Supporterklubben mener Bruno Fernandes er det beste United-kjøpet siden Sir Alex Ferguson pensjonerte seg i 2013. Portugiseren får toppkarakter av juryen i konkurranse med 29 andre United-signeringer.
Slik har juryen stemt: Juryen (Eivind B. Holth, Dag Langerød, Cato Martinsen, Lars Morten Olsen og Bjarte Valen) har gitt samtlige spillere en karakter mellom 3 og 10, basert på poengsystemet i spillerbørsen på united.no. Rangeringen er regnet ut som et snitt av poengene som er gitt. I tilfeller der flere spillere har samme snitt rangeres spilleren med flest kamper foran på listen. De nominerte spillerne må ha spilt minst fem kamper. Sommerkjøpene i 2020 er ikke inkludert.
Gi dine karakterer til alle de 30 kjøpene nederst i saken!
1. Bruno Fernandes – 10.0
Annonse
Kamper/mål: 56/30 Kjøpt fra: Sporting CP i 2020 Pris: 46,5 millioner pund I dag: Uniteds viktigste spiller
Med toppscore på 10/10 er det ingen underdrivelse å si at Bruno Fernandes slår «knockout» på utfordrerne. At den tidligere Sporting-stjernen skulle skinne så sterkt på Drømmenes Teater var det ingen som hadde sett for seg. Det er ikke et fnugg av tvil hos juryen om at Fernandes er det beste kjøpet siden Sir Alex Ferguson gjorde Wilfried Zaha til sin siste signering. Enkelte vil også mene at han er den spilleren som har hatt størst innflytelse på Old Trafford siden Eric Cantona kom fra Leeds i 1992.
I 2020 har Fernandes hatt en fot med i alt Manchester United har foretatt seg på fotballbanen. Hoppende straffer, presise langpasninger, spektakulære assists, smarte bevegelser, og et variert scoringsrepertoar. Er det noe han ikke kan? Hvor viktig han er for dette United-laget fikk vi se på London Stadium i desember, da Ole Gunnar Solskjær forsøkte å spare ham før kampen mot RB Leipzig. Nordmannen har hatt gode grunner til å bygge laget rundt Fernandes og fått klekkelig betalt. Ikke bare bidrar 26-åringen med målpoeng. Han er også en leder av det kaliberet Manchester United har manglet i flere år. Fikk kapteinsbindet av Solskjær på direkten på pressekonferanse i Paris og har strammet opp flere av lagkameratene på banen.
I historiebøkene er du imidlertid avhengig av meritter for at du skal skrives inn med gullskrift. I 2019/20 ble det bare nesten med tre semifinaler. Første forsøk i Champions League endte i grøfta i Leipzig. Bruno Fernandes har satt sitt preg på Manchester United, men trenger drahjelp dersom han skal få samme legendestatus som Premier League-mestere som Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Eric Cantona, Paul Scholes, Roy Keane, Ryan Giggs og Bryan Robson.
2. Zlatan Ibrahimovic – 8.2
Kamper/mål: 53/29 Hentet fra: Paris St-Germain i 2016 Pris: Gratis I dag: Milan-veteran
«I came. I said. I conquered» skrev supersvensken på Instagram etter kneskaden i 2017. Kanskje skulle han satt punktum for United-karrieren der. Sitatet vies i alle fall ikke mange sider i klubbens historiebøker. Ibrahimovic signerte som 34-åring for José Mourinho uten noen form for økonomisk risiko. Spissveteranen scoret 28 mål i debutsesongen, og det er vanskelig å forvente noe mer, særlig ettersom han mistet de ti siste kampene av 2016/17-sesongen etter at han skadet seg stygt mot Anderlecht. Vant ligacupfinalen mot Southampton på egen hånd, men måtte se Europa League-finalen mot Ajax med krykker.
Kunne mange ganger virke litt fraværende for så plutselig å dukke opp med spektakulære scoringer. Prøvde et kort comeback den påfølgende sesongen, men skaden hadde satt ham for langt tilbake.
Annonse
Ettermælet hans på Old Trafford handler mer om Zlatan-showet enn om de 29 målene. Men han skal utvilsomt ha sin del av æren for Mourinhos umiddelbare suksess som United-manager.
3. Aaron Wan-Bissaka – 7.8
Kamper/mål: 77/2 Kjøpt fra: Crystal Palace i 2019 Pris: 49,5 millioner pund I dag: Fast United-back
Av alle høyrebackene som har prøvd seg på Old Trafford siden Gary Neville fikk Jerome Thomas til å se ut som Cristiano Ronaldo på The Hawthorns er Wan-Bissaka den som har kommet best ut av det – i alle fall defensivt. Omskoleringen av Antonio Valencia og Ashley Young var vellykket, men i 23-årige Wan-Bissaka har United funnet en langsiktig løsning.
Tok nivået umiddelbart etter bare én sesong som fast høyreback i Crystal Palace, og «Edderkoppen» fascinerer fortsatt United-fansen med sine «umulige» taklinger. Spørsmålstegnet står ved Wan-Bissakas offensive bidrag. Mange ønsker seg nok en Trent Alexander-Arnold eller Joshua Kimmich.
Skal han forbi Ibrahimovic på listen må nok Wan-Bissaka utvikle seg til en komplett høyreback som er like komfortabel på motstanderens banehalvdel som på sin egen.
4. Ander Herrera – 7.6
Kamper/mål: 189/20 Kjøpt fra: Athletic Bilbao i 2014 Pris: 30,6 millioner pund I dag: PSG-spiller
Annonse
«He gets United» skrev vi om Herrera gang på gang. Det brennende engasjementet for klubben og kjærligheten for fansen kunne nesten alene sendt spanjolen til topps i kåringen.
Men i 2019 fikk United-karrieren en brå og forunderlig slutt. Herrera kom som en teknisk tier fra Zaragoza og ble brukt som frimerke på Eden Hazard av Mourinho, men var kanskje best som indreløper. Både innsatsen og målfeiringene var upåklagelige.
Kjøpt av Louis van Gaal, men best under Mourinho og Solskjær. Vant FA-cupen (2016), ligacupen (2017) og Europa League (2017). «Tres Amigos»-romansen med Juan Mata og David de Gea glemmer vi aldri.
5. Juan Mata – 7.4
Kamper/mål: 265/50 Kjøpt fra: Chelsea i 2014 Pris: 38 millioner pund I dag: United-joker
En god fotballspiller, og et enda bedre menneske. Mata har nok vært like viktig i garderoben som han har vært for United-fansen. Klarte ikke å redde David Moyes som hentet ham fra Stamford Bridge i helikopter, men er inne i sin åttende sesong med nummer åtte på ryggen.
Briljant på sitt beste. Overrasket alle da han overbeviste og overlevde Mourinho, og har en høy stjerne hos Solskjær. Nå har Mata stengt tapasrestauranten han drev med sin far i Manchester, og 32-åringens tid i Manchester United nærmer seg en ubønnhørlig slutt. Kommer alltid til å bli tatt imot med åpne armer på Old Trafford.
6. Harry Maguire – 7.4
Kamper/mål: 89/5 Kjøpt fra: Leicester i 2019 Pris: 80 millioner pund I dag: United-kaptein
Merkelappen «verdens dyreste forsvarsspiller» la et enormt press på Maguire, som kom til United med mindre enn 20 landskamper for England. I dag er han klubbens kaptein, men det er for tidlig for juryen å konkludere om 27-åringen vil havne i samme kategori som Steve Bruce, Nemanja Vidic og Rio Ferdinand.
Dannet et godt partnerskap med Victor Lindelöf fra dag én. Har vist hvilket toppnivå han har inne, men også blitt avslørt. Og vi skulle gjerne sett enda flere scoringer på dødball enn de fire vi har fått.
Annonse
Episoden på Mykonos i sommer virket forstyrrende og preger nok fortsatt Maguire, men midtstopperen har i alle fall stabilisert prestasjonene etter en ujevn start på 2020/21-sesongen. Like mange poeng som Mata, men havner bak på denne listen, da spanjolen har langt flere kamper.
Annonse
7. Victor Lindelöf – 7.2
Kamper/mål: 142/3 Kjøpt fra: Benfica i 2017 Pris: 29,8 millioner pund I dag: United-stopper
«Söta bror» nummer to på topp ti-listen. Kom som et ubeskrevet blad fra Benfica med et rykte som en ballsikker midtstopper. Det har blitt flere makkere enn titler, men sammen med Maguire har Lindelöf funnet seg til rette under Solskjær. Elendig mot Huddersfield i 2017, enorm mot Cristiano Ronaldo og Juventus i 2018.
Virker som han trives i Manchester sammen med familien, og har stilt opp for Supporterklubben ved flere anledninger. Mangler meritter, og spørsmålet er om Lindelöf i fremtiden kan skubbe bort utfordrerne som kommer til å dukke opp.
8. Sergio Romero – 7.2
Kamper: 61 Hentet fra: Sampdoria i 2015 Pris: Gratis I dag: Venter på United-exit
Kanskje er det rart at en spiller som aldri har fått mer enn 18 kamper i en sesong fortjener en topp ti-plassering, men Romero er ikke bare verdens beste andrekeeper, han er også en av de mest lojale. Gjenforent med Van Gaal i 2015 etter tiden i AZ Alkmaar, og med tanke på at den 33-årige VM-finalisten kom gratis må han regnes som et kupp. Fikk stå Europa League-finalen i Stockholm, og det står nok igjen som det store høydepunktet.
Fortjener honnør for sin tålmodighet som reserve for De Gea, og derfor er det vanskelig å forstå hvorfor klubben ikke innvilget ønsket hans om å få fortsette karrieren et annet sted i sommer.
9. Anthony Martial – 7.0
Kamper/mål: 250/78 Kjøpt fra: Monaco i 2015 Pris: 51 millioner pund I dag: United-spiss
Da Martial som 19-åring debuterte med scoring mot Liverpool var det liksom opplest og vedtatt at Ballon d’Or-klausulen i avtalen med Monaco ville bli utløst før fristen i 2019. Det ble den ikke, men selv om franskmannens humør har svingt i takt med prestasjonene står han igjen som et av de beste kjøpene siden 2013.
Gnien på smilene, men ingen tråkler seg gjennom en 16-meter som Martial når han har dagen. Stor suksess som Solskjærs nier i 2019/20-sesongen med 23 scoringer, men det siste halvåret har skepsisen rundt 25-åringens evne til å levere stabilt på høyt nivå meldt seg igjen.
10. Luke Shaw – 7.0
Kamper/mål: 166/2 Kjøpt fra: Southampton i 2014 Pris: 31,9 millioner pund I dag: Fast United-back
Hvem hadde trodd at Luke Shaw skulle være en av Uniteds viktigste spillere i 2021? Ikke José Mourinho i alle fall! Optimismen var stor da 18-åringen signerte for Manchester United, men etter en vrien start og alvorlig beinbrudd var det lite som tydet på at Shaw hadde noen fremtid på Old Trafford.
Lenge var det bare et tidsspørsmål før Mourinho skulle sett inn nådestøtet, men venstrebacken holdt hodet over vann og plassen på laget. Under Solskjær har Shaw fått full tillit og blomstret for alvor. En EM-plass til sommeren er ikke utenkelig.
NB! I United-Supporteren var ikke Shaw inkludert i listen grunnet en feil!