Hvilke løfter kommer budgiverne med? Hvordan skal fansen involveres? Hvordan vil nye eiere påvirke Erik ten Hags prosjekt?, Og ikke minst: Hvor kommer pengene fra?
Kampen om eierskapet i Manchester United tilspisser seg og går snart inn i en avgjørende fase.
Investeringsbanken Raine Group, som bistår Glazer-familien i salgsprosessen, hadde satt en frist til fredag kveld for investorer til å melde sin interesse for å kjøpe klubben.
Foreløpig er det kun to parter som har bekreftet offentlig at de har lagt inn bud på klubben.
Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani, sjefen for Qatar Islamic Bank er det ene. Sir Jim Ratcliffe og hans industrikonsern INEOS er den andre.
Alt tyder på at salget av Manchester United vil bli verdens høyeste salgssum for et idrettslag, men er det gitt at det blir Ratcliffe/INEOS eller et Qatar-kontrollert selskap som overtar United?
United-fansen har utvilsomt mange spørsmål og flere av dem bør besvares før eierskapet av Manchester United skifter hender.
Får vi nå en transparent salgsprosess?
Raine Group hadde satt fredag kveld klokken 23.00 norsk tid som frist for interesserte parter til å melde sin interesse. Hvor mange som faktisk har gjort det vet vi foreløpig ikke.
Det eneste vi vet sikkert er at Sjeik Jassim bin Hamad Al Thani og Jim Ratcliffes INEOS offentlig har bekreftet at de har lagt inn bud.
Det utelukker imidlertid ikke at det kan være flere budgivere.
Meldingen fra Raine Group til potensielle investorer har i denne omgangen vært veldig enkel og investorene har blitt bedt om å tilkjennegi sin interesse ved å bekrefte om de ønsker å kjøpe hele eller deler av klubben, budets størrelse og bekreftelse på finansiering.
Annonse
Det vil ikke overraske om det er andre investorer og konsortium som har lagt inn bud i tillegg til de to partene som selv har bekreftet sine intensjoner, men de har foreløpig vært hemmelige.
Den neste fasen nå innebærer at Raine Group skal gå videre med investorene som har lagt inn bud og om første del av salgsprosessen har vært delvis hemmeligholdt, bør det neste trinnet av salgsprosessen være åpen av respekt for Manchester Uniteds supportere.
Hvem er det som er med i finaleheatet?
Hvordan skal oppkjøpet finansieres?
Og hvilke konkrete visjoner har de mulige nye eierne for Manchester United utover fagre ord i pressemeldinger?
Selv om United-fansen har svært begrenset direkte innflytelse på hvem som kjøper klubben, fortjener supporterne en åpen prosess.
Vis hvor pengene til oppkjøpet kommer fra
Det aspektet gjelder alle som legger inn bud på United, men det blir særlig viktig at et bud fra Qatar og et eventuelt bud fra Saudi-Arabia viser med tydelighet om det er linker til styresmaktene og en finansieringsmodell som kan skape interessekonflikter med eierskap i andre klubber.
Annonse
Dyktige advokater vil nesten garantert finne smutthull som gjør at ulike investeringsselskaper, på papiret, fremstår som ulike eiere av ulike klubber.
Men om kilden til finansieringen i realiteten er den samme, og de samme maktpersonene står bak, kan det skape problemer for Manchester United om regelverket strammes inn i fremtiden, særlig om Premier League får en uavhengig regulator.
Da har vi ikke en gang tatt stilling til menneskerettighetsbrutt og diskriminering som vi allerede vet vil skape enorme diskusjoner.
Hva betyr Ratcliffes bud som innebærer at han vil bli majoritetseier?
Det har skapt en viss forvirring at INEOS brukte begrepet «majoritetseier» om Jim Ratcliffe og selskapets bud.
Det er imidlertid viktig å huske på at Glazer-familien ikke eier samtlige aksjer i klubben.
Kort forklart:
Det er drøye 166 millioner aksjer i Manchester United fordelt på drøye 52 millioner A-aksjer og 112,7 millioner B-aksjer. (Et beskjedent antall aksjer holdes tilbake og er ikke omsetningsbare).
A-aksjene er aksjene som omsettes på New York-børsen og kan kjøpes av hvem som helst, mens B-aksjene kan, enn så lenge, kun eies av medlemmer av Glazer-familien.
Glazer-familiens medlemmer eier kun 4,37 prosent av A-aksjene, samtlige B-aksjer og samlet sett i underkant av 3/4 av klubben.
De lukrative B-aksjene som gir ti stemmer er aksje, betyr at Glazer-familien råder over i overkant av 95 prosent av stemmene i United per dags dato.
Annonse
For ganske nøyaktig ett år siden ble United-aksjene omsatt for i overkant av 13 amerikanske dollar, men de siste dagene har aksjene notert seg for en rekordhøy verdi på rundt 27 dollar per aksje.
Når Jim Ratcliffe og INEOS snakker om et oppkjøp som kan gjøre dem til majoritetseier kan det rett og slett være så udramatisk som at kun er snakk om Glazer-familiens aksjer, men dette bør komme tydeligere frem i neste runde hva begrepet viser til.
Hva betyr et samarbeid med fansen konkret?
I flere år var kommunikasjonen mellom Glazer-familien og supportermiljøet ikke-eksisterende.
Klubbledelsen kom supportermiljøet litt imøte med dialoger med blant andre MUST, men da Super League-planene havarerte og fansen var rasende, ble behoved for kommunikasjon betydelig større.
Et rådgivende supporterstyre ble opprettet og det hadde direkte dialog med Glazer-familien, om enn heller sjelden.
Hva betyr det konkret når de to bekreftede budgiverne sier at de vil spille på lag med fansen? Skal fansen få en plass i United-styret? Skal det rådgivende supporterstyret bestå, men med en tettere dialog med klubben? Dette er også ting som bør konkretiseres fra budgivernes sider.
Hvilke planer er det for investeringer i infrastruktur?
Old Trafford må oppgraderes, men United er allerede i gang med prosjektarbeidet. Treningsanlegget Carrington skal også gjennom oppgraderinger.
Det er viktig at fansen inkluderes i de videre planene slik intensjonen er i dag, selv om det nå er vanskelig å gå i detalj rundt investeringsplaner for nye eiere på et så tidlig tidspunkt.
Vil Erik ten Hag få bygge videre på sin måte?
Det er et ekstremt viktig poeng.
Annonse
I en årrekke har United vært mer fokusert på å hente spillere med store navn, fremfor å identifisere en stil og hente spillere som vil passe med stilen. Det har heldigvis endret seg med Erik ten Hag.
United har imidlertid ikke vært i nærheten av PSGs tidvis desperate søken etter stjerner. Den franske storklubbens Qatar-baserte eiere har finansiert både Neymar, Lionel Messi, Kylian Mbappé, Sergio Ramos og en rekke andre storspillere, men det er ikke den tilnærmingen United trenger.
Manchester United har endelig fått en manager som er på vei til å ta klubben tilbake mot toppen samtidig som det gror godt i akademiet. Ja, det er behov for investeringer i toppspillere, men det må være spillere som Ten Hag og den sportslige ledelsen identifiserer, ikke stjernekjøp som gjennomføres for å tiltrekkes sponsorer og nye fans.