Det har vært antydet en pris på 6-7 milliarder pund, og i tillegg kommer forventningene om betydelige investeringer i Old Trafford og øvrig infrastruktur rundt en av verdens største fotballklubber.
Men hvem er det egentlig som kan kjøpe Manchester United om kostnaden nærmer seg 100 milliarder kroner, og enda viktigere, i tillegg ha tro på at en vil tjene penger på investeringen?
Annonse
– Det er et spørsmål det er ekstremt vanskelig å svare på, sier Simon Chadwick til united.no.
Chadwick er professor i sport– og geopolitisk økonomi ved «SKEMA Business School i Paris» og regnes som en av verdens fremste uavhengige eksperter på sitt felt.
– Det er ingen umiddelbare kandidater fra Gulf-regionen som skiller seg ut, og jeg er spent på om Glazer-familien ønsker å selge til en amerikansk rival, sier Chadwick.
Det har ikke manglet på betydningsfulle og dramatiske hendelser i verdenshistorien på datoen 22. november.
Det var på denne datoen den amerikanske presidenten John Fitzgerald Kennedy ble skutt i Dallas i 1963.
Det var også på denne datoen at Storbritannias første kvinnelige statsminister Margaret Thatcher annonserte at hun ville trekke seg og nøyaktig 15 år senere ble Angela Merkel tatt i ed som Tysklands første kvinnelige forbundskansler.
I et slikt perspektiv ble det som skjedde i Manchester United denne datoen for drøye tre uker siden en parantes.
Men for klubben selv, og ikke minst millioner av fans, vil 22. november 2022 likevel bli husket som en helt spesiell dag.
Annonse
Troen på inntekstvekst i engelsk fotball er stor
Klokken 17.30, lokal tid, kunngjorde Manchester United termineringen av Cristiano Ronaldos kontrakt med klubben. Etterdønningene hadde knapt lagt seg før den neste nyheten skapte furore.
Om den første nyheten var ventet, slo den andre ned som en aldri så liten bombe.
Manchester Uniteds styre, med de seks Glazer-søsknene i spissen, kunngjorde at de hadde startet en prosess for å undersøke ulike strategiske alternativer for Manchester United.
«Som en del av denne prosessen vil styret vurdere alle strategiske alternativer, inkludert nye investeringer i klubben, et salg, eller andre overføringer som involverer selskapet».
For første gang siden Glazer-familien fullførte overtakelsen av Manchester United i 2005 stod det endelig der, svart på hvitt, den omstridte amerikanske eierfamilien vurderer nå å selge Manchester United.
Så hva nå?
Annonse
Manchester United opplyser at investeringsbanken The Raine Group er engasjert som deres eksklusive finansielle rådgiver.
I realiteten betyr det at det er Raine Group sin oppgave å få høyest mulig pris for aksjene til Glazer-familien.
På selskapets hjemmeside markedsfører Raine Group seg på følgende vis:
«Vårt strategiske fokus, ekspertise og uvurderlige nettverk på tvers av ulike sektorer, gir adgang til globale muligheter».
Utvilsomt fagre ord, men med kontorer i handelsmetropolene New York, San Fransisco, Los Angeles, Hong Kong, London, Mumbai, Paris, Shanghai og Singapore burde investerinsbanken være godt posisjonert til å ta seg av et mulig salg av Glazer-familiens aksjer.
United har en lang historie med kommersiell suksess og en global popularitet som rettferdiggjør en høyere salgspris.Professor Simon Chadwick
Og nettopp det globale nettverket og de mulighetene det gir med tanke på potensielle oppkjøpere, vil veie tungt for Glazer-familien.
En annet viktig element som er av stor betydning er bankens erfaring med salget av Chelsea i sommer. Der oppnådde Raine Group en pris på 2,5 milliarder pund da klubben ble solgt fra Roman Abramovich til Todd Boehly og Clearlake Capital Group.
I tillegg forpliktet Boehly og Clearlake Capital seg til ytterligere 1,75 milliarder pund i fremtidige investeringer i infrastruktur.
Det var en pris som fikk mange av ekspertene til å reagere, men som samtidig viser den store troen på en inntekstvekst i engelsk fotball.
– I et historisk perspektiv er ikke Chelsea verdt den summen. Men den høye salgssummen for Chelsea vil være med å forsterke troen til Glazer-familien om at Manchester United er verdt langt mer, sier Kieran Maguire.
Maguire underviser på universitetet i Liverpool og regnes som en av de fremste ekspertene på fotballøkonomi i Storbritannia.
Annonse
– Prisen kan virke avskrekkende på Ratcliffe
Både Maguire og Chadwick er skeptiske til prisantydningen på 6-7 milliarder pund som nevnes i forbindelse med et eventuelt salg av Manchester United.
– Husk på at Glazer-familien er hardbarkete amerikanske forretningsfolk, sier Chadwick.
Professoren mener likevel at Glazer-familien sikter for høyt med sin prisantydning.
– Det Glazer-familien vil sitte igjen med til slutt avhenger av mye, blant annet hvilken struktur en salgsavtale vil ha. Det er grunn til å tro at en realistisk salgssum i utgangspunktet vil ligge et sted mellom to og fire milliarder pund om vi ser markedsverdien av United.
– Det var i dette sjiktet salget av Chelsea havnet, selv om vi ikke kjenner alle detaljene av hva salget innebar. United har en lang historie med kommersiell suksess og en global popularitet som rettferdiggjør at en salgspris vil bli høyere og i det øvre sjiktet av prisantydningen, forklarer professoren.
Sir Jim Ratcliffe ville utvilsomt vært United-fansens foretrukne eier, men selv den styrtrike forretningsmannen bak INEOS-imperiet vil rynke kraftig på nesen over prisantydningen 6-7 milliarder pund.
– Det er to spørsmål rundt et eventuell eierskap i regi av Jim Ratcliffe. Det ene er om han har råd. Svaret på det er ja, særlig om han går sammen med et konsortium. Det andre spørsmålet er om det vil være en fornuftig investering, påpeker Maguire til united.no.
– Kostnadene som blir skissert kan virke avskrekkende for en investor som Jim Ratcliffe, mens den angivelige interessen fra Apple virker som ren fantasi. Investorer fra Sør-Asia eller Sørøst-Asia kan seile opp som et alternativ, men det fremstår for meg som mest realistisk at det blir et konstortium som vil by dersom Glazer gjør alvor av salgsplanene. Det er imidlertid verdt å merke seg at Uniteds finansielle resultater ikke har imponert markedet de siste årene, og det er dessuten behov for betydelige investeringer først og fremst i Old Trafford, eller kanskje til og med bygge en ny stadion, sier professor Simon Chadwick
Enorm interesse i Asia
Aksjene i Manchester United er delt inn i to kateorier. A-aksjer og B-aksjer. A-aksjene er de som er tilgjengelig for investorer på New York-børsen og gir én stemme per aksje.
B-aksjene er derimot verdt ti stemmer per aksje, og samtlige av de drøye 110,2 millioner B-aksjene er kontrollert av Glazer-familien.
Annonse
Slik er fordelingen av United-aksjene i Glazer-familien:
Glazer-familien
Antall A-aksjer
Antall B-aksjer
% av stemmene
Joel Glazer
1 707 614
21 899 366
19,11
Avram Glazer
0
16 606 979
14,38
Darcie G Kassewitz
603 806
20 899 365
18,15
Bryan Glazer
0
19 899 365
17,23
Kevin Glazer
0
15 899 366
13,77
Edward Glazer
0
15 003 172
12,99
I timene før det ble kjent at Glazer-familien åpnet for et salg av Manchester United ble de omsettelige A-aksjene solgt for 13,03 amerikanske dollar.
Da nyheten sprakk førte det til en enorm økning i omsetningen av United-aksjen. Tre dager etter kunngjøringen fra United-styret ble det omsatt rundt 140 ganger så mange United-aksjer på New York børsen som i timene før kunngjøringen.
En slik etterspørsel gi også, selvsagt, en betydelig økt aksjepris.
2. desember, ti dager etter pressemeldingen om et mulig salg nådde United-aksjen en pris på 22,73 dollar, den høyeste prisen på over fem år.
Plutselig hadde markedsverdien av Glazer-familiens aksjer steget fra 1,47 milliarder dollar til 2,56 milliarder dollar.
For Glazer-familien vil imidlertid ikke en slik pris være i nærheten av den salgssummen familien ønsker.
Det anerkjente nettstedet The Athletic skriver at det er Joe Ravitch, en av partnerne som var med på å grunnlegge Raine Group, som skal lede jakten på nye United-eiere. Det var også han som tok seg av prosessen som ledet til et salg av Cheslea og det er ventet at han vil benytte mye av den samme fremgangsmåten i jakten på å finne nye eiere til United.
Professor Simon Chadwick påpeker at Sør-Asia er et særdeles spennende marked for engelsk fotball. Ikke bare har en voksende middelklasse ført til en enorm økning i interessen for engelsk fotball.
Appetitten til å investere i engelsk fotball fra velstående forretningsfolk i denne regionen er økende.
Da Manchester United i 2011 engasjerte analysebyrået Kantar Media til å kartlegge antall fans og følgere verden over ble det anslått at 659 millioner mennesker var enten fans eller følgere av Manchester United.
I 2019 var tallet økt til 1,1 milliarder.
Og det er enkelt å se hvor veksten har kommet.
I 2011 var det 71,3 millioner fans og følgere av United i USA. Åtte år senere, i 2019, var tallet økt til 74 millioner. I Europa, Midtøsten og Afrika (mål samlet) gikk veksten fra 262,9 millioner til 296,1 millioner.
I Asia?
Fra 324,7 millioner til 731,7 millioner.
Det er en økning på 125,35 prosent.
Den indiske forretningsmannen Mukesh Ambani skal ha en formue på over 90 milliarder dollar og er verdens 10. rikeste person skal vi tro Forbes. Han har blitt trukket frem som en mulig investor.
– Det er ikke nødvendigvis et salg, det er en prosess og vi jobber videre med prosessen og vi får se hva som skjer, svarte Avram Glazer.
Glazer bekreftet deretter at prosessen gikk sin gang. Et øyeblikk kunne det virke som den gikk langt raskere enn antatt.
Raine Group skal ha som mål å selge United i løpet av 1. kvartal i 2023, men for kort tid siden fikk united.no et noe uvanlig tips.
Et salg av Manchester United skulle være nært forestående.
Et tips som selvsagt måtte undersøkes med de kilder og kanaler som var naturlig.
Vi fikk høre at det sirkulerte et rykte i finansmiljøet i Manchester, men ingen av de vi snakket med kunne verifisere opplysningene og flere av dem stilte seg også sterkt tvilende til om det i det hele tatt kunne være praktisk mulig.
Glazer planla med inntekter fra den havarerte Superligaen, og nå virker det urealistisk å få etablert den.Kieran Maguire, Foreleser, forfatter og ekspert på fotballøkonomi
Noe av utfordringen for Glazer-familien er at de seks søsknene ikke opptrer som én homogen gruppe. United.no har flere ganger og av ulike kilder, fått opplyst at oppkjøpet av Manchester United i sin tid var initiert av Joel og Avram Glazer. Det er også de to som har vært de desidert mest aktive av søskenflokken på seks.
De to skal også, i følge The Athletic, ha forsøkt å kjøpe ut de andre søsknene ved hjelp av finansforetaket Apollo, men planene skal ha strandet.
Det snodige er at det mislykkede forsøket på å overta samtlige B-aksjer i United kom bare halvannet år etter at Avram Glazer selv kunne innkassere ca 70 milioner pund etter å ha solgt fem millioner av sine B-aksjer.
Uansett virker det nå som om de seks Glazer-søsknene, 17 og et halv år etter at de kjøpte klubben til enorme protester, er klar til å selge den.
Og det virkelige skuddet for baugen kom på en helt annen arena for Glazer-familien.
– Glazer planla med inntekter fra den havarerte Superligaen, og nå virker det urealistisk å få etablert den, sier Kieran Maguire.
Med en voksende gjeld, behov for enorme investeringer i infrastruktur, og en usikker inntekstvekst, har Glazer-familien trolig innsett at det mest hensiktsmessige nå er å selge.
Populære fotballklubber er yndete mål for styrtrike investorer, men tiden der milliardærer kunne kjøpe Premier League-klubber billig, virker definitivt å være over.
Og den høye gjelden til tross; Manchester United omtales ofte som kronjuvelen blant storklubbene som er mulig å kjøpe.
Alt har imildertid sin pris.
Og i Uniteds tilfelle er den, realistisk eller ei, angivelig rundt 6-7 milliarder pund.
– Dette er Glazer-familiens åpningstrekk i det de håper vil bli en budkrig for Manchester United, sier professor Simon Chadwick.