Ny sesong betyr også nye episoder med videoshowet Dagsorden, der ansvarlig redaktør Dag Langerød har fritt spillerom.
I første episode ser Langerød på de ni antatt beste lagene, går gjennom styrker og svakheter på hvert av dem – også United – og kommer med sitt tabelltips.
Han utfordrer også deg som leser dette eller hører på – kom med ditt topp 9-tips i kommentarfeltet nederst, og hvis det blir nok som blir med her så disker han opp en premie til vinneren når sesongen er over.
Se nederst i denne artikkelen for Langerøds plusser og minuser på de ulike lagene i tekst.
Annonse
Merk: Innspillingen av episoden ble gjort da Moises Caicedo virket å være klar for Liverpool, selv om det etter innspilling virker som om han kun vil til Chelsea.
PLUSS: Ett års erfaring med Erik Ten Hags fundament allerede. Hvis man mener at Ten Hag er en verdensklasse-manager så vil det være naturlig at utviklingen fortsetter, slik den i sin tid gjorde det i andresesongene til f.eks Guardiola og Klopp.
PLUSS: André Onana, en gamechanger for igangsettingen. Mason Mount en oppgradering av Christian Eriksen, kjappere bein, bedre presspiller og en god sjanse for en del målpoeng. Rasmus Højlund – en bedre spiss for kollektivet til United enn det både Weghorst, Martial og Cristiano Ronaldo var det etter comebacket.
PLUSS: Hjemmestyrken. Tapte kun første ligakamp hjemme mot Brighton forrige sesong. Slo de fleste andre topplagene (City, Arsenal, Liverpool)
Annonse
PLUSS: Slo alltid tilbake etter tilbakeslag. Ble en styrke utover i forrige sesong.
PLUSS: Spilte så godt som flest kamper av alle i Europa forrige sesong, jeg mener det var 15 flere enn f.eks Arsenal. En meget viktig erfaring.
PLUSS: Vant trofé og kom seg trygt inn i topp-fire selv om de ble presset litt på tampen. Sånn sett delvis vant til å lykkes allerede.
PLUSS: Eneste av topplagene som ikke har mistet en eneste av de viktige førstelagsspillerne i sommer. Arsenal har mistet Xhaka, City Gündogan og Mahrez og Liverpool flere. United har bare styrket 11eren, og må ikke tette over noen erfarne hull som er blitt borte.
MINUS: Bredden bak Casemiro, Fernandes og Rashford. Hva skjer med United hvis én av de forsvinner ut i flere måneder? Jeg tror City og Arsenal er bedre rustet til å tale lengre skader på de aller beste.
MINUS: Varierte en del forrige seosong, også i enkeltkamper. Litt samme trend i sommer, med en del personlige feil som ødelegger. Kan det forsvinne?
MINUS: Borteformen. En seier borte mot topp-12 forrige sesong. Hvilke innrømmelser gjør Ten Hag for dette? United virker ikke å være gode nok på eget spill til å vinne med det borte, og hvordan vil dette se ut denne sesongen? Er det Ten Hags way eller en del flere innrømmelser?
MINUS: United scoret henholdsvis 30 og 36 mål mindre enn City og Arsenal forrige sesong. Det er et enormt tall, som nok ikke utliknes ved at Mount og Højlund er kommet inn.
Annonse
Konklusjon: 11er som kan slå alle, bedre enn forrige sesong, men fortsatt spørsmål som gjør det vanskelig å se for seg at 75 poeng automatisk skal bli 85-90.
Manchester City
Har mistet en del systemforståelse og ikke minst viktige målpoeng i Mahrez og Gündogan.
Gvardiol er en kjempeinvestering bakerst, som bør gjøre dem bedre. Kovacic er en god ballspiller, men det gjenstår å se om han kan erstatte Gündogans mål.
De er vant til å vinne det meste. De er vant til å nullstille.
Den svakeste poengfangsten de siste årene er 86, noe som sier en del om nivået andre trolig må på for å utfordre dem.
Ingen lag har riktignok vunnet fire på rad før.
Er på jakt etter enda en høyrekant, men per nå er det vel egentlig kun Bernando Silva og Oscar Bobb der ute.
Kevin de Bruyne hadde 42 målpoeng forrige sesong, 31 målgivende, men er blitt 32 år og muskelskade på tampen av forrige sesong. Hvor lenge holder han?
Konklusjon: Foran United. Er fortsatt laget som skal slås.
Arsenal:
Annonse
Har styrket 11eren med Timber, Havertz og spesielt Rice.
Annonse
Ledet serien frem til Salibas skade forrige sesong.
Men kunne da rullere uten trøbbel i Europa League. Nå Champions League, noe som trolig krever enda mer fysisk og mentalt av en tropp som forrige sesong vel spilte 15 færre kamper enn United.
Har sviktet de to siste sesongene. Vant bare seks av siste 14 da ligagullet røk sist, men røk også seks av 12 siste i ligaen da topp-4 og Champions League-spill ble til 5. plass og Europa League sesongen før.
Merk også: Xhaka er borte. Var viktig både i rolleforståelsen og offensivt forrige sesong. Leverte totalt 14 viktige målpoeng bare i Premier League.
Overgangsvinduet viser imidertid at de er sultne på mer en 2. plassen de fikk sist. Fikk også kjøpene tidlig i boks. Som med United – virker å være en stall som er ekstremt samkjørte i hvor de vil – og det er opp og frem.
Konklusjon: Det var spesielt i starten av forrige sesong Arsenal var bedre enn United. Ikke etter VM, og den reisen de var på var atskillig enklere enn Uniteds. Mer bredde i troppen nå, tåler kanskje skader noe bedre enn United, men jeg holder de omtrent som United, men rett foran hvis jeg må velge et sesongtips.
Chelsea:
De får vel mer enn 44 poeng denne sesongen, men får de virkelig 30 til 40 poeng mer som kreves for å utfordre de beste?
Ny manager. Pochettino må da få bedre kontroll over dette laget. Likevel: Enorm utskiftning fortsatt i stallen. En del også i førsteelleveren. Legg til at Christopher Nkunku, som så ut til å kunne bli viktig, plutselig nå forsvant ut med en skade i fire måneder.
Blir bedre, kan bli enda bedre igjen med Caicedo inn, men blir det plutselig nesten dobbelt så bra som forrige sesong? Jeg har ingen tro på at ting setter seg så raskt. Jeg ser for meg at de utover havner litt på etterskudd, og da vil det legge seg som et ekstra press over en tropp og en satsing som kom skjevt ut med en gang den nye eieren om.
Hvor sikkert er det at Nkunku eller Jackson scorer mer enn 15 mål?
Fordel: Null Europacupspill = mindre belastning på 11eren, så muligheter hvis de kommer i en flytsone.
Konklusjon: Uansett bak United.
Newcastle:
Overpresterte forrige sesong i mine øyne. Kom litt fra intet, noe som er en stor honnør til Eddie Howe. Ganske greit inn i topp-4 og til ligacupfinale med masse spilletid til folk som Dan Burn, Joe Willick, Sean Longstaff, Jacob Murphy – og også Joelinton som hadde sett ganske så middels ut i lang tid før Howe kom.
Hovedårsaken: Kollektivet, defensiven. Ingen lag slapp inn færre mål.
Ble imidlertid 12 uavgjorte 0-0 eller 1-1-kamper. Var også tre perioder i løpet av sesongen, ved sesongstart, rundt ligacupfinalen og mot sesongslutt hvor de slet litt.
Nå skal de også ut i Europa, som de helt slapp forrige sesong, med en ekstremt intensiv stil.
Er det åpenbart at Harvey Barnes fra Leicester, Sandro Tonali fra Milan og Tino Livramento – som har vært ute i 400 dager – skal hjelpe dem nok til å takle de Champions League og nesten et lite favorittstempel i kampen om topp4?
Jeg er skeptisk.
Samtidig er jeg litt spent på om jeg undervurderer dem etter å ha gått det hele nærmere i sømmene. De var først inne i min topp-4, før ekstra belastning og alt som kommer med Champions League fikk meg til å endre litt mening. Samtidig – hvis en 4. eller 5. plass skulle være i fare – vil det ikke da være naturlig for dem å prioritere ligaen selv om de fortsatt skulle henge med i Europa?
Konklusjon: Uansett bak United.
Liverpool:
Kobles nå til Caicedo, men et par dager før seriestart så mangler de fortsatt en defensiv midtbanespiller. Etter innspilling, der jeg snakket om Caicedo til Liverpool, så ser de akkurat nå ut til ikke å få tak i ham.
Vi husker alle også hvor lang tid Fabinho brukte på å bli verdensmester i å løse den viktige rollen i Klopps system, spilte vel omtrent ingenting det første halvåret.
Så for å ta det med en gang: Kommer til å havne bak United.
At Luis Dias og Diogo Jota er skadefrie betyr flere scoringer. Det vil hjelpe. Szoboslai er også en veldig god spiller, men hvor sterke er de defensivt? Treningskampene har vist at det fortsatt er huller bak Trent Alexander-Arnold, og jeg ser for meg en del kamper der Liverpool vil spille 2-2 eller 3-3 eller tape rett og slett fordi de gir fra seg såpass mange muligheter at de selv ikke skaper nok til å utlikne det.
Det som taler for Liverpool er avslutningen på forrige sesong, der de tok 23 av 27 mulige poeng. Den viste igjen hvor farlige de er når de er gode, og ble en bekreftelse på hvorfor de kjempet mot City et par sesonger før denne.
Alt dette skjedde imidlertid med Fabinho, James Milner og også Jordan Henderson – tre ekstremt viktige brikker for Klopp, garderoben og som kjente stilen inn og ut og var 100 prosent lojale til alt. Alle de er nå borte.
Jeg tenker at dette blir en slags mellomsesong, et lite skritt frem, men hvor Klopp igjen skal få mesteparten av puslespillet på plass slik at dert kanskje kan bli kamp om edelt metal igjen etter neste sesong.
Tottenham:
Kjøpene skremmer ikke, selv om jeg tror James Maddison kan bli god, men spent på manageren, Ange Postecoglou. Synes Tottenham nå ser ut til å spille med en helt bevisst plan, uansett spillerne som er på banen.
Jeg spår litt et litt mer klasissk Tottenham, som vil skape mer, underholde mer. Men jeg er spent på om totalen holder i et tøft selskap. Hvor mange baklengs blir det når de dundrer på? Jeg mener nemlig at de spiller for spiller er svakere enn for eksempel United.
Selv om noen kan hevde at andre spillere kan sole seg nå som Harry Kane virker å ende i Bayern München, så er det umulig å ikke tenke at tapet av Kane vil skape trøbbel for dem.
Postecoglou vant ligaen med Celtic, men i Europa, mot lag som er bedre, som det er en del av i Premier League, så røk de først for Bodø/Glimt i Conference League og tok så to poeng i gruppspillet til Champions League.
Konklusjon: Bak United
Dark Horses: Aston Villa
Matchet bortimot Arsenal, United og Liverpool, og var bedre enn Newcastle etter at Unai Emery overtok 1. november.
Villa har også hentet fotballdirektør Monchi, fått inn Pau Torres fra Villarreal og også Moussa Diaby. Og Youri Tielemans. Med Emery om sjef er det vanskelig ikke å tro at han finner tilbake til sitt beste.
Jeg frykter dette Villa-laget litt.
Alle husker hvor vrange Emery og Villarreal var for blant annet United. Det er bare et drøyt år siden Emery også tok Villarreal til Champions League-semifinalen.
Nå har han et Villa som riktignok skal ut i Conference League, sikkert vil satse der, men de får muligheten til å prioritere liga på en måte en del av utfordrerne kanskje ikke får, fordi Conference League er enklere.
Jeg tror også at Villa fort får jobbe veldig i fred. Hvert tap for lag som United, Liverpool, City og Arsenal kommer med veldig press, titler og overskrifter, men om Villa skulle tape en kamp så tror jeg de får jobbe videre i ro og fred på en helt annen måte.
Utfordring: Tåler de en skade på Olly Watkins?
Mitt tips: De har fått inn en erfaren manager som vet hva som skal til for å vinne kamper, skape et kollektiv og som allerede har fått det på plass. Det er vanskelig å tro at det skal kollapse.
Dark Horses : Brighton
Høyt press og høy intensitet og en ekstremt tydelig spillestil kjennetegner Brighton, men laget kjennetegnes også av en ganske stor utskiftning av spillere.
Ut: Undav, Mac Allister, Sanches. Caicedo på vei ut.
Inn: Milner, Verbruggen, Joao Pedro, Dahoud
Jeg tror Brighton vil fortsette med å kunne slå alle, men det var samtidig også et lag som aldri fant stabilitet nok til virkelig å kunne utfordre forrige sesong. Aldri mer enn tre seirer på rad. Sesongens siste 5 måneder – aldri mer enn to seirer på rad.
Jeg ser for meg mer av det samme med Brighton, at de kan ta hvem som helst på en god dag, men at det fortsatt blir for ustabilt for å kjempe helt der oppe.
Mitt tabelltips:
1. Manchester City 2. Arsenal 3. Manchester United 4. Liverpool 5. Aston Villa 6. Newcastle 7. Chelsea 8. Brighton 9. Tottenham