Norske arkitekter med Old Trafford-idé: Bærekraftig stadion med Manchester-sjel og Sphere-skjerm

Vill Arkitektur håper de kan nå fram til Sir Jim Ratcliffe med sin visjon for et nytt Old Trafford som kombinerer klubbens DNA med en levende LED-vegg og et bærekraftig stadion.

Publisert

Diskusjonen om hva som skal skje med Old Trafford har pågått i flere år, og er et spørsmål Sir Jim Ratcliffe har prioritert og tatt på alvor helt siden han kom inn som deleier.

Den britiske milliardæren har gjentatte ganger snakket om at Nord-England må ha en arena med samme størrelse og kulturelle verdi som Wembley har i London.

Ratcliffe utnevnte raskt en egen arbeidsgruppe, eller «task force», som skal kartlegge de ulike alternativene for oppgraderinger av nåværende stadion eller bygging av et nytt.

På eget initiativ kommer nå et norsk arkitektfirma på banen med ideen om et «sirkulært» Old Trafford laget av oppsirkulerte ressurser som skal gjenspeile klubbens og byens identitet.

Prosjektet er et samarbeid mellom Vill Arkitektur i Bergen og Norges Handelshøyskole (NHH). 

Slik kan en ny Old Trafford-fasade se ut.

– Manchester United har havnet i en posisjon med et rykte som er under angrep, en merkevare som er litt omdiskutert, og også en stadion som til dels kollapser, sier Fredrik Barth i Vill Arkitektur til united.no.

– Når det nå skal gjøres noe med Old Trafford, har klubben en unik mulighet til å spille på den historiske identiteten og sjelen til klubben og byen.

– Som arkitekt mener jeg at sjelen til klubben og stedet er nødt til å være en del av et nytt design for Manchester Uniteds stadion. Velger man å rive Old Trafford og bygge opp et nytt stadion et annet sted, jobber man kun med det internasjonale «brandet». Og det tror jeg er en svakhet på sikt.

Ideen er å bevare gamle elementer fra det nåværende Old Trafford, samtidig som det bygges noe nytt, bærekraftig og miljøvennlig. 

– United en fantastisk mulighet til å bygge noe helt spesielt, sammenlignet med alle de generiske stadionene som popper opp overalt i en fotball som stadig blir mer og mer «McDonaldisert», sier NHH-forsker Lars Jacob Tynes Pedersen som er involvert i prosjektet.

Gigantisk Sphere-skjerm

Vill Arkitektur har tegnet flere skisser for å vise hvordan det eksisterende stadionanlegget kan oppgraderes på en bærekraftig måte.

Tanken er å fjerne all struktur og alle elementer som må byttes ut, som tribunen, takkonstruksjonen som lekker, og stålsøylene som ruster. Deretter plasseres et nytt «skall» eller «stålskjelett» over det som er igjen av det eksisterende anlegget – som illustrert på bildet nedenfor.

Her plasseres et nytt «skall» eller «stålskjelett» over det som er igjen av det eksisterende stadionanlegget.

Old Trafford vil få en ny ytre struktur, samtidig som elementer fra det nåværende stadion vil bli værende på innsiden.

Et nytt Old Trafford med bølgede takform som den gamle stadion hadde før andre verdenskrig.

– Vi skreller bort alt som ikke går an å ta vare på, som takkonstruksjonen og tribuneflaten. Da står du friere til å lage en ny innvendig tribuneform, og man kunne for eksempel sett til Juventus og Borussia Dortmund som har en ganske rå og bratt skålform. Man bygger den standard og kapasitet man ønsker på tribunen, og så dette stålskjelettet som kan tres over, forteller Barth.

– Vi har tatt tak i storhetstiden til Manchester som industriby og verdens verksted. Så for eksempel den bølgede takformen på den nye stadion er adaptert fra gamle Old Trafford som ble bombet under krigen. Så det er gamle historiske referanser som vi har valgt å bruke i et forsøk på gjøre det britisk og lokalt.

Kirsebæret på toppen kommer i form av en gigantisk fasadeskjerm, som The Sphere i Las Vegas som har fått stor oppmerksomhet siden den ble åpnet i fjor høst.

– Utenpå stadion legger vi et ytre lag med high-tech. Da kan i teorien hele fasaden være en levende skjerm som kan vise hva det måtte være. Det vil gjøre at stadion vil oppleves som helt ny. Et teknisk vidunder som skaper en «wow»-faktor – samtidig som man beholder gamle Old Trafford på innsiden.

Materialer fra skip og plattformer

Ideen er også at et nytt Old Trafford skal bygges opp av oppsirkulerte materialer fra eksempelvis gamle skip og oljeplattformer.

Old Trafford skal være et sirkulært stadion.

– Det meste av tingene vi bruker i dag er lineære. Vi lager ting som ikke varer så lenge, og så kaster vi det, forklarer NHH-forsker Sveinung Jørgensen.

– Den sirkulære tankegangen handler om at vi bruker vi gamle komponenter på nytt igjen. Kan Old Trafford bygges med oppsirkulerte ressurser som betong, stål, tre og metaller som har blitt brukt før? Kan plaststolene lages av plast fra havet? Hva med det som serveres i kioskene?

The Sphere i Las Vegas er en gigantisk, sfærisk LED-kule som er dekket med lysdioder både innvendig og utvendig.

Manchester United vil i så fall kunne bli en pionér på et område UEFA allerede har satt fokus på. En av de elleve strategiske prioriteringene fra UEFA er å gjøre fotballstadioner og arrangementer mer sirkulære.

Vill Arkitektur og NHH jobber allerede med Brann om å drive sirkulært – et prosjekt som har fått økonomisk støtte av UEFA.

– Tottenham var den første klubben som tenkte litt i disse baner da de bygget sitt stadion. Men det er ikke i nærheten av hva dette stadion vil være, sier Pedersen.

Vil samarbeide med fansen

Nå håper den norske Old Trafford-prosjektgruppen å nå fram til Sir Jim Ratcliffe med forslaget sitt.

– Jeg håper vi kan være med i diskusjoner om Old Trafford i fremtiden, og det er klart vi har lyst til å møte klubben, sier Barth.

– Men først og fremst håper vi at dette er en idé som kan få rot i supportermiljøet og som supporterne kan bringe videre.

Powered by Labrador CMS