Solskjær om reisen til Lisboa: – Jeg så en flamme i Bruno
I et eksklusivt intervju med United-Supporteren snakker Ole Gunnar Solskjær om kritikken, spillestilen, planene, Bruno Fernandes, norske Isak (16) og hva det innebærer å spille for tomme tribuner på Old Trafford.
Den 19. desember runder Ole Gunnar Solskjær to år i jobben som manager for Manchester United. Kampen mot Arsenal i november var hans 100. ved roret. Det har vært fantastiske oppturer som sterke Champions League-seirer mot Paris Saint- Germain og Leipzig, to ganger ligaseier mot Manchester City da de var regjerende ligamester, men også stygge hjemmetap for Tottenham og Crystal Palace.
I dette eksklusive intervjuet med United-Supporteren forteller 47-åringen hvorfor han fortsatt har klokkertro på sitt langtidsprosjekt som går ut på å lede klubben han elsker tilbake til toppen.
– Det har svingt litt, men når vi har hatt ett steg tilbake har vi hatt tre eller fire steg frem, sier Solskjær til United-Supporteren.
Solskjær spilte for United fra 1996 til 2007 og vant alt som er å vinne under Sir Alex Ferguson. Nordmannen beretter også hvordan han gikk en god skole under Ferguson, og lærte blant annet å ignorere «støyen» utenfra når laget slet i motbakke.
Annonse
Solskjær forklarer hvorfor Donny van de Beek ikke har spilt så mye og hvor tilfreds han er med fremgangen til blant andre Fred og Victor Lindelöf. Han snakker om formasjoner og hvor United er blitt bedre, men er like klar på at nivået må få en jevnere, stabil kurve i riktig retning. Ikke minst så snakker Solskjær innlevende om hvor vanskelig det er å spille uten supporterne i ryggen, supporterne han uten å nøle kaller «ekstremt lojale» og verdens beste.
– Det nærmer seg to år siden du ble Manchester United-manager. Hva har du lært om det å være United-manager etter to år i jobben?
– Jeg kjente jo klubben godt fra før etter mange år både som spiller og reservelagstrener. Selv om jeg ikke hadde vært manager så visste jeg også litt om hvilke forventninger det er i Manchester United. Det blir stilt krav, men det er jeg klar over. Jeg er også trygg på meg sjøl og vet hva jeg står for og hvilke verdier både jeg og klubben har. Det er en stor jobb, men det var jeg også forberedt på. Vi har hatt noen fantastiske oppturer i løpet av de to årene, men det har også vært noen nedturer.
– Når det skjer, gjelder det å finne en fin balansegang. Som spiller tok jeg aldri helt av når det gikk bra, men gikk aldri helt i kjelleren heller når det gikk dårlig. Ja, du skal være glad når vi vinner og ikke like å tape, men du skal kunne håndtere begge deler. Vi har ikke vært stabile nok, men det er noe vi jobber med hele tiden.
Selvfølgelig merker vi at vi ikke har fansen i ryggen på Old Trafford eller på bortebane.
– Så har jeg også erfart at siden Manchester United var på topp i så mange år, er det noen mennesker som gleder seg når det ikke går så bra for oss, men det er bare noe som gir oss ekstra motivasjon. Noen av resultatene denne sesongen har vært veldig overraskende. Det har noe med omgivelsene vi opplever å gjøre. Enten du er på Old Trafford, Wembley eller et annet stadion, er det helt tomt og helt stille. Fotballen er i en annen situasjon nå enn tidligere i historien.
– Ja, det står på blokka mi. Hvordan er det EGENTLIG å spille uten supportere på tribunen? Nå er jeg kanskje partisk, men er det ekstra vanskelig for oss siden vi har et stadion som tar 75 000 og i tillegg, etter min mening, har verdens beste bortefans?
– Ja, det har vi, men vi har verdens beste hjemmefans også. Vi har verdens beste fans! Vi har den største fanbasen i verden. Og vi som har 75 000 tilskuere på Old Trafford… det kan ikke være lett å være bortespiller når det går bra for oss eller når vi har støtten fra supporterne.
– Nå i disse dager uten publikum teller ikke hjemme- eller bortebane noen ting. Dessverre så drar vi ikke fordelen av fansen og vi har, som du påpeker, en fantastisk fanskare. Jeg har hele tiden opplevd at Manchester United har en fanskare som er ekstremt lojal! Jeg har vært med å spille i gode perioder og i dårlige perioder og jeg har opplevd gode tider og vanskelige tider som manager, men lojaliteten har vært der hele tiden. Det har kommet inn spillere fra utlandet som gir seg helt over for hvor lojale supportere vi har. Det har alltid vært en av våre styrker. I dårlige perioder vet vi at det vil komme bedre perioder og vi støtter laget uansett i tykt og tynt. Selvfølgelig merker vi at vi ikke har fansen i ryggen på Old Trafford eller på bortebane. Vi har likevel hatt en eksepsjonell periode med gode resultater borte til tross for at vi har savnet bortefansen.
Annonse
– Du har vært her i snart to år og opplevd både oppturer og nedturer. Sir Alex snakket ofte om «the noise from outside» i dårlige perioder. Hvordan jobber du, laget og andre ansatte for å stenge støyen ute når det ikke går så bra?
– Når du står midt oppe i det så er du ofte så fokusert at du ikke legger så mye merke til det. Vi vet at det er litt bråk utenfor. Jeg som manager må få med meg litt av det, men jeg forsøker å skjerme spillerne så godt som mulig og få dem til å fokusere på det de skal gjøre, og det er å prestere på banen, trene og hvile og ikke bry seg om alt utenfor. Men det er ikke lett! Spesielt ikke for dagens generasjon med spillere som er født med en smartphone i hånden med alt som er av sosiale medier og likes og ikke likes og alt mulig.
Det er alltid meninger om Manchester United og det er jeg veldig glad for at det er.
– Jeg vil også si at som spiller i Manchester United så får du også en god del hjelp med hvordan du skal takle ting som det og sånne perioder. Jeg føler sjøl at jeg har fått en veldig god «grounding» etter å ha spilt under Sir Alex. Det som skjer innenfor våre fire vegger, det styrer vi. Vi må klare å styre følelser og stemningen inne hos oss. Når vi taper kamper så er guttene bestemt på å snu det. Jeg tror og håper at de ikke lar seg påvirke altfor mye selv om de selvfølgelig lever et liv også utenfor fotballen.
– Hva er det som gjør deg så sikker på at langtidsprosjektet vil slå ut i full blomst?
– Det er troen på meg sjøl. På mine verdier og klubbens verdier, og ikke minst alle signaler jeg har fått på jobben som er gjort til nå. Ja, vi har måttet ta en del vanskelige valg, det legger jeg ikke skjul på. Det måtte et skifte til både i kultur, sammensetting av stall, alderssammensetting, og derfor visste vi at det ville gå et år eller to for at de spillerne vi har nå blir stabile nok og erfarne nok til at vi kan være med å kjempe i toppen av ligaen. I fjorårssesongen kom vi til tre semifinaler. Vi kvalifiserte oss til Champions League. Pilen har pekt riktig vei. Det har svingt litt, men når vi har hatt ett steg tilbake har vi hatt tre eller fire steg frem. Jeg føler ikke at vi har tatt ett steg fram og åtte tilbake.
– Hva gir det deg når du klarer å lykkes mot taktiske genier som Thomas Tuchel og Julian Nagelsmann med sterke seirer over henholdsvis PSG og Leipzig?
– Vet du hva? I dagens fotball blir du erklært som et geni eller regnet som det motsatte ut fra resultater der og da. Jeg bryr meg rett og slett ikke om det. Det er elleve spillere på hvert lag og det er små marginer i fotball som kan avgjøre om du vinner eller taper. Hvis vi har en sterk statistikk mot den eller den manageren så er ikke det på grunn av meg. Det er på grunn av spillerne! Det er hva de gjør ute på banen, og om de klarer å utføre det vi har planlagt.
– Tankene bak en kampplan er nesten alltid gode, men noen ganger er marginene mot oss, kvaliteten mot oss eller motstanderen har en god dag og vi har en ikke fullt så god dag.Jeg føler at spillerne har kommet et langt stykke i forhold til fjorårssesongen. Det første halvåret jeg var manager her kunne det variere litt med 4-3-3, 4-2-3-1, vi prøvde diamant og vi spilte av og til med tre bak. I fjorårssesongen fant vi en, kall det, stabil måte å spille på med to sentrale på midten og 4-2-3-1 som oftest og noen ganger 3-4-1-2. Jeg føler at jo mer vi har satt de prinsippene på plass så kan vi begynne å trigge litt og gjøre litt ulikt i forskjellige kamper.
Annonse
Selv om «Myggen» var liten av vekst var han veldig flink til å bryte ned spillet. Sånn er Fred også.
– Men så er det spillerne som skal ha kvalitetene til å utføre de forskjellige formasjonene, for spillestilen føler jeg er der. Vi vil jo hele tiden ha en spillestil som er tro mot Manchester Uniteds spillestil.
– Noe av kritikken går på at United ikke er gode nok mot etablert forsvar. Hva har du å si til det?
– Noe av det vanskeligste i fotball er å bryte ned et lag som er veldig godt defensivt organisert. Vi blir hele tiden bedre og bedre på det. Jeg mener at vi, fra slutten av januar, behersket flere måter å spille på. Du tar ikke igjen 14 poeng på Leicester ved å benytte bare én spillestil eller bare ha én måte å spille fotball på. Jeg synes vi var gode på begge deler. Så er det kamper hvor vi ikke presterer godt nok og det er vi de første til å innrømme. Men vi jobber med det og vi har fått spillere som i løpet av fjorårssesongen utviklet seg mye, som Martial og Rashford. Mason Greenwood hadde en fantastisk gjennombruddsesong, Bruno kom inn og var veldig positiv. Vi har spillere som kan være med på å bryte ned lag, det er det ingen tvil om.
– Så er det de som mener at når United forsøker å spille opp bakfra så blir det altfor ofte brudd på midten…
– (Latter). Det er alltid meninger om Manchester United, og det er jeg veldig glad for at det er. Med trenerne våre har vi jobbet mye med at vi skal spille oss ut bakfra. Fotballen er blitt sånn at stadig flere lag forsøker å gjøre det. I fjorårssesongen var United et av lagene som forsøkte mest på å spille seg ut bakfra i Premier League. Jeg følte faktisk at vi utviklet oss en god del bare i løpet av noen måneder, og er blitt mye bedre på det. Vi fikk David mye mer med i spillet, vi har to midtstoppere i Victor og Harry som er komfortable med ball. Det er en måte å spille på som vi kommer til å bygge videre på. Mot gode lag må vi kunne nettopp det, spille oss ut bakfra.
Donny har en super personlighet. Han er positiv og ønsker å være i United.
– En annen ting vi har utviklet oss mye på er gjenvinning av ball. Statistikken viser at vi i fjor var blant lagene som var raskest til å vinne igjen «possession». Vi jobbet mye med det fordi det er ikke sånn fotball eksempelvis Bruno, Martial og Rashford vanligvis spiller.
– Litt mer om noen enkeltspillere. Bruno Fernandes har imponert alle etter at han kom for snart et år siden. Trodde du at han ville dominere så mye som han har gjort?
– Vi visste hva vi gjorde da vi hentet han. Jeg hadde laget en rollebeskrivelse om hva jeg ville ha i en spiller. Speiderne våre som så han, var veldig positive og hadde han øverst på listen. Jeg reiste selv til Portugal og så Bruno i aksjon og var ikke i tvil. Riktignok tapte han og Sporting Lisboa for Porto den kampen, men jeg så flammen i han. Jeg så hjertet som brant for å vinne. Jeg hadde en stor tro på at han ville ha en positiv innflytelse, det hadde jeg.
– Fred har også imponert. Hva har du gjort for å få Fred til å finne rollen sin såpass bra?
– Jo mer jeg har lært av fotball har jeg sett at dynamikk og forflytning av føtter blir viktigere og viktigere, og spesielt sentralt på midtbanen. Fred har alltid hatt det. Han har alltid vært en ballvinner med lavt tyngdepunkt. Han er tålmodig og selger seg sjelden. Jeg husker da jeg spilte med «Myggen» (Erik Mykland) på landslaget. Selv om «Myggen» var liten av vekst var han veldig flink til å bryte spillet. Sånn er Fred også, og i tillegg er han blitt bedre og bedre med ball. Vi har klart å få han mer stabil. Han er god til å slå ballen gjennom ledd. Han måtte ha litt tid til å bli vant med Premier League. Han er vinner og en super gutt å ha her.
Det er en misforstått ting at treneren skal forsøke å få alle spillerne happy. Det er tross alt den andre veien, det er viktigere at de gjør meg happy.
– Så har du Marcus Rashford som har fått fortjent mye heder for alt han har gjort utenfor fotballen. Men tatt i betraktning at han er bare 23 år, er du bekymret for at han er litt for opptatt av det utenomsportslige?
Annonse
– Nei, ikke i det hele tatt. Han er en veldig reflektert og fornuftig ung mann som får energi av dette. Han har gått tilbake i sin egen minnebank da han selv vokste opp og hvor vanskelig det var å gå sulten som barn. Han vil gjerne hjelpe, men han har et apparat rundt seg som hjelper han. Han er flink til å sette til side den tiden han har mulighet til. Når han føler at han har litt tid til over til den biten så gjør han det, men hovedfokuset hans er selvsagt fotball. Han har gjort det bra, han kom tilbake etter ryggskaden han hadde. Husk at han fikk skaden i januar, deretter fulgte pandemi og landet ble stengt ned. Han jobbet seg tilbake for å bli frisk av skaden, men han kunne også sette av tid til jobben med å påvirke så mange barns liv i hverdagen med å ikke gå sulten. Det er mye viktigere enn noe som helst.
Annonse
– Litt om fotballspilleren Rashford, som mot Leipzig scoret sitt første hat trick for United…
– Han har så vidt fylt 23 år og blir bare bedre og bedre. Mot Leipzig kom han jo inn fra benken, han så hvor det åpnet seg rom og utnyttet dem. Han er sterk, rask og en kontringsspiller. Jeg visste at han ville komme inn fra benken, og jeg visste også at han ville bidra når han kom inn. Vi kan ikke spille med samme lag hele tiden. Vi gjorde det mye i sommer for å ta igjen poengene og hadde kommet inn i en god steam, og jeg følte at jeg ikke måtte rotere så mye. Nå skjønner spillerne at hvis vi skal ha suksess og gå hele veien så må jeg rotere.
– Hva forventer du av Cavani når han blir skikkelig varm i trøya?
– Jeg forventer at han blir bedre og bedre. Vi har allerede en spiller som er et godt forbilde. Han trener godt og tar vare på seg selv. Han har hatt en fantastisk karriere, gjort mange mål for Napoli, PSG og Uruguay. Vi har sett profesjonaliteten hans. Han er med og bidrar til kulturen vår. Så håper vi at han blir fort vant til Premier League og tempoet her slik at vi får enda mer nytte av han.
Jeg synes ikke terminlisten har vært veldig hjelpsom. Vi har ikke vært heldig med noe av oppsettet.
– Jeg vet du har fått spørsmål om han tidligere, men jeg spør likevel: Van de Beek har i skrivende stund (per 26. november) ennå ikke startet i Premier League. Er det fordi han er for lik Bruno som spiller eller handler det om andre ting?
– Donny har kommet inn og vært veldig positiv. Både Donny og Bruno kan spille sentral midtbane, indreløper eller tier. Det har handlet litt om sammensetting av laget som har gjort at Donny til nå har startet i andre kamper enn i Premier League, men han kommer til å starte ligakamper også. Donny er ung og kommer bare til å bli bedre. Han har en super personlighet. Han er positiv og ønsker å være i United. Han og jeg snakker mye sammen så Donny vet hva jeg ønsker av ham.
– Midtforsvaret er blitt satt på noen prøver denne sesongen. For å ta Victor, hva tenker du om hans fremtid i United?
– Jeg synes Victor har hatt en veldig, veldig positiv utvikling. Han viser mer og mer hvor viktig han er for United. Vi slapp inn tredje færrest mål i fjor, og Victor spilte nesten alle kampene. I Europa var vi det laget med flest smultringer i 19/20. Selvfølgelig har ikke det bare med Victor, Harry og David å gjøre. Det har med hele laget å gjøre. Men Victor er en spiller jeg er veldig glad for å ha i Manchester United.
– Dean Henderson er den tolvte akademispilleren du har gitt A-lagsdebuten til. Med tanke på hvor bra han har gjort det i Sheffield United og så langt han har kommet som keeper, hvordan har du tenkt å blidgjøre både han og Dea Gea – fordi det må da vel være et luksusproblem å ha to så gode keepere?
– Dean har vært Manchester United-spiller siden han var 14 år og mange ble overrasket over at han ble hentet hjem etter flere år på utlån, men det har alltid vært hans drøm å bli Manchester United-keeper og nå følte vi at det var riktig tidspunkt for Dean å komme tilbake. Det er kjekt for meg å ha to så gode keepere, selvfølgelig er det det. Jeg tror Dean nå lærer mye om hva som skal til for å bli Manchester United-keeper. Vi har hatt David her i snart ti år. En fantastisk keeper med en fantastisk karriere.
Det er ingen i fotballverden, i hele fotballhistorien, som har vært gjennom noe lignende. Det å spille uten publikum er nesten som å spille elleve mot elleve på trening.
– Det handler om konkurranse, men det handler ikke om at jeg skal blidgjøre alle spillere. Det er en misforstått ting at treneren skal forsøke å få alle spillerne happy. Det er tross alt den andre veien, det er viktigere at de gjør meg happy. Det er seriøst. Det er fotballspillere det handler om. Det er riktig at du ikke skal være happy når du ikke får spille, men det koster å være Manchester United-spiller. Det koster lojalitet og profesjonalitet. Du skal stå i det når vi ikke gjør det så bra, og ikke ta helt av i gode perioder. Du skal være en god lagkamerat, du skal være en god Manchester United-spiller og representant for klubben. Jeg har hatt Sir Alex som manager.
– Ja, jeg har mine egne tanker, meninger og verdier. Jeg mener at de skal være gode fotballspillere, men de skal også være gode lagkamerater og gode mennesker.
– Apropos akademispillere; du har som sagt gitt tolv fra akademiet debuten. Er det flere akademispillere som vi får se debutere for førstelaget utover i sesongen i for eksempel ligacupen eller FA-cupen?
– Vi håper jo at de unge spillerne utvikler seg såpass mye at de tar det steget og banker på døren til oss. Men det skal også sies at det er en ekstrem spesiell situasjon nå. På grunn av pandemien har vi et bestemt antall spillere. Du må enten være i vår boble eller i deres boble. Det er en vanskelig balansegang. Er det best for de unge å trene med oss og ikke få spille, eller er det best at de trener med U18 eller U23? Der får de spille, derfor venter vi heller. Det er en helt spesiell situasjon. Det er ikke sånn det var for et år siden da en U18-spiller kunne trene med oss i tre dager og så gå tilbake og trene med U18-laget.
– Noen ord om Isak Hansen-Aarøen?
– Han har begynt veldig bra. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på han. Han scoret nylig sitt første mål, et fint mål. Isak er et typisk eksempel på en spiller som sannsynligvis hadde fått prøvd seg med å trene litt med oss av og til, spesielt dagen etter kamp når vi kanskje er nede i ti, tolv spillere. Dagen etter kamp er det alltid færre spillere og da er det vanlig å plukke noen akademispillere til å bli med på trening, men det kan vi dessverre ikke nå når vi som sagt lever i separate bobler.
– Jeg la merke til at fansen elsket hvordan du snakket følelsesladet både om fem innbyttere og senest om terminlisten. Er det andre ting du har på hjertet som du har lyst til å dele med medlemmene i Skandinavia?
– (Latter). Jeg har mye på hjertet, men jeg kan ikke fly i flint hver gang. Jeg må tenke meg om. Men jeg synes ikke terminlisten har vært veldig hjelpsom. Vi har ikke vært heldig med noe av oppsettet. Spesielt nå i pandemien synes jeg vi må sette oss tilbake og prøve og ta hensyn til spillerne. For eksempel hadde vi tirsdagskamp mot Istanbul, og da ble kampen vår mot Southampton flyttet til søndag med PSG onsdagen etter. Så klart det hadde vært bedre for oss å spille Southampton på lørdag. Jeg forstår at vi ikke kan få det som vi ønsker hele tiden. Når det gjelder akkurat det eksempelet får vi heller se det sånn at det ble en dag ekstra trening før Southampton, så fikk vi heller en dag mindre restitusjon før PSG. Vi må bare utnytte den lille tiden vi har best mulig.
– Men det handler vel ikke bare om trening og restitusjon heller. Dere skal vel også gjøre forberedelser til en motstander?
– Ja, og i fotballen er det blitt stadig mer taktikk. Vi bruker mange, mange timer til å analysere en motstander, men når kampene har kommet så tett har vi bare hatt tid til å bruke den siste økten på å trene på motstanderen. For eksempel før West Bromwich var spillerne på landslagsoppdrag. Etter landskampene var det coronatest der spillerne ikke hadde lov til å komme inn på treningsfeltet før resultatet av testen var klar. Det kan ta 24 timer og når det er så tight som i det tilfellet er det ikke sikkert at vi har alle spillerne samlet før matchdag lørdag og ikke rekker en treningsøkt fredag.
– Det er ganske ekstremt…
– Ja, og derfor blir det vanskelig å forberede seg. Nå ble West Bromwich flyttet til klokken 20 lørdag og derfor rakk vi en økt lørdag morgen. Ikke fysisk, men i hvert fall taktisk. Det er veldig, veldig mye som er forskjellig fra en normal sesong, men det er likevel en sesong hvor vi mener vi har gode muligheter.
– Hva er god sesong for deg når vi skriver mai 2021?
– Det er alltid vanskelig å spå. Vi får heller møtes i mai 2021 og snakke sammen da om vi er fornøyde med sesongen eller ikke. Det er så mange ting som kan påvirke sluttresultat av hva en sesong gir både av eventuelle trofeer og resultater. Vi kan snakkes i mai om det, men jeg håper selvfølgelig at vi gjør det bedre enn i fjorårssesongen. Det er alltid et mål. Det svinger så mye i ligaen, men jeg håper vi er der oppe, og ikke er altfor langt etter de to som ligger på topp, når vi kommer til mars og april.
– Takk, Ole Gunnar, da har ikke jeg flere spørsmål på min blokk hvis det ikke er mer du ønsker å legge til?
– Jeg synes vi har klart å få fram ganske mye. For meg er det viktig å få fram at denne sesongen er helt spesiell. Det er ingen i fotballverden, i hele fotballhistorien, som har vært gjennom noe lignende. Det å spille uten publikum er nesten som å spille elleve mot elleve på trening. Noen ganger er det sånn at motstanderen scorer først, men nå har vi ikke de fantastiske supporterne som jeg snakket om tidligere som kan hjelpe oss de minuttene. Eller den siste spurten, den siste halvmeteren eller at fansen får deg til å reagere det nødvendige halvsekundet tidligere. Det er spesielt, ingen tvil om det, men jeg har en flott gjeng å jobbe med og jeg ser absolutt potensial og muligheter her.
Avslutter Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjær, eksklusivt for United-Supporteren.