Glazer har tapt milliarder: – Tror de er som Zuckerberg og Musk
I 2012 definerte Glazer klubben som et underholdnings- og teknologiselskap i samme bås som Facebook og Tesla. Amerikanerne har på ingen måte hatt samme suksess som Mark Zuckerberg og Elon Musk.
Mens misnøyen i Manchester stiger, faller klubben i verdi på New York-børsen.
I en viral Twitter-melding viste Kieran Maguire hvordan Manchester United har tapt seg i verdi siden Glazer tok klubben på børsen i 2012.
– Utviklingen gir utvilsomt grunn til bekymring. Det kan ses på som et bevis på at det er på tide at nye eiere overtar ansvaret, sier Maguire når united.no tar kontakt med den anerkjente eksperten på fotballøkonomi.
Det økonomiske fallet begynte omtrent samtidig som det sportslige. Samtidig som Sir Alex Ferguson tok fatt på det som skulle være skottens siste sesong, solgte Glazer en liten andel av sine aksjer og noterte klubben på børsen.
Annonse
Amerikanerne tjente millioner av dollar på salget, men mest oppsiktsvekkende var det at de fikk New York-børsens velsignelse til å innføre en aksjeordning som ville gi dem enda større makt.
Modellen brukes gjerne i moderne teknologiselskaper som Facebook og Tesla, fordi det vurderes som helt avgjørende for selskapets fremtid at eierne har en særstilling.
Dermed ble United-aksjene delt inn i A- og B-kategorier. Mens A-aksjene er verdt én stemme, er de lukrative B-aksjene verdt ti. Med kontroll over B-aksjene, sikret Glazer seg full kontroll over Manchester United i overskuelig fremtid.
Bunnotering på børsen
I løpet av de ti siste årene har imidlertid aksjene falt vesentlig i verdi.
I 2012 var én United-aksje verdt 14 dollar. Tirsdag var 12,77 dollar. I juli var den helt nede i 11,02 dollar.
Med andre ord: Hadde du investert 1000 dollar i Manchester United i 2012, hadde du i dag sittet igjen med et tap på 88 dollar.
I samme tidsperiode har for eksempel Juventus og Formel 1 doblet seg i verdi, skriver Maguire på Twitter.
Annonse
Som grafen nedenfor viser, skjøt imidlertid United-aksjene i været etter børsnoteringen. I 2014 hadde aksjeverdien steget med 28 prosent til 19,35 dollar. I 2018 nådde den en historisk topp med 26,20 dollar.
Men i dag er altså Manchester United verdt ni prosent mindre enn i 2012, til tross for enorme kommersielle inntekter.
Det samlede verditapet beregnes til rundt 260 millioner pund. Det tilsvarer tre kjøp i størrelsesordenen av det Harry Maguire ble kjøpt for.
– Superligaen var gode nyheter
Hovedårsaken til fallet er naturligvis manglende suksess etter at Ferguson og David Gill forsvant samme sommer.
Ifølge Maguire kom Superligaen som en redningsbøye for Glazer.
– Ideen om en Superliga var gode nyheter for Glazer og de andre aksjonærene. Det ville sikret Manchester United deltakelse i den største europeiske turneringen, de kunne solgt TV-rettighetene på egen hånd, og tjent inn midlene de trenger for å oppgradere Old Trafford for eksempel, sier Maguire.
I stedet kollapset Superliga-planene, og de amerikanske eierne måtte tenke annerledes.
Annonse
– Glazer solgte noen aksjer, og det var katalysatoren for nedgangen.
On 10 August 2012 the Glazers listed Man Utd on New York Stock Exchange, with opening share price of $14. If you had invested £1,000 in #MUFC shares that day on 10th anniversary they're worth £814. Same amount invested in Juventus is worth £2,000, F1 £2,564, Atlanta Braves £1,585 pic.twitter.com/N2T7L57ppP
Maguire forteller at Manchester Uniteds fall på børsen er en indikasjon på at markedet ikke lenger har tillit til klubbens eiere.
– Det betyr at det er på tide at noen andre tar over nå. Det skulle man ikke tro med en merkevare så stor som Manchester United, men det stilles spørsmål ved avgjørelsene Glazer har gjort. De har innvilget midler til spillerkjøp og støttet managerne sine på den måten, men du ser på banen at midlene ikke har blitt brukt riktig.
– Markedet vurderer klubben etter avgjørelsene ledelsen tar.
Selv om aksjeordningen med A- og B-aksjer i 2012 ble omtalt som en genistrek, mener Maguire at Glazer har feilvurdert hvordan markedet ser på dem.
– Noe av årsaken til at Manchester United ble notert på New York-børsen og ikke London-børsen, var at klubben skulle kategoriseres som et underholdnings- og teknologiselskap. Fansen var i prinsippet kunder, forteller Maguire.
– Modellen er vanlig i tech-industrien, der for eksempel Mark Zuckerberg og Elon Musk regnes som så avgjørende visjonærer for sine selskaper at de får den friheten og makten de trenger.
– Glazer virket å mene at de hadde de samme kvalitetene, men markedet er åpenbart ikke enig. Facebook trenger Zuckerberg, men Manchester United trenger ikke Glazer.
Så lenge Manchester United ikke makter å reise seg i nær fremtid, er det lite som tyder på at verdien på klubben vil stige igjen.
Da klubben signerte Cristiano Ronaldo i fjor, steg aksjeverdien til 19,37 dollar, men uten nevneverdig suksess på banen falt den raskt igjen.
Siden 2016 har Glazer solgt både A- og B-aksjer, uten at det nødvendigvis er et tegn på at amerikanerne planlegger å selge seg ut med det første.
Maguire beskriver et oppkjøp av Manchester United som en kompleks affære.
– Det krever et konsortium av veldig rike mennesker. De skal også bli enige om hvor mye penger de skal investere i klubben, og hvordan midlene skal distribueres. Det vil ta lang tid å endre økonomien i Manchester United.
Eksperten estimerer at det vil kreve mellom fem og seks milliarder dollar å kjøpe Manchester United. I tillegg må Glazer overbevises.