Statistikken viser at Manchester United, rent spillemessig, har åpnet serien langt bedre enn man skulle tro. – United har vært best i alle kampene, men tabber har kostet dyrt, sier Øyvind Eide.
Eide er UEFA PRO-trener som analyserer Manchester Uniteds kamper for united.no.
Han ser lyspunkter til tross for den magre poengfangsten, men påpeker også konkrete feil som har kostet United verdifulle poeng.
Andreplassen vi skulle hatt
– Det er ikke en dupp i form, det er en dupp i resultater.
Annonse
Det sa Ole Gunnar Solskjær etter kampen mot Southampton.
Vi har sett på flere forskjellige statistikker som viser at det kanskje er noe i det Solskjær sa etter poengdelingen på St. Mary’s.
Manchester United har et gjennomsnitt på 60.25 prosent ballbesittelse til nå i Premier League. Bare Manchester City (61.75) holder mer i kula enn Ole Gunnar Solskjærs menn. Det viser statistikksiden fctables.com.
Øvre halvdel av tabellen etter ballbesittelse:
Manchester City: 61.25%
Manchester United: 60.25%
Liverpool: 59.25%
Arsenal: 56%
Tottenham: 56%
Everton: 55.5%
Leicester: 55%
Chelsea: 54.25%
Watford: 52.75%
Brighton: 51.5%
En statistikk som har fått enorm oppsving de seneste årene er «expected goals» som tar for seg forventet antall scoringer utifra hvor og hvordan sjansene til et lag utspiller seg i en kamp.
En litt nyere statistikk i den samme sjangeren er «expected points» hvor man ser på forventet antall poeng på bakgrunn av hvordan kampen har vært. expected goals er en av statistikkene som er en del av det totale regnestykket for expected points.
Her scorer Manchester United meget høyt i følge statistikksiden understat.com.
Annonse
Øvre halvdel av tabellen etter forventede poeng: (reelle poeng i parentes)
Manchester City: 10.07 (10 poeng)
Manchester United: 9.34 (5 poeng)
Liverpool: 7.69 (12 poeng)
Chelsea: 6.39 (5 poeng)
Southampton: 6.12 (4 poeng)
Tottenham: 6.02 (5 poeng)
Sheffield United: 5.99 (5 poeng)
Leicester: 5.81 (8 poeng)
Everton: 5.34 (7 poeng)
Wolverhampton: 5.27 (3 poeng)
Statistikken viser altså at Manchester United har fått 3.34 poeng mindre enn man skulle forventet utifra spill. Det er den høyeste avstanden fra reell poengsum til forventet poengsum blant alle lagene i ligaen.
Vi har snakket med Øyvind Eide som leverer taktiske analyser til united.no og spurt om hans tanker rundt statistikken.
Han er både enig og uenig. Han forteller om et lag som har vært best i alle sine kamper, men som gjør så grove feil at man fortjener å bli straffet på dette nivået.
Personlige feil er skylden
– Jeg syns vi kan dele det opp i to deler: før og etter Chelsea. I kampen mot Chelsea var det litt «første målet vinner»-stemning. Chelsea var farlige frempå i førsteomgang, men ble for naive etter at Manchester United scoret sitt første, sier Eide til united.no.
– De tre påfølgende kampene er likere hverandre. Manchester United skaper flere sjanser og burde vinne alle sammen, men det er i de kampene vi ser forskjellen på topplagene og lagene i skiktet under. Jeg mener at alle baklengsmålene kan spores tilbake til enkle personlige feil, sier han før han gir ett eksempel fra hver kamp:
Annonse
Mot Crystal Palace:
– Jeg mener at det feilen ikke ligger på Victor Lindelöfs som taper hodeduellen, men på Harry Maguire som ikke sikrer bak ham.
Mot Wolverhampton:
– Maguire kunne, og burde, klarert ballen til innkast heller enn til hjørnesparket Wolverhampton endte opp med å score på.
Mot Southampton:
– I forkant av innlegget som fører til baklengsmålet gjør Aaron Wan-Bissaka en svak jobb. Han kjenner spilleren og vet veldig godt hvilket bein han skal slå inn med, men skjermer ikke innleggsfoten hans eller forstyrrer ham nok til at innlegget blir upresist. I tillegg er det ikke Lindelöfs feil at han taper den duellen, noe jeg skrev om i analysen etter Southampton-kampen.
Poengene kommer
Som Eide innledet med har United vært best i alle kampene, men har fått dårlig uttelling grunnet enkeltfeil.
På spørsmål om Manchester United kommer til å ta flere poeng om de fortsetter å spille som de har gjort til nå er fotballeksperten klar:
– Ja, det kommer de til å gjøre. Men skal de ta steget opp må to ting skje:
– Det første er at Harry Maguire er nødt til å stå frem som den sjefen han egentlig er, og forsvaret må være mer påskrudd.
Annonse
– Det andre er at United må bruke januarvinduet godt. De mangler en boksåpner. Man ser at systemet til Solskjær begynner å sette seg og de skaper sjanser, men de har en del urutinerte spillere. De trenger spilleren som slår de riktige pasningene.
Eide trekker frem Juan Mata som et alternativ som er i klubben, men at det er en annen spiller han heller vil se i rødt.
– Christian Eriksen er det beste eksemplet jeg kommer på. Han er en yngre utgave av Mata. Mata kan gjøre en god jobb, men det blir glimtvis. Man kan ikke stole på at han skal gjøre jobben hver kamp over en lang sesong.
Et annet alternativ Eide foreslår er å kjøpe en real midtbanespiller, og heller flytte Pogba opp et hakk.
Som nevnt tidligere er Øyvind Eide mannen som leverer taktiske analyser til united.no etter hver kamp. Har du lest de fire første?