Hvor mye har det kostet?

Sjekk hvor mye penger City har pøst ut sammenlignet med United.

Publisert Sist oppdatert

Mens Manchester United mer eller mindre har vært en eneste lang suksesshistorie siden første sesong i 1992/93, har historien vært en helt annen for Manchester City. I den første sesongen havnet de lyseblå på 9. plass, og derfra gikk det bare nedover. I 1993/94-sesongen ble det 16. plass, før de havnet et hakk lenger ned sesongen etter.I 1995/96-sesongen endte de med 18. plass og nedrykk til Englands nest øverste nivå.

To sesonger senere gikk det fra vondt til verre, og City ble det andre kontinentalcupvinnende laget i historien som hadde rykket ned til sitt respektive lands tredje nivå. Deretter tok Manchester City heisen opp og ned mellom divisjonene, før de i 2002 rykket opp for foreløpig siste gang. City ble en midthavsfarer, som sommeren 2006 solgte for mer enn fire ganger så mye som de kjøpte inn for. Spillere som Joey Barton, Sylvain Distin, Andy Cole og David James ble erstattet av Dietmar Hamann, Michael Ball, Bernardo Corradi og Andreas Isaksson. Ett år senere begynte City som smått å bruke penger, og året etter begynte satsingen for alvor. Hvor mye penger har egentlig Manchester City brukt siden satsingen startet? Og hvor mye er dette sammenlignet med United?

Bomkjøpenes herre

Manchester City hadde allerede begynt handlingen under Thaksin Shinawatra. I 2007/08-sesongen brukte City 39 millioner mer enn de solgte for, og ett år senere eksploderte det for alvor. Dette var sommeren hvor Manchester City etter hvert fikk arabiske eiere. Sven-Gøran Eriksson ble erstattet av Mark Hughes – en mann som ikke alltid har sett like komfortabel ut med store pengesummer i hendene. 18 millioner pund på Jo, 32,5 millioner pund på Robinho, og 16 millioner pund på Nigel de Jong. Totalt 127,7 millioner pund ble brukt den sommeren, mens det kun ble solgt for under 15 millioner pund. Samme sommer hentet United inn Dimitar Berbatov, Zoran Tosic og Ritchie De Laet, og kvittet seg med blant andre Louis Saha.

Manchester City v Chelsea - Premier League
FLOPP: Robinho viste glimtvis klasse, men klarte aldri å innfri de høye forventningene.

Det var imidlertid Manchester United som kunne juble høyest ved sesongslutt. 87 poeng var nok til å vinne ligatittelen, mens Manchester City havnet helt nede på 10. plass, til tross for den massive pengebruken. Likevel fikk Mark Hughes fortsette i sjefsstolen, og fikk muligheten til å bruke enda mer penger i neste sommervindu.

Mye handel til liten nytte

City fortsatte å bruke penger også i de kommende sesongene. Carlos Tévez, Emmanuel Adebayor, Joleon Lescott, Gareth Barry, Roque Santa Cruz, Kolo Touré og Adam Johnson ble hentet – en sommer hvor City kjøpte for 125 millioner pund, og solgte for 26 millioner pund. United solgte på sin side Cristiano Ronaldo for eventyrlige 80 millioner pund, og hentet inn Antonio Valencia som en direkteerstatter for kun 16 millioner pund. Gabriel Obertan, Mame Biram Diouf og Michael Owen ble hentet for små summer, mens Lee Martin, Fraizer Campbell og Danny Simpson ble solgt for tilnærmet samme sum.

Real Madrid Presents Cristiano Ronaldo As New Player
STJERNESALG: Manchester United finansierte nye spillerkjøp ved å selge Cristiano Ronaldo for dyre dommer.

Mark Hughes klarte ikke å overbevise selv om det var en viss resultatmessig bedring, og ble erstattet av Roberto Mancini i desember 2009. Hughes var ikke ansatt av de arabiske eierne, som nå fikk inn sin egen mann. Mancini styrte City-skuta inn til femteplass i løpet av sine første måneder i klubben, mens United havnet bak Chelsea, selv etter å ha plukket 90 poeng på tross av salget av Cristiano Ronaldo.

Rekordhandling

155 millioner pund er mye penger. Syv spillere er en del spillere, men heller ikke så veldig mange. Jerome Boateng, Yaya Touré, David Silva, Aleksandar Kolarov, Mario Balotelli, James Milner og Edin Dzeko ble hentet til klubben – og det kostet! Samtidig kvittet Mancini seg med daukjøtt som blant andre Robinho og Stephen Ireland, men brukte likevel 116 millioner pund mer enn de solgte for. På andre siden av byen hentet United inn Chris Smalling, Jávier Hernández, Bébé og Anders Lindegaard, og kvittet seg med blant andre Ben Foster og Zoran Tosic.

Yaya Touré feirer mål
NØKKELBRIKKE: Yaya Touré har vært sentral i suksess.

United kjøpte kun for 13 millioner pund mer enn de solgte for, men endte likevel opp med ligatrofeet i mai. Manchester City var imidlertid nærmere ligavinneren enn noensinne, og havnet på tredjeplass med 71 poeng – ni poeng bak Manchester United. City var for alvor en tittelkandidat! De vant også sitt første trofé på over 30 år da Yaya Touré senket Stoke på Wembley i mai, og nå hadde de blod på tann.

Lyseblå jubel

38 millioner pund kostet mannen som skulle påføre Manchester United-supporterne deres livs verste øyeblikk. I hvert fall føltes det slik for mange. I tillegg ble Gaël Clichy, Stefan Savic, Costel Pantilimon, og ikke minst Samir Nasri, hentet til Etihad. Manchester City hadde kjøpt seg et vinnerlag, og var klare for å ta det siste, store steget. United hadde på sin side nettopp blitt slått av Barcelona i Champions League-finalen. Sir Alex Ferguson ønsket å fornye laget, og hentet Phil Jones, David de Gea og Ashley Young for til sammen 53 millioner pund. Samtidig kvittet kan seg med en rekke overflødige spillere, for en samlet sum på 15 millioner pund.

Kun Agüero
MARERITTETS MANN: Sergio Agüero var tungen på vektskålen for City.

Manchester City sprutet fra første spark på ballen, og ble etter hvert favoritt til å vinne tittelen. I april var imidlertid situasjonen snudd – United var var åtte poeng foran med seks kamper igjen å spille. På utrolig vis klarte United å rote det til mot Everton og Wigan, og plutselig var de bare tre poeng foran byrivalene. City slo United 1-0 på Etihad, og så skjedde det som skjedde på seriens siste dag. Det trenger ikke å rippes unødvendig opp i.

«Never change a winning team» – eller?

Jack Rodwell, Scott Sinclair, Matija Nastasic, Javi Garcia og en aldrende Maicon. Det var ikke den samme spruten i navnene som det hadde vært de tidligere sesongen. Det kunne virke som om Mancini ikke visste hvor han skulle forsterke laget, og kun Matija Nastasic gikk rett inn på laget. City kjøpte kun for 54 millioner pund, og solgte samtidig for hele 40 millioner pund. De har i ettertid blitt kritisert for en svak sommerhandel, og mange hevdet at spillerne var mette etter å ha tatt ligagullet. Sir Alex Ferguson lå ikke på latsiden på overgangsmarkedet, og hentet inn både Robin van Persie og Shinji Kagawa. I tillegg ble ungguttene Nick Powell og Ángelo Henríquez hentet inn, mens Alexander Büttner ble hentet som en backup for Patrice Evra. I januar ble også Wilfried Zaha hentet til klubben. 63 millioner ble brukt, og kun 12 millioner kom inn gjennom spillerkjøp.

Robin van Persie jubler mot Villa
FRELSEREN: Robin van Persie vant kamper på egen hånd for Manchester United forrige sesong.

Det var en merkelig første halvdel av sesongen for United. Målene rant inn bakover, og United så på ingen måte ut som et lag som skulle styre relativt enkelt inn til ligagull nummer 20. Det var imidlertid en flyvende hollender på topp som dunket inn scoring etter scoring, og dermed sikret poeng etter poeng. Manchester United seilte etter hvert ifra, og vant til slutt serien med 89 poeng, elleve poeng foran Manchester City.

Mer penger på spill

Dette var sommeren hvor managerskiftene var større enn det som hendte på overgangsmarkedet, men det er ikke til å stikke under stol at Manchester City var det mest styrkede laget etter at overgangsvinduet var stengt. Urokråka Carlos Tévez gikk til Juventus for 12 millioner pund, og ellers forsvant Kolo Touré og Maicon gratis til henholdvis Liverpool og Roma. Samtidig ble Jesus Navas, Fernandinho, Alvaro Negredo og Stevan Jovetic hentet inn for til sammen over én milliard kroner. David Moyes forsøkte seg lenge på Cesc Fàbregas, men endte opp med å hente Marouane Fellaini på overgangsvinduets siste dag.

fellaini234
SKUFFELSE: Marouane Fellaini har vist bedre takter den siste tiden, men har så langt ikke vært den midtbaneløsningen man hadde håpet.

Manchester City brukte altså nærmere 70 millioner pund mer enn Manchester United i sommer, og dette er selvsagt én av årsakene til styrkeforholdet mellom lagene den dag i dag. I januar kom også Juan Mata til klubben, men er det nok til å hamle opp med Manchester City på tirsdag?

Manchester Citys kjøp og salg siden 2008

 Inn:

 

13/14: 103 millioner pund

12/13: 54 millioner pund

11/12: 76 millioner pund

10/11: 155 millioner pund

09/10: 125 millioner pund

08/09: 128 millioner pund

Totalt: 641 millioner pund

 Ut:

 

13/14: 13 millioner pund

12/13: 40 millioner pund

11/12: 28 millioner pund

10/11: 39 millioner pund

09/10: 26 millioner pund

08/09: 15 millioner pund

Totalt: 161 millioner pund

Siden Manchester City for alvor begynte å bruke penger, sommeren 2008, har de lyseblå handlet for hele 641 millioner pund. I samme periode har de solgt for 161 millioner pund, en differanse på 480 millioner pund.

Foreløpig står de lyseblå kun med ett Premier League-trofé. Per 24. mars 2014 tilsvarer 480 millioner pund rundt 4,8 milliarder kroner. Det er mye penger for ett Premier League-trofé.

Manchester City v Manchester United - Premier League
TITLENES HERRE: Money talks, sies det, men Sir Alex Ferguson svarte med å vinne titler.

 

Manchester Uniteds kjøp og salg siden 2008

 

 Inn:

 

13/14: 68 millioner pund

12/13: 63 millioner pund

11/12: 53 millioner pund

10/11: 27 millioner pund

09/10: 21 millioner pund

08/09: 36 millioner pund

Totalt: 268 millioner pund

 Ut:

 

13/14: 1 million pund

12/13: 12 millioner pund

11/12: 15 millioner pund

10/11: 14 millioner pund

09/10: 86 millioner pund

08/09: 2 millioner pund

Totalt:  130 millioner pund

Manchester United har brukt under halvparten så mye penger som Manchester City, og har samtidig solgt for nesten like mye som byrivalen. Manchester United har «kun» kjøpt spillere for 138 millioner pund mer enn de har solgt for. Dette betyr at United i gjennomsnitt bruker 23 millioner pund mer enn de selger for hver sesong.

Manchester City har på sin side brukt 80 millioner pund hver sesong, det er over tre ganger så mye som Manchester United. De har dermed brukt over tre ganger så mye penger på tre ganger så få titler som Manchester United – en god grunn til å smile før tirsdagens oppgjør.

Tallene er hentet fra transferleague.co.uk.

 

Powered by Labrador CMS