Lucía García før kampen mot Liverpool, 5. mai 2024.

Sendte Spania til EM med overtidsmål

Tirsdag (og natt til onsdag) ble det spilt en rekke EM-kvalifiseringskamper som involverte kvinnelagets spillere.

Spania 3-2 Danmark

Spania er regjerende verdensmestere, og kanskje den største favoritten før neste sommers EM, men slet lenge tungt i hjemmekampen mot Danmark.

Danmark tok en tidlig ledelse, og de fikk ikke umiddelbart uttelling etter å ha byttet inn Lucía García i pausen heller, og det så stygt ut da danskene doblet ledelsen til 2-0 i det 72. minutt.

Dessverre for Danmark så fikk det spanjolene til å våkne, og de reduserte raskt, før utligningen kom i det 77. minutt.

På overtid ble García spilt gjennom, og klarte å komme seg fri fra en danske før hun fikk lirket ballen forbi keeper, og dermed ble det spansk seier. Det resultatet gjør at de har kvalifisert seg for EM 2025.

Lucía Garcías champagnefeiring på Wembley etter å ha blitt tomålsscorer i FA-cupfinalen (4-0 mot Tottenham Hotspur). 12. mai 2024.
García har hatt mye å feire i det siste.

Italia 1-1 Norge

Det var viktig å unngå tap for Norge, men det så lenge ut som om det var nettopp det Gemma Graingers lag var på vei mot etter en tidlig Italia-scoring.

Grainger plasserte Lisa Fjeldstad Naalsund på benken igjen, og United-spilleren kom ikke inn før i det 63. minutt.

Norge spilte bedre mot slutten av kampen, og Frida Maanum sørget for utligning, men verken Naalsund eller lagvenninnene klarte å sørge for den seieren som hadde gjort så godt for det norske landslaget i EM-kvalifiseringen.

Ex-reds Maria Thorisdottir og Vilde Bøe Risa spilte hele kampen, og sistnevnte slo innlegget som Maanum headet i mål.

Norge ligger på andreplass i EM-kvalifiseringsgruppa (hvor topp to går til EM, mens de to neste skal ut i play off), to poeng bak Nederland, og det er bare målforskjellen som gjør at Norge er foran Italia med to kamper igjen.

Naalsund, her under oppvarming før en landskamp i november, kom inn for Norge.

Canada 1-1 Mexico

Natt til onsdag ble det uavgjort i privatlandskampen mellom Canada og Mexico.

Jayde Riviere startet kampen for Canada, og ble byttet ut i det 55. minutt, noen minutter etter at de hadde tatt ledelsen.

Lizbeth Ovalle, som har blitt linket til United tidligere, scoret utligningsmålet til Mexico med rundt 20 minutter igjen av ordinær tid.

Frankrike 1-2 England

England har hatt en rotete EM-kvalifisering hittil, men tirsdag vant de 2-1 på bortebane mot gruppeleder Frankrike.

Ella Toone spilte fra start, og hadde ikke sin beste dag på jobb i sin 50. landskamp, og hun mistet ballen i forkant av straffesparket Frankrike reduserte på.

Ex-red Alessia Russo scoret Englands andre mål, etter at Georgia Stanway først hadde gitt Sarina Wiegmans lag ledelsen.

Toone ble byttet ut i det 89. minutt. Grace Clinton, Maya Le Tissier og Millie Turner var ubenyttede reserver, mens Mary Earps dro hjem fra landslagssamling etter å ha pådratt seg en skade i forrige kamp.

Seieren gjør at England nå bare er bak Sverige (på andreplassen i gruppa) på grunn av målforskjell, med to kamper igjen. De to beste lagene går direkte til EM, mens de to neste må ut i play off.

Ella Toone & co vant mot Frankrike. Bildet er tatt for noen dager siden i forbindelse med Englands hjemmetap mot Frankrike.

Ukraina 2-2 Wales

Hayley Ladd fikk tirsdag kveld lede det walisiske landslaget som kaptein for aller første gang i bortekampen mot Ukraina (oppgjøret ble spilt i Polen på grunn av krigen).

Mens Ladd spiller på midtbanen når hun spiller for United, så spiller hun alltid som midtstopper for Wales, i en stopperduo med United-kollega Gemma Evans

Ukraina tok ledelsen i førsteomgang, og utligningen kom ikke før Wales scoret på straffespark i det 74. minutt, før snuoperasjonen ble fullført noen minutter senere. Det vil si; ikke helt fullført, for Wales klarte ikke å holde helt inn, for langt inne i overtiden utlignet Ukraina.

Den utligningen gjør at Kroatia har tatt over førsteplassen i gruppe B4. Wales kommer uansett til havne i play off om å komme til EM i Sveits, men kan ikke kvalifisere seg uten play off.

Ladd og Evans spilte hele kampen, mens United-spillerne Safia Middleton-Patel og Olivia Francis var ubenyttede reserver.

Hayley Ladd, 1. desember 2023 for Wales' landslag.
Hayley Ladd.

Sverige 1-0 Irland

Aoife Mannion spilte hele Irlands EM-kvalifiseringskamp borte mot Sverige.

Det så lenge ut til å ende målløst, noe som ville vært imponerende fra Mannion og resten av det irske forsvaret, men noen minutter før slutt fikk svenskene målet sitt fra Bayern München-spiller Magdalena Eriksson.

Et irsk poeng ville vært til god hjelp for England i EM-kvalifiseringen, siden det fort kan bli en kamp om andreplassen i gruppa mellom England og Sverige, mens Irland ikke lenger har muligheter til å kvalifisere seg ved hjelp av dette gruppespillet. De må uansett ut i play off.

Aoife Mannion i aksjon for Irland mot det engelske landslaget, 9. april 2024.
Aoife Mannion i en tidligere EM-kvalifiseringskamp.