glazer

Tiden deres kan snart være omme. Markedet tror på et salg av United

Glazer-familien eier ca 69 prosent av aksjene i Manchester United, men hvem eier de andre 31 prosentene? Og hvorfor er disse investorene viktige selv om de ikke har noen som helst innflytelse på driften av United?

Publisert Sist oppdatert

Fredag var fristen for den tredje og, etter alle solemerker, siste budrunden i kampen om eierskapet av Manchester United.

Både Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani og hans Nine Two Foundation og Sir Jim Ratcliffe og Ineos leverte sine bud.

Ingen av de to partene har vært villige til å møte Glazer-familiens krav om rundt seks milliarder pund for familiens aksjer i United, og de siste dagene har det versert spekulasjoner om at Ratcliffe kun vil kjøpe et flertall av aksjene, og åpne opp for at Joel og Avram Glazer kan bli værende som minoritetsaksjonærer.

Ineos ønsker ikke å kommentere disse spekulasjonene til avisen Telegraph. Derfor forblir spekulasjonene enn så lenge nettopp det.

Spekulasjoner.

En PR-krig, men hva forteller markedet oss?

I tillegg har finansselskapene Elliott Management, Carlyle Group, Ares Management og Sixth Street alle vist interesse for å stille kaptital til rådighet, enten ved å kjøpe en mindre aksjeandel i klubben eller ved å finansiere oppkjøp for andre aktører. 

United.no har snakket med kilder som kjenner prosessen relativt godt.

Tilbakemeldingene vi får er at både Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani og Sir Jim Ratcliffe er optimistiske på vegne av egne bud.

INEOS And Mercedes Sporting Announcement
OPTIMIST: Både Sjeik Jassim bin Hamad al-Thani og Sir Jim Ratcliffe (bildet) skal være optimistiske på vegne av egne bud. Fredag går fristen ut for den tredje budrunden i kampen om eierskapet av Manchester United.

Noe annet er imidlertid ikke å forvente, for som en av kildene forteller oss:

– Dette er en klassisk PR-krig. Partene er forhindret fra å uttale seg i detaljer om budene og prosessen, men sender likevel ut et selvsikkert budskap. Om de virkelig er så komfortable på egne vegne som man kan få inntrykk av, er et helt annet spørsmål.

Det kampen nå står om er kontrollen over Manchester United.

Den er det i dag Glazer-familien som har. Familien eier ca 69 prosent av aksjene i United, men kontrollerer likevel i overkant av 95 prosent av stemmene i klubben på grunn av sine gunstige B-aksjer som gir ti stemmer per aksje. Disse aksjene er det per i dag kun medlemmer av Glazer-familien som eier.

Men hvem eier de andre 31 prosentene som gir minimal eller ingen innflytelse over driften av Manchester United?

Og hva er hensikten med å investere i en bedrift når man ikke har noen innflytelse på driften eller avgjørelsersom blir tatt?

Svaret er selvsagt penger.

Den siste oppdaterte oversikten fra New York-børsen viser at det er 133 «Institutional Holders» som sitter på 81,6 prosent, eller knappe 43,13 millioner av de tilgjengelige A-aksjene.

United.no gir deg den komplette listen over hvem disse investorene er litt lenger ned i artikkelen.

OVERTOK JOBBEN: Richard Arnold overtok som toppsjef i United da Ed Woodward takket for seg i februar 2022.

Begrepet «Institutional Holders» beskriver et firma eller en organisasjon som investerer penger på vegne av sine klienter/kunder eller medlemmer.

Med andre ord, vi snakker om finansforetak som investerer i Manchester United med en forventning om å kunne innkassere en gevinst en gang i fremtiden i form av høyere aksjekurs.

De resterende 18,4 prosentene kontrolleres av et utall av personlige investorer som vi ikke kjenner identiteten til, utover at tidligere toppsjef i United Ed Woodward eide, og muligens fremdeles eier, 551 486 A-aksjer.

Woodwards aksjepost utgjorde en eierandel som var såpass stor at det måtte opplyses om det siden Woodward også satt Uniteds styre frem til han gikk av. Richard Arnold erstattet Woodward som Uniteds øverste administrative sjef, mens Uniteds sjefsjurist Partick Stewart erstattet Woodward i United-styret (Richard Arnold satt allerede i United-styret før han ble sjef).

Fordi Woodward ikke lenger sitter i United-styret, og ikke er pliktig til å oppgi en eventuell aksjepost, kan vi ikke si med sikkerhet om han fremdeles eier aksjene.

To investorer, to helt ulike historier

PR-krigen mellom rådgiverne til Sjeik Jassim og Sir Jim Ratcliffe er en ting. Det er trolig lurt å ta informasjonen derfra med en klype salt.

Det som kan være mer interessant er å se hvordan investorene med A-aksjene, altså selve markedet, har oppført seg både før og etter at Glazer-familien kunngjorde at det kunne bli aktuelt å selge Manchester United.

Blant flere finansforetak som gjennom årene har hatt betydelige aksjeposter i United er det særlig to historier som er interessant å sammenligne fordi de skiller seg ut.

Og denne historien handler om en taper, og en potensiell vinner …

UFC Highlights Their New York City Debut At The NYSE Closing Bell
VIKTIG ARENA: Manchester United ble børsnotert i august 2012. Siden har børsen i New York på Wall Street vært en viktig arena rundt eierskapet og salg og kjøp av aksjer i United.

I august 2012, omtrent samtidig som Sir Alex Ferguson tok fatt på sin siste sesong som Manchester United-manager, ble klubben lansert på New York-børsen.

Et av firmaene som kjøpte en betydelig aksjepost i United relativt tidlig var Baron Capital. I 2014 hadde selskapet en eierandel på hele 37,76 av alle A-aksjene i United. Året etter var andelen økt til 40,48. Mens andre investorer kom og gikk, hadde Baron Capital, som er kjent for å tenke langsiktig, lenge is i magen og ventet tålmodig på at aksjeposten skulle øke i verdi.

I februar 2020 opplyste Manchester United at Baron Group hadde drøye 12,5 millioner aksjer i United. Det ga dem kun 0,98 prosent av stemmene, men langt viktigere var det at selskapet ville innkassert en betydelig gevinst om United-aksjen skjøt fart.

Året etter solgte selskapet seg noe ned, men den store endringen kom i 2022. 

Da hadde selskapet åpenbart mistet troen på United-aksjen. I februar 2022 hadde selskapet 9,76 millioner United-aksjer. Allerede i april var tallet redusert til 5,58 millioner og i juli 2022 satt selskapet kun på 1,55 millioner aksjer.

Selskapet har, etter det united.no forstår, solgt seg helt ut av klubben siden.

Det amerikanske finansnettstedet Forbes anslår at Baron Capital tapte 10,52 prosent av sine investeringer i United siden 2012.

Ille, men det verste av alt for Baron Capital?

Selskapet kunne i stedet tjent store penger. Timiningen var, mildt sagt, elendig.

Etter å ha sittet tålmodig med aksjeposten i rundt ti år, valgte selskapet å selge seg ned og ut av United noen måneder før Glazer-familien la klubben ut for salg og dermed sendte aksjeprisen opp på et rekordhøyt nivå.

United.no har vært i kontakt med Baron Capital og spurt om motivet for nedsalget i 2022 og hvordan selskapet reagerte på nyheten om det mulige salget av Manchester United.

Svaret vi fikk?

Baron Capital vil ikke kommentere saken …

Hadde is i magen og kan tjene stort på det

Men det finnes dem som har lyktes langt bedre med timingen på oppkjøp og strategi.

I dag er britiske finansforetaket Lindsell Train, grunnlagt av investorene Michael Lindsell og Nick Train, den største aksjonæren i United utenom Glazer-familien. 

I 2017 kjøpte selskapet, som i følge egne nettsider investerer langsiktig i eksepsjonelle selskaper, seg opp til en post på snaue 7,5 millioner aksjer. Prisen selskapet betalte har trolig ligget mellom 14.50 og 16.80 amerikanske dollar. Selskapet økte andelen i 2019 til snaue 11 millioner aksjer, trolig til en pris på mellom 18 og 19 dollar.

demon
PROTESTER: Det er varslet nye demonstrasjoner i forkant av helgens kamp mellom United og Aston Villa. Store deler av United-fansen vil reagere negativt om Glazer-familien ikke nå selger klubben.

Da nyheten om et mulig salg av Manchester United ble kjent steg United-aksjen til 27,31 dollar på det høyeste. Lindsell Train kunne ikke solgt hele sin portefølge uten at det hadde slått negativt ut på aksjeprisen, men selskapet kunne solgt en betydelig aksjeandel og innkassert en solid gevinst.

Som united.nos oversikt viser, kjøpte i stedet selskapet i underkant av 100 000 nye aksjer og satt ved utgangen av 2022 på en aksjepost verdt drøye 237 millioner dollar.

Hvorfor er dette interessant?

Fordi Lindsell Train åpenbart har tro på en videre verdistigning av United-aksjen og den vil sannsynligvis kun komme med et salg av klubben.

Det er med andre ord svært interessant å se hvordan den største aksjonæren i United, foruten Glazer-familien, tolker bildet akkurat nå. 

United.nos henveldelse til Lindsell Train har ikke blitt besvart.

Oversikten under er den mest oppdaterte informasjonen fra børsen i New York. Den viser de 15 største aksjonærene i United foruten Glazer-familien. 

Eierne 1
DE STØRSTE: Denne listen viser de 15 største A-aksjonærene i United foruten Glazer-familien.

Av disse 15 selskapene er 11 amerikanske, 3 er britiske og ett er basert i Sveits.

United-aksjen ble tidlig fredag ettermiddag omsatt for i underkant av 21 dollar per aksje.

Men det kan komme store utslag på aksjekursen allerede fredag kveld når budfristen utløper og man får et klarere bilde på hvilken retning drakampen om eierskapet i United tar. Men det kan også hende vi må vente noen uker på en avklaring.

Skulle Glazer-familien, og da trolig representert ved Joel og Avram Glazer, bli sittende med kontrollen i United, vil det trolig ha en klar negativ innvirkning på aksjekursen.

Under finner du hele listen over de øvrige selskapene som har investert i A-aksjer i United? 

eierne 2
eiere 4
eierne 5
eierne 6
eierne 7
eierne 8
eierne 9

 

Powered by Labrador CMS