Hvordan fikk Ole Gunnar Solskjær suksess i Molde, og hva kan overføres til United? Vi har forsøkt å finne svarene i samtale med en rekke personer som har spilt under eller fulgt ham tett.
Anthony Martial fikk en reprimande fra Ole Gunnar Solskjær.
Det skrev et samlet engelsk pressekorps i jula.
Årsaken var at franskmannen skal ha returnert for sent fra en kjapp julaften-tur til Paris. Han skal ha mistet flyet fra Paris til Manchester, og gikk dermed glipp av førstelagstreningen første juledag – og var således heller ikke på plass da førstelagstroppen sjekket inn på The Lowry i forkant av Solskjærs hjemmedebut mot Huddersfield.
Dagen etter var Martial ikke å se da United slo Huddersfield 3-1.
Annonse
– Jeg vet ikke om det var matforgiftning eller noe, men han må ha hatt en dårlig kokk i jula, var Solskjærs forklaring.
Det kan i denne enkeltsaken faktisk også stemme, men United-Supporteren vet at det langt fra vil være første gang Solskjær som manager har reagert med å sette ut en spiller – samtidig som forklaringen utad er en helt annen.
– Jeg tror ikke at Martial kommer for sent en gang til. Ole Gunnar krever at man er fullstendig lojal mot det opplegget som lages. Tillit og respekt er ekstremt viktig for ham. Det handler om respekten for opplegget, for trenerne og ikke minst resten av spillergruppa. Hvis Anthony Martial kommer for sent en gang til så er jeg usikker på hvilken rolle han kommer til å spille videre i United.
Det sier en tidligere Molde-spiller til United.
United-Supporteren har vært i kontakt med en rekke Tippeliga-trenere samt spillere som har spilt under Solskjær. Noen synes det var helt greit å prate om Uniteds norske manager, mens andre var litt mer forsiktige og ønsket ikke å se navnet sitt på trykk.
Bildet som tegnes er imidlertid klart nok:
Ole Gunnar har alltid dyrket angrepsspill og underholdende fotball.
Selv om det av og til kanskje har virket slik så har han ikke ofret det defensive.
Menneskebehandlingen hans er toppklasse.
Mister han tillit til deg så kan han være ganske så nådeløs.
100 års venting – så suksess
Annonse
Molde fotballklubb ble stiftet i 1911, men hadde aldri oppnådd noe annet enn seriesølv før Solskjær returnerte fra reservelagsjobben i Manchester til rosenes by i 2011. 100 lange år, altså, men med Solskjær på plass fulgte to ligagull og cuptriumf. Tre strake sesonger med trofeer.
I norsk sammenheng, som jeg kan vurdere, kan man ikke si annet enn at han er absolutt toppklasse i såkalt man-management.
Etter nedturen i Cardiff returnerte han til Molde igjen høsten 2015. Det ga umiddelbar effekt med fem strake seirer, to av dem hjemme og borte mot Celtic i Europa League, samt poeng borte mot Ajax i samme turnering. I knockout-spillet slo de selveste Sevilla 1-0 hjemme, men røk ut med 1-3 sammenlagt. Det var Sevillas eneste tap i Europa League den sesongen før de til slutt vant hele turneringen med 3-1-seier mot Liverpool i finalen.
Moldes gullhåp i hjemlig liga i 2016 døde imidlertid etter en svak sommer. Til slutt ble det en skuffende 4. plass.
– De beste spillerne var mette etter årene med suksess, og laget underpresterte i serien. Det må imidlertid sies at de briljerte i Europa League, forklarer Trond Hustad fra Romsdals Budstikke.
– Så forsvant halve laget på grunn av salg og Bosman-regelen, og Molde klarte aldri å erstatte de som forsvant. Det slet de med i hele 2016, fortsetter han.
Bare tre seirer på de ni første kampene i 2017 imponerte heller ikke veldig, og selv om en bra høst ga 2. plass til slutt så var det litt misnøye rundt klubben.
Midtveis i sesongen hadde Solskjær nemlig lagt om til 3-5-2, etter aldri å ha spilt med tre bak i Molde tidligere. Omleggingen ga resultater, det var effektivt, men omgivelsene mente at det verken ga veldig bra eller spesielt underholdende fotball.
I 2018 var det tilbake til firebackslinje igjen, men nok en gang lugget det og i mai lå Molde på nedre halvdel av serien. Kravstore moldensere likte det dårlig.
Annonse
Så løsnet alt.
Fem måneder uten tap
Fra 19. juli og til sesongslutt 24. november tapte Molde kun fotballkamper i én eneste uke, selv om det da kom tre strake tap.
Jeg har sagt at man ikke er ferdig utdannet trener før man har rykket opp og ned, og jeg tror Ole Gunnar er tøffere enn mange tror.
De siste 21 kampene med Molde i 2018 ga 14 seirer og fire uavgjorte. Etter 26. august tapte de ikke. Og da ligaleder – og senere ligamester Rosenborg kom på besøk så ble de satt på plass av et Molde-lag som da var Norges klart beste lag – med et ekstremt høyt nivå.
Da den russiske giganten Zenit St. Petersburg kom på besøk, et lag som nå er videre til knockout-spillet i turneringen, så rullet Solskjærs utvalgte over dem. Avslutninger mot mål viste 29-5 i favør Molde, men sjansesløsingen sendte dem ut av Europa med 3-4 sammenlagt.
Da denne saken ble skrevet hadde Solskjær ledet henholdsvis Molde og United til 16 seirer og to uavgjorte kamper siden 26. august. Det var 150 dager – nesten fem måneder – siden han sist opplevde å tape en fotballkamp.
Men hva var det som skjedde i Molde denne høsten?
– Slik jeg ser det så var ingen store strategiske eller taktiske endringer, sier Trond Hustad, sportssjef i Romsdals Budstikke.
– De viktigste årsakene var nok at flere av de viktigste spillerne fant formen, spesielt Eirik Hestad. Han dikterte det meste offensivt, men hadde vært alene om det. Så kom Magnus Wolff Eikrem også inn som en klar forsterkning offensivt. Det ble forløsende også for alle de andre, fortsetter han.
I tillegg handlet det om å få spillerne inn i de rette posisjonene. Molde hadde egentlig gjennomført hele 2017-sesongen uten en ordentlig venstreback, men med Kristoffer Haugen på plass der så kunne Solskjær dyrke Vegard Forren og Ruben Gabrielsen som stoppere – og plutselig var Christoffer Remmen på høyrebacken også mer til å stole på.
Han fikk altså satt et lag, og lot også disse stort sett få spille.
Annonse
Viktig med et fast lag
Et av ankepunktene mot Solskjær har vært for stor rullering, men der har det også vært en merkbar endring.
I 2018 bruke han 25 spillere i ligaen, men de 11 som spilte mest var alle på banen i 23 eller mer av 30 mulige kamper.
I 2017 var det samme tallet 29 brukte spillere, men det var bare åtte som fikk 23 kamper eller mer.
I 2016 var 30 spillere innpå laget i løpet av ligasesongen, men bare seks fikk 23 kamper eller mer.
Under gullsesongene i 2011 og 2012 spilte henholdsvis 11 og 10 mann 23 ligakamper eller mer.
Så det å ha en fast stamme å stole på – i kamp etter kamp – ser ut til å ha vært helt avgjørende for Solskjær.
Også i United.
Så langt har for eksempel David de Gea, Luke Shaw, Phil Jones, Victor Lindelöf, Nemanja Matic, Ander Herrera og Marcus Rashford vært innpå i alle ligakampene de har vært tilgjengelige til, mens Martial og Ashley Young også ser ut til å nyte tillit hos nordmannen.
Ni mann relativt fast, altså.
Sånn sett ser han allerede ut til å ha satt «sitt lag».
– Ble kvitt et spøkelse
Annonse
I Molde fikk det også en annen positiv effekt.
– Molde hjemme og borte har lenge vært to forskjellige lag, men til slutt så knekte de den koden. Jeg tror det handler om to ting, sier Hustad.
– Det ene er det mentale, det kollektive som skjer når man føler at man kvitter seg med det som kanskje var blitt et spøkelse, borteproblemet. Samtidig så var altså laget satt, noe som gir trygghet. Plutselig så vi en helt annen kynisk tilnærming fra enkeltspillere. Molde har egentlig aldri vært spesielt flinke til å ta kyniske valg, men nå begynte de å klarere ballen ett minutt på overtid i stedet for å ta en finte på egen 16-meter.
Undervurder derfor ikke effekten av hver eneste seier i United for tiden, og ikke minst den knallsterke seieren borte mot Tottenham. Tro alene kan ikke flytte fjell, men med tro og kvalitet har man faktisk en sjanse.
Dyktig på å omgi seg med de rette folkene
Det er blitt stilt mange spørsmål ved Solskjærs taktiske kvaliteter, men etter snart 300 kamper som manager for Molde, Cardiff og United har han faktisk vært innom mange ulike formasjoner, alt fra 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-2 og altså en trebackslinje høsten 2017.
Mot Tottenham viste han og teamet også at de kan overraske verdens mest ettertraktede manager, Mauricio Pochettino, da de bruke Jesse Lingard som en falsk 9er og Marcus Rashford og Anthony Martial på kantene for å utnytte rommene bak Tottenhams backer – et grep som faktisk avgjorde kampen i Uniteds favør.
Pochettino la imidlertid om i pausen, og United klarte aldri å justere motsatt vei og den siste halvtimen slet United derfor veldig. Dette ble brukt mot Solskjær og United av flere eksperter og aviser etter kampen, at det rett og slett må bli bedre til senere kamper.
– Men det skal en del trening til og svært skolerte spillere for å justere slike ting underveis. Uten sammenlikning så kan jeg jo fortelle at da jeg en gang, i en kamp mot Follo, skulle justere så endret beskjeden min mening tre ganger før den hadde nådd den spilleren jeg skulle si noe til på den andre siden av banen, sier en norsk trener – om det å få inn mottrekk.
De United-Supporteren har snakket med i Molde-leiren, som har spilt under Solskjær der de siste årene, mener imidlertid at han er sterk taktisk.
Tilbakemeldingene går på at han og medhjelperne er flinke i analysearbeidet. Samtidig har Solskjær en annen kvalitet som kjennetegner de beste lederne – han er flink til å sette sammen et team av mennesker rundt seg.
– Det han gjør, det er å velge folk rundt seg som har samme filosofi, men som også kan være sterkere enn ham på ulike punkter, sier én.
Det kan tilbakeføres til Mark Dempsey og Richard Hartis, begge med erfaring fra United-systemet, som ble hentet til Molde før gullperioden der i 2011 til 2014, mens han i United nå var rask med å hente tilbake Mike Phelan – fortsetter samarbeidet med Mark Dempsey – samt tok med seg helrøde Michael Carrick og unge Kieran McKenna videre i teamet. Han var heller ikke redd for å la José Mourinhos keepertrener Emilio Alvarez få fortsette – så lenge tilbakemeldingene var at han var svært god – og viktig – for David de Gea.
Trond Hustad, sportssjefen i Romsdals Budstikke, mener også at det blir helt feil å si at Solskjær ikke er opptatt av defensive.
– Nei, jeg synes ikke at det går an å si det. Både Mark Dempsey, Erling Moe og Trond Strande, som selv er en gammel forsvarskjempe, er folk som sammen med Ole Gunnar har jobbet med det defensive. Jeg mener at utfordringene defensivt har handlet mer om å få satt en bakre firer, få på plass backene og få to stoppere som er trygge på hverandre.
– På topp i Norge
Det er likevel Solskjærs kvaliteter som menneske – hel ved, som det heter på godt norsk – som nevnes av de fleste.
– En fantastisk person. Ydmyk også, sier årets trener i Eliteserien i 2018, Ranheim-trener Svein Maalen – som har møtt Solskjær ved flere anledninger opp gjennom årene.
– Vi hadde også et VIP-arrangement før hjemmekampen mot Molde her oppe. Da blir alltid motstanderens trener invitert til å si noen ord, og for Solskjær var det en selvfølge å stille opp. Han fremstod som en meget sympatisk og folkelig person – én man ble glad i.
– Han var faktisk så bra her med oss at det ble en del snakk om akkurat det etterpå, sier Maalen.
– I norsk sammenheng, som jeg kan vurdere, kan man ikke si annet enn at han er absolutt toppklasse i såkalt man-management, legger Tor Ole Skullerud, mannen som var Molde-trener da Solskjær prøvde seg i Cardiff, til.
Magne Hoset, som selv har vokst opp som United-fan, spilte for Molde og Solskjær da det ble to ligagull og cuptriumf mellom 2011 og 2014, men utenfor banen var det dramatisk. Hosets samboer kjempet mot kreften, og det var mange tårer og tøffe stunder i familien.
– Men Ole Gunnar brydde seg. Han spurte om jeg ville trene eller spille kamp. Han ga meg valget. Han var opptatt av å beskytte meg.
– Det han gjorde med meg i den perioden, som spiller og menneske, var helt avgjørende, sier Hoseth.
Krever respekt og lojalitet
Samtidig kan Solskjær altså også være knallhard.
United-Supporteren har fra flere hold blitt fortalt om en Molde-spiller som en gang i en tung periode for klubben drakk for mye og attpåtil klarte å skade seg selv på vei hjem fra byturen. Tilliten ble brutt, og det ble begynnelsen på slutten for spillerens Molde-karriere.
I motsetning til José Mourinho er Ole Gunnar Solskjær hundre prosent lojal til spillerne sine utad.
Internt kan det imidlertid være helt annerledes.
Han kan hudflette spillere som ikke gjør den jobben de er satt til å gjøre på banen, og det er spesielt latskap som irriterer. Hjelper man ikke en lagkamerat som trenger hjelp, dropper man det tunge løpet hjemover som man egentlig skal ta eller mister fokus og slipper sin mann på corner – da kan han være nådeløs.
– Han tar ikke fem øre for å internt å hudflette spillere som ikke gjør den jobben de er satt til å gjøre, sier én.
Det samme skal United-spillerne ha fått kjenne på i pausen av FA-cupkampen mot Reading, da Solskjær gjorde det klinkende klart at han var misfornøyd med 1. omgangen selv om resultattavlen viste 2-0 til United.
Reading-kampen var heller ikke bra, men det å være kritisk når resultatet er bra er en taktikk nordmannen også har brukt før.
Solskjær skal nemlig ikke nødvendigvis være den treneren som kjefter og smeller hvis laget ligger under, men kommer spillerne inn til pause med en ledelse da kan han gjerne være åpenlyst misfornøyd, en taktikk som selvsagt brukes for at kvaliteten ikke skal falle de siste 45 minuttene.
– Det er rett og slett godt trenerhåndverk
Noen av personene United-Supporteren har snakket med har forsøkt å snakke ned prestasjonene til Solskjær i Molde, ved å hevde at «det nesten bare skulle mangle med så mange gode spillere».
Tor Ole Skullerud, mannen som erstattet Solskjær som Molde-trener i 2014, er fullstendig uenig.
– Jeg har hørt det samme selv, men å si sånt er å undervurdere treneryrket og jobben. Kommer man til en større klubb med sterke og brede tropper så handler det om ledelse, evnen til å ivareta alle på en helt annen måte enn i en mindre klubb. Ja, forutsetningene i lag som Molde og også Rosenborg er bedre enn mange andre steder, men man må få det til å stemme. Forventningene er enorme. Det er nesten bare gull som er bra nok. Personlig synes jeg Ole Gunnar har gjort en veldig bra jobb i Molde etter meg. Han har bygd et mye bedre Molde-lag. Så har det vært noen nedturer, men det er helt naturlig når et lag er under utvikling. Når han nå reiste til Manchester så etterlot han seg et Molde-lag som er en solid og sterk enhet. Da blir det for meg helt tøysete å si at det bare er fordi han har gode spillere. Ole Gunnar har gjort et godt håndverk i Molde. Da er det mye mer riktig å rose ham for det, sier Skullerud til United-Supporteren.
Han er, som alle andre, imponert over Solskjærs start i United, og kanskje viktigst: Han ser at United er blitt et Ole Gunnar Solskjær-lag.
– Ja, det handler om sprudlende angrepsspill, backer som er sentrale i angrepsspillet og gode kantspillere. Han ønsker stor bevegelse rundt ballfører, vil gjerne bygge opp bakfra, og er sånn sett pasningsorientert, men også fremoverrettet.
Kjørte over RBK og Zenit
Før sesongen ble Solskjær avbildet sammen med Liverpool-manager Jürgen Klopp på La Manga. Da sa han at Klopp-fotballen, spesielt i måten de angriper og kontrer på, med så stor hurtighet og intensitet, var inspirerende.
Man trenger ikke å dra sammenlikningen lenger, men Skullerud ble svært imponert over Moldes nivå i toppkampen mot Rosenborg i høst.
– Da så vi to lag, begge med høyt nivå, men Molde tok fullstendig luven av Rosenborg med høyt press og gjenvinning i én time. Så la de seg litt lavere i banen og var mer kompakte de siste 30 minuttene. Det jeg så av Molde, spesielt på hjemmebane, er at de er veldig opptatt av å gjenvinne ballen høyt for å kunne angripe på nytt.
– Jeg mener at Ole Gunnar Solskjær kan karakteriseres som en moderne fotballtrener, en moderne manager, og han er toppklasse når det gjelder menneskebehandling. Jeg opplever at de som har spilt sammen med ham mener han er veldig dyktig der. Og så er det jo én ting å coache laget, men det er jo neppe det viktigste i United. Der vil jeg tippe han har mange rundt seg som også kan det, men menneskebehandlingen er viktig, sier Skullerud – som jobber som fotballekspert for Discovery og Eurosport.
– Man må kunne behandle mennesker
Trenerlegenden Egil Drillo Olsen, Norges eneste tidligere Premier League-manager, er enig.
– Du har trenere som er veldig fagorienterte, som jeg selv var tidlig i min karriere, og så har du de som er mer menneskeorienterte. Du må takle begge deler. Jeg mener at kunnskap om fotball er det viktigste, men det hjelper ikke hvis man ikke klarer å behandle mennesker. Så kjenner jeg ikke Ole Gunnar så godt på dette, men jeg innbiller meg at han er ganske flink med mennesker.
– I store klubber, som Manchester United helt klart er, med store tropper og landslagsspillere også på benken så er en av de største utfordringene å ta vare på de som ikke spiller hver gang, og for å si det sånn: Får man, som trener, skryt av de som sitter på benken, så er man antakeligvis en ganske god trener.
– Da jeg hadde Ole Gunnar som spiller på landslaget så var han ikke den åpenbare fremtidige treneren med stor T. Han var litt beskjeden, og hadde lite markeringsbehov. Men nå har han jo vokst og lært. Jeg har sagt at man ikke er ferdig utdannet trener før man har rykket opp og ned, og jeg tror Ole Gunnar er tøffere enn mange tror, sier Drillo – og tenker på læringen det er å få med seg trofeer i Molde, nedtur i Cardiff og diverse utfordringer i den andre perioden i Molde.
– Jeg snakket en del med ham da jeg delte ut Kniksen-prisen til Kjetil Rekdal i høst, og det var veldig tydelig at han står for det som kan kalles fremoverfotball – med et ganske gjennombruddshissig angrepsspill, sier Drillo.
– Man trenger også en dose flaks
Christian Michelsen ledet Kristiansund til en sterk 5. plass i Eliteserien i 2018, og etter et langt liv i samme by som Ole Gunnar Solskjær kommer fra, så kjenner han naturligvis United-manageren godt.
Han tror Solskjær har nok i seg til å ta United-jobben permanent.
– Jeg er helt overbevist om at han er god nok på mange områder til å beherske jobben som United-manager.
Han vil ikke gå detaljert inn på hva han har snakket med Solskjær om, men mellom linjene kan man lese at troen på Solskjærs kvaliteter er stor.
– De beste trenerne er veldig interessert i fotball og å utvikle seg. Samtidig er man helt prisgitt at man også er omgitt av et team som er like ambisiøse og som brenner for det samme. Man må derfor være god og heldig når man setter sammen en gruppe, men når det gjelder taktikk og stil så er det en kontinuerlig utviklingsprosess. Jeg tror du kan spørre hvilken som helst trener, og jeg tror ingen nå ønsker at laget skal fremstå på samme måte som de ønsket for fem år siden. Det holder samtidig ikke å være god nok selv. Husk den gangen Ole Gunnar scoret det målet mot Aserbajdsjan for Norge. United-speideren på tribunen var egentlig ikke der for å se på ham, så man trenger en dose flaks. Det holder ikke bare å være god. Han er avhengig av dem rundt seg. Spillerne må prestere og klubben må tørre å satse på ham.
Men:
– Ole Gunnar har vært genuint opptatt av fotball i hele livet sitt. Han har lært underveis. Han har opplevd mye underveis, og husk også at han har hatt den beste læremesteren noen kunne ha i over 10 år. – Så jo, jeg tror han har det som skal til, sier Christian Michelsen.