Vår grundige gjennomgang av hva engelsk presse skriver etter lørdagens Manchester-derby er – kanskje ikke så overraskende – på ingen måte hyggelig lesning for Ole Gunnar Solskjær.
Etter en ny toppkamp der United virket helt sjanseløse og utspilte, må nordmannen tåle at stadig flere journalister og kommentatorer stiller spørsmål ved om det ikke snart er på tide med et managerskifte på Old Trafford.
Blant dem er David Hytner i avisen The Guardian, som innleder sin oppsummering av kampen med nettopp spørsmålet: «Hvor mye lenger?».
Hytner skriver at den United-utgaven som som dukket opp i Manchester-derbyet så ut som et lag uten noen form for en angrepsplan og beskriver City-keeper Ederson som en «tilskuer» til lørdagens begivenheter.
Guardian-skribenten mener City-kampen på ny viste at United har langt å gå før de kan sammenlikne seg med de beste lagene i Premier League.
– Etter 5-0-ydmykelsen mot Liverpool, var dette en ny kamp på «Theatre of Screams» for Ole Gunnar Solskjær. En ny storkamp der luken opp til de beste fremsto enorm og der hans United var et usammenhengende rot, skriver Hytner.
– Det var ingen alternativer – ingen bevegelser og ingen retning.
Til tross for at Raphaël Varane manglet som følge av skaden han pådro seg i 2-2-kampen mot Atalanta, valgte Solskjær å fortsette med trebackslinjen han hadde brukt mot både Tottenham og italienerne fra Bergamo.
Det burde han ikke ha gjort, mener Hytner.
Annonse
– Solskjærs 3-5-2-system var et feiltrinn. For å si det mildt, så ikke spillerne ut til å ha noe peiling på hvordan de skulle bygge angrep, mens fundamentale ting som viljen til å slåss manglet i 50/50-duellene.
Etter hvilen byttet Solskjær ut selvmålscorer og syndebukk Eric Bailly, uten at det hjalp nevneverdig.
– Solskjær plukket ut Bailly til pause, sendte på Jadon Sancho og gikk over til 4-2-3-1, men kampen føltes allerede tapt ut. Det handlet om å stoppe blødningen, mot et City som tilsynelatende ikke ønsket å strø salt i såret.
Nå undrer Hytner om på hvor mye mer som skal til før United-hierarkiet bestemmer seg for at nok er nok.
– På slutten, etter at City hadde lekt seg gjennom andre omgang, var det umulig å ikke undre seg over hvordan United-styret kan fortsette å tolerere dette – over hvordan Solskjær kan fortsette som manager.
De Gea 6, Lindelöf 5, Maguire 5, Bailly 3 (Sancho 5), Wan-Bissaka 3, Fred 3 (Van de Beek 5), McTominay 4, Fernandes 5, Shaw 4 (Telles 5), Greenwood 5 (Rashford 5), Ronaldo 5.
MEN: – Styret må agere
Annonse
Tilbakemeldingene er ikke mer positive i lokalavisen, som allerede etter 5-0-tapet for Liverpool ropte etter Solskjærs hode på et sølvfat.
Den innstillingen har ikke akkurat endret seg etter et nytt hjemmetap for et United som fremsto helt sjanseløse.
Manchester Evening News erkjenner dog at Solskjær har gjort mye positivt i løpet av sin tid som United-trener, men mener like fullt at nordmannen må gå, og at dette kanskje er den beste mulighet til å sende ham på dør.
– Unngår Ole Gunnar Solskjær galgen enda en gang, er kampkalenderen nådeløs herfra til mars. Mulighetene til å trykke på reset-knappen er begrensede, skriver avisens Tyrone Marshall.
Han mener at lørdagens kamp var på samme nivå som den nevnte 5-0-skandalen mot Liverpool.
– Utklasset med og uten ball. Dette var 90 like fordømmende minutter som 5-0-tapet for Liverpool, selv om det ikke var 18-årsgrense på resultatet denne gangen, skriver Marshall og fortsetter:
– Det vil ikke være urettferdig å si at dette var andre Old Trafford-kamp på rad der ett av lagene var godt trent av en manager med en av sportens beste CV-er, og slo et annet lag som tilsynelatende ikke hadde noe som en gang liknet på en plan.
Marshall poengterer at Solskjærs navn igjen ble sunget fra bortesvingen, før han oppfordrer United-hierarkiet til å ta grep i løpet av de neste ukene.
– Akkurat som for 13 dager siden vibrerte borteseksjonen på Old Trafford med lyden av rivalsupportere som latterliggjorde Manchester United-manageren. Nå kan ikke Ed Woodward og Joel Glazer ignorere dette lenger. De må agere i landslagspausen.
De Gea 7, Wan-Bissaka 1, Lindelöf 5, Bailly 4 (Sancho 5), Maguire 5, Shaw 4 (Telles 4), McTominay 4, Fred 4 (Van de Beek 6), Fernandes 3, Greenwood 4 (Rashford 4), Ronaldo 5.
Annonse
Telegraph: – Boret seg inn i United-sjelen
Sam Wallace i The Daily Telegraph velger å innlede sin beretning fra kampen med å poengtere at det kanskje største brølet fra United-fansen under lørdagens kamp kom i forbindelse med et spillerbytte 80 minutter inn i kampen.
– Til slutt fikk hjemmefansen juble for Donny van de Beek, da han kom på med litt mer enn ti minutter igjen å spille, en ny kultfigur å samle seg rundt i disse spesielle tider på Old Trafford, skriver Wallace.
– Der måtte de finne en ironisk grunn til å feire, for å glemme virkeligheten til laget de følger.
Mens flere av Wallaces kolleger i andre aviser mener at City-tapet er omtrent på samme nivå som nedsablingen Liverpool leverte, mener Daily Telegraph-skribenten at lørdagens kamp var enda verre.
– Denne gangen var det noe som boret seg inn i sjelen til Manchester United – en anerkjennelse fra første stund om at de aldri kom til å vinne dette derbyet. Ingenting, selv ikke en snuoperasjon fra Cristiano Ronaldo, ville være i stand til å redde dette, skriver Wallace.
– Manchester City er rett og slett for gode for dem…
Wallace poengterer at United – med Eric Baillys selvmål og Victor Lindelöfs berøring mot eget mål – hadde flere skudd på David de Gea enn på City-keeper Ederson.
Skribenten skriver videre at United ikke hadde sjans i havet mot City.
– Differansen på to mål viste ikke akkurat hvor ydmyket United ble – de var aldri med i kampen. De kastet systemet sitt på sjøen til pause. Unge talenter som Mason Greenwood og Jadon Sancho ble sugd inn i en avgrunn av middelmådighet. David de Gea gjorde en feil. Til og med Ronaldo hadde en uforklarlig sen takling på Kevin de Bruyne, som United-veteranen hadde sett diktere kampen.
De Gea 7, Wan-Bissaka 3, Lindelöf 5, Bailly 4 (Sancho 5), Maguire 5, Shaw 3 (Telles 5), McTominay 5, Fred 5 (Van de Beek 5), Fernandes 3, Greenwood 5 (Rashford 5), Ronaldo 5.
Annonse
BBC: – Så ut som to lag fra forskjellige divisjoner
BBC-journalist Phil McNulty mener i sin oppsummering at lørdagens kamp ikke var like ikke som Liverpool-møtet for Uniteds side, men at forskjellen mellom lagene var på samme nivå.
– Manchester City la nytt press på Manchester Uniteds slitende manager Ole Gunnar Solskjær da de cruiset til en nærmest pinlig lett seier på Old Trafford. City-seieren var kanskje ikke like rystende som Liverpools storslåtte 5-0-seier i Uniteds forrige hjemmekamp, men kvalitetsforskjellen på lagene var definitivt like stor.
McNulty skriver at dette var et nytt «uhyggelig eksempel» på hvor langt unna United er de andre antatte tittelkandidatene. Før sesongen ble de rødkledde nevnt i samme åndedrag som nettopp City og Liverpool, samt Chelsea.
Etter lørdagens kamper henger United henholdsvis ni og seks poeng bak Chelsea og City, før Liverpool kan øke luken til åtte poeng etter sin kamp søndag.
BBCs utsendte sammenlikner lørdagens Manchester-derby med en cupkamp mellom to lag fra forskjellige nivåer i den engelske fotballpyramiden.
– United hang bakpå fra første fløytestøt, ble dyttet langt tilbake og viste alt det som kjennetegner et lag fra lenger ned i divisjonssystemet som håper på det beste mot en eliteklubb i FA-cupen, skriver McNulty, som også påpeker mobbingen Solskjær måtte finne seg i fra City-fansen:
– Akkurat slik som mot Liverpool, så Solskjær maktesløs ut da han en sjelden gang tok turen ned i teknisk sone, der han ble ertet nådeløst av City-supporterne.
Times: – Utryddelse av en fotballklubb
Nivåforskjellen spiller også en av hovedrollene når Jonathan Northcroft skriver kampen i The Times.
Han omtaler oppgjøret som en «90 minutters utryddelse av en fotballklubb, dens svake ledelse og dens underpresterende spillere», i en kamp der City så ut som at de kom fra en annen planet og drev med en helt annen idrett enn United.
Også Northcroft mener byderbyet så ut som et møte mellom to lag fra forskjellige divisjoner.
– Det virket som et derby mellom lag fra forskjellige divisjoner. Sammenlikner du Aaron Wan-Bissakas stygge problemer med ballen i beina mot Joao Cancelos kustus over kula, ser det ut som to lag som driver med to forskjellige idretter.
The Times-journalisten påpeker også Solskjærs valg om å starte kampen med en trebackslinje. Han uttrykker forundring over avgjørelsen, med tanke på at City ikke spilte med noen tydelig definert spiss, bare «et helt lag der alle tilsynelatende spilte falsk nier».
Northcroft mener det eneste positive United kan ta med seg fra kampen, er at tapet ikke ble større.
– Til slutt var den eneste trøsten til United at resultatet ser okay ut i historiebøkene.
Spillerbørs:
De Gea 8, Bailly 3 (Sancho 5), Lindelöf 4, Maguire 5, Wan-Bissaka 3, McTominay 4, Fred 3, Shaw 4, Fernandes 7, Greenwood 5 (Rashford 6), Ronaldo 6.
Independent: – Bekreftet sin status som byens underdanige lag
The Independents Mark Critchley velger å dra frem Solskjærs sitater fra før kampen, der nordmannen uttalte at United fortsatt er byens – og kanskje verdens største klubb.
Ord som Critchley mener ikke holdt seg godt utover byderbyet.
– Så kom avspark, der den største klubben i Manchester og tydeligvis også den største i verden, la seg i en lav blokk og lot byrivalene styre spillet akkurat slik de selv ville, skriver Critchley.
– United nektet å gi opp 5-3-2-formasjonen, i motsats til alt det Solskjær har av mot, og bekreftet med det sin status som byens underdanige lag.
The Independent-journalisten kritiserer Solskjær for hans hyppige formasjonsskifter og mener at det er vanskelig å se den identiteten nordmannen forsøker å bygge for sitt lag.
Critchley mener at United-treneren må ta ansvaret for at hans lag ser ut som det gjør.
– Det ville ha hjulpet om de holdt seg til en tilnærming, uansett hva den tilnærmingen er. For andre kamp på rad byttet United system midtveis gjennom kampen. Solskjær snakker om United-DNA, men alle planer som har fungert gjennom hans tid som sjef har blitt glemt i løpet av de siste ukene, med de mest spennende angrepstalentene henvist til plasser på benken, skriver Critchley.
– Kanskje det mest bekymringsverdige er at United ikke virker kapable til å spille på verken den ene eller den andre måten – ikke fremoverlent med høyt press og flytende angrepsspill, og ikke som en organisert og sammenhengende enhet.
Critchley er også blant dem som undrer på om klubbhierarkiet nå vil avgjøre at det er på tide å prøve noe nytt.
– Mest av alt lurer man bare på om dette var ille nok til gjøre slutt på alt dette.