Montasje: Maya Le Tissier, Ella Toone og Elisabeth Terland. Manchester United Women.

DOMMEN OVER TROPPEN:

Slik ser kvinnelaget ut før lørdagens seriestart – lagdel for lagdel

Publisert

Lørdag klokka 13.00 (skandinavisk tid) starter sesongen for kvinnelaget med en kamp mot West Ham på Old Trafford. 

Oppgjøret vises ikke av Viaplay i Skandinavia, dessverre, men den står oppført i MUTV-programmet. Kampen sendes også på YouTube her, men vi mistenker at sistnevnte løsning er geoblokkert i Skandinavia, slik at den løsningen ikke kan brukes uten VPN.

United har mistet en del spillere, men også hentet inn mange nye etter nedturen i 2023/24-sesongen (hvor en riktignok vant FA-cupen, men hvor United var altfor svake i andre turneringer).

I denne saken presenterer vi troppen – lagdel for lagdel.

Keeperplassen:

Mary Earps forlot United da kontrakten gikk ut i sommer. Hun har blitt keeper for Paris Saint-Germain, så hun gikk i det minste ikke til en direkte konkurrent.

Så skal det også sies at prestasjonene i United ikke var glimrende sist sesong, og hennes dårlige sesongstart bidro til at United ikke kom seg til Champions League-gruppespillet.

Phallon Tullis-Joyce (27) var fjorårets andrekeeper, etter å ha blitt verdens dyreste kvinnelige målvakt da United signerte henne, så hun skal nå satses på som førstevalg. Hun har sett ganske bra ut i de få kampene hun har spilt for United, og Marc Skinner uttalte nylig at Tullis-Joyce er den beste skuddstopperen han har jobbet med i sitt liv.

Andrevalget er Safia Middleton-Patel (19), som United nok kanskje ville lånt ut nok en gang om de hadde fått inn det nye andrevalget som de ønsket seg (Lize Kop fra Leicester). Middleton-Patel har to A-landskamper for Wales, og vil nok få United-debuten sin også i løpet av sesongen.

DOM: Tilsynelatende svekket, men fjorårssesongens Earps-prestasjoner gjør at det ikke er sikkert United er så svekket her som kanskje mange tror. Tullis-Joyce er nok en god keeper, men fortsatt et usikkert kort i WSL-sammenheng. Vi har rett og slett ikke sett nok av henne til å si hvor stor forskjellen vil være fra forrige sesong. Earps var uansett en publikumsfavoritt, så det aspektet vil kanskje klubben få merke når de skal prøve å tiltrekke seg tilskuere (av typen som kanskje ikke reiser på særlig mange kvinnelagskamper) til kampene på Old Trafford.

Phallon Tullis-Joyce og Marc Skinner, 22. november 2023.
Phallon Tullis-Joyce og Marc Skinner.

Midtstopperne: 

Gemma Evans-alternativet er borte siden hun dro til Liverpool av alle steder, men United ser styrket ut – Evans var jo uansett et svakt punkt de gangene hun spilte sist sesong. 

Dominique Janssen (29) har kommet inn, og er den mest profilerte nysigneringen denne sommeren, og det fremstår som en kvalitetssignering.

Maya Le Tissiers (22) posisjon som høyre midtstopper virker sikker, og ble nok ikke mindre sikker av at hun ble utnevnt som Katie Zelems etterfølger som kaptein. Dermed er det nok Millie Turner (28) som er minst sikker på å beholde plassen i elleveren, men hun kommer nok ikke til å gi seg uten kamp. Alternativt kan en også benytte Le Tissier som høyreback, eller Janssen som venstreback eller defensiv midtbane – og Uniteds spillermateriell kan også passe en 3-5-2-variant, selv om det ville være ulikt Marc Skinner.

Ellers har en også allsidige spillere som Aoife Mannion (28), Gabby George (27) og til og med Hayley Ladd (30) som mulige alternativer på stopperplass.

DOM: United fremstår styrket. Tiden vil vise om Dominique Janssen tar over Millie Turners plass i elleveren, eller om dette løses på annet vis, men uansett er totalen bedre enn i fjor. 

Dominique Janssen, 13. august 2024.
Dominique Janssen kommer med erfaring og kvalitet, og bør kunne bli en viktig spiller for dette United-laget.

Backene: 

Hannah Blundell (30) kan spille på begge backene, men er uaktuell i 2024/25-sesongen siden hun er gravid.

Heldigvis er United OK forspent på backene likevel.

På høyrebacken vil trolig Jayde Riviere (23) være førstevalget også denne sesongen, mens dekningen bak henne er noe tynn (men ikke veldig problematisk heller). Tidligere nevnte Aoife Mannion kan spille der, og som nevnt kan kaptein Maya Le Tissier også spille høyreback om Skinner ønsker å bruke Millie Turner og Dominique Janssen sentralt, så her er det flere alternativer.

På venstreback vil det i Blundells fravær trolig stå mellom Gabby George og nysigneringen Anna Sandberg (20). Dominique Janssen kan også flyttes ut til venstre, og venstreving Leah Galton (30) har jo også spilt litt på backen, så United har flere alternativer her.

Stortalentet Evie Rabjohn (19) er dessverre langtidsskadet, og det blir vel neppe veldig mye spilletid for verken henne eller Jess Simpson (19), som er tilbake fra langtidsskade) på høyrebacken. Rabjohn er forresten ganske allsidig, men det er nok høyrebacken hvor hun ville hatt den beste muligheten denne sesongen.

DOM: Blundell kan bli et savn, men med George tilbake fra skade, og Sandberg inn, så ser troppen sterkere ut. Hvis Anna Sandberg lever opp til forventningene, så er kanskje elleveren styrket fra i fjor, i tillegg til at bredden er styrket?

Anna Sandberg smiler på United-trening, 19. september 2024.
Kanskje blir svenske Anna Sandberg en publikumsfavoritt denne sesongen?

Sentral midtbane: 

Kaptein Katie Zelem har forlatt United-skuta, og vi kommer nok til å savne lederegenskapene, dødballene og pasningsfoten – men det har definitivt vært delte meninger om Zelem også. Jeg synes at hun er en god spiller, men ikke eksepsjonell, så med flere nye signeringer inn så ser fortsatt United-midtbanen ganske interessant ut. 

Ella Toone (25) er fortsatt selvskreven i førsteelleveren. Hun har vanligvis spilt i en tierrolle for United, men kan også være en av to indreløpere hvis United-midtbanen struktureres litt annerledes, og det skal hun kan også potensielt spille i en litt annerledes kantrolle, hvor hun går innover fra venstre.

Lisa Fjeldstad Naalsund (29) var fast på laget i vår, og leverte blant annet to målgivende pasninger i FA-cupfinalen, og er definitivt en kandidat til denne sesongens midtbane også. Hinata Miyazawa (24) spilte også regelmessig på United-midtbanen før en skade hun pådro seg i en landskamp ødela hele vinteren og store deler av våren. Om det er på den sentrale midtbanen fremtiden hennes ligger i United er usikkert – hun har ofte spilt mer offensivt for Japan, og ble blant annet toppscorer i fjorårets VM, så det sier ikke seg selv at den sentrale midtbanen er riktig posisjon for henne. Kanskje kan tierrollen eller en venstre kantrolle være aktuell her også.

Hayley Ladd var mindre involvert enn vanlig sist sesong, men er også selvsagt en kandidat til kommende sesong, spesielt med Zelem ute.

Nysigneringen Simi Awujo (20) er en kanadisk landslagsspiller, og kan nok fort være i førsteelleveren, og i tillegg til nykommeren må vi også nevne to «nykommere», nemlig Grace Clinton (21) og Emma Watson (18). Clinton imponerte stort for Tottenham forrige sesong, og vil trolig få mye spilletid denne sesongen, enten som åtter, tier eller litt ute mot venstrekanten. 

Grace Clinton og Ella Toone på trening, 23. august 2024.
Grace Clinton og Ella Toone.

Watson gikk glipp av hele forrige sesong med skade, men regnes som et kjempetalent, og bør få en del muligheter i løpet av sesongen. Hun kan spille både som tier, høyrekant og i en dypere midtbanerolle, men har også vært innom spissrollen på landslaget.

Glem heller ikke at Dominique Janssen kan spille på midtbanen også. Undertegnede tror at planen er å bruke henne i forsvaret, men om Awujo sliter med å tilpasse seg, så er det jo ikke utenkelig at Skinner lar seg friste til å bruke Janssen som et midtbaneanker på et eller annet tidspunkt.

DOM: Basert på det Clinton leverte forrige sesong, og Awujos prestasjoner for det kanadiske landslaget, så tar jeg sjansen på å si at United har blitt styrket sentralt (inkl. offensiv midtbane) selv om kapteinen har dratt. Det fremstår i alle fall som en midtbane med mer fleksibilitet – og med mer utviklingspotensiale. Dette er kanskje lagdelen jeg er mest spent på før sesongen – jeg aner virkelig ikke hvilke spillere Skinner kommer til å prioritere, og ikke minst hvor han kommer til å prioritere dem, siden det er så mange spillere her som kan spille i mange posisjoner.

Simi Awujo, 30. august 2024.
Hvor raskt kan Simi Awujo bli viktig for dette United-laget, tro?

Kantspillerne: 

Mange av de samme alternativene som tidligere, men Lucía García (som var den beste kantspilleren i fjor) har forlatt klubben. 

På høyrekanten blir det fort en kamp mellom Geyse (26) og den norske nysigneringen Celin Bizet Ildhusøy (22). Geyse har nok det høyeste toppnivået i klubben, men hun var ikke et selvsagt valg på kanten forrige sesong likevel, for hun presterte ikke stabilt nok. Heldigvis kan begge spillerne fint spille på venstresiden også, slik at United til og med kan bruke begge samtidig.

På venstrekanten har Leah Galton vært førstevalget i noen år, men hun presterte ikke solid forrige sesong, og hun har også vært plaget av noen skader, men United har uansett gode alternativer til henne. Bizet og Geyse kan som nevnt spille på venstrevingen, og flere av midtbanespillerne vi omtalte (Grace Clinton, Ella Toone, Hinata Miyazawa...) kan potensielt også være alternativer i denne posisjonen i en litt annen type kantrolle, med mindre fokus på å holde bredden. Melvine Malard (24) er definitivt også et alternativ der, og hun har mer inne enn det hun fikk vist sist sesong da hun var i klubben på lån.

DOM: Celin Bizet Ildhusøy er spennende, og bredden er solid, men Lucía García var såpass god sist sesong at undertegnedes utgangspunkt er – frem til jeg forhåpentligvis blir motbevist – at lagdelen er noe svekket på kort sikt. Samtidig er det lite som skal til for å forandre på dette: Bizet kan slå til, Geyse kan plutselig ta store steg fra en småskuffende debutsesong, og Leah Galton kan fort få en mye bedre sesong enn i fjor, for å ta noen eksempler. Jeg skulle uansett gjerne hatt med García videre, men kantposisjonen ser fortsatt meget sterk ut – og bredden ser bedre ut nå.

Celin Bizet Ildhusøy i aksjon i treningskamp mot gamle lagvenninner i Tottenham, 15. september 2024.
Slår Bizet ut i full blomst i United?

Spissene: 

Fjorårets toppscorer Nikita Parris ble solgt til Brighton på deadline day, men United har uansett mange alternativer.

Vi har allerede nevnt Melvine Malard, og hun kan nok godt tenke seg å spille der, men United har hentet inn Elisabeth Terland (23) som scoret nest flest mål i hele ligaen i fjor (13 på 22 kamper), og siden hun tilsynelatende har levert godt i sesongoppkjøringen så kan hun fort få muligheten fra start i lørdagens ligaåpning på Old Trafford.

Vi kan heller ikke glemme veteran Rachel Williams (36), som spilte på topp i de aller viktigste kampene i fjor vår, inkludert FA-cupfinalen. Hun scoret i disse kampene også. Er nok neppe tiltenkt å være førstevalg denne sesongen, alderen taler imot det, men hun blir en nyttig superreserve som kommer inn når United trenger noen til å score mot slutten av et oppgjør – gjerne ved at hun knuser alle i motstanders boks. 

En har også yngre alternativer som Keira Barry (19) som kan spille i flere offensive posisjoner, men undertegnede ser ikke på det som så sannsynlig at Skinner vil bruke henne nevneverdig mye.

DOM: Når toppscoreren er borte så er det lett å tenke at en er svekket, men for det første mistet Parris plassen på laget mot slutten av sesongen, og for det andre så scoret jo Elisabeth Terland fem flere ligamål henne uansett, og det for et dårligere lag. Alt i alt synes jeg United ser bedre ut her enn sist sesong.

Elisabeth Terland smiler og ler på trening i Marbella, 7. september 2024.
Forhåpentligvis får vi ofte se Elisabeth Terland så blid som dette denne sesongen.
Powered by Labrador CMS