For noen uker siden inviterte vi dere lesere til å spille spørsmål til Andy Mitten.
I denne saken kan dere se de første svarene til Mitten, og nå har han svart på flere spørsmål fra leserne våre.
Noen av svarene er alene så lange og dermed verdt en egensak at vi kommer til å spre svarene hans utover united.no den kommende uka.
Om Uniteds satsing på unggutter
Annonse
Anders Lerum Alme: Under Ole Gunnar Solskjær så virker det som om det er en stor økning i antallet 16-åringer som vi betaler en del for, Mejbri i fjor, Barcelona-gutten nå. Er dette en strategi Ole leder an i eller det noe United med Butt har planlagt en stund allerede? Og hvorfor klarer vi nå å få tak i større talenter fra andre store klubber?
Andy Mitten svarer: Det er en blanding av det du nevner.
United er blitt flinke til å rekruttere. De ønsker de beste engelske talentene og spillere som har spilt fotball i England hele livet. Samtidig vil de kombinere det med utenlandske 16- og 17-åringer.
Det er bedre for klubben å få tak i et supertalent som 16-åring for et par millioner enn å betale et titalls millioner når han er 26.
Men ikke bare det: De mener også at de på denne måten bedre kan forme spilleren slik de ønsker det.
Så er det ingen garantier med yngre spillere, men du nevnte Mejbri og han lever opp til ryktet sitt. En trener fortalte meg: “Han er så god at du må lure litt på hva han tenker om de mindre gode spillerne som er rundt ham”.
Det hele er samtidig et tegn på at Uniteds junioravdeling, som førstelaget, er i endring, en overgangsfase. United har jo til gode å produsere veldig gode juniorlag de siste årene, selv om 18-åringene hadde spilt seg frem til FA Youth Cup-semifinale før coronaviruset stanset fotballen.
Men hvorfor gjør United dette? Vel, hvis de skal bli tatt seriøst på at det å gi unge talenter sjansen er en del av klubbens DNA, så må de gjøre det. Samtidig må de da også sikre seg at de har unge talenter som er gode nok til å ta det steget.
Annonse
Chelsea og Manchester City har dominert juniorfotballen i England det siste tiåret. De har brukt mer penger på det enn United, både på spillere og fasiliteter. United havnet etter, selv om de selv mente at noen av Citys grep var uærlige – siden City, som et eksempel, gjerne garanterte betalingen av utdannelsen til søsken av fotballspillerne frem til de var 18 hvis de dro dit. Eller et annet eksempel: At spillerne på Uniteds juniorlag ble ledet gjennom et rom fullt av Playstationer før et Manchester-derby – for at det skulle virke som om City var et helt fantastisk sted å være.
Men nå – nå bruker United fire ganger så mye penger på akademiet sitt som de gjorde i 2015 og dermed får de også fatt i spillere som Hannibal.
Tilbake i 2015 så brydde egentlig ikke Louis van Gaal seg særlig om akademiet. Det viktigste for ham var førstelaget. Han trengte umiddelbare resultater, selv om han fikk behov for unggutta da det ble en skadekrise.
Hvorfor får United nå et Barcelona-stortalent? Det handler mer om at Barca ikke klarer å holde på sine spillere. Katalanerne liker ikke å gi store kontrakter til 16-åringer. De har sine grunner for det, og noen av dem deler jeg. Barcelonas Masia-akademi er heller ikke som det tidligere var, og som med Jurado så var de også fornøyde med å få inn ok med penger for ham.
En hovedutfordring er at 16-åringene i Barcelona ikke tjener særlig mye penger, så når et «rovdyr» som United tilbyr mye så kan det overbevise foreldrene om å se på alternative løsninger i en annen klubb.
Juventus ønsket for eksempel Mason Greenwood for ett år siden, og de tilbød ham og familien hans et tilbud som ville endret livet hans fullstendig.
Hva annet kan United tilby? Vel, Manchester United er jo en av verdens tre største klubber, og Premier League som arena er veldig attraktiv for spillere. Det aller beste er også at United beviselig gir spillerne en sjanse til å nå dit – fra Rashford til Greenwood til Williams til Lingard – eksemplene lyser mot deg.
Manchester City kan ikke vise til det samme, men samtidig har de heller ikke en manager som tror på bruken av unggutter i like stor grad som Ole Gunnar.
Annonse
Om Solskjærs trenerteam
Eirik M. Aaen Tror du at Ole Gunnar Solskjær er genuint fornøyd med trenerteamet sitt nå med tanke på kvalitet eller tror du at han aktivt vil forsterke det? Og enda viktigere: Er spillerne fornøyd med trenerteamet og metodene deres?
Andy Mitten svarer: Jeg tror at han er genuint fornøyd, ja, og jeg har spurt ham.
Jeg tror også at spillerne er fornøyde så lenge de spiller bra og vinner. Utfordringen kommer først når det ikke skjer, men akkurat nå er det en god «buzz» blant trenerne og da inkluderer jeg også Richard (Hartis), keepertreneren. Jeg vet at Ole Gunnar var veldig giret på å hente ham over fra Norge.
Om Uniteds spillestil
Bjørnar Skogheim Hvis man bare skal bruke noen enkle beskrivelser så kan City karakteriseres som et lag opptatt av ballbesittelse og Liverpool har sitt gegenpress. Hvis Ole lykkes i å vinne titler – hvilket ord eller frase tror du vil karakterisere hans United-lag?
Andy Mitten svarer: Hurtighet. Raske på overganger. Opptatt av å kontre, men samtidig at alt dette skjer med en solid base bakerst. Det er helt avgjørende for manageren, uansett om han bruker fire mann bakerst eller tre – som i noen av de største kampene.
Han er komfortabel med å skifte fra tre- til fire mann bak, og basert på det vi har sett så virker spillerne også komfortable med det. Luke Shaw har hatt noen av sine beste kamper som den venstre midtstopperen i et trebacks-system.
Vi får bare håpe at det vi så tyder på en lysere fremtid, slik det virket før coronaviruset kom.
Om Angel Gomes og andre talenter
Aleksander Wermundsen Hvordan er situasjonen rundt Angel Gomes? Hvilke akademispillere tror du kan ta steget opp til å bli en del av førstelaget allerede neste sesong?
Annonse
Andy Mitten svarer: Gomes mener at han fortjener en bedre kontrakt enn det United tilbyr. Så enkelt er det.
Uniteds kontraktsforslag koker ned igjen til om klubben mener at han er god nok for å spille for førstelaget. Hvis han er det så vil han få betalt det han da fortjener, som Mason Greenwood eller Brandon Williams.
Hvis de som tar de sportslige avgjørelsene i klubben er i tvil om han er god nok til å spille for førstelaget så vil det derimot reflekteres i tilbudet han får.
Jeg har en del sympati for klubben i denne situasjonen. Tahith Chong var i en liknende situasjon, men kan man argumentere sterkt for at han tok vare på sjansene han fikk? Nei, egentlig ikke.
Men, du ville ha navnene på noen spillere på lavere nivå nå som har best sjanse til å lykkes, ville du ikke?
Under 16-åringene så har man Danny Cavanagh som den beste 15-åringen. Han er en Manchester-gutt som kan spille over hele linja offensivt og også allerede representerer England.
Ethan Laird har vært en del skadet, men han er en veldig kjapp og sterk høyreback. D’Shon Bernard er en ok midstopper som fikk sjansen for førstelaget i Kasakhstan.
Dillon Hoogewerf er en 16 år gammel spiss som spiller som en 10er, og som scoret målet som slo ut Leeds av FA Youth-cupen i år. Han ble hentet fra Ajax som var misfornøyde med at de mistet det som var en nederlandsk U-landslagsspiller den gangen. Det var imidlertid bedre for United å få ham som 16-åring enn som 23-åring når prisen har skutt i været.
Teden Mengi er en annen Manchester-født gutt, 17 år gammel og midstopper. Han er rask og høyreist, med en bra personlighet og ro nok til å kunne lykkes. Han er kaptein for ungdomslaget og gikk også på Nicky Butts tidligere skole, Wright Robinson og vokste opp med å spille fotball på gatene øst i Manchester.
Ser man på de litt eldre unggutta så er jeg blitt fortalt at 19 år gamle James Garner ville hatt godt av et utlån for å minske det betydelige spranget det er mellom det å spille U23- og førstelagsfotball.
Likevel, Hannibal Mejbri er den store i denne gjengen.
Han kostet 9,3 millioner pund å hente fra Monaco da han var 16. Det sier en del om håret hans at Leeds-supporterne latterliggjorde ham som «a shit Sideshow Bob» da lagene møttes i 5. runde av FA Youth Cup. Det er uansett godt å se at de la merke til ham, og jeg er sikker på at flere andre vil gjøre det etter hvert.
Chris Olsen Jeg ønsker Sancho til United. Hva tenker du?
Andy Mitten svarer: Jeg ønsker ham også til United.
Sancho passer Uniteds nåværende overgangspolitikk. Han er ung (20 år), spennende og med A-landslagserfaring for England. United trenger også å forsterke høyresiden, der han stort sett spiller.
Sancho har også hatt sin beste sesong til nå, med 17 mål og 19 målgivende for Dortmund på 35 kamper (36 etter innhoppet i helga da tysk fotball startet opp igjen).
Målene og de målgivende har også blitt spredt utover hele sesongen, noe som tross ung alder tyder på en stabilitet. Han serverte også 19 målgivende forrige sesong.
Jeg snakket med en agent som kjenner Dortmund veldig godt og han sa nylig til meg:
– Uansett hvor god Sancho er så er det faktisk et begrenset marked for ham akkurat nå.
– Dortmund vil ikke selge til Bayern München, ikke bare fordi de er deres største rivaler, men fordi Dortmund nå er i en mye bedre økonomisk situasjon enn de var tidligere, som da de solgte Lewandowski (til Bayern).
– Chelsea og Liverpool er ikke ute i markedet for å kjøpe spillere til 100 millioner, og han kommer ikke til å returnere til City. Barcelona har økonomiske utfordringer.
– I mine øyne så betyr det at United og Paris St. Germain gjenstår, men Sancho ønsker å returnere til England.
– Men merk: Hvis United er smarte så kommer de ikke til å bruke 100 millioner pund på en spiller som Dortmund er klare til å selge – og dette gjelder bare enda mer nå som vi ser ut til å gå inn i et overgangsmarked med lavere priser enn før, sa agenten til meg.
Om Ravel Morrison
Per Stian: Ravel Morrison var for meg den store stjernen fra FA Youth Cup-vinnerne som også hadde Paul Pogba. Hadde aldri sett et slikt talent før, og det er uhyre trist at det ikke lyktes for ham i United. Hva gikk galt? Kunne United gjort ting annerledes eller var dette til slutt Ravels ansvar?
Andy Mitten svarer: Jeg elsket å møte United-supportere utenfor stadion i juli, men jeg elsket ikke å selge United We Stand i regnet når nordmenn ikke hadde med seg kontanter.
Så: Ravel, Ravel, Ravel. Hvordan endte vi her? Det er ulike måter å se på dette på, og tro meg, jeg har prøvd å se på dette fra all slags mulige vinkler, og å snakke med så mange forskjellige folk som mulig.
Det er ikke alltid et tema som folk ønsker å bli sitert på. Ravels karriere lever tross alt fortsatt. Han er 27, og i hans hode tror han fortsatt at han kan nå toppen. Kan han? Jeg ville elsket å tro det, men det er usannsynlig. Folk har sagt dette i et tiår.
Han ble et samtaleemne for noen uker siden da Wayne Rooney sa: «Jeg husker at jeg så Ravel Morrison og tenkte at han hadde alt som skulle til for en spiller i sin posisjon. Han var briljant. Han hadde selvtillit».
Rooneys historie om hvordan Ravel i en treningskamp slo tunnel på Nemanja Vidic tre ganger på ett minutt gikk viralt.
Rooney forklarte: «Han slet med livsstilen og miljøet, noe som var trist for ham – for jeg så Paul Pogba, Jesse Lingard og alle disse spillerne slå gjennom, og Ravel var milevis bedre enn noen av dem. Han er beviset på at du ikke kan slippe unna det faktum at det er noen retningslinjer alle spillere må følge i profesjonell fotball. Noen spillere lever helt på kanten av dem, men holder seg akkurat innnenfor dem, og har fortsatt suksess».
Vanligvis går Ravel i forsvarsposisjon, men denne gangen reagerte han på det Rooney sa slik: «Det gjør at en blir litt lei seg også, for jeg vet at kunne gått lenger, jeg skulle gått lenger, og jeg håper fortsatt å gjøre det. Jeg visste at jeg hadde ferdighetene, men jeg innså ikke hvordan disse spillerne tenkte på den tiden, og forstod det ikke. Hvis jeg kunne satt meg ned og gått gjennom livet mitt, så er det mange ting jeg ville forandret. Det å vokse opp i United var en hverdagslig ting for meg da jeg var ung, det var et fint miljø å gå inn til hver dag, med verdensklassespillere, det var fint. Og jeg vet det er dårlig, men fordi jeg var der fra U9-laget, så droppet jeg trening noen dager. Jeg våknet opp, og så bare droppet jeg det, jeg vet ikke hvorfor».
Det er den triste delen. Han vet fortsatt ikke.
Den mest innsiktsfulle uttalelsen noen fra United har sagt til meg om Ravel var: «Han har dypt forankrede problemer, og en kan enten peke på ham og si at han ikke vet hvordan han skal oppføre seg, og at det er hans feil, eller så kan en si at han er et produkt av oppveksten sin, et offer som trenger hjelp og veiledning. Han trodde at ting som var sosialt uakseptable var akseptable. Han er fra et miljø hvor gjenger er utbredt, og en ikke stoler på autoriteter, hvor en passer på sine egne når det er et problem i stedet for å gå til politiet».
Men han er ikke fra en gjengbakgrunn. Han er fra Urmston slik som jeg. Det er øvre arbeidsklasse/nedre middelklasse.
Rooney, for å nevne en, kom fra en mye tøffere bakgrunn.
Ravel valgte å henge rundt med folk som ikke hjalp karrieren hans. Det er utallige historier om at han spilte fotball med kompisene sine i Manchester kvelden før en profesjonell kamp han skulle vært involvert i.
United følte at de gjorde så mye de kunne, og ga ham sjanse etter sjanse etter sjanse.
De støttet ham til og med at da han ble dømt for truende oppførsel mot et knivranvitne, noe han slapp unna med en 12-måneders «referral order» (en ordning for å hindre unge kriminelle i å fortsette med kriminalitet) og at han måtte betale 2000 pund.
De støttet ham også etter at han innrømmet skadeverk for å ha kastet partnerens mobiltelefon ut av foreldrenes vindu. For det fikk han en ny bot.
Det er ikke akkurat århundrets kriminalsaker, mer impulsiv og barnslig idioti, men likevel ikke noe som bidro til fremgang for en ung profesjonell fotballspiller i Englands største klubb. Fans som hadde sett ham stige opp gjennom akademiet og ønsket å se ham lykkes tenkte lite på ofrene for hans kriminalitet, og United hadde en interessekonflikt fordi de ønsket en stor spiller.
Morrison må ta noe av skylda, men fra hans perspektiv ble han behandlet dårlig av enkelte i fotballen.
I West Ham, hvor han gjorde det godt under Sam Allardyce, hevdet Morrison at han raskt ble droppet fra laget fordi han hadde nektet å signere med agenten Mark Curtis, som lenge har hatt koblinger med mange av Sam Allardyces spillere.
Allardyce nektet for det, men påstanden dukket opp igjen i etterforskningen som ledet til at han (Allardyce) mistet jobben sin som England-landslagssjef. Cardiff gjennomførte også en etterforskning av en overgang etter at revisorer oppdaget bevis for uforståelige betalinger knyttet til Morrisons lån dit i 2014.
Men Ravel hadde mange sjanser, han hadde virkelig det.