– Nei, egentlig var jeg ikke i tvil fordi jeg så dette som en «Once in a Lifetime»-mulighet, smiler Ole Gunnar Solskjær.
Manchester United-manageren har gått fra seier til seier i ligaen, avansert i FA-cupen, ført United tilbake i Champions League-kampen.
Men det beste av alt?
Han har gitt United-fansen klubben deres tilbake slik de kjenner den.
Annonse
– Handler om familiefølelsen
Trofaste Kath Phipps sitter fortsatt i resepsjonen og ønsker oss velkommen til Carrington.
Internt i United er hun en legende på lik linje med mange av stjernespillerne som har akslet United-trøyen. Kath har jobbet i Manchester United siden 1967 og sett spillere og managere komme og gå.
Tolv managere har hun nå jobbet under, med Ole Gunnar Solskjær som den seneste. På norsk gentleman-vis ga Solskjær derfor Kath en god klem og en norsk melkesjokolade på sin første arbeidsdag før jul.
United-manager Ole Gunnar Solskjær snakker til United-Supporteren om nettopp Kath, kjerneverdiene, eller «core values» som han sier, og hvorfor det er så viktig at Manchester United fortsatt, i det moderne 2019, forblir en familieklubb.
United-Supporteren sendte gjentatte intervjuforespørsler til David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho, men fikk aldri grønt lys.
Det som nesten var en årlig tradisjon da Sir Alex Ferguson var manager, forsvant brått med nytt regime på Old Trafford. Med Solskjær som manager ble det napp på første forsøk på Supporterklubbens intervjuforespørsel.
Manchester United-legenden er en mann som åpenbart forstår viktigheten av det å stå sammen. Han er tidligere United-spiller og nåværende United-manager, men han kaller seg først og fremst fan eller supporter.
Annonse
«Den skandinaviske supporterklubben påstår de har en avtale med «the boss». Stemmer det?»Undrende vakt på Carrington
Han legger ikke skjul på at hans følelser for Manchester United er sterke. Positiviteten og smilet smitter over på de andre ansatte på Carrington.
Da United-Supporteren møtte Solskjær for dette eksklusive intervjuet var det en positiv energi som rådet i rommet på Uniteds treningsfelt.
«Fortell ham at for oss er han en skinnende diamant», sa vedkommende som formidlet intervjuforespørselen.
Mannen som slapp oss inn gjennom den strenge sikkerhetskontrollen på utsiden av hele treningsanlegget måtte først sjekke med sine kolleger på innsiden av portene.
«Den skandinaviske supporterklubben påstår de har en avtale med the boss. Stemmer det?», ropte han inn i sin walkie talkie.
Akkurat det liker ikke Solskjær.
Ikke at sikkerhetsvakten gjorde jobben sin og dobbeltsjekket at vi hadde avtale.
Nei, det er selvsagt greit, men Solskjær liker ikke at de ansatte kaller ham «boss». Det kommer opp når han snakker om hvorfor det er så grunnleggende at Manchester United skal stå samlet og på hvilken måte klubben fortsatt klarer å fremstå som en familie.
Annonse
– Det handler jo om selve verdiene i en familie. At man tar vare på hverandre og støtter hverandre og selvsagt kjenner hverandre. Da jeg kom inn her var Kath den første jeg møtte. Deretter møtte jeg støtteapparatet og andre ansatte som har jobbet her siden jeg var spiller. De begynte å kalle meg «boss». Jeg sa: «Slutt med det der! Det heter Ole, kall meg Ole. Vi har jobbet sammen og kjent hverandre i så mange år». Jeg ville ikke at de skulle kalle meg «boss», sier Solskjær til United-Supporteren.
– Mange endringer, men mye er det samme
Åtte lange år hadde gått fra Solskjær, i julen 2010 flyttet tilbake til Norge, etter fjorten og et halvt år i Manchester United, til han nå igjen fikk Carrington og Old Trafford som arbeidsplass.
Nordmannen legger ikke skjul på at det var en del endringer fra han dro som reservelagstrener til han nå returnerte som manager for verdens største fotballklubb.
«Jeg sørger for at vi sender den beskjeden bort til akademiet at her er det muligheter. Her skal vi jobbe sammen. Fundamentet i klubben er bygget på nettopp det».Ole Gunnar Solskjær
– Selve treningsanlegget her er modernisert veldig. Kall det gjerne med gode intensjoner. Vi må imidlertid passe på at vi ikke går bort fra røttene våre. Hva som er kjerneverdiene i en fotballklubb, nemlig forholdet mellom trener og spiller, mellom spiller og spiller og forholdet mellom alle som jobber på Carrington. Akkurat det jobber jeg med. Det skal være en link mellom alle. Det skal være en link mellom akademiet og førstelaget. Jeg skal ikke bare konsentrere meg om spillerne på førstelaget. Jeg sørger for at vi sender den beskjeden bort til akademiet at her er det muligheter. Her skal vi jobbe sammen. Fundamentet i klubben er bygget på nettopp det, forklarer Solskjær.
Det Solskjær sier her kunne like gjerne kommet ut av munnen på Sir Matt Busby eller Sir Alex Ferguson.
Den biten ble, etter sigende, neglisjert av både Louis Van Gaal og José Mourinho, og det er som musikk i en supporters ører å høre at verdiene til manageren er tilbake.
Da Ferguson ble manager i 1986 samlet han samtlige ansatte i den gamle gymsalen på The Cliff og sa at alle skulle få muligheten, og minnet dem på hva det vil si å representere Manchester United.
Solskjær gjorde mye av det samme da han samlet spillerne første gang. Solskjær gjeninnførte også straks kutymen etter Sir Matt og Sir Alex om at spillerne skal være presentable og bære den tradisjonsrike Manchester United-blazeren når de skal på kamp.
– Det var ingen lang prat, men vi hadde en prat på fire, fem minutter der jeg sa hva jeg forventer av en Manchester United-spiller. Det handler ikke om så mye mer enn at når man representerer Manchester United så er det faktisk ganske spesielt. Som United-spiller forventes det at man kommer inn her hver eneste dag og gjør sitt beste. Man reiser hjem og forbereder seg til neste dag på trening på absolutt beste måte. Hvis vi alle gjør det kan vi kanskje klare å overaske noen, og fotballen skal spilles fremover.
«Once in a Lifetime»
Annonse
Ole Gunnar Solskjær har tidligere uttalt til United-Supporteren at han hadde en drøm om en dag å komme tilbake til Manchester United som manager.
Annonse
At drømmen skulle gå i oppfyllelse som en tidlig julegave i 2018, kom imidlertid som en svært hyggelig og velkommen overraskelse.
– Det har kommet utrolig mange lykkeønskninger både fra norske og engelske mennesker, noe jeg setter stor pris på. Selvfølgelig, når man vinner kamper så hjelper jo det, men forholdet jeg har med United-supporterne, helt siden debuten min som spiller, har vært fantastisk, og det blir bare bedre og bedre, sier han til US.
«Vi hadde en prat på fire, fem minutter der jeg sa hva jeg forventer av en Manchester United-spiller. Det handler ikke om så mye mer enn at når man representerer Manchester United så er det faktisk ganske spesielt».Ole Gunnar Solskjær
Det var snakk om hele følelsesregisteret for Solskjær da han forstod at jobben som Manchester United-manager faktisk kunne bli virkelighet.
– Alt skjedde veldig fort og da blir det litt sånn «selvfølgelig vil jeg dette her!». Deretter spør man seg om man er klar for det og da gikk det en dag eller to hvor jeg tenkte at dette kommer til å bli en veldig tøff jobb. Men; da jeg kom hit og møtte støtteapparatet, staben på Carrington og alle spillerne så senket skuldrene seg og jeg tenkte at dette kommer til å gå fint, smiler Solskjær.
Så sent som 3. desember, bare 16 dager før han ble presentert som Manchester Uniteds manager, skrev Solskjær ny kontrakt som Molde-manager.
Avtalen med klubben som tok seriesølv i 2018 løper nå til 2021. Selv om han altså tegnet ny kontrakt med Molde og har tre barn i skolealder var Solskjær aldri i tvil om å takke ja da tilbudet fra United kom.
– Nei, egentlig var jeg ikke i tvil fordi jeg så dette som en «Once in a Lifetime»-mulighet. Jeg hadde akkurat signert en kontrakt med Molde og visste at der har vi en plan. Jeg har jo familien også. Noah skal gjøre ferdig videregående, Karna gjør ferdig ungdomskolen mens Elijah går på barneskole. Vi fikk aldri skikkelig tid til å sette oss ned alle sammen og diskutere hva jeg skulle gjøre fordi det måtte tas en avgjørelse med en gang. For meg var det umulig å si nei da klubben ringte og tilbød meg denne fantastiske jobben. Jeg og familien min får heller justere oss etter hvert. Jeg ser fram til hver gang de kommer på besøk. De gjør det bra på skolen alle tre og får også god støtte fra skolen, og derfor får de lov til å ta noen dager fri innimellom og heller jobbe herfra.
«Vi fikk aldri skikkelig tid til å sette oss ned alle sammen og diskutere hva jeg skulle gjøre fordi det måtte tas en avgjørelse med en gang».Ole Gunnar Solskjær
– Jeg var på Huddersfield-kampen, din første hjemmekamp, sammen med datteren min, og innrømmer at vi fikk tårer i øynene da du gikk inn til 75 000 som reiste seg. Det må ha vært emosjonelt og sterkt for deg også?
– Ja, det er klart at det var det, men jeg er litt overrasket over meg sjøl for at jeg faktisk klarte å fokusere så mye på kampen og ikke bry meg så mye om syngingen. Jeg hørte det så klart i bakgrunnen, men klarte å holde meg ganske rolig. Jeg var ekstremt fokusert på kampen og var fornøyd med at jeg var det. Det gikk vel et kvarter uten at vi skapte en sjanse og da ble jeg bare enda mer innbitt på at jeg var der for å coache laget sammen med Mick (Phelan), Michael (Carrick) og Kieran (McKenna), forklarer United-manageren.
Solskjær-hysteri
Det har rådet en herlig «Solskjær-hysteria» i Norge siden kristiansunderen ble offentliggjort som United-manager, noe som ikke minst har slått ut positivt for Supporterklubben.
Trøyer med «SOLSKJAER 20» på ryggen går unna som det berømte varme hvetebrødet fra klubbkontoret i Bergen.
Samtlige 511 sesongbilletter er revet bort for alle de resterende hjemmekampene, mens tre tusen nye supportere har meldt seg inn i den skandinaviske supporterklubben.
Alt etter Solskjær-ansettelsen.
– Det er fantastisk, utbryter Solskjær når vi presenterer tallene for ham, men han synes også det er et lite tankekors.
– Det er kjempeartig, men samtidig litt skremmende at det er mange som nå plutselig kommer tilbake. Jeg innrømmer at jeg var litt sånn sjøl også. Det var ikke alle kamper jeg så, jeg innrømmer det. Gary Neville sa det samme. Jeg har aldri mistet følelsene for klubben, men man kan jo miste litt motet. Jeg er i hvert fall glad for at jeg har bidratt til at den norske supporteren vet hvor han kommer fra og at supporteren må støtte. Vi må jo støtte og stå sammen også i motgang. Det er mange av oss som er blitt litt bortskjemte etter 20 år med suksess under Fergie. Det er litt varsku fordi det går opp og ned i fotball, sånn er det bare, forklarer Solskjær.
– Du har vært noen uker i jobben nå. Har det vært mer utfordrende, kanskje noe annerledes enn du hadde forventet?
– Jeg møter utfordringer hver eneste dag. Det er spillere jeg må håndtere hver eneste dag, men ikke verre enn forventet. Det er sånn jeg hadde forventninger om. Jeg kjenner denne klubben. Jeg trives og føler meg komfortabel, og har gode spillere som vinner kamper. Det har gått bra, men vi vet at det vil komme tøffere tider. Men det gleder jeg meg til!
– Spesielt med Cardiff
Ved en skjebnens ironi var Ole Gunnar Solskjærs første kamp som manager mot Cardiff City, klubben som ga ham sparken etter bare åtte måneder i 2014. Det var litt «takk for sist» da Solskjær ledet United til pangåpning og 5-1-seier mot eksklubben. Siden fulgte andre overbevisende seirer mot Huddersfield og Bournemouth, tre poeng mot Newcastle, avansement i FA-cupen etter 2-0 mot Reading og en meget sterk borteseier mot Tottenham på Wembley.
Og hvem kan glemme 3-1-seieren mot Arsenal på Emirates i FA-cupen?
– Det har vært så mange høydepunkter at jeg synes det er vanskelig å plukke ut bare ett favorittøyeblikk hvis du ber om det. Jeg tar jo vare på alle disse gode øyeblikkene, men Cardiff borte var spesielt. Vi vinner 5-1 og jeg tror det var mange som der og da fikk trua på laget igjen etter en mentalitet med at «okey vi er happy med å vinne, men…». Vi hadde ikke scoret fem i ligaen siden Fergie sin siste kamp, så Cardiff-kampen var et stort øyeblikk, medgir Solskjær.
En av de som omfavnet Solskjær ved første scoring i Cardiff var Mick Phelan. Den tidligere spaltisten i United-Supporteren fikk, sammen med Rene Meulensteen og Eric Steele, ikke fortsette som trener da David Moyes overtok managerjobben sommeren 2013.
Mange har gitt uttrykk for at det var Moyes største tabbe av dem alle.
Solskjær nølte imidlertid ikke lenge med å hente tilbake mannen han har kjent siden 1999 da Ferguson hentet Phelan fra Stockport (!) til Manchester United.
– Det handler om hele pakken med Mick. Han er en del av møblementet her, som de sier. Han har vært reservelagstrener, førstelagstrener, assistentmanager og spiller under Fergie. Jeg vet at han har de samme verdiene og syn på det som meg. Ikke minst har Mick rutinen. Han er eldre enn meg, mens Kieran og Michael er yngre enn meg. Jeg sitter midt mellom og føler det er en perfekt miks. Mellom oss trenere mener jeg vi har en miks der vi kan håndtere dagens fotballspillere på en moderne måte samtidig som det fortsatt er litt «old school». Vi fire jobber utrolig godt sammen. Det er en sann glede å jobbe sammen med dem. Kieran og Michael har hovedjobben på feltet til daglig. Unge, entusiastiske trenere som dem er det alltid godt å jobbe med. Så har du meg i midten og Mick med sitt rutinerte hode. Vi fire fungerer veldig godt sammen, sier Solskjær til US.
– Pogba er en vinner
Konflikten mellom Josè Mourinho og Paul Pogba er velkjent nok.
På de siste tre ligakampene med Mourinho som manager, mot Arsenal, Fulham og Liverpool, spilte Paul Pogba kun 15 minutter (mot Arsenal).
«Jesse, Marcus og Paul har alle vært i akademiet her, og vet hva det handler om når vi snakker om hva det betyr å være Manchester United-spiller».Ole Gunnar Solskjær
Til sammenligning spilte franskmannen samtlige minutter i de tre første kampene med Solskjær som manager, mot Cardiff, Huddersfield og Bournemouth.
Som takk for tilliten sto Pogba bak fire mål og tre målgivende på de tre kampene.
Kledelig beskjedent ønsker ikke Solskjær å ta så veldig mye av æren for Pogbas oppblomstring etter managerbyttet.
– Jeg tror ikke det er noen hemmelighet eller en «magic touch». Jeg har bare prøvd å behandle ham på riktig måte. Du må behandle mennesker forskjellig. Jeg har kjent Paul siden han var 16 år. Han er en som liker å bli snakket til og liker å bli holdt rundt. Han liker utfordringer og jeg har utfordret ham samtidig som jeg har sagt at han skal få slippe seg løs. Han har tatt den rollen på en fantastisk måte. Han er en leder. Han er en verdensmester. Han er en vinner og det må vi aldri glemme. Vi har vel alle sett den videoen fra garderoben med Frankrike etter VM-finalen, og han er en leder også i vår garderobe.
– Da du spilte var det noen sterke personligheter i garderoben. Noen kritikere mener at noe av problemet med dagens United er at det ikke lenger finnes noen personligheter på laget. Hva mener du om det?
– Men da tar de jo feil. Det er sterke karakterer og det er personligheter, men tidene forandret seg. En «character» på slutten av nittitallet er litt annerledes enn i dag. Samfunnet har også forandret seg, men det er tilbake til kjerneverdier. Jesse (Lingard), Marcus (Rashford) og Paul (Pogba) har alle vært i akademiet her, og vet hva det handler om når vi snakker om hva det betyr å være Manchester United-spiller. De er ledere, men på en litt annen måte enn Cantona, Keane, Gary Neville og Giggs var, men de har de samme verdiene.
– Helt nødvendig å være rolig
Da undertegnede traff Ole Gunnar sine foreldre ga de uttrykk for at de lot seg imponere over hvor rolig og avbalansert den nye United-manageren er.
Magnus Eikrem, som kjenner Solskjær godt, sa det samme.
Hovedpersonen selv mener det er en egenskap som er helt nødvendig om han skal gjøre jobben på beste måte.
– Det er noe av det viktigste jeg kan gjøre, å beholde kontrollen og holde følelsene i sjakk. Hvis du blir dratt til høyre og venstre følelsesmessig, opp og ned ettersom det går bra eller dårlig, så tar du ofte også dårlige avgjørelser. Det har alltid vært en av styrkene mine. Det er alltid minst to sider av en sak, så jeg er alltid ganske reflektert, forklarer han.
Praten med Ferguson
Noe av det første Ole Gunnar Solskjær gjorde etter at han ble ansatt var å ta en kopp te og en hyggelig prat med Sir Alex Ferguson.
Solskjær ville ikke vært møtet med sin gamle læremester foruten, men mener at media gjorde litt vel mye ut av treffet mellom de to.
– Det ble skrevet en god del om møtet, og det ble slått veldig stort opp. Det ble overdrevet. Han har vært her én gang og snakket med støtteapparatet. Jeg har hatt én prat med ham, og så var han på trening en dag, mest for å hilse på Giuseppe Rossi. Han har også tekstet par ganger, men innflytelsen han har på det jeg gjør nå er overdreven.
Manchester Uniteds ferske manager vil ikke bli misforstått og presiserer:
– Men selvsagt: De snaue 15 årene jeg var i klubben, da hadde han den desidert største innflytelsen. I tillegg har du det gode forholdet oss to imellom, smiler Solskjær.
Mange Solskjær-sanger
«Ole’s at the wheel» er blitt en tribunehit blant United-fansen og har tatt opp konkurransen om den mest populære Solskjær-sangen med «You are my Solskjaer», «Ole, Ole, Ole», «Late in May 1999» og «Who put the ball in German’s net» som de andre utfordrerne.
Vi spør om Solskjær har noen favoritt mens pressesjef Karen Shotbolt i bakgrunnen tar noen strofer av «You are my Solskjaer».
– Det har kommet noen nye sanger nå og det er jo artig. Jeg har ikke helt fått med meg alle tekstene, men Noah, Karna og Elijah følger med på Twitter og andre steder og har fortalt meg litt. Det er artig, men jeg er ydmyk og er bare glad på supporternes vegne og fordi jeg er en stor supporter sjøl, sier Solskjær.
Før han så treffende oppsummerer:
Nå er det artig å være United supporter igjen – og det er artig å være United-manager!
FAKTA:
Ole Gunnar Solskjær
Født: 26. februar 1973, Kristiansund Tittel: Manchester United-manager Tidligere klubber som trener: Manchester United Reserves 2008-2010, Molde 2011-2013. Cardiff 2014. Molde oktober 2015 – Trofeer som trener: Manchester Senior Cup 2009, Lancashire Senior Cup 2009, Premier Reserve League 2010. Tippeliga-gull 2011 og 2012. NM-gull 2013. Seriesølv 2018. Annet 1: Kontrakten med United er i utgangspunktet ut denne engelske sesongen. Har kontrakt med Molde til juli 2021. Annet 2: Som United-spiller vant han: Seks ligagull, to FA-cup, Champions League og Klubb-VM.