Glem prislappen på 150 millioner pund. Det er andre tall Ed Woodward må kikke på når han skal avgjøre om Manchester United har råd til å hente Erling Braut Haaland.
Først var det utkjøpsklausulen i 2022 alle storklubbene ventet på.
Men målmaskinen Erling Braut Haaland har gjort det «umulig» for gigantene å utsette forhandlingene.
Nå er det snakk om hvem som har råd til å betale for Dortmund-stjernen allerede i sommer.
For det blir ikke billig.
Annonse
– Med disse prisene det snakkes om er det umulig. Vi har ikke råd, så det kommer ikke til å skje. Alle klubbene i verden sliter økonomisk, og vi er ikke et unntak.
Det sa Pep Guardiola om Manchester Citys muligheter for å signere Haaland i sommer nylig.
Ole Gunnar Solskjær har ikke sagt noe mer enn at han holder kontakten med den tidligere Molde-eleven, men ifølge rapportene er Manchester United en av klubbene som kan gjøre et fremstøt på Haaland i sommervinduet.
Paul Scholes mener Manchester United ikke burde tenke seg om to ganger dersom de kan få Haaland for 150 millioner pund i sommer.
– Jeg tror den klubben som kan betale for ham i sommer vinner, for jeg tror ikke det er så mange som har råd, sa Scholes på BT Sport.
Utfordringen er at en Haaland-pakke vil innebære betydelig større kostnader enn en overgangssum på rundt 150 millioner.
Ukelønn: Én million pund
Ifølge The Athletic skal Mino Raiola kreve en ukelønn til sin klient på nesten én million pund.
Annonse
Det vil gjøre Haaland til en av verdens best betalte spillere, kun slått av Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Neymar, ifølge tallene til Forbes fra 2020.
Han vil med god margin bli den best betalte spilleren i Premier League.
Summene i The Athletic samsvarer med opplysningene united.no sitter på. Haaland står øverst på Manchester Uniteds ønskeliste, men han blir svindyr.
Med en ukelønn på én million pund innebærer en femårskontrakt en lønnspakke på rundt 250 millioner pund over fem år.
I tillegg skal Raiola, som visstnok tjente 13 millioner pund på Dortmund-overgangen, ha sin del av kaka hvis verdens heteste overgangsobjekt bytter klubb. Teamet rundt spilleren skal også ha sin andel. Alf-Inge Haaland skal ha fått drøye åtte millioner pund da sønnen forlot Salzburg.
Til sammen vil grunnlønn, bonuser, bilderettigheter, agenthonorar og lignende kostnader være høyere enn overgangssummen på 150 millioner.
Derfor er det sannsynlig at totalpakken for Haaland blir omtrent 500 millioner pund etter det united.no blir fortalt. Fem milliarder norske kroner over fem år.
Ifølge rapportene betalte eksempelvis Dortmund rundt 20 millioner euro til Salzburg for Haaland. Med alle kostnader inkludert er totalpakka sannsynligvis på rundt 80 millioner euro.
Bedre rustet enn i 2020
En så vanvittig høy sum gjør det enkelt å konkludere med at det er svært få, kanskje ingen, i fotballverden som kan eller vil handle.
Spesielt med tanke på konsekvensene pandemien har i klubbens regnskaper. Manchester Uniteds økonomiske situasjon er lysere enn den var i i fjor, men en rapport fra analysebyrået KPMG anslår at Europas 20 største klubber har tapt én milliard euro i inntekter grunnet pandemien.
Særlig har det tæret på kontantbeholdningen til United. Da årsresultatet for 2019/20 ble presentert i høst var den på 51,5 millioner pund. De foregående sesongene lå den på mellom 230 og 307 millioner. I siste kvartal var den samme beholdningen på 80 millioner, og den stiger stadig ettersom mange sponsorer har fått utsatt betalingsfrist.
Denne sesongen har det derfor lysnet gradvis, mye takket være grunnspillet i Champions League, stabile kommersielle inntekter og ikke minst utsikter til å få fansen tilbake på stadion fra og med neste sesong.
Med Champions League-plassen nesten i boks, har United-ledelsen forskuttert kommende inntekter med å hente inn 60 millioner pund fra klubbens kredittordning, og United står mye bedre rustet til å hente dyre spillere i sommer enn det tilfellet var på samme tid i fjor.
Kort oppsummert har United muligheter til å hente én skikkelig storfisk i sommer, men det er svært vanskelig å se at det blir to.
Vanskelig investering
Derfor er det ikke et urealistisk scenario når Manchester United trekkes fram som en av klubbene i England som kan ha råd til å kjøpe Haaland i sommer.
De andre klubbene er Manchester City og Chelsea, mens det ellers i Europa er Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain og Bayern München som nevnes.
Annonse
Spørsmålet er om klubbene faktisk har råd til den skisserte totalpakken når de setter opp sine budsjetter, men kanskje mest av alt – om de er villig til å gjøre en så betydelig investering denne sommeren.
Også da Haaland skulle forlate Salzburg i 2019 var Manchester United involvert, men Andy Mitten har skrevet at klubben vegret seg for å møte kravene som ble stilt, spesielt med hensyn til en utkjøpsklausul i Haalands kontrakt. Guardian har også rapportert at Manchester United ved et eventuelt og ganske sannsynlig salg i fremtiden måtte gitt en andel av overgangssummen til Raiola.
Det skal ikke være lett å kjøpe verdens heteste fotballspiller, men prisen Manchester United må betale for å få Haaland til Old Trafford gjør det til en vanskelig og kanskje umulig investering å gjennomføre.
Dortmunds strategi
I kjent stil har Dortmund-sjef Hans-Joachim Watzke utelukket et salg av Haaland. Det samme skal han ha sagt i et møte med Raiola.
– Dersom det kommer et eksepsjonelt bud skal vi diskutere det med spilleren og hans agent som vi alltid gjør, sa Watzke i begynnelsen av april.
Det er en uttalelse som ikke akkurat driver prisen ned og som like gjerne kunne vært hentet fra forrige sommer, da United og Dortmund var i forhandlinger om Jadon Sancho. Dortmund krevde ifølge rapportene 120 millioner euro, noe som visstnok aldri var aktuelt for United. Haaland-regningen blir langt høyere.
En kjøpssum for en spiller som Haaland på rundt 100 millioner pund vil United kunne leve med. Må de ut med 150 millioner tøyes strikken i langt større grad, og en komplisert kabal skal gå opp med hensyn til spillersalg.
Samtidig er det ikke bare kjøpende klubb som er under press. Dortmund sitter naturligvis med gode kort på hånden, men kjenner nok allerede på Haaland-trykket med en superagent som jobber bak kulissene. Det forsterkes ytterligere dersom den tyske klubben ikke tar seg til Champions League.
Det store spenningsmomentet vil uansett være lønnskostnadene. Når en spiller som Alexis Sánchez kunne heve 500 000 pund i ukelønn, sender det utvilsomt et uheldig signal, og United har ført en mye mer edruelig lønnspolitikk under Solskjærs tid i managerstolen.
Det er også en utfordring at det er Raiola som sitter på motsatt side av forhandlingsbordet. Dersom United imøtekommer kravene i en kontrakt for Haaland, vil det gi agenten gode kort på hånden før eventuelle nye forhandlinger om en ny kontrakt for Paul Pogba, noe som igjen vil sende nye signaler til resten av troppen når de skal reforhandle sine kontrakter.
Derfor tyder alt på at noen må fire på kravene dersom Haaland skal gjenforenes med Solskjær på Old Trafford i sommer.