UNDERSKUDD PÅ HALVANNEN MILLIARD: 

Rekordstor inntjening, men bunnlinjen blør

Pengene renner inn for Manchester United. Problemet er at de også renner ut ...

Publisert Sist oppdatert

Manchester United kan skilte med tidenes største omsetning på 661,8 millioner pund. 

Det ble klart da klubben la frem årsregnskapet for 2023/24-sesongen ( 1. juli til 30. juni) tidlig onsdag ettermiddag. 

Selv om om omsetningen går noe frem i to av de tre hovedkategoriene (de kommersielle inntektene er uendret), burde den totale omsetningsveksten på 2,1 prosent fra forrige årsregnskap vært langt større. 

De svake sportslige prestasjonene i Champions League må ta mesteparten av skylden for at United ikke er langt nærmere å bryte barrieren på 700 millioner pund. 

Nøkkeltallene fra Uniteds årsregnskap

Manchester United PLC2023/242022/23Endring %
Omsetning661.8648.42.1% 
Kommersielle inntekter302.9 302.9 0%
TV-rettigheter221.8209.16.1%
Inntekter fra kampdag137.1136.4 0.5%

Regnskapstallene viser en liten omsetningsvekst på de fleste områder for United, men veksten burde vært langt større.

2023/24-sesongen ble den svakeste rent sportslig i ligaen i Premier League-epoken for Manchester United. 

En begredelig 8. plass i Premier League, tidlig exit fra ligacupen og en lite flatterende jumboplass i Champions League-gruppen var fasiten i tre av turneringene. 

Den fjerde ga imidlertid en solid opptur med seier i FA-cupfinalen mot Manchester City i sesongens siste kamp for Erik ten Hags mannskap

Mazraoui og Shaw i duell da United møtte Bayern 12. desember 2023.
Luke Shaw og Alejandro Garnacho tapte den siste gruppekampen i Champions League mot Noussair Mazraoui og Bayern München. Nå har Mazraoui sluttet seg til United og skal hjelpe klubben tilbake til Champions League.

Det er utvilsomt den slette innsatsen i Champions League som smerter United mest dette regnskapsåret. 

TV-inntektene på 221.8 millioner pund er riktignok en økning på 6,1 prosent sammenlignet med 2022/23-sesongen da United spilte i EUropa League, men uten europacupspill etter nyttår, fikk United merke en nedgang på 40,5 prosent av inntektene fra UEFA i 4. kvartal. 

Berrada: - Vi må effektivisere driften

Uniteds nye toppsjef, Omar Berrada sier 2023/24-sesongen har vært preget av store endringer i klubben. 

- Vi jobber med å få på plass en mer bærekraftig økonomi og gjør en del endringer i driften for å bli mer effektive. Målet er å styre ressursene til å heve prestasjonene på banen, sier Berrada som også kunne fortelle at United antyder en omsetning for 2024/25-sesongen omtrent på dagens nivå (650 - 670 millioner pund).

- Vi må effektivisere driften, forklarer Omar Berrada. Det innebærer at rundt 250 personer i United vil bli overflødige og ledelsen håper å spare over 40 millioner pund på grepet de neste to årene.

United har allerede tatt et betydelig grep for å effektivisere driften. Rundt 250 personer i klubben vil miste jobbene sine, og klubben forventer å spare mellom 40 og 45 millioner pund de neste to årene, minus kostnader forbundet med nedbemanningen (først og fremst sluttpakker) på ti millioner pund. 

Kostnadskuttene har vært kjent en stund allerede og i regnskapet kan man se hvorfor den nye ledelsen har tatt dette grepet. 

Manchester Uniteds totale underskudd i 2023/24-sesongen er på 113,2 millioner pund og driftsunderskuddet på 69,3 millioner pund. 

Samtidig viste regnskapet at Uniteds lønnsutgifter er på 364,7 millioner pund som er en vekst på hele 33,3 millioner pund (10 prosent). 

Det skyldes i all hovedsak skyldes kvalifiseringen til Champions League. 

Kostnadene forbundet med Sir Jim Ratcliffes oppkjøp i klubben beløper seg til 47,8 millioner pund. 

Venter kommersiell vekst

Til tross for ustabile sportslige prestasjoner, er det forventet at Uniteds kommersielle inntekter vil stige betydelig i årene som kommer. 

Den nye draktsponsoravtalen med Qualcomm for datterselskapet Snapdragon som nå pryder United-trøyen er verdt i overkant av 60 millioner pund per sesong. 

Det er en klar forbedring fra avtalen med Teamviewer som ga United rundt 47 millioner pund per sesong. 

I tillegg vil den nye adidas-avtalen tre i kraft fra og med starten av neste sesong. Den avtalen lyder på 90 millioner pund per sesong, mot 75 i dagens avtale, men i den nye avtalen vil United bli straffet økonomisk for hver sesong klubben ikke deltar i Champions League. I dagens avtale må det skje to år på rad, noe som ikke har skjedd i avtaleperioden siden begynnelsen i 2015.

Powered by Labrador CMS