MYE SINNE MOT GLAZER-FAMILIEN: Her fra protestene i forbindelse med Superliga-fadesen i 2021.
EU-domstolen gir Superligaen medhold
EU-domstolen konkluderer med at UEFA og FIFA handlet i strid med konkurranseloven da de to organisasjonene satte en stopper for Superliga-planene i 2021. Det kan åpne for nye turneringer utenfor UEFA og FIFAs kontroll.
UEFA og FIFA truet klubber og spillere med utestengelse fra sine turneringer, som f. eks EM og VM ,samt Champions League og Europa League, dersom man gikk videre med planene om en europeisk superliga, en superliga der Manchester United innledningsvis var en av de 12 klubbene som stod bak initiativet.
I tillegg til United var Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Juventus, AC Milan, Inter Milan, samt de spanske klubbene Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid med på initiativet.
Annonse
EU-domstolen konkluderer med at UEFA og FIFA har misbrukt sine dominerende posisjoner til å forhindre reell konkurranse.
Den europeiske superligaen og organisasjonen A22 som har jobbet aktivt på vegne av ligaen, har lenge ment at UEFA og FIFA brøt konkurranselovene ved å true med å utestenge klubber og spillere som deltok i superligaen fra sine respektive turneringer.
Bernd Reichart i A22 tok til twitter/X for å beskrive dommen:
- ESL har vunnet retten til å eksistere. UEFAs monopol er over. Fotballen er fri. Klubbene er nå fri fra truslene om sanksjoner og kan styre sin egen fremtid, skriver Reichart.
Sviende nederlag
I begynnelsen av desember kom det en foreløpig rapport fra EU-domstolen som ga støtte til UEFA og FIFA og mente de to organisasjonenes praksis var innenfor regelverket.
Torsdagens dom er lander imidlertid på motsatt konklusjon og vil bli sett på som et sviende nederlag for både UEFA og FIFA.
Da planene om den nye superligaen ble kjent, skapte de enorme reaksjoner.
Annonse
Any @premierleague club owner feeling emboldened to resume European Super League plotting following the ECJ ruling would be very naive. Fans - and the incoming regulator - won’t have it as it would destroy PL and pyramid. Protests, boycotts, sanctions & vilification would ensue.
Reaksjonene var aller sterkest i England, der en samlet supporterskare raste mot planene som blant innebar at de største klubbene skulle ha fripass til turneringen og at de skulle være beskyttet mot nedrykk.
Utenfor de respektive klubbenes hjemmebaner ble det store demonstrasjoner og det er sjelden man har sett en slik kollektiv fordømmelse av et prosjekt på tvers av supportergrupperinger for ulike lag.
UEFA reagerte også sterkt på planene og i løpet av kort tid kollapset planene som et korthus i stiv kuling.
UEFA: - Tar dommen til etterretning
Samtidig som de engelske klubbene trakk seg én etter én, og klubbeiere i både United og Liverpool ba fansen om unnskyldning, har klubber som Real Madrid, Barcelona og Juventus argumentert for at en ny superliga fremdeles bør se dagens lys.
EU-domstolen påpeker at denne dommen ikke er ensbetydende med at en Superliga nå automatisk skal godkjennes, men at det er avsagt en dom på prinsipielt grunnlag.
UEFA sier i en uttalelse at organisasjonen tar dommen til etterretning.
- UEFA vil fortsette å jobbe med sine forpliktelser for å opprettholde den europeiske fotballpyramiden for å sørge for at den fortsetter å tjene samfunnets beste i et bredt perspektiv, skriver UEFA.