut, og per definisjon kan man kalle Atletico en selgende klubb, sier Veland.
Komplisert eierskap?
I spansk presse har det lenge vært snakk om at Barcelona i sin tid sikret seg en slags førsterett på blant annet Saul, som ga dem muligheten til å matche alle andre eventuelle aksepterte bud på spilleren.
Veland er usikker på om denne «førsteretten» fortsatt gjelder.
Samtidig har Football Leaks tidligere skrevet om et komplisert eierskap for spilleren, da en gruppering (Quality Sports investments) skal ha kjøpt 40 prosent av rettighetene til Saul da han var 16 år gammel.
Det betyr, hvis united.no forstår dette rett, at denne grupperingen har rett på 40 prosent av en eventuelt overgangssum, og hvis United for eksempel skulle by 70 millioner så betyr det altså at bare drøyt 40 millioner av det vil havne i Atleticos hender.
Denne eierformen innebærer visstnok også at hvis for eksempel United utløste utkjøpsklausulen, Saul sa nei, men grupperingen som sitter på 40 prosent sa ja, så må Atletico kjøpe ut de 40 prosentene som grupperingen sitter på, noe som vil bety at Atletico må betale drøyt 50 millioner pund for å beholde spilleren og sikre seg fulle rettigheter på ham videre.
Annonse
Veland ser uansett ikke dette som den mest sannsynlige overgangen i spansk fotball til sommeren.
– Jeg ser at behovet for en spiller som Saul, både i United og mange andre klubber, er stort. Jeg forstår også mekanismene. Han er minst like gode som før, så det er ikke noe grunn til å tvile på kvaliteten hans, men hvis jeg nå skulle satt opp en topp tre- eller topp fem-liste over de mest sannsynlige overgangene fra spansk fotball i det neste overgangsmarkedet så ville ikke Saul vært med der, sier han.