Sir Jim Ratcliffe og Sir Dave Brailsford snakker med Erik ten Hag på Carrington, 3. januar 2024.

KVARTALSREGNSKAPET KLART: 

Ratcliffe har allerede fått den første lille oppturen, men flere ting bekymrer fremdeles

Mens det går i bølger for Manchester United på banen kan bedriften Manchester United vise til en liten resultatforbedring. 

Publisert Sist oppdatert

Det kom frem da Manchester United PLC presenterte regnskapet for 1. kvartal (1. juli 2023 - 30. september 2023) onsdag formiddag. 

Ikke uventet skyldes resultatforbedringen i all hovedsak Uniteds deltakelse i Champions League, selv om gevinsten av å delta i den gjeveste europacupen vil bli begrenset med Uniteds jumboplass i gruppen. 

Uniteds flaue Champions League-innsats kom som en overraskelse på alle, inkludert Uniteds regnskapsavdeling. Exiten fra europacupspill etter årsskiftet gjør derfor at United nedjusterer forventningene til den samlede omsetningen for inneværende regnskapsår fra 650-680 millioner pund til 635-665 millioner pund.

Champions League gir og tar

Uniteds ferske regnskapstall inneholder i utgangspunktet få overraskelser. 

De kommersielle inntektene stiger med beskjedne 3,4 prosent fra 87,4 til 90,4 millioner pund sammenlignet med tilsvarende periode i forrige regnskap. 

TV-inntektene går også noe opp, med 12,3 prosent fra 35 til 39,3 millioner pund, noe som først og fremst er et resultat av Uniteds spill i Champions League. 

Inntektene fra kampdag er den posten som øker mest med 28,6 prosent, et resultat som kan forklares med en ekstra hjemmekamp i årets regnskapsperiode sammenlignet med fjoråret. 

Champions League-deltakelsen gir United et lite inntektsløft, men bidrar også til at utgiftsdelen av regnskaper øker, først og fremst med tanke på spillerlønningene. 

Uniteds spillere har nemlig egne bonusklausuler som aktiveres eller deaktiveres alt ettersom United når Champions League eller ei. 

Lønnskostnadene til United i 1. kvartal beløper seg til 90,3 millioner pund, en økning på 9,7 prosent eller 8 millioner pund om en vil. Beløpet dekker lønnsøkningen til samtlige drøye ett tusen ansatte i klubben, selv om det naturligvis er førstelagsspillerne på herrelaget som stikker av med det aller meste av denne økningen. 

«Sparer» 50 mill pund på vekslingskursen

To ting som definitivt er verdt å merke seg med regnskapet er at Uniteds hovedgjeld, på papiret, er redusert med 48,6 millioner pund takket være en gunstig utvikling i vekslingskursen mellom amerikanske dollar og britiske pund. 

Gjelden er imidlertid uendret i amerikanske dollar (650 millioner dollar) og United vil derfor være sårbare dersom vekslingkursen skulle snu til klubbens ugunst igjen. 

En annen ting som er verdt å legge merke til er at United fremdeles har 200 millioner pund i gjeld gjennom klubbens ulike kredittordninger. Det til tross for at United tidligere har signalisert at klubben ønsket å redusere denne gjelden betraktelig. 

Sir Jim Ratcliffe og Sir Alex Ferguson på tribunen før Manchester United-Tottenham, 14. januar 2024.
Jim Ratcliffes inntog i United-ledelsen har så langt blitt godt mottatt, ikke minst på grunn av milliardærens åpenhet. Her er Ratcliffe på plass på direktørtribunen sammen med Sir Alex Ferguson under kampen mot Tottenham.

Med renter og omkostninger er denne summen nå på 204,4 millioner pund, en betydelig økning fra september 2022 da United hadde hentet ut 102,9 millioner pund fra ordningen.

Hvorfor United likevel ikke har betalt ned på denne ordningen er foreløpig usikkert, men det kan ha en sammenheng med hvordan Glazer-familien og Ratcliffe vil fordele kostnadene ved en gjeldsreduksjon og videre investeringer i United.

Hovedkonklusjonen er at Uniteds økonomi fremdeles er anstrengt, og Sir Jim Ratcliffe og hans menn har en betydelig oppgave foran seg med det som, tilsynelatende, virker å være begrensede ressurser.

Uniteds kontantbeholdning er var i 1. kvartal på 80,8 millioner pund sammenlignet med 24,3 millioner pund i tilsvarende periode i fjor. 

Omtrent samtidig med at regnskapet ble offentliggjort, publiserte United også en SEC-melding på børsen i New York der Sir Jim Ratcliffe, som tidligere anslått i avtalen med Glazer-familien, tilbyr seg å kjøpe 13 237 834 A-aksjer fra investorer som sitter på disse aksjene. 

Etter oppkjøpet av disse aksjene vil Ratcliffe eie 27,69 prosent av aksjene i United, og ha 28,71 prosent av stemmene. 

I rapporten kommer det også frem at Manchester United betalte 24,9 millioner pund til Raine Group i forbindelse med Sir Jim Ratcliffes oppkjøp i United. 

Powered by Labrador CMS