- For å få Manchester United tilbake dit vi må få klubben, det er litt som man styrer landet: Vi må ta noen tøffe og upopulære avgjørelser.
Det sier Sir Jim Ratcliffe i et større intervju med Andy Mitten. Den engelske journalisten, som jevnlig bidrar med stoff for Supporterklubben, har skrevet et 4000 ord langt intervju for sitt eget blad United We Stand, og nå har også deler av intervjuet blitt publisert på The Athletic.
Der snakker Sir Jim Ratcliffe, som for snart ett år siden ble deleier i Manchester United og overtok det sportslige ansvaret i klubben, om de mange omstridte avgjørelsene som har blitt tatt de siste månedene, blant annet om nedbemanning og den plutselige økningen i billettpriser.
- Hvis du unngår å ta de tøffe avgjørelsene er det ingenting som endrer seg. Vi kommer ikke til å treffe på alt og det skjer ikke over natten, men vi har ikke sittet på hendene våre de siste ni månedene. Det er mye som har endret seg, sier Ratcliffe, og fortsetter:
Annonse
- Vi har fortsatt en lang vei å gå og vi har fortsatt mange tøffe beslutninger å ta, men vi må gjøre det for klubbens beste. Klubben har slitt i en lengre periode nå, et tiår omtrent. United har blitt middelmådige. Det er ikke på elitenivå lenger, og det er meningen at det skal være en av de beste klubbene i verden. Det var det under Sir Alex (Ferguson). Det krever store endringer å oppnå elitestatus.
Vi må ta vare på samfunnet rundt klubben
Om økningen i billettprisene, som har skapt mye engasjement og sinne i Manchester og som førte til protester i forbindelse med søndagens Everton-kamp, sier Ratcliffe:
- Det er et følelsesladd tema, billetter, men vi må ha noen kriterier. Vi må passe på at vi tar vare på samfunnet rundt klubben, for det er til syvende og sist deres klubb. Vi må passe på at de som er ekte supportere har råd til å dra på kamp. Det er ikke sikkert de har råd til å bruke en formue på billetter på grunn av omstendighetene i livet deres. Det har jeg 100 prosent forståelse for. Men vi må balansere det opp mot å optimalisere billettinntekene våre, for det spiller inn på hvordan vi skal klare å vinne Champions League og Premier League.
- Vi må passe på United-samfunnet, for det er samfunnets lag, men samtidig vil jeg optimlisere inntekten fra folk som har råd til det.
Vi er fortsatt i det forrige århundret på dataanalyse
Et annet tema som mange United-supportere er opptatt av, er spillerkjøp og rekruttering. Det er ingen hemmelighet at United har vært for dårlige på det området de siste årene.
Det erkjenner Ratcliffe også.
Annonse
- Vi har ikke vært gode nok på rekruttering, det er du nok enig i, sier Ratcliffe til Mitten.
- Og før vi er best i verden på det, er det ikke bra nok for Manchester United. Vi må ha verdens beste rekruttering. Analyse av data går hånd i hånd med rekruttering, men det eksisterer egentlig ikke her. Vi er fortsatt i det forrige århundret på dataanalyse her. Det er en helt enorm mengde nyttig data vi kan få fra det, men vi er i «veldig svak»-kategorien når det kommer til dataanalyse. Men disse tingene fikser seg ikke over natten. Du kan ikke bare skru på en bryter og fikse rekrutteringen. Det handler om mennesker, og vi må finne de riktige menneskene.
- Det andre vi trenger, er å drifte klubben effektivt og godt. Vi trenger å tyne ut hvert eneste pund så vi har mer kapasitet til å investere i spillere. Det er de store tingene som tar mye tid.
Godt forhold til Glazer-familien
Det er ikke til å stikke under en stol at klubben under Glazer-familiens ledelse ikke har vært drevet på en god måte. Den amerikanske familien er fortsatt majoritetseiere, men har gitt den sportslige kontrollen over til Ratcliffe og INEOS. Ratcliffe avslører at han har et godt forhold til de amerikanske medeierne.
– Det er veldig bra. De har fått enorme mengder med kritikk, men de er - uansett om du liker det eller ikke - hyggelige mennesker. Joel og Avram er ekte fans av klubben og er fulle av respekt.
Moralen på innsiden av klubben ble også et tema og Mitten lurte på hvordan de skal snu den labre stemningen innad blant klubbens ansatte.
– Moral og stemning blir drevet av suksess på banen. Om vi taper kamper så forventer jeg ikke at stemningen er god, og om vi vinner kamper så bør den bli bedre. Vi vil ha folk her som enten er glad eller lei seg på mandag morgen, avhengig av det som skjedde i kampen i helgen.
Annonse
Vi er lang fra der vi skal være, og det vil ta tid
Avslutningsvis kom United-eieren inn på utfordringen de som ledergruppe står overfor om å ta United tilbake til toppen og er samtidig klar på det at han hater å tape i likhet med rivalens trener som gikk viralt for bildene etter en Champions League-kamp for noen uker tilbake.
– Jeg hater å tape, sa Ratcliffe mot slutten av intervjuet.
– Jeg likte veldig godt bildet av Pep Guardiola - med klar henvisning til bildene av Guardiola etter at City rotet bort ledelse mot Feyenoord - han hater å tape.
– Resultatene våre har ikke vært gode nok og jeg liker ikke posisjonen vi er i akkurat nå. Det er en utfordring å ta United tilbake til der de hører hjemme. Det kommer til å ta tid å komme dit med både opp og nedturer.
– Målet er likevel uendret. Vi skal være et lag som skal utfordre for tittelen i Premier League og Champions League. Det er en gigantisk oppgave og mye må endres for at vi skal komme dit, avslutter Ratcliffe.