Eksklusivt Solskjær-intervju: – Det siste steget er det lengste og vanskeligste
Etter å ha skrevet ny, forlenget kontrakt som Manchester United-manager, er Ole Gunnar Solskjær beredt for å ta United til nye høyder, men poengterer at «det siste steget er det vanskeligste og det lengste».
Merk: Denne saken står også på trykk i United-Supporteren nr. 1 2021/22.
Midt under forberedelsene til en ny og viktig sesong, satte Ole Gunnar Solskjær av tid til en lengre og åpenhjertig prat med United-Supporteren.
Temaene Manchester Uniteds manager snakker om, er blant annet:
Jadon Sancho
Det siste steget
Mason Greenwood
United-akademiet
Edinson Cavani
Fansens betydning
Juan Mata
16 akademispillere på A-laget
Annonse
Sesongens første utgave av medlemsmagasinet United-Supporteren er nå straks i en postkasse nær deg som er Premium-medlem. (kan leses digitalt til uka)https://t.co/Sp7n5yEWjL#unitedno
– Jeg er like spent som alltid! Akkurat nå har vi hatt litt over to uker med trening og det føles som forberedelser til en sesong selv om mange av spillerne på disse første treningene er unge gutter hvorav noen kommer til å dra ut på lån. Det er litt start-stopp ennå i forberedelsene.
– Vi hørte United-fansen tydelig i treningskampen mot Derby. Hvordan blir det å spille foran egne fans igjen?
– Det blir helt supert. Vi merket det mot slutten av sesongen da vi fikk Fulham på besøk. Den atmosfæren og energien som var på Old Trafford den dagen var veldig stor forskjell selv om det bare var snakk om ti tusen mennesker. Det blir topp å få fansen tilbake! Nå er vi nesten tilbake til normalt, men bare nesten.
– Det er dessverre fortsatt mye virus her og vi må stadig være i egne «bobler». Vi må være litt forsiktige med å «interact». Vi kan ikke vende tilbake sånn verden var tidligere. Når det for eksempel gjelder fansen kan vi ikke stille opp på bilder og skrive autografer som vi gjorde tidligere. Vi må fortsatt være forsiktige og sånne ting må vente litt.
– Forrige sesong var veldig spesiell og veldig lang. Har spillerne dine fått nok restitusjon og hvile?
– Ja, det får vi virkelig håpe. Det blir litt forskjellig. De som har vært med i mesterskap i sommer får være borte lenger. Det er sånn at mange av de som spilte mest i fjorårssesongen også er med på respektive landslag. For eksempel Fred og spillerne på England får tre uker ferie. Jeg føler at vi må gi spillerne minst tre uker ferie. Da får de to uker oppkjøring til den nye sesongen. Vi kan ikke forvente at alle dem er helt i toppform i starten av sesongen.
Det siste steget er det vanskeligste, og også det lengste.
– I 2019/20 ble det tredjeplass og 66 poeng. Sist sesong andreplass og 74 poeng. På hvilke områder må United være bedre for å ta det «siste steget» for å kalle det det?
Annonse
– På alle områder, egentlig. Det siste steget er det vanskeligste og også det lengste. Nå har vi fått bygget en grunnmur. Vi har fått et grunnlag i forhold til det fysiske. Troppen har vært sammen en del og vi begynner å bli trygge på måten å spille på og trygge på hverandre. I fjorårssesongen var vi for ustabile til å være en reell tittelutfordrer. Vi scorer 121 mål og dette må du sjekke, men jeg har i vært fall hørt at det er flest mål i løpet av en sesong siden 2006/07. (Det stemmer, red.anm.). Vi gikk en hel sesong uten å tape på bortebane så det er mye positivt!
– Nå må vi gjøre Old Trafford til en bane og en plass som motstanderlag ikke gleder seg til å komme til. Med fansen tilbake kommer det til å hjelpe veldig på.
– Forskjellen opp til City var seks uavgjorte kamper i stedet for seks seirer. Hvor vanskelig tror du det blir å gå fra 74 poeng til 80-90 poeng som kanskje kreves for å ta ligagull?
– Det høres ikke veldig mye ut. Hvis vi hadde fått seks seirer av våre uavgjorte så hadde vi hatt like mange poeng som dem. Det er faktisk ikke veldig mye, det er marginer. Det er marginer i noen kamper der vi kanskje skulle tatt tre poeng.
– Ta for eksempel Everton hjemme (3-3) og West Bromwich borte (1-1), det er typiske kamper der vi følte vi burde vunnet. I tillegg tapte vi en del poeng mot slutten da vi hadde Aston Villa, Leicester og Liverpool presset inn på veldig kort tid (fem dager, red. anm.). Det var en vanskelig periode for oss (én seier på sesongens fem siste kamper, red.anm.).
– Jeg tror det fort kan skje at det vil kreve flere poeng (for å vinne ligaen) enn de 86 poengene City vant med i 20/21.
Vi vet at på vårt beste kan vi matche og slå absolutt alle.
– Hva med Champions League? Alle var skuffet da vi gikk ut etter gruppespillet i fjor, men det er et interessant faktum at vi ikke tapte en ligakamp for de to Champions League-finalistene Man City og Chelsea. Hvor langt unna er United en ny Champions League-finale? I mai var det ti år siden den forrige…
– Vi vet at på vårt beste så kan vi matche og slå absolutt alle, det vet vi. Vi har mange eksempler på det de siste årene, men så kommer vi tilbake til det med stabilitet. Vi er litt for opp og ned i prestasjoner. Det å snakke om finaler, trofeer og ligagull i oppkjøringen er litt for tidlig. Nå er vi nødt til å legge et grunnlag for å kunne begynne sesongen bra.
Annonse
– Vi ser på sesongen i faser og perioder. Selvsagt ser vi først på ligapremieren og forsøker å vinne den, men vi ser også på kampene i bolker. Det er vel syv ligakamper før andre landslagspause og når vi kommer dit kan vi kanskje se om vi kan være med å kjempe om de beste plassene. I fjor begynte vi for dårlig (syv poeng på seks kamper, red.anm.) og vi skal gjøre alt det vi kan for å rette opp det.
– Engelsk presse meldte nylig at du kommer til å gå over til mer tradisjonell 4-3-3. Stemmer dette, og i så fall hvordan vil laget se ut sammenlignet med forrige sesong?
– Engelsk presse melder veldig mye de, og jeg har ikke snakket med noen. Vi jobber med mange av de samme prinsippene som tidligere, i tillegg til at vi ser på måter som kan gjøre oss bedre. Vi ser på hvordan vi kan vinne kamper som vi ikke vant i fjor. Som sagt; vi gjorde flere mål i fjor enn vi har gjort på veldig mange år.
– Vi må fortsatt ha en base og et grunnlag å spille på, men vi må også slippe inn færre mål. Det er ikke så enkelt som å bare bytte et system. Vi er nødt til å gjøre det vi allerede gjør mye bedre. Spesielt i de viktige fasene. I begge «boksene» må vi bli mye bedre.
– Mason Greenwood spilte på topp mot Derby. Kommer du til å bruke Mason der i større grad denne sesongen, for eksempel når Cavani ikke er på banen?
– Mason har aldri vært en nummer ni, en sånn typisk nummer ni. Det er heller ikke Marcus (Rashford) og heller ikke Anthony (Martial), men alle de tre kan spille der. Alle de kan ta den rollen. Da jeg tok over var det Marcus som spilte der mest, mens de to siste sesongene har Anthony spilt en del der, og med Mason har vi flere som vi kan bruke i den rollen.
– Med Cavani, Greenwood, Rashford, Martial, Lingard, Fernandes, James og Sancho, har du åtte spillere til tre, fire posisjoner. Hvordan skal du løse det luksusproblemet?
– Vi så i fjorårssesongen at vi trenger mange spillere, og vi trenger gode spillere. Vi trenger kvalitet til å starte kamper og vi trenger kvalitet til å sette innpå. Det er eneste måten du kan vinne en kamp og få en suksessrik sesong. Vi må ha mange gode spillere som kjemper og drar i samme retning.
– Du har gitt 16 spillere fra eget akademi debut på A-laget i offisiell kamp. 16 spillere på to og et halvt år er fantastisk – og helt unikt. Kan du si litt om hvordan du jobber for å holde liv i den lange og stolte klubbtradisjonen med å la unge spillere få sjansen på førstelaget?
– Det er sånn jeg liker å være som manager. Sånn jeg tror at en klubb kan bygge langsiktig suksess er å ha spillere som har gått i klubbens akademi, er lojale mot klubben og lærer gode verdier og måten å spille på. Guttene kan bare overraske deg! Når du gir dem sjansen så forventer du ikke hele verden av dem. Du forventer ikke at de skal være klare fra første sekund. Du må sette dem innpå for å få vite hva de kan gi deg. Sånn har jeg alltid vært.
– I Molde gjorde jeg det og i United gjør jeg det, og jeg kommer til å fortsette med det. Det er selvfølgelig også på grunn av den bakgrunnen jeg har her som spiller.
Annonse
– Jeg har sett alle de unge guttene som har kommet opp gjennom systemet til A-laget. I United har vi vært fantastisk flinke til det. Vi har gjort mye med trenerapparatet i akademiet. Det er blitt oppjustert og oppgradert og jeg vil si vi har kvalitet i de posisjonene. Jeg stoler på at de vet hva de gjør og at når en spiller kommer opp så er han klar.
– Du svarte for så vidt litt på det, men hvordan står det til med United-akademiet nå? I sommer kom Justin Cochrane inn som en ny mann i en viktig rolle…
– Det er spennende. Vi har mye kvalitet, som sagt, på flere nivåer. Vi har Justin, vi har Nick (Cox), vi har Demps (Mark Dempsey) som en «senior academy coach». Vi har Travis (Binnion) som har gått opp til U18, Neil Ryan jobber med Neil Wood på U23. Det er spennende, og jeg liker akademifolkene vi har.
– Nå er det sånn at vi lever fortsatt i «bobler» så vi kan ikke mikse de ulike gruppene. De kan ikke spille med hverandre eller mot hverandre og sånne ting, og det er en litt vanskelig situasjon.
Sånn har jeg alltid hatt hjerte for, at unge spillere skal få sjansen.
– Elanga, Mejbri og Fish var de seneste fra akademiet som debuterte på A-laget. Er det flere vi kan glede oss til å se på førstelaget i løpet av denne sesongen?
– Det kommer alltid nye unge spillere opp som har gjort jobben. De har talentet og jeg får beskjed fra trenerne om at «han og han» imponerer eller «han og han» vil ha godt av å smake på førstelagsnivå. Det er cluet. Den eneste måten de kan lære på er å bli dyttet inn til oss. De får trene litt med oss så ut igjen, så tilbake inn igjen og kanskje få litt spilletid. Sånn har jeg alltid hatt et hjerte for, at unge spillere skal få sjansen.
Edi Cavani kommer inn og står fram som et eksempel for alle.
– En som ikke kan beskrives som ung og lovende er Juan Mata. Han fylte 33 år i april og har vel vunnet absolutt alt unntatt ligagull hvis jeg husker riktig. Kan du si hva han med sin erfaring betyr for de yngre spillerne og for garderoben?
– Når vi signerer Juan og Lee Grant på ettårskontrakter, og henter Tom Heaton på 35, ser du hva de ultraprofesjonelle spillerne som har opplevd veldig, veldig mye betyr for de yngre. Jeg signerer dem fordi jeg ser dem som en stor verdi for spillergruppen og fordi jeg ser at de unge spillerne lærer av dem.
– Edi Cavani kommer inn og står fram som et eksempel for alle. Du ser Bruno (Fernandes) og den Twitter-posten han skrev da Juan skrev kontrakt for ett år til, og hvilken inspirasjon han er i forhold til hvor proff han er i hverdagen.
– Jesse Lingard hadde en fantastisk halv sesong på lån i West Ham. Var du overrasket over hvor bra han gjorde det, og er Jesse med i dine planer nå?
– Jeg var ikke overrasket og ja, han er i planene mine. Jesse er United-gutt og en veldig god fotballspiller. Jeg lot han gå til West Ham for hans del. Det var en mulighet for Jesse til å finne seg sjøl igjen både på og utenfor banen og det gjorde han. Han var suveren.
– Når jeg ser på Jesse nå så spiller han med et helt annet trykk, en helt annen selvtillit og autoritet. Vi er glade for å ha fått tilbake gode, gamle Jesse selv om han ikke er gammel. Han er en gutt vi har trua på.
Annonse
Vi har en egen avdeling som jobber spesielt med lån. Hva er det beste for spilleren og hva er det beste for klubben?
– Er det en vanskelig avveining å vurdere om en spiller skal gå på lån for å gå kamptrening og forhåpentligvis progresjon eller bli og forsøke å kjempe seg inn på laget? Man skal jo finne den rette klubben også, ikke sant. Nå tenker jeg mest på de unge spillerne, type Garner, Chong og Pellistri.
– Det er ikke vanskelig i så måte fordi det er mange klubber som er interessert i å hente dem på lån. Så er det sånn at guttene må være klare for det sjøl også. Det er ofte sånn at det første lånet er mislykket. Det er ingen skam i det. Du reiser ut for å lære. Plutselig går du fra U23-fotball til kamper der laget ditt er nødt til å ta tre poeng i hver kamp foran mange tusen på tribunen.
– Det er en stor lærdom i å reise ut. Du bor annerledes, du har ikke like gode fasiliteter som det er i United, du har andre trenere og du må ta ansvar for egen utvikling.
– Vi har en egen avdeling som jobber spesielt med lån. Hva er det beste for spilleren og hva er det beste for klubben?
– Men er det ikke en vanskelig avveining fordi det er sikkert fordeler med å bli værende i United også?
– Nei, jeg synes ikke det er vanskelig. Hvis du har en unggutt som du ser for deg at vil få tre, fire, fem eller maks seks kamper i løpet av en sesong så er det bedre for hans utvikling å reise bort og komme mye nærmere førstelagsspill.
– Selvfølgelig hender det at vi tar feil, men det er bare «så» mye du kan få ut av U23-fotball og trening når en spiller har nådd et visst nivå. De må eksponeres for fotball på et høyere nivå.
– Du fortalte meg at du så denne flammen i Fernandes da du så han for Sporting. Har du sett noe av den samme flammen i Sancho?
– Det er en annen type spiller fra en litt annen generasjon. Det er en veldig kreativ og bestemt ung gutt. Personlighetene blir jo litt annerledes, å vokse opp i Portugal og vokse opp i London som Jadon har. Det de har til felles er at begge er vinnere og begge elsker å spille fotball.
– Du har ønsket deg Sancho en god stund, det er vel ingen hemmelighet. Hva mener du han kan tilføre laget?
– Ja, vi har fulgt han lenge og vet hva vi får. Kreativitet, mål, sjanser og assists. Vi har sett for oss at Jadon kan være høyrekant, men han kan også være venstrekant, spille bak spissen eller være angrepsspiller. Han minner litt om det vi har i Mason og Marcus i den forstand at det er ikke én bestemt posisjon, men en offensiv spiller du kan rotere med.
– Jeg er glad i spillere som kan bytte posisjon i løpet av en kamp. Jeg husker hvordan Ronaldo og Rooney, veldig gode fotballspillere, som etter hvert byttet litt posisjoner.
Jadon har den spillegleden og gløden som jeg elsker å se i fotballspillere.
– Hva med personen Jadon Sancho? Hva kan han tilføre spillergruppen og garderoben?
– Når du henter en 21-åring forventer du entusiasme og at det er en gutt som er lærevillig. Jeg tror det er en gutt med selvtillit som spiller uten frykt. Du forventer ikke en leder i gruppen, men ute på banen forventer jeg en som vil ha ballen enten vi leder 1-0, ligger under 0-1 eller uansett hva resultatet er. Jeg vil ha en spiller som ønsker å utrette noe med ballen.
– Jadon har den spillegleden og gløden som jeg elsker å se i fotballspillere. Jeg forventer at han er kreativ og at han jobber veldig hardt for laget når vi ikke har ballen.
Avslutter Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjær.