Manchester United har vært inne i en flytperiode i det siste, og de mest åpenlyse tallene viser fremgang både offensivt og defensivt.
Vi scorer flere mål, vi slipper inn færre mål, og viktigst av alt: resultatene er rett og slett bedre. Ikke siden startfasen av Solskjær-epoken, da United vant nesten alt, har Uniteds resultater vært bedre.
Den flytperioden vi hadde etter at Solskjær tok over etter Mourinho, er selvsagt vanskelig å gjenskape, men på enkelte ting har vi den siste tida vært bedre enn vi var i den startfasen.
Vi har i denne saken brukt Opta-tall for å sammenligne følgende tre perioder:
Annonse
De siste ti kampene: 26.01.2020 og til og med 08.03.2020.
De ti foregående kampene: 22.12.2019 og til og med 22.01.2020.
Hvetebrødsdagene, kampene hvor Solskjær gikk ubeseiret i starten: 22.12.2018 og til og med 09.02.2019 (elleve kamper).
Defensivt:
Baklengsmål:
Vi har sluppet inn to mål på de siste tolv kampene – mot tolv baklengsmål i de ti foregående kampene. Her har vi altså helt åpenbart stengt igjen Burnley-kampen, for i de foregående ti slapp vi inn hele tolv mål. Som Solskjær kommenterte etter City-kampen, så ser han også på det ene baklengsmålet som en ren De Gea-tabbe (Everton), og det andre som et mål som burde vært stoppet av VAR (Club Brugge).
Vi slapp inn sju mål i Solskjærs første elleve kamper som United-manager.
De siste ti: 0,2 baklengsmål per kamp
De foregående ti: 1,2 baklengsmål per kamp
De første elleve: 0,64 baklengsmål per kamp
«Clean sheets»:
Vi har holdt nullen i åtte, altså 80% av de siste åtte kampene, mot fire (40%) i de ti foregående. I Solskjærs hvetebrødsdager holdt vi nullen i fem av elleve kamper, altså 0,45%.
Annonse
Skuddstatistikk:
Her kan vi faktisk se at vi i den nåværende tikampersperioden har latt motstanderne skyte mer enn i den foregående. Vi slapp motstanderne til bare 99 skudd til sammen (9,9 i snitt per kamp) fra og med Watford-bortekampen og til og med Burnley-hjemmekampen, mens vi etter dette har sluppet motstanderne til 116 skudd (11,6 per kamp).
Hvis vi ser på antall skudd på mål, så viser tallene at Uniteds motstandere fikk 29 (2,9 per kamp) skudd på mål i den forrige perioden, og 33 (3,3 per kamp) de siste ni.
I de første elleve kampene under Solskjær fikk motstanderne våre fyrt av 132 skudd (12 per kamp), og 48 på mål (4,37 per kamp), så her ser vi antydninger til at det er vanskeligere å komme seg til skudd mot United nå enn i de glade desember/januar/februardager i 2018/19-sesongen.
xG against:
Expected goals (xG) er en statistikkmodell som i all hovedsak viser kvaliteten i sjanser som har blitt skapt – antall forventede mål ut fra kvaliteten på sjansene.
Når vi ser på den, så ser vi at det ikke har så mye å si at United i de ti siste kampene har fått flere skudd imot enn i de ti foregående: for kvaliteten på sjansene har ikke vært like god.
I de siste ti kampene har gjennomsnittlig xG for Uniteds motstandere vært på ganske nøyaktig 1, noe som er solid. Manchester City hadde for eksempel sitt laveste xG-tall siden april 2019 (mot United det også) i søndagens Manchester-derby.
Annonse
I de ti foregående kampene, var gjennomsnittet på 1,11. I den perioden slapp vi altså inn mer enn xG tilsa, mens vi i de siste kampene har sluppet inn klart mindre.
I jubeldagene i starten av Solskjær-perioden så var gjennomsnittlig xG for motstanderne på 1,28. Tallene viser rett og slett det vi har sett: United fremstår mer solide bakover, og slipper motstanderne til færre gode sjanser.
Offensivt:
Scoringer:
United scoret 28 mål på de første elleve kampene under Ole Gunnar Solskjær – 2,55 mål per kamp.
I Uniteds siste ti kamper har det blitt 24 mål, 2,4 mål per kamp. Vi er nesten oppe på det noe ekstreme nivået fra starten, altså, til tross for at vi i 40% av disse kampene har scoret null eller ett mål.
I Uniteds ti foregående kamper, da det buttet litt imot, så scoret United 12 mål, altså, 1,2 mål per kamp. Vi har altså scoret dobbelt så mange i de neste ti. Måtte trenden fortsette!
Skuddstatistikk:
I Solskjærs første elleve kom United seg til 162 skudd, 14,73 skudd per kamp. Det ble 78 skudd på mål, 7,09 per kamp. Når det gjelder shot conversion rate, altså prosentandelen av skudd som ender opp med å bli scoring (inkludert blokkerte skudd), så var tallet på høye 17,28%.
I perioden fra Watford B til Burnley H så kom vi oss til 140 skudd (14 per kamp), og 53 skudd på mål (5,3 per kamp). Her kan vi altså se en liten nedgang. Skudduttellingsprosenten var på lave 8,57%, så i tillegg til at vi kom oss til færre skudd, så utnyttet vi dem også vesentlig dårligere.
I de ti siste kampene har vi kommet oss til 170 skudd, altså 17 per kamp, og 61 av disse (6,1) har gått på mål. Vi skyter altså mer enn i starten under Solskjær, men treffer mål litt sjeldnere. Skudduttellingsprosenten har vært på 14,12%. Vi er altså ikke like effektive slik sett som vi var i starten, men akkurat det er vel heller ikke så overraskende med tanke på den medgangsbølgen vi red på den gangen.
Annonse
xG:
Annonse
Hva så med kvalitetene på sjansene vi skapte?
Expected goals var i gjennomsnitt på 2,1 i starten under Solskjær, noe som er et veldig høyt tall.
Fra Watford B til Burnley H var den på 1,49, og i de ti siste kampene har den vært på 1,63.
Etter at det var veldig høyt i starten, så ble selvsagt tallene dårligere, men i det siste har i det minste tallet steget igjen.
Manchester Citys xG mot United var for øvrig på 0,62.
Ballberøringer i motstanders straffefelt:
Dette kan også være noe å se på når en skal vurdere hvordan angrepsspillet har utviklet seg.
I de siste ti kampene har vi 267 ballberøringer i motstandernes boks, altså 26,7 per kamp. Dette er en økning fra 246 (24,6 per kamp) i de ti foregående. Også om vi ser på tallene fra Solskjærs elleve første kamper så ser de nåværende tallene gode ut: Vi hadde da 290 ballberøringer i motstandernes boks, 26,36 per kamp.
Her er det altså mer nå i de siste ti kampene enn i begge sammenligningsperiodene.
Konklusjoner:
Det er kanskje ikke så enkelt å konkludere når det gjelder det offensive om vi sammenligner med hvetebrødsdagene.
At vi alt i alt må sies at de første kampene under Solskjær kommer best ut offensivt her, har flere mulige forklaringer:
Solskjær var ikke Mourinho: spilleglede som kom tilbake.
Ren medgangsbølge, og følelse av å plutselig være uovervinnelig.
Motstanderne hadde ikke funnet ut av hvordan de skulle forsvare seg mot Solskjærs United på en god måte ennå.
Hvor sammenlignbart det dermed egentlig blir, er ikke så godt å si. Vårt fokus i denne saken er egentlig mer på de siste 20 kampene, men vi tok med startfasen som en bonus.
Her er Opta-tallene vi har sett på i denne saken:
Det som er positivt, er at tallene åpenbart er på vei i riktig retning nå i det siste, og at United igjen fremstår som et topplag, slik vi gjorde i starten.
Defensivt begynner tallene å se skikkelig bra ut, og det er bedre enn i Solskjærs første elleve. Dette kan vi også se i tallene fra den foregående tikampsperioden, da vi slapp inn en del mer mål – de underliggende tallene var ikke så verst der, og kanskje kan United sies å ha vært noe uheldige defensivt i den perioden.
Solskjær har ikke fikset United ennå, men det er i det minste en viss progresjon.