RBK-treneren hyller sin tidligere elev: – Han hadde det veldig, veldig vanskelig

TRONDHEIM: Alfred Johansson var U19-trener da Rasmus Højlund var i FC København. RBK-treneren er sikker på at dansken er rustet for å takle presset som United-spiss.

Publisert Sist oppdatert

Det var snakk om veletablerte målmaskiner som Harry Kane og Victor Osimhen forrige sommer, men Manchester United valgte å satse på unge Rasmus Højlund og investere i fremtiden.

21-åringen opplevde både skadeavbrekk og måltørke, men leverte til slutt 16 scoringer i sin første sesong på Old Trafford.

– For en spiller i den alderen å gjøre det han har gjort i sin første sesong synes jeg er mer enn forventet. Spør du Rasmus er det kanskje ikke det, men alle andre vil si at det er det, sier Johansson til united.no.

Rosenborg-treneren så Højlund for første gang da dansken var i aksjon for U15-laget til FC København. Etter et kort opphold hos AIK, returnerte Johansson til København.

Rosenborg-trener Alfred Johansson.

Der fikk han se en ung Rasmus Højlund som var i ferd med å stagnere. Den daværende 16-åringen slet både på landslaget og på U17-laget til FCK, som endte sist i ligaen.

– Da hadde han det veldig, veldig vanskelig, forteller Johansson.

– Han presterte ikke på samme måte som han hadde gjort tidligere. Han gjorde noen mål, men han slet feilvendt og klarte ikke å holde på ballen. Han hadde problemer med å takle motgang, både i kampene og på treninger. På U17-landslaget ble han dyttet ut som kantspiller, og fikk mindre spilletid. Til slutt ble han ikke tatt ut på landslaget.

FCK-trener Morten Nordstrand har også fortalt united.no om at Højlund ikke var et talent utenom det vanlig som nødvendigvis markerte seg i større grad enn andre talentfulle lagkamerater i akademiet.

–Men derfra gikk det utrolig raskt, fortsetter Johansson.

– Da tok han skjeen i den andre hånden, og bestemte seg for at jeg skal bli jævlig bra på det her. 

– På ganske kort tid fikk han en ekstrem utvikling i oktober, november og desember. I januar ble han flyttet opp til U19, og fortsatt den voldsomme utviklingen utover vinteren. Deretter ble det debut på A-laget, og en stund svevde han i den vanskelige overgangen mellom junior- og førstelag.

– Superimponert

I januar 2022 valgte FC København å akseptere et bud på Højlund fra Sturm Graz, og Højlund valgte å ta sjansen på å reise ut i Europa.

Etter bare én sesong i Atalanta betalte Manchester United 64 millioner pund for å hente dansken til Old Trafford.

– Det handler om en ekstremt målbevisst person som har taklet motgang, og som har vist alle hvilken vilje han har, sier Johansson om Højlund-eventyret.

– Han har stilt krav til de rundt seg på at de skal ha tillit til ham, og han har tatt alle de store stegene man håper at en ung spiller skal ta. Jeg er stolt og imponert over den reisen han har gjort.

Rasmus Højlund med FA-cup-pokalen på Wembley.

Johansson sier han er superimponert over hvordan Højlund har taklet presset og motgangen i sin første sesong som United-spiss.

– Han har taklet motgang mange ganger, og han kommer til å gjøre det igjen. 

– Det er få spillere som er så sterkt rustet mentalt som han. Han er for meg beviset på at det er en kvalitet du er nødt til å ha. Så ambisiøs som han er har han sørget for at han klarer å takle motgang. Det er derfor han er der han er, og han har taklet det over all forventning. 

– Jeg er superimponert. 

Højlund feirer scoring mot Newcastle i mai.

– Typisk Højlund-kommentar

Da «Uno»-podkasten møtte Højlund på Carrington i mai, garanterte dansken at det er mer i vente fra ham i fremtiden.

– Jeg er sikker på at jeg skal levere, og prestere enda bedre enn jeg har gjort denne sesongen. Det har vært en fin første sesong for mitt vedkommende, men jeg er langt fra ferdig, sa Højlund.

Johansson trekker på smilebåndet når han får høre kommentaren.

– Det er kanskje den mest typiske Højlund-kommentaren jeg har hørt på lenge!

– Det personifiserer han, og det er bare nydelig for meg å se at han fortsetter å ta steg. Jeg vet at så lenge Rasmus spiller fotball vil han fortsette å ta steg. Det finnes få personer som er så grundige og ambisiøse som han.

Her kan du lese intervjuet med FCK-trener Morten Nordstrand, som går i detalj om Rasmus Højlunds utvikling til united.no!

United møter Johanssons Rosenborg mandag, men det blir uten Rasmus Højlund. Han er nemlig fortsatt på ferie etter sitt spill for Danmark i fotball-EM.

Powered by Labrador CMS