Karakterbok for de utlånte

Vi deler ut karakterer til våre utlånte.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det én uke siden sesongen for de utlånte ble avsluttet med opprykksfinalene i Football League, og her oppsummerer vi hvordan sesongen har gått for våre lånesoldater – både gjennom tekst og gjennom karakterer fra 1-6. 

Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace)

Timothy Fosu-Mensah startet sesongen på laget, og var et av ytterst få lyspunkt i en katastrofalt dårlig sesongstart for Crystal Palace.

Da Croydon-laget begynte å vinne, så hadde Roy Hodgson kommet inn, og han hadde først andre planer for forsvaret, så Fosu-Mensah var en stund bare back-up. I desember vant han tilbake plassen sin på laget, og han avsluttet 2017 med å være Palaces bestemann da de nesten beseiret Manchester City.

Han spilte en del (mest høyreback, innimellom stopper) frem til starten av februar, men etter 10. februar var han bare på banen i én kamp for Palace – et sent innhopp mot Liverpool.

Nederlenderen står foreløpig med 18 kamper fra start (alle turneringer), i tillegg til fire innhopp. Han har ikke bidratt med målpoeng.

Etter en god start, så kan vi ikke si at dette lånet var noen stor suksess. Ja, han fikk spille såpass mye i Premier League at han kunne fått en firer , men samtidig så mistet han plassen til både nokså middelmådige Premier League-spillere og et nokså ubeskrevet blad (Aaron Wan-Bissaka), og vi ikke har ikke sett den utviklingen vi hadde håpet på spillemessig. Det er lite som tyder på at han er klar til å ta opp kampen med Antonio Valencia om en plass på Uniteds høyreback – og det var vel noe av det vi hadde håpet på fra dette låneoppholdet. Hva han presterer på sommerturnéen, og hva som skjer neste sesong, blir viktig for nederlenderens fremtid.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Andreas Pereira (Valencia)

Brasilianeren hadde et vellykket lån i Granada i fjorårssesongen, og ble denne sesongen sendt til Valencia. Mourinho skal ha vært noe lunken til å gå med på det, men brasilianeren ville ha mer spilletid enn han trodde at Mourinho ville gitt han.

Det har han nok også fått.

Likevel: Selv om han har fått en del spilletid på et lag som har vært godt nok til å sikre Champions League-plass, så har han ikke imponert spesielt.

Til slutt mistet han plassen på laget, og en skade hjalp heller ikke på, og han skal ikke ha respondert spesielt godt på å være ute av laget. Verken fans eller eksperter har vært spesielt imponert.

– I Valencia synes jeg ikke han har tatt noen steg i det hele tatt. Heller tvert imot, både på og utenfor banen. Det har ikke vært trøbbel, men rent mentalt virket det som han ga opp da han mistet plassen på laget, sier Viasport-ekspert Petter Veland til united.no.

Tilbakesteg fra i fjor sportslig, og veien til førstelaget i United blir neppe enklere av dette lånet, og dermed blir det vanskelig å gi ham en god karakter selv om han har fått ytterligere erfaring i en god liga. At han i tillegg har spilt i en type kantrolle (4-4-2) som United ikke bruker, gjør heller ikke det hele enklere for brasilianeren. Nå trenger han en god sommer – i en posisjon som passer ham bedre.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Dean Henderson (Shrewsbury)

Dean Henderson er en av flere lovende målvakter i Manchester United, og han har tatt store steg de siste årene.

I fjor gjorde han det godt på utlån hos Grimsby, før det lånet ble avsluttet tidlig på grunn av en skade på United-tredjekeeper Joel Castro Pereira. I år tok Dean steget opp en divisjon, og han ble en svært viktig brikke på et Shrewsbury-lag som var tippet ned, men som endte opp med å spille opprykksfinale på Wembley.

Henderson ble ikke bare populær for sitt briljante målvaktspill som gjorde han til årets keeper i divisjonen, men også for sitt herlige entusiasme for klubben han spilte for. Ved én anledning gikk engasjementet for langt – han endte opp med en suspensjon på tre kamper etter å ha kastet mynter tilbake mot Blackburn-fansen etter at de kastet ting mot ham.

I opprykksfinalen slo han til med flere gode redninger som holdt Shrewsbury inne i en kamp de hadde store problemer i, og han reddet også et straffespark. Det er ikke tvil om at Henderson har styrket sin stilling i United og i engelsk fotball med dette låneoppholdet, og han spiller etter alt å dømme på nivå to neste sesong selv om opprykket røk. Men veien til keeperplassen i United er tung, og han må ha tålmodighet om han skal kunne få den. I sommer får vi en indikasjon på om han kan ha den tålmodigheten, for kontrakten hans går ut i sommer. Er han klar for noen år til i United, tro?

Shropshire Star etter play-off-finalen: – Denne gutten kommer til å ha en stor karriere. Fansen ba om at kampen skulle ende i straffesparkkonkurranse, for med formen han viste her, kunne han fort reddet alle straffesparkene. (…) Shrewsbury har vært heldige som hadde ham. 9/10.

Sjekk Soccerbase-statistikk her.

Sam Johnstone (Aston Villa)

Den tålmodigheten vi nevnte at Henderson trenger, den har for så vidt Sam Johnstone vist. Johnstone har vært på ti låneopphold, i sju forskjellige klubber (Oldham, Scunthorpe, Walsall, Yeovil, Doncaster, Preston og Aston Villa), og han har nå blitt 25 år.

For en målvakt er det selvsagt fortsatt ikke veldig gammelt, men Johnstone har lenge vært forventet å forlate United den kommende sommeren.

Uansett om han blir eller ikke, så er det jo bra for karrieren med gode prestasjoner, og det har definitivt Johnstone hatt. Han har blitt rost opp i skyene av lokalavisa hele sesongen, og både TV-kommentatorer og Football League-podkaster har snakket mye om Johnstone – på podkasten The Totally Football League Show har han for eksempel flere ganger blitt omtalt som en spiller som fort kan havne på landslaget om noen år.

Johnstone har spilt 48 kamper for Villa, og har holdt nullen i hele 22 av disse kampene.

Lånet er vellykket, selv om den siste detaljen – opprykket – dessverre manglet for Johnstone og Villa. Det virker naturlig å gå for salg nå, men om han kunne funnet seg en Premier League-klubb vi kunne lånt ham ut til (slik han egentlig helst skulle vært denne sesongen), så ville det vært et spennende nytt utviklingssteg. Det gjelder for så vidt også om det blir salg, men da er nok Villa inne i bildet også.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Axel Tuanzebe (Aston Villa)

Det var jo egentlig en slik låneavtale – til en god klubb som ville bruke ham – vi hadde håpet på. Problemet var at en skade ødela det meste for talentet, som Bruce så for seg å bruke i flere forskjellige posisjoner i Villa.

Det ble med fire kamper fra start og ett innhopp for Tuanzebe.

Jobben han gjorde i de kampene var alt fra fremragende til under middels, og han var en av høyrebackene som gjorde den beste jobben med Fulham-venstreving Ryan Sessegnon – som ikke klarte å prestere mot Villa før han løp mer innover i banen. Alt lå til rette for at Tuanzebe skulle bli fast i et allerede veldig solid forsvar.

Likevel – skaden gjorde at lånet ikke ble som det skulle, men hans posisjon i United er fortsatt nokså sterk. Det bør ikke være noe problem å finne seg en låneklubb på dette nivået neste sesong, og kanskje kan han også ende opp i en Premier League-klubb? Det hadde jo vært det beste.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

James Wilson (Sheffield United)

Etter mange års problemer med de tre S-ene – skader, sykdom og stagnasjon – hadde Wilson virket litt på gang igjen denne sesongen. I alle fall glimtvis.

I januar endte det med et utlån til Sheffield United, og en ny sjanse til å imponere på utlån – Wilsons utlån hadde vært noe variable tidligere. Slik sett var det litt synd at det var akkurat Sheffield United han endte opp i, siden de allerede var ganske godt forspent på topp.

Fem kamper fra start og fire innhopp ga ett mål, og Wilson presterte aldri godt nok til å spille seg inn i førsteelleveren – men fikk utbytte av at manager Chris Wilder roterte en del på startelleveren. Det han presterte var nemlig ikke mer enn OK, og en fremtid i Manchester United virker veldig urealistisk.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Regan Poole (Northampton Town)

Det ble et vanskelig utlån for Poole, en av mange spillere som fikk sin A-lagsdebut under Louis van Gaal.

Justin Edinburgh var manageren som hentet Poole til klubben, men han fikk sparken 31. august. Inn kom Jimmy Floyd Hasselbaink, men han mistet etter hvert troen på Poole, og valgte andre lånespillere i en tropp som egentlig hadde for mange lånespillere. Så fikk også den tidligere spissen sparken, noe som gjorde at Poole fikk en ny sjanse – i én kamp, og den tapte de 0-3.

De gangene Poole spilte, så spilte han mest sentral midtbane, men han spilte også litt i forsvaret (mest stopper, litt høyreback). Uansett ble han faset ut av et lag som endte med å rykke ned til nivå fire i engelsk fotball – og det er vanskelig å se veldig mye progresjon i Pooles karriere. Det er uansett ikke for sent for hans del.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Demetri Mitchell (Heart of Midlothian)

Demi Mitchell var den første av tre United-spillere som ble sendt til Skottland på lån i januar, og du verden for en start han hadde.

Han ble banens i tre av sine seks første kamper, blant annet i debuten mot Hearts’ erkerival Hibernian.

Han fortsatte med å være en av Hearts’ beste selv om resultatene etter hvert ble verre enn i starten av Skottland-eventyret, men så ble Mitchell skadet i starten av februar, og den skaden holdt ham ute til mai – da han kom tilbake og ble med på et tap mot Celtic og en ny triumf mot byrivalen.

Hearts vil nok gjerne ha Mitchell en sesong til, men spørsmålet er om United synes nivået holder mål. Kanskje kan Mitchell spille (og imponere) litt under årets sommerturné, og vips ender han kanskje på et enda høyere nivå til høsten? Reservelagsfotball er uansett ikke godt nok nå.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Charlie Scott (Hamilton Academical)

Hamilton var på 11. plass (som ville sendt dem ut i play-off for å redde plassen) da Scott kom inn, og endte på 10. plass og trygg grunn. Det er likevel vanskelig å omtale lånet som noen suksess. Scott spilte nemlig til sammen mindre enn én kamp.

Dette til tross for at Accies tapte ni av sine siste ti kamper (de fem siste var alle mot lag på nedre halvdel av tabellen). Scott fikk et innhopp mot slutten i den ene kampen de vant, mens han startet sesongens siste kamp (som endte med 0-3-tap mot erkerival Motherwell), uten å få fullføre.

Scott prøvespilte for Sheffield United i januar, og er nok altså for lengst klar over at han ikke har en fremtid i Manchester United. Om målet var å havne i butikkvinduet for eventuelle interesserte klubber, så kan ikke akkurat dette lånet sies å ha vært vellykket. Hamilton er jo nemlig egentlig den eneste klubben som har fått tatt en titt på Scott denne vårsesongen.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Matty Willock (Utrecht/St. Johnstone)

Broder Chris Willock gikk i fjor sommer fra Arsenal til Benfica, og Matty Willock endte også opp med et utradisjonelt valg (for engelskmenn) da han signerte for Utrecht på lån.

Der endte han opp med bare tre kamper – alle innhopp. Ifølge WhoScored var innhoppene på til sammen 19 minutter. I tillegg til dette spilte han seks kamper for Jong Utrecht. Om det kun var dette oppholdet vi skulle vurdert, så ville det blitt en svak toerkarakter.

På deadline day ble Willock hentet tilbake fra Nederland, og sendt rett til Perth i Skottland, der han fikk sju kamper fra start, og fem innhopp. Han scoret ett mål, og hadde også noen målgivende pasninger som ikke er med i statistikken under, og fikk i motsetning til Scott vist at han har noe å gjøre på det nivået – men det er all grunn til å tro at nesten-innhoppet mot Crystal Palace sist sesong blir det nærmeste han kommer en United-karriere.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

Devonte Redmond (Scunthorpe United)

Det gikk ganske bra med laget hans, de var på play-off-plass under mesteparten av Redmonds tid i klubben, men for Redmond selv ble det vanskelig.

I ligaen fikk han ett innhopp, da kom han inn rett før slutt i en 4-0-borteseier. Han fikk ellers 20 minutter i ligacuptapet mot Middlesbrough, mens han spilte fire kamper i EFL Trophy – alle fra start. Det er en heller lite prioritert turnering, og to av kampene var mot U21-lag. Ikke kan det sies at Redmond utmerket seg all verden heller.

Alt i alt et mislykket låneopphold, og hans fremtid kan umulig være i United når han som 21-åring ikke var spesielt nære ved å spille seg inn på laget til Scunthorpe. Han reiste tilbake til Manchester United, og var der med på å rykke ned med U23-laget.

Sjekk Soccerbase-statistikk her.

Cameron Borthwick-Jackson (Leeds United)

Det er ille nok å spille for en av våre bitreste rivaler i utgangspunktet, men når du attpåtil ikke får noe personlig utbytte av det, så er det bare trist.

Én ligakamp på over fem måneder, én FA-cup-kamp og fire ligacupkamper. Det var virkelig ikke verdt å få en rival på CV-en for noe slikt. I fjor hadde han et mislykket låneopphold i Wolves, og det er vanskelig å se for seg en fremtid i United nå.

Han har 14 kamper for Manchester Uniteds førstelag, noe han kan være stolt av, men det blir nok ikke flere.

Sjekk WhoScored-statistikk her.

 

Powered by Labrador CMS