2021/22-sesongen er over, og det er på tide å se tilbake på hvordan det gikk med våre utlånte spillere denne sesongen.
Undertegnede har kategorisert Uniteds utlånte i følgende fire enkle kategorier:
Suksess
Ganske bra
Litt skuffende
Veldig skuffende
Onsdag publiserte vi del 1 av sesongvurderingene av de utlånte, hvor vi så på spillerne som havnet i de to nederste kategoriene. Denne gangen skal vi se på de som det egentlig gikk ganske bra med, og så er det jo verdt å merke seg at det er langt færre enn i den andre saken.
Annonse
Av 20 vurderte utlånsspillere, så er det bare fem som ble spart til denne saken, og to av dem kunne egentlig like godt havnet i «litt skuffende»-kategorien, om jeg hadde vært like streng som jeg for eksempel var med Ethan Laird. Dette handler rett og slett litt om forventninger – noen spillere blir rett og slett vurdert med et litt strengere blikk enn andre, fordi vi har hatt større forventninger til lånet.
Vi har ikke vurdert korttidslånene til non-league.
Dylan Levitts fremtid i Manchester United har vært usikker, og da Dundee United-manager Tam Courts snakket om valget United hadde foran seg, så var han i det spøkefulle hjørnet:
– Tilbakemeldingen fra oss har vært at han er svak, elendig og at han ikke passer inn!
Før Courts la til at realiteten er at Levitt har vært «helt fantastisk».
Levitt hadde en blytung sesong i fjor, med mislykkede lån til både Charlton og kroatiske NK Istra 1961, men han har slått glimrende tilbake denne sesongen i den skotske toppdivisjonen.
Annonse
I Dundee United har det blitt synlig hvorfor Levitt i skrivende stund har elleve landskamper for Wales – det handler om mer enn at det er Manchester United som eier ham. Han ble kåret av Dundee United-fansen til sesongens beste spiller.
På slutten av sesongen fant han scoringsformen også, med fem mål på sine siste elleve ligakamper – og flere av målene var av det vakre slaget i tillegg.
United skal ha brukt opsjonen i Levitts kontrakt til å forlenge den, slik at han er under kontrakt frem til neste sommer. Etter det suksessfulle låneoppholdet i Dundee United, og godt spill for Wales mot Polen, så blir det nok en del klubber som kan tenke seg å låne Levitt denne sommeren – hvis ikke Uniteds plan med å utnytte opsjonen rett og slett er å selge.
Nathan Bishop (Mansfield Town)
Sesongen avsluttet på skuffende vis, med tap i opprykksfinalen, så for Mansfield Town har ikke sesongen vært noen suksess.
For Nathan Bishop må den derimot sies å ha vært det.
Han spilte helt fast for dette Mansfield-laget – de tre kampene i EFL Trophy var de eneste han ikke spilte denne sesongen – og var gjennom hele sesongen en viktig brikke.
Bishop stod frem i periodene Mansfield slet tungt, og var god også etter hvert som prestasjonene til laget ble bedre.
Annonse
Det ble altså ikke opprykk for Mansfield, men for Bishop bør det være gode sjanser til å kunne ta minst ett steg oppover i divisjonssystemet neste sesong. Samtidig har Mansfield-manager Nigel Clough sagt at de ønsker å beholde Bishop, og kanskje blir United fristet til å sende ham dit igjen, siden det gikk såpass bra denne sesongen. For en keeper er kanskje ikke forskjellen på League One eller League Two like stor som for en utespiller.
Ganske bra:
Di’Shon Bernard (Hull City)
Bernard spilte stort sett ganske bra for Salford City i League Two i 2020/21-sesongen, men det er altså to divisjoner under, og selv der var det slik at det ikke var alle managerne som hadde tro på ham i løpet av sesongen.
Ville han få tilstrekkelig med spilletid i Hull? Det var det store spørsmålet.
Under Grant McCanns ledelse fikk han definitivt det. Han var et fast innslag i forsvarsrekka, og han leverte ganske gode prestasjoner i tillegg, og det hele så ganske bra ut.
Så ble McCann skiftet ut med Shota Arveladze i januar, og etter det ble det minimalt med spilletid for den 21 år gamle forsvarsspilleren. Han startet de to første kampene under ny ledelse, men så startet han bare to kamper (og det var ute av posisjon) resten av sesongen, i tillegg til at han i april hadde et innhopp i sluttminuttene mot Cardiff.
At han mistet tilliten i så stor grad var skuffende, men det var ingen katastrofesesong for Bernard. Hvis United beholder ham – han er under kontrakt i mange år til – så virker det logisk med et nytt Championship-lån. Forhåpentligvis slipper han i så fall å bli rammet av managerskifter i sin tredje utlånsklubb på rad.
Totalt ble det 24+2 kamper i ligaen, pluss at han spilte hele kampen i begge Hulls cupoppgjør, og ut fra forventningene mine er det egentlig ganske bra, spesielt siden han ofte spilte godt.
James Garner (Nottingham Forest)
Strengt? Ja, kanskje. Noen vil nok reagere på at han ikke har blitt plassert i suksesskategorien, men som varslet øverst i artikkelen påvirkes disse sesongvurderingene i stor grad av forventninger, og forventningene til Garner er større enn for de andre i denne artikkelen.
Annonse
Da må vi også nesten anerkjenne at den første halvdelen av sesongen var – som i 2020/21 – ikke av det imponerende slaget. I fjorårssesongen tenkte vi at det kun handlet om at Garner og Watford var en dårlig match, men i år kunne en ikke skylde på det, siden han var i en klubb i Nottingham Forest hvor han allerede hadde imponert. Han var ikke til å kjenne igjen fra den gode Forest-våren.
Når det er sagt: Dette var selvsagt alt i alt en god sesong for Garner. Han leverte en del målpoeng, og han fremstod etter hvert bedre i det fysiske spillet, og var god i vanskelige cupkamper mot antatt bedre motstand. I tillegg stod han frem da det gjaldt som mest, i opprykksfinalen mot Huddersfield, og slo der pasningen inn i boksen som en Huddersfield-spiller satte i eget mål – kampens eneste mål.
Han ble også kåret til Forests beste spiller i Nottingham Posts spillerbørs, der han var den eneste som fikk karakteren 9.
Én ting føler vi oss trygge på: James Garner spiller Premier League-fotball i 2022/23-sesongen. Spørsmålet er bare hvor.
Matej Kovar (Burton Albion)
Han spilte ikke så mye – men det var heller ikke forventet, siden han ble hentet inn som et andrevalg.
Mot slutten av sesongen fikk han likevel sjansen, og da leverte han varene i de siste seks kampene av sesongen, og Burton-manager Jimmy Floyd Hasselbaink kunne ikke sette ham ut av laget selv om det egentlig ikke var meningen at Kovar skulle fullføre sesongen i mål.
Kovar holdt nullen i fire kamper på rad, før det ble to baklengsmål i hver av de to siste kampene, uten at det var Kovars feil.
Hva nå? Etter det skuffende låneoppholdet i Swindon forrige sesong, var ikke Kovar den mest attraktive lånespilleren, men det han viste i Burton kan kanskje ha vært nok til at Burton eller en annen klubb henter ham til neste sesong. Da må han i så fall vise formen fra april over tid hvis han skal ha noen fremtid i United.